logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Timiș: Degustarea cârnaților bănățeni de la Jimbolia, prilej de reîntâlnire a șvabilor plecați în Germania

Image

Johann Janzer, Heinrich Tommi, Karl Meitrth și Jurgen Metzger sunt patru prieteni, șvabi din localitatea Sânandrei care au plecat în noua lor patrie, Germania, cu mulți ani în urmă, dar au păstrat legătura între ei și în țara landurilor, iar recent au revenit împreună la Jimbolia, unde au participat la ediția din acest an a festivalului intitulat 'Degustarea cârnaților bănățeni' (Worschtkoschtprob).

'Degustarea cârnaților' a fost inițiată de către redactorii ziarului 'Neue Banater Zeitung' în perioada anilor 1970, când cititorii aduceau la redacție diferite mostre din produse făcute în gospodăria proprie, pentru degustare. Și astfel s-a născut un concurs despre cei mai buni cârnați, având un 'juriu al degustător' format din redactori. Din anul 1995, publicația 'Banater Zeitung' a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănățenilor pentru cârnați. Succesul înregistrat, cu sute de participanți, a încurajat mult organizarea în continuare a manifestării.

Johann Janzer, președintele Asociației Șvabilor din Sânandrei emigrați în Germania, a declarat, pentru AGERPRES, că toți cei patru prieteni au venit cu mostre de cârnați în portbagaj, pe care i-au făcut acolo, după rețetele pe care le-au preluat de la părinți și bunici când trăiau în România.

 


Sursa foto: Casa de Cultură Jimbolia


De la cei patru am aflat că șvabii nu sacrificau porcii înainte de Crăciun, la Ignat, ci în octombrie, cel târziu în noiembrie, pentru ca de Crăciun produsele să fie afumate și numai bune de consum.

'Suntem patru prieteni care am venit din Germania cu cârnați pentru acest eveniment. Am făcut cârnați, am fost și acum patru ani și ne-a plăcut mult acest festival al cârnaților bănățeni, de aceea am revenit și vom mai veni. Noi facem și în Germania cârnați așa cum am făcut în Sânandrei. Și părinții și bunicii noștri au făcut și am furat de la ei meșteșugul. Avem două feluri de cârnați. Anul trecut am fost la Lovrin și a fost frumos. În Germania nu este un astfel de festival al degustării cârnaților. Eu vin din Regensburg (Bavaria), iar prietenii mei sunt din Ludwigsburg (Baden-Wurttemberg), din Augsburg și din Heilbronn. Este un prilej fericit de a fi din nou împreună, de această dată la Jimbolia', a spus Johann Janzer.

De la el am aflat secretul care duce la obținerea celor mai buni cârnați: se folosește carnea grasă de porc, care dă savoare, măcinată manual și amestecată cu sare, usturoi, boia, piper. După ce sunt umpluți, cârnații se pun la zvântat o zi, pe o tijă, apoi sunt duși la afumat, la coșul casei.

 

'Nu folosim fum de la lemn de brad, pentru că este prea puternic și schimbă aroma. Se folosește fag, iar noi foloseam fum de salcâm. La afumat îi lăsăm între trei și maximum cinci zile. Noi nu am făcut niciodată cârnații la Ignat, ci întotdeauna, la sfârșit de octombrie sau noiembrie. Pentru că după afumat se punea la uscat, ca să mai scadă cantitatea de apă din ei și pentru a-i înnobila prin această uscare. În Germania, eu fac până la 22 de kilograme de cârnați în fiecare an, până în 26 noiembrie, ca să fie de Crăciun foarte buni, dar nu mai rămân în casă decât vreo trei kilograme. Cealaltă parte o dăm la copii, la rude care nu fac cârnați. Niciodată nu am vândut produsele noastre', a explicat Johann Janzer.

Directorul Casei de Cultură a Orașului Jimbolia, Sergiu Dema, a subliniat, pentru AGERPRES, că porcul din cămara bănățenilor în general, inclusiv a șvabilor, nu era semn de prosperitate, ci o necesitate, pentru că din el se făcea aprovizionarea cu carne pentru tot anul viitor.

'În anumite familii șvăbești, șunca (pulpa porcului) care era pusă la sărat și pe urmă la afumat era începută abia peste un an. Era lăsată la uscat în beciuri un an și nimeni nu se atingea de ea. Tăiatul porcului era o sărbătoare în familie, în timp ce lucrau, oamenii glumeau, povesteau amintiri și totul se încheia cu petrecerea pe care o numim pomana porcului, se cânta, se dansa. Femeile făceau mâncare din carne prăjită sau cârnați, varză murată cu carne proaspătă, se făcea și un sos acrișor cu ceapă și cu smântână în care puneau plămâni, un fel de sos vânătoresc. Dacă românii pârleau porcul după sacrificare, șvabii îl opăreau. Practica românilor ducea la o șuncă și o clisă mai gustoasă, în timp ce prin opărire se obținea mai multă gelatină din șoricul respectiv, care se folosea la prepararea mezelurilor', a detaliat Sergiu Dema.

 

'Degustarea cârnaților bănățeni' a avut în acest an și o componentă memorialistică emoționantă, reunind șvabii în Casa de Cultură a Orașului Jimbolia unde, în urmă cu 80 de ani, au fost deținuți de armata sovietică (14-22 ianuarie 1945) peste 700 de oameni, majoritar șvabi, pentru a fi deportați în URSS, la muncă forțată.

 


Sursa foto: Casa de Cultură Jimbolia


Președintele Asociației Foștilor Deportați din România în URSS, Ignaz Bernhard Fischer, este unul dintre supraviețuitorii lagărului de muncă din Donbas, iar la cei 98 de ani pe care i-a împlinit, le-a spus celor prezenți la eveniment că este un moment plin de emoție, pentru că sunt împreună, în același loc, șvabi, sași, români și maghiari.

Sorin Dema a continuat ideea scriitorului Fischer și a evidențiat că cei 700 de deportați erau în mare parte din Jimbolia și din satele dimprejur.

'Casa de Cultură, care a găzduit degustarea cârnaților bănățeni, a fost folosită ca închisoare pentru peste 700 de persoane ridicate de la domiciliu și pregătite să fie deportate, întrucât deportarea nu s-a putut realiza într-o singură zi, ci etapizat, iar una dintre etape a fost detenția acestor peste 700 de persoane din Jimbolia la Casa de Cultură. Casa de Cultură care a fost ridicată în urmă cu aproape un secol de Asociația fermierilor din Jimbolia, cu scop dedicat culturii, a fost pângărită atunci de ura rasială, iar scopul cultural al clădirii, pentru care a fost construită, a fost deturnat mișelește prin ura de rasă de către cei care au făcut deportarea în URSS. Menirea actualului eveniment, cu oarecare conotații agrare, a fost să sublinieze scopul pentru care a fost creată, adică de spațiu de germinare a culturii, al bunei înțelegeri', a afirmat Sergiu Dema.

În competiția 'Degustării cârnaților bănățeni', la care au participat peste 400 de persoane, au fost înscrise 30 de mostre de cârnați, provenite din mai multe gospodării din Banat. După îndelungi deliberări 'gustative', juriul a decis ca premiul întâi să meargă la Heinrich Thernes, din Sânandrei. Au urmat Osvald Zachari din Jimbolia și Mihail-Cristian Drăgan din Timișoara.

 


Sursa foto: Casa de Cultură Jimbolia


Premiul presei i-a revenit lui Tomi Heinrich, din Sânandrei.

Pe parcursul evenimentului au avut loc momente de muzică șvăbească și dansuri specifice, o adevărată paradă a portului popular care au arătat că tradițiile încă se păstrează, deși zona a fost aproape depopulată de șvabi, aceștia preferând să plece în Germania după 1990.

 


Worschtkoschtprob 2025 a fost organizat de redactorii săptămânalului de limbă germană 'Banater Zeitung' înainte de intrarea în Postul Paștilor, parteneri fiind Forumul Democrat al Germanilor din Banat și din Jimbolia, Asociația 'Vergissmeinnicht' din Buziaș și administrația orașului Jimbolia. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 709

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-04-2025 17:07

Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja

Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.  

Social 11-04-2025 16:12

REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute

Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.  

Social 11-04-2025 16:00

Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 11-04-2025 15:04

Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor.   'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri

Social 11-04-2025 14:55

Hunedoara: Târgul Colecționarilor la Deva, în acest weekend

Pasionații de obiecte rare și valoroase din întreaga țară sunt așteptați sâmbătă, la Deva, la o nouă ediție a Târgului Colecționarilor, care se va desfășura în holul mare al Casei de Cultură din municipiu. Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii pre

Social 11-04-2025 14:22

Hunedoara: Prime de Vinerea Mare și Paște pentru angajații Complexului Energetic Valea Jiului

Angajații Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor beneficia de prime în bani cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cei 2.300 de mineri și energeticieni din cadrul companiei urmând să primească o sumă de 400 de lei brut pentru Vinerea Mare și 400 de lei brut pentru Paște. 'Primele pentru sărbătoarea de Vinerea Mare și pentru Paș

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Social 11-04-2025 13:50

Teleorman: ''Maraton pentru educație antreprenorială'', organizat de CONAF pe 15 aprilie

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) - Sucursala Teleorman organizează pe 15 aprilie, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, de la ora 10:00, semifinala concursului de planuri de afaceri ''Maratonul pentru Educație Antreprenorială''. Conform organizatorilor, ''Maratonul pentru E

Social 11-04-2025 13:34

TPBI: Tramvaiul 36, deviat de sâmbătă pentru efectuarea unor lucrări la calea de rulare de pe Bd. Chișinău

Linia de tramvai 36 va fi deviată de sâmbătă la terminalul 'Pantelimon' pentru a permite efectuarea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Chișinău, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Începând de sâmbătă, linia de tramvai 36 va

Social 11-04-2025 12:10

ISUBIF: Trei persoane rănite în urma unui incendiu la un apartament din Aleea Haiducului din București

Trei persoane au fost rănite, vineri, dintre care două au fost transportate la spital, în urma unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului din București. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului, la nivelul etajului 7. Arderea se manifestă cu flacără deschisă. La caz

Social 11-04-2025 12:03

VIDEO Monica Dajbog: 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați la evenimentele organizate de Florii

Peste 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați, în weekend, pentru buna desfășurare a manifestărilor publice și a procesiunilor religioase organizate cu ocazia Floriilor Ortodoxe și a celor Catolice, precum și pentru menținerea climatului normal de ordine publică.

Social 11-04-2025 12:00

REPORTAJ Tulcea: Pensiunile din județ, rezervate de sărbătorile pascale (GALERIE FOTO)

Aproximativ 80% din unitățile de cazare din Delta Dunării sunt deja rezervate în perioada sărbătorilor pascale, ofertele pentru trei nopți plecând de la 1.700 de lei și oferind oaspeților atât gastronomie locală specifică zonei, cât și activități în aer liber.

Social 11-04-2025 11:26

Prahova: Tren de pe ruta Budapesta-București cu 400 de călători la bord, implicat într-un accident la Bușteni

Un tren care circula pe ruta Budapesta-București, având circa 400 de călători la bord, a fost implicat, vineri, într-un accident care s-a produs pe raza orașului Bușteni, cartier Poiana Țapului. Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, trenul a acroșat un camion care tracta un trailer fără &ic

Social 11-04-2025 11:18

Harghita: Stânele din arealul munților Hășmaș, cartografiate și incluse pe o hartă online, pentru siguranța turiștilor

Stânele din arealul munților Hășmaș sunt cartografiate, în această perioadă, și vor fi integrate într-o hartă online interactivă, pentru ca cei care fac drumeții în natură să evite eventuale întâlniri nedorite cu câinii de pază. Cartografierea este realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară H

Social 11-04-2025 11:07

Arad: Peste o mie de decorațiuni pascale, oferite de studenți pacienților de la Spitalul Județean

Peste o mie de decorațiuni și aranjamente cu tematică pascală au fost oferite de studenți pacienților internați în aceste zile în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în cadrul unei campanii care și-a propus să aducă zâmbetele pe fețele celor suferinzi.