REPORTAJ/Olt: Mii de lebede și alte păsări, într-un permanent spectacol al naturii în SPA-ul Valea Oltului Inferior
Mii de lebede, lișițe, rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși și alte felurite păsări oferă permanent o spectaculoasă priveliște pe râul Olt, de la Râmnicu Vâlcea până la Izbiceni, la vărsarea în Dunăre, peisajul fiind unul însuflețit chiar și în zilele reci de iarnă.
Zona, declarată arie de protecție specială avifaunistică - situl Natura 2000 ROSPA0106 Valea Oltului Inferior - oferă habitatul prielnic pentru 94 de specii de păsări, dintre care 13 sunt specii de păsări protejate în Uniunea Europeană, potrivit specialistului în biodiversitate din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Olt, Ion Croitoru.
Foto : (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO
Cârdurile de lebede, presărate pe luciul apei în zona podului peste râul Olt de la Slatina, îi fac adesea pe trecători să oprească pentru a le surprinde în imagini și a le admira.
'Priviți! Un mascul de lebădă desfășoară mișcări de curtare!', indică Ion Coitoru, aflat pe podul peste Olt, spre largul apei, unde în depărtare o lebădă își mișcă grațios aripile.
Sunt câte 100-150 de exemplare de lebede pe fiecare lac de acumulare, mai numeroase la Slatina datorită adâncimii mai mici a apei, ce le permite să găsească hrană suficientă.
Foto : (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO
'Aici sunt în jur de 150 de exemplare, dacă punem un număr de 100 de exemplare pe lac, sunt undeva la 1.500-2.000 de exemplare de lebede în județul Olt, de la Drăgășani până la vărsarea râului în Dunăre, cele mai multe fiind în zona lacurilor care au apa mai puțin adâncă, mă refer la Slatina, pentru că în zona podului nu au fost exploatări de balast și de asta apa nu are o adâncime foarte mare, iar ele găsesc destul de hrană. În primul rând, lebedele și toate speciile care migrează, o parte dintre ele migrau în Delta Dunării. Având în vedere că în urma îndiguirii Oltului s-au creat niște habitate de ape lente, ele au înțeles că aici găsesc aceleași condiții ca și în Delta Dunării', a explicat Ion Croitoru.
Mergând pe malul Oltului dinspre Slatina spre Slătioara, alte zeci de lebede, dar și stoluri întunecate de lișite, însuflețesc peisajul unei zile reci de iarnă.
În aval, spre Ipotești, unde sunt mai multe insulte cu zone de cuibărire chiar între cele două maluri ale Oltului, peisajul se animă mai mult.
Câțiva cormorani își usucă penele pe o insulă de nisip, lișițele se învârt în cerc, o egretă se încălzește la soare, iar sunetele pescărușilor râzători ce zboară deaspura apei cu mișcări ample străpung liniștea dimineții reci de iarnă pe Olt.
În zona Ipotești, copacii și arbuștii de pe insulele rezultate în urma exploatărilor de balast sunt plini de cuiburi de păsări și e freamăt în orice direcție privești.
'Exploatările de balast au creat anumite zone în care, efectiv, păsările și-au găsit loc de cuibărit și de hrană, de refugiu, pe timp de noapte, când poposesc să doarmă 'cu copiii', pentru că este mai dificil să vină, să stea pe mal, în condițiile în care sunt alte specii de animale care le vânează, mă refer aici la șacal, la vulpe, dacă dau peste un cuib, mănâncă toate ouăle', a spus Ion Croitoru.
Specialistul de la APM Olt a arătat că râul Olt și terenurile limitrofe malurilor sunt cuprinse în Aria Specială de Protecție (SPA) avifaunistică Valea Oltului Inferior.
Foto : (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO
'Pe Olt avem arii protejate de importanța avifaunistică. În accepțiunea Directivei Păsări, le zice SPA-uri, Arii Specială de Protecție. Aria asta include și anumite zone din alte arii naturale protejate. De exemplu, Valea Oltului inferior include o arie naturală protejată pentru protecția habitatelor, în zona Reșca (Dobrosloveni) este pădurea Reșca. În 2004 s-au declarat ca arii naturale protejate lacul Izbiceni, lacul Strejești, lacul Slatina și Malu Roșu. Astea au fost desemnate ca SPA-uri, arii de protecție specială avifaunistică. Pe lângă astea s-au mai declarat încă două, ca rezervație naturală. O parte din pădurea Reșca, rezervație naturală, dar și râul Olteț, de la Balș până la vărsarea în Olt, care este tot rezervație naturală. În pădurea Reșca a fost declarat pentru habitat, pentru pădurile de stejar, cer, iar pe râul Olt, pentru habitatul de plop, plop alb, care este un habitat prioritar, și anumite specii de pești, printre care pot să vă zic un endemism, adică o specie de pești care trăiește numai sud-estul Europei, în zona balcanică, nisiparnița', a precizat Ion Croitoru.
În zona Malu Roșu, primăvara florile de iris (stânjenel de baltă) îmbogățesc tabloul verde al naturii cu nuanțe strălucitoare de galben.
'La Malu Roșu, până în hidrocentrala de la Ipotești, în lacul acesta, exista o zonă mai mlăștinoasă, iar primăvara era galben de iris. Acolo cuibăresc rațele, lișițele, găinușele de baltă, lebedele. În aprilie vedem familia cu pui, șapte, opt, nouă pui de lebede, micuți, pe care îi duc și îi hrănesc în apele mici, unde găsesc mici crustacee, mici insecte în apă, plante. În zona lacului Ipotești sunt și foarte multe gâște', a indicat Croitoru.
Foto : (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO
Specialistul în biodiversitate a arătat că în ultimii 35 de ani, odată cu restrângerea activităților industriale din localitățile prin care trece Oltul, fauna s-a îmbogățit, semn că zona este mai puțin poluată.
'Dacă vrem să ne uităm dacă un habitat, o zonă este nepoluată, ne putem da seama de multitudinea de specii de păsări. Sunt un indicator al zonei că nu este poluat. Pește exista și până în '89 foarte mult pe Olt, peștele de pe Olt aveau un gust mai de chimicale. Acum, dacă s-a restrâns activitatea industrială în lungul Oltului, peștele de apă dulce, pește bun, inclusiv speciile de păsări au simțit această schimbare și de asta s-au și înmulțit foarte mult. Până în '89-'90 nu existau foarte multe păsări pe Olt, chiar dacă erau lacurile de apă dulce, dar nu era hrana care le plăcea lor. Lebedele se duceau în Delta Dunării. Iar acum în zona noastră vine să se hrănească și pelicanul creț', a mai spus Croitoru.
Pelicanii pot fi văzuți pe Olt în lunile de primăvară, când exemplarele tinere își caută noi habitate.
Ion Croitoru a punctat că în aria protejată Valea Oltului Inferior au fost inventariate 94 de specii de păsări, dintre care 13 sunt protejate în Uniunea Europeană.
'În zona de tufișuri întâlnim sfrâncioci, niște păsări puțin mai mari decât vrăbiuțele care vânează insecte, inclusiv reptile mici, șopârle, gușteri, nu pot să le mănânce pe toate și le înfig într-un mărăciniș și acolo e 'cămara' sfrânciopului, deci vânează, le înfige în mărăciniș și când îi e foame se duce și ia din 'cămară' mâncare. Sfrânciocul cu frunte neagră, sfrânciocul mare, sfrânciocul roșiatic sunt trei specii de sfrâncioci pentru care a fost declarată zona arie protejată. Cea mai frumoasă pasăre mi se pare grangurul, oriolus oriolus, care are un colorit foarte viu, penajul este galben cu negru. (...) Nu putem vedea păsările paradisului aici. Dar putem să vedem o specie de pasăre care are un colorit verde-albastru, dumbrăveanca', a adăugat Croitoru.
Foto : (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO
Reprezentantul APM Olt a subliniat că în urmă cu trei decenii erau puține păsări pe Olt din cauza poluării industriale.
'Odată cu oprirea sau reducerea activității industriale, au apărut speciile ichtiofage, care consumă pește. În perioada comunistă erau foarte puține păsări care consumau pește pe Olt, din cauză că era un anumit miros, era poluat și nici nu prea vedeai foarte multe specii de păsări. Odată cu reducerea activității industriale, calitatea apei s-a îmbunătățit, speciile de pește s-au refăcut și au apărut, bineînțeles, și păsările, normal, dacă ai hrană. Au început să scoată pui în zona asta, au găsit habitatul propice', a subliniat Croitoru.
El a evidențiat atracțiile unei plimbări în natură pe malurile Oltului, indicând că pentru o bună o observare a păsărilor și recunoașterea lor sunt necesare și un determinator și un binoclu.
'Oricine vrea să se relaxeze, poate să vină aici și petrece o zi întreagă tot să admire. Să își ia un determinator de păsări și un binoclu, o lunetă. Zona este accesibilă, sunt drumuri și de-o parte și de-alta a Oltului, sunt diferite tipuri de habitate. Vedem aici niște habitate pe cursul vechi al Oltului, care are zonă de lac, zonă de vegetație, zonă de stuf, păpuriș și arbustivă. Primăvara, dacă stai mai mult, o să te încânte și culorile, dar și cântecul privighetorilor, vin și cuci bineînțeles, putem să vedem o pasăre foarte viu-colorată, cu galben și negru, grangurul, Și cântă frumos. Prin aprilie, putem observa pupeze. Iarna avem lebede cormorani, rațe, lișițe', a conchis Ion Croitoru. AGERPRES/(A - redactor: Cristina Matei, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare
Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe
Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia
Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a
Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat
Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în
Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat
O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv
Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni
Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie
Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații
Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.
Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților
Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA
Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă
Neamț: Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ
Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'În județul Neamț continuă ninsorile, iar in ultimele 24 de ore, în unele zone a fost semnalat polei. Pe întreaga rețea de drumuri județene s-a
Harghita: Centrele de zi pentru vârstnici înființate de Caritas- șansa ca seniorii să rămână activi mai mult timp
Centrele de zi pentru vârstnici, înființate de Asociația Caritas în județul Harghita, reprezintă o șansă pentru seniori ca să rămână activi mai mult timp și fac parte din strategia pe termen lung a organizației referitoare la nevoile pe care le au aceste persoane. Înființate în mai multe localități ale județului, precum Mier
Primarul din Miercurea-Ciuc, despre restructurările de personal: Avem 66% din posturi ocupate; e nevoie de specialiști
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că instituția pe care o conduce are deficit de personal și că ar fi nevoie de angajări, nu de restructurări. Potrivit acestuia, doar 66% din posturile alocate Primăriei Miercurea-Ciuc sunt ocupate, existând domenii unde este mare nevoie de specialiști.
Giurgiu: Tânăr de 26 de ani, preluat de SMURD după ce a intrat cu mașina într-un copac; autoturismul a luat foc
Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la un spital din Capitală după ce mașina pe care o conducea a intrat într-un copac de pe marginea DJ 601A, în zona localității Bolintin Deal, luând apoi foc. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină în această noapte, pe DJ 601A, &i
Maramureș: Doi ucraineni, recuperați de salvamontiști din munte; unul a fost spitalizat
Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului au fost recuperați de salvamontiști, unul dintre aceștia fiind spitalizat, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi cetățeni ucraineni aflați aproape de baza muntelui (Munții Maramureșului - n.r.), unul
Dâmbovița: Prețul la apă și canalizare crește de la 1 martie, anunță Compania de Apă Târgoviște
Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD) anunță, marți, într-o postare pe site-ul companiei, că de la 1 martie va crește prețul de furnizare a apei și canalizare. Noile tarife sunt: apă 6,50 lei/mc, exclusiv TVA, canalizare 6,65 lei/mc, exclusiv TVA. În anunț, operatorul de apă și canal anunță utilizat