logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Pescarii din Deltă au depășit cu 116% anul trecut cota la știucă

Imagine din galeria Agerpres

Pescarii comerciali din Delta Dunării au capturat anul trecut circa 130 de tone de știucă, deși cota alocată a fost de 60 de tone, lipsa unui sistem de raportare în timp real împiedicând Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să ia măsuri pentru a opri pescuitul la această specie.

În fiecare an, în baza unui ordin comun al Ministerului Agriculturii și cel al Mediului, care are ca obiectiv exploatarea durabilă a resursei acvatice, ARBDD alocă pescarilor comerciali din Rezervație, în funcție de zone, capturile pe care trebuie să le facă în anul respectiv.

'Anul trecut, la specia știucă, pescarii au avut o cotă de 60.000 de kilograme și au ajuns la aproape 130.000 de kilograme de știucă. Mă bucur că această specie valoroasă a fost raportată și eforturile noastre de conștientizare au dat roade, pescarii raportând specia ca și capturată. Pe de altă parte, este un semnal că eforturile de conservare a speciei au dat rezultate, iar rugămintea mea e să continue cu aceste raportări, iar când au semnale că se depășește cota să aibă în vedere semnalarea ARBDD a eventualelor probleme pe care le au cu specia', a menționat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.

Pescarii raportează lunar la ARBDD capturile înregistrate, dar nu în timp real, iar dacă în timpul sezonului estival mulți dintre ei suspendă activitatea de pescuit comercial în favoarea turismului, în ultimele luni ale anului, raportările aglomerează activitatea instituției subdimensionate în ceea ce privește personalul.

'Dacă vom avea un sistem de raportare electronică a acestor capturi cred că vom stabili în timp real unde și cum vom putea interveni pentru a limita capturile pentru o specie sau alta. Și-n alți ani au mai fost depășiri la diferite specii, fie la crap, fie la șalău, dar au fost reglate în funcție de capacitatea totală de suport a complexelor de pescuit din interiorul Deltei', a mai spus guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.

La rândul său, președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a afirmat că anul trecut nu a fost unul foarte bun pentru pescarii comerciali, în special din cauza nivelului scăzut al apei din Rezervație.

'Îmbucurător a fost că în anul 2024 au crescut capturile de știucă, inclusiv la pescuitul comercial, dar în special la pescuitul recreativ-sportiv. (...) De obicei, când o anumită specie apare în cantități foarte mari, e o problemă de desfacere și de menținere a prețului constant atât la pescar, cât și la piață. Au fost perioade în care s-a oprit achiziția de știucă în anumite zone (din Deltă, n.red.), pentru că nu exista desfacere. Știuca a ajuns în acea perioadă între 8 și 10 lei kilogramul la pescari, iar la en-gros undeva la 14,15 lei, plus TVA, iar pe piață de la 19 lei în sus pe kilogram', a menționat președintele FOPPDD, Dan Verbina.

El a amintit că atunci când autoritățile au anunțat înființarea Bursei de pescuit, FOPPDD a propus a realizarea unei burse electronice a peștelui la care să fie racordate toate punctele care preiau peștele de la pescari, idee refuzată de autorități.

'Bursa de pește măcar ar fi stabilit un preț de echilibru între piață și ce se întâmplă efectiv. Se putea ajunge la o variantă în care pescarul să câștige mai mult. Este destul de dificil însă, pentru că la noi nu poate exista un echilibru perfect între anumite zone. De exemplu, zona Razim-Sinoe nu poate fi pusă în aceeași balanță cu Matița-Merhei. Chiar dacă peștele s-ar vinde la același preț, costul transportului ar dezavantaja zona Matița-Merhei. E o problemă pe care trebuie să o gândim și să o rezolvăm', a menționat președintele FOPPDD.

Organizația a inițiat în urmă cu câțiva un proiect pe fonduri europene care avea ca obiectiv trasabilitatea peștelui din Delta Dunării.

'Nu am mai depus acel proiect, din cauză că nu mai aveam timp să-l realizăm. Prin proiect, în timp real, ARBDD și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură puteau avea o raportare exactă cu capturile pe fiecare punct de colectare, iar fiecare asociație putea în acea platformă să creeze o mini-bursă. Există o variantă să reluăm acest proiect pentru a crea un sistem pentru toată Rezervația, un sistem care ar proteja în același timp peștele din Deltă de ceea ce se întâmplă pe piață, deoarece capturile ar pleca cu factură de descărcare, iar cumpărătorii ar avea garanția că peștele este de aici, nu cum se întâmplă acum, când peștele din Deltă este amestecat cu cel din import', a mai spus președintele FOPPDD, Dan Verbina.

De altfel, și conducerea ARBDD intenționează să depună proiecte pe fonduri europene atât pentru digitalizarea operațiunilor de transmitere a capturilor pescarilor, cât și punere în valoare a peștelui din Deltă, însă până în momentul de față Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării nu a anunțat nicio sesiune de finanțare, în condițiile în care perioada de finanțare este 2021-2027.

Știuca este una dintre cele mai valoroase specii de pește din Delta Dunării și este apreciată atât pentru carnea ei slabă și densă, cu valoare dietetică, dar și pentru icrele ei care au bobul mare.

Ordinul de prohibiție a pescuitului emis la finele săptămânii trecute interzice capturarea acestei specii în perioada 1 februarie-20 martie, cu excepția zonelor aflate în perimetrul Rezervației, unde pescuitul comercial, recreativ și familial al știucii este interzis în perioada 1 februarie - 7 iunie.

Inaugurată în anul 2019, Bursa de pește, un proiect realizat pe fonduri europene de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a funcționat aproape un an, la jumătatea anului următor conducerea bursei anunțând că nu are buget de funcționare. AGERPRES/(A - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 202

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 16-05-2025 14:32

Brăila: Două rezervoare îngropate, încărcate cu păcură amestecată cu apă, descoperite în timpul unor lucrări de construire

Două rezervoare încărcate cu păcură amestecată cu apă au fost descoperite într-un cartier din municipiul Brăila, în timpul unor lucrări de modernizare a spațiilor publice, în acest caz Garda de Mediu dispunând măsuri de decontaminare și transport a deșeurilor periculoase provenite din cele două rezervoare subterane.

Social 16-05-2025 14:26

TPBI: Șapte autobuze vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană'; stația 'Știrbei Vodă', suspendată

Autobuzele liniilor 122, 137, 168, 226, 311, 368 și N121 vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană', iar stația 'Știrbei Vodă' a fost suspendată, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (TPBI). Astfel, autobuzele vor circula pe noul culoar unic dedicat transportului public cre

Social 16-05-2025 14:21

DGPMB: Femeie de 56 de ani căzută în fața metroului într-o stație din Sectorul 2

Echipaje de pompieri din cadrul ISUBIF, precum și echipaje de prim-ajutor intervin, vineri, pentru salvarea unei femei în vârstă de 56 de ani, căzută în fața unui tren de metrou într-o stație din Sectorul 2 al Capitalei, când acesta intra în stație. 'În prezent activitățile sunt în dinamică&#

Administratie 16-05-2025 14:13

Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a

Administratie 16-05-2025 14:05

O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov

O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.

Social 16-05-2025 13:41

Prezidențiale2025/FCER: Duminică putem pierde totul sau putem să ne (re)câștigăm viitorul și să stabilim direcția pe care o dorim

Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) a transmis vineri un îndemn pentru alegători să se prezinte duminică la urne, subliniind că nu poate concepe țara noastră fără apartenența la Uniunea Europeană și NATO, fără parcursul euroatlantic. Conform FCER, votul nu mai este despre persoane și partide politice, ci 'o luptă împotriv

Social 16-05-2025 13:21

Vaslui: Cea de-a IX-a ediție a Serbării Florilor, între 16-18 mai; expun 35 de producători și instituții

Zeci de producători din țară și din Republica Moldova, alături de o serie de instituții publice, participă la cea de-a noua ediție a Serbării Florilor, expoziție cu vânzare organizată de Primăria municipiului Vaslui. La standurile amenajate în Piața Centrului Civic, producătorii de materiale dendrofloricole oferă arbori și arbuști

Social 16-05-2025 13:16

Brăila: Trei elevi loviți pe trotuar de o mașină în fața unui colegiu; aceștia au fost transportați la spital

Trei elevi au fost loviți pe trotuar de o mașină în fața Colegiului Tehnic 'C.D. Nenițescu' din municipiul Brăila, elevii fiind transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Potrivit IPJ Brăila, pe 16 mai, în jurul orei 12:20, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați prin apel 112 cu pri

Social 16-05-2025 12:42

Cluj: Un pod din Ciurila a fost construit în 7 luni în loc de 36

Noul pod din localitatea Ciurila a fost recepționat de Consiliul Județean (CJ) Cluj care arată că, pentru ridicarea lui, a fost nevoie de doar șapte luni în loc de 36 de luni, cât era prevăzut în contractul de execuție. 'Noul pod din localitatea Ciurila, edificat de Consiliul Județean Cluj la kilometrul 17+700 al drumului

Social 16-05-2025 12:04

STS anunță licitație în vederea extinderii și eficientizării serviciului 112; valoare estimată - 40 de milioane de lei

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță pe SEAP licitație pentru produse software, hardware și de asigurare a securității cibernetice în vederea extinderii și eficientizării serviciului de urgență 112. Valoarea totală estimată a contractului este de 40.885.313 lei. Durata contractului este de 5 luni, iar termenul limită pentru primi

Social 16-05-2025 11:53

INHGA: Cod galben de viituri pe râuri din 13 județe, până sâmbătă la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până sâmbătă la prânz pe râuri din 13 județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 16 mai, ora 15:00 - 17 mai, ora 12:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza mete

Social 16-05-2025 11:25

Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval

Patru bărci, un echipaj de scafandri și un echipaj de prim ajutor, au reluat, vineri dimineața, pentru a treia zi, căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast produs miercuri după-amiază. Potrivit ISU Dolj, în sprijin pentru găsirea celor doi bărbați acționează și o

Social 16-05-2025 11:22

Maramureș: Oferta turistică de vară înclină spre valorificarea patrimoniului local - mocănița, raftingul și bisericile, favorite

Mocănița, raftingul, parcurile naturale și bisericile din lemn aflate în patrimonul UNESCO rămân și în sezonul de vară al acestui an principalele opțiuni de vacanță ale turiștilor români, a declarat vineri pentru AGERPRES președintele Asociației Naționale pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural - (ANTREC), filiala Maramureș, Livia

Social 16-05-2025 10:20

Cod galben de ploi în cinci județe, până sâmbătă dimineața; informare de vreme rece și precipitații în întreaga țară, în weekend

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, un Cod galben de ploi, valabil până sâmbătă dimineața pe raza a cinci județe, precum și o informare de vijelii, vreme rece și precipitații ce vizează întreaga țară în acest weekend. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 16 mai, ora 10:00 - 17 mai, ora 8:00, v

Social 16-05-2025 10:12

Vremea se va răci accentuat în București, în acest sfârșit de săptămână

Vremea se va răci accentuat în București în acest sfârșit de săptămână, vor fi intensificări ale vântului și precipitații moderate cantitativ, potrivit prognozei publicate vineri de Administrația Națională de Meteorologie. Pe parcursul zilei de vineri, valorile termice se vor situa sub cele normale pentru a doua decadă a lunii mai