Tulcea: Pescarii din Deltă au depășit cu 116% anul trecut cota la știucă

Pescarii comerciali din Delta Dunării au capturat anul trecut circa 130 de tone de știucă, deși cota alocată a fost de 60 de tone, lipsa unui sistem de raportare în timp real împiedicând Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să ia măsuri pentru a opri pescuitul la această specie.
În fiecare an, în baza unui ordin comun al Ministerului Agriculturii și cel al Mediului, care are ca obiectiv exploatarea durabilă a resursei acvatice, ARBDD alocă pescarilor comerciali din Rezervație, în funcție de zone, capturile pe care trebuie să le facă în anul respectiv.
'Anul trecut, la specia știucă, pescarii au avut o cotă de 60.000 de kilograme și au ajuns la aproape 130.000 de kilograme de știucă. Mă bucur că această specie valoroasă a fost raportată și eforturile noastre de conștientizare au dat roade, pescarii raportând specia ca și capturată. Pe de altă parte, este un semnal că eforturile de conservare a speciei au dat rezultate, iar rugămintea mea e să continue cu aceste raportări, iar când au semnale că se depășește cota să aibă în vedere semnalarea ARBDD a eventualelor probleme pe care le au cu specia', a menționat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.
Pescarii raportează lunar la ARBDD capturile înregistrate, dar nu în timp real, iar dacă în timpul sezonului estival mulți dintre ei suspendă activitatea de pescuit comercial în favoarea turismului, în ultimele luni ale anului, raportările aglomerează activitatea instituției subdimensionate în ceea ce privește personalul.
'Dacă vom avea un sistem de raportare electronică a acestor capturi cred că vom stabili în timp real unde și cum vom putea interveni pentru a limita capturile pentru o specie sau alta. Și-n alți ani au mai fost depășiri la diferite specii, fie la crap, fie la șalău, dar au fost reglate în funcție de capacitatea totală de suport a complexelor de pescuit din interiorul Deltei', a mai spus guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.
La rândul său, președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a afirmat că anul trecut nu a fost unul foarte bun pentru pescarii comerciali, în special din cauza nivelului scăzut al apei din Rezervație.
'Îmbucurător a fost că în anul 2024 au crescut capturile de știucă, inclusiv la pescuitul comercial, dar în special la pescuitul recreativ-sportiv. (...) De obicei, când o anumită specie apare în cantități foarte mari, e o problemă de desfacere și de menținere a prețului constant atât la pescar, cât și la piață. Au fost perioade în care s-a oprit achiziția de știucă în anumite zone (din Deltă, n.red.), pentru că nu exista desfacere. Știuca a ajuns în acea perioadă între 8 și 10 lei kilogramul la pescari, iar la en-gros undeva la 14,15 lei, plus TVA, iar pe piață de la 19 lei în sus pe kilogram', a menționat președintele FOPPDD, Dan Verbina.
El a amintit că atunci când autoritățile au anunțat înființarea Bursei de pescuit, FOPPDD a propus a realizarea unei burse electronice a peștelui la care să fie racordate toate punctele care preiau peștele de la pescari, idee refuzată de autorități.
'Bursa de pește măcar ar fi stabilit un preț de echilibru între piață și ce se întâmplă efectiv. Se putea ajunge la o variantă în care pescarul să câștige mai mult. Este destul de dificil însă, pentru că la noi nu poate exista un echilibru perfect între anumite zone. De exemplu, zona Razim-Sinoe nu poate fi pusă în aceeași balanță cu Matița-Merhei. Chiar dacă peștele s-ar vinde la același preț, costul transportului ar dezavantaja zona Matița-Merhei. E o problemă pe care trebuie să o gândim și să o rezolvăm', a menționat președintele FOPPDD.
Organizația a inițiat în urmă cu câțiva un proiect pe fonduri europene care avea ca obiectiv trasabilitatea peștelui din Delta Dunării.
'Nu am mai depus acel proiect, din cauză că nu mai aveam timp să-l realizăm. Prin proiect, în timp real, ARBDD și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură puteau avea o raportare exactă cu capturile pe fiecare punct de colectare, iar fiecare asociație putea în acea platformă să creeze o mini-bursă. Există o variantă să reluăm acest proiect pentru a crea un sistem pentru toată Rezervația, un sistem care ar proteja în același timp peștele din Deltă de ceea ce se întâmplă pe piață, deoarece capturile ar pleca cu factură de descărcare, iar cumpărătorii ar avea garanția că peștele este de aici, nu cum se întâmplă acum, când peștele din Deltă este amestecat cu cel din import', a mai spus președintele FOPPDD, Dan Verbina.
De altfel, și conducerea ARBDD intenționează să depună proiecte pe fonduri europene atât pentru digitalizarea operațiunilor de transmitere a capturilor pescarilor, cât și punere în valoare a peștelui din Deltă, însă până în momentul de față Grupul local de pescărie durabilă Delta Dunării nu a anunțat nicio sesiune de finanțare, în condițiile în care perioada de finanțare este 2021-2027.
Știuca este una dintre cele mai valoroase specii de pește din Delta Dunării și este apreciată atât pentru carnea ei slabă și densă, cu valoare dietetică, dar și pentru icrele ei care au bobul mare.
Ordinul de prohibiție a pescuitului emis la finele săptămânii trecute interzice capturarea acestei specii în perioada 1 februarie-20 martie, cu excepția zonelor aflate în perimetrul Rezervației, unde pescuitul comercial, recreativ și familial al știucii este interzis în perioada 1 februarie - 7 iunie.
Inaugurată în anul 2019, Bursa de pește, un proiect realizat pe fonduri europene de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a funcționat aproape un an, la jumătatea anului următor conducerea bursei anunțând că nu are buget de funcționare. AGERPRES/(A - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p