Salvamont: Peste 7.500 de persoane, salvate în 2024 în aproximativ 6.500 de acțiuni (bilanț)
Peste 7.500 de persoane au fost salvate, pe parcursul anului 2024, în aproximativ 6.500 de intervenții ale salvamontiștilor, gradul de răspuns pentru solicitări fiind de 100%.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, în 2024, serviciile publice județene și locale Salvamont au asigurat, zilnic, asistența de salvare montană cu un număr de 450 - 600 de salvamontiști, în cele circa 140 de baze și posturi permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine.
Pe parcursul celor 12 luni, structurile Salvamont au fost solicitate să intervină la 6.509 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical.
În urma acestor eforturi, au fost salvate 7.562 de persoane.
Dintre acestea, 2.443 de cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de ambulanță sau SMURD, 561 cazuri au fost transportate cu ambulanțele Salvamont la unitățile medicale sau până la locul de întâlnire cu ambulanțele SAJ sau SMURD, 122 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 104 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
În 2024, structurile Salvamont au intervenit, în total, la 117 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum și la 29 evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.
Pe parcursul anului 2024, salvamontiștii au desfășurat 84 de acțiuni de căutare-salvare cu echipaje canine în mediu natural și în avalanșă, 83 de acțiuni de căutare-salvare cu drone, 54 în zona montană și 29 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, 11 acțiuni de căutare - salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-Salvaspeo, șapte acțiuni de căutare de persoane înecate cu detectorul special bazat pe inteligență artificială, patru acțiuni de căutare cu drone subacvatice, echipamente unice în România, aflate în dotarea a două servicii Salvamont.
De asemenea, au fost realizate peste 82.200 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.
'Echipa Salvamont România a centralizat și numărul persoanelor salvate în ultimii 20 de ani, utilizând soluțiile tehnologice inovatoare dezvoltate ca urmare a parteneriatului cu Vodafone România și Fundația Vodafone - peste 130.000, dar și numărul intervențiilor (peste 110.000), observând o tendință clară de creștere, de la an la an, a numărului de cazuri, dar și a complexității acestora. Rata de succes a acțiunilor de salvare are la bază dedicarea și profesionalismul echipelor de salvatori montani, potențate de soluțiile tehnologice inovatoare pe care Salvamont le utilizează de peste 20 de ani, prin parteneriatul cu Vodafone România și Fundația Vodafone', se menționează în comunicat.
În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 4.080 intervenții, dintre care 3.099 intervenții s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 659 acțiuni au avut loc în restul zonei montane, 290 persoane s-au prezentat la punctele de prim-ajutor medicale ale bazelor Salvamont, iar 32 de intervenții s-au derulat în afara zonei montane și la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor respective.
În timp ce în sezonul de vară au avut loc un număr de 2.429 intervenții, dintre care 2.029 de intervenții s-au derulat în zona montană, 315 persoane s-au prezentat la cabinetele medicale Salvamont, iar 85 de intervenții s-au derulat în afara zonei montane.
Pe tot parcursul anului structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii și bazându-se pe tehnologia de top, acest lucru confirmând organizarea impecabilă, dimensionarea corectă și dezvoltarea permanentă a resurselor umane și tehnologice.
În cadrul Dispeceratului Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone s-au primit 15.310 apeluri, dintre care 5.617 de apeluri directe sau prin SNAU 112, care anunțau accidente montane, 712 apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație în zona montană și 8.981 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.
În prezent, Salvamont utilizează un sistem unic de intervenție bazată pe tehnologie și drone folosite pentru găsirea victimelor - dronele capturează imagini, geolocalizează și analizează cu ajutorul inteligenței artificiale, folosind rețeaua Vodafone.
Pentru a scurta timpul de intervenție, Vodafone și Fundația Vodafone au susținut Salvamont și în achiziționarea sistemului RECCO pentru localizarea victimelor surprinse de avalanșe, dar și în achiziția de echipamente, refacerea de marcaje turistice și realizarea de materiale educative, contribuind semnificativ la dezvoltarea profesională a unităților Salvamont din țară.
La ora actuală, peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont, disponibilă în mod gratuit pentru utilizatorii Android și iOS, fiind un ghid complet de informare și orientare montană, care oferă, în același timp, și opțiunea SOS, prin care utilizatorii au la dispoziție un serviciu de localizare a poziției telefonului, iar dispeceratul Salvamont poate să fie notificat în timp real despre coordonatele acestora. AGERPRES/(AS - autor: Oana Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP
Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir
Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni
O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc
Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen
SUA: Un avion de transport medical cu șase persoane la bord s-a prăbușit în Philadelphia
Un avion de transport medical de mici dimensiuni, cu șase persoane la bord, s-a prăbușit în Philadelphia, la scurt timp după decolare, vineri, a anunțat Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA, transmit sâmbătă dpa și Reuters. Compania care opera zborul, Jet Rescue Air Ambulance, cu sediul în Mexic și având lice
UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime
Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U
Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani
Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani
Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările
Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu
Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace
Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p
Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în
Florian, Institutul 'Elie Wiesel': Asistăm la o recrudescență a extremei drepte, cum nu s-a mai întâlnit de 80 de ani
Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel', Alexandru Florian, a atras atenția, vineri, asupra 'recrudescenței' antisemitismului și a extremei drepte în Europa, Statele Unite și în România, subliniind că, în lipsa reacției societății civile, a mass-media și a partidelor democratice,
Nicușor Dan: Diminuarea bugetului are mai degrabă legătură cu dorința de a păstra pavelele domnului Negoiță
Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat vineri că diminuarea bugetului Primăriei Municipiului București ar avea mai degrabă legătură cu 'dorința de a păstra pavelele' primarului Sectorului 3, Robert Negoiță. Întrebat dacă apreciază că reducerea bugetului PMB ar avea legătură cu intenția sa de a candida la președinție, Nicușor Dan a replicat:
Prahova: Tencuială căzută într-un dormitor al Școlii de Poliție Câmpina - urme de lovituri pe mai multe tavane
Reprezentanții Școlii de Agenți de Poliție 'Vasile Lascăr' Câmpina anunță, vineri, în contextul incidentului de miercuri seară, când o bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unui dormitor în care sunt cazați elevi ai unității, că pe mai multe tavane au fost depistate urme de lovituri care pot proveni de la o coadă de mătură.
Nicușor Dan anunță că un miliard de lei vor fi tăiați de la bugetul PMB; el face apel la parlamentari
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, atrage atenția că prin proiectul de buget elaborat de coaliția de guvernare Primăria Capitalei ar urma să primească 4 miliarde de lei în 2025, o sumă cu un miliard de lei mai mică față de anul anterior. Edilul general a adăugat că în 2024 cele două subvenții pentru transport în comun și termie s-au ridicat la
Iași: După două încercări eșuate, consilierii locali au aprobat majorarea tarifului gigacaloriei
Consiliul Local Municipal Iași a aprobat, în ședința ordinară desfășurată vineri, creșterea prețului gigacaloriei cu 45% pentru populație și, respectiv, 130% pentru persoanele juridice. În timpul ședinței, primarul Mihai Chirica a declarat că această majorare este solicitată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie
Directorul economic al Primăriei Oradea: E nevoie de o bancă a instituțiilor publice sau de o reformă a Trezoreriei
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în România ar fi nevoie de o bancă a instituțiilor publice, pentru a sprijini autoritățile să acceseze fondurile europene, ori de o reformă a Trezoreriei, care să ofere și asemenea servicii. 'În '98, când am terminat f