logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sindicaliștii de la metrou vor protesta la Guvern săptămâna viitoare și anunță grevă de exces de zel, din cauza ordonanței-trenuleț

Imagine din galeria Agerpres

Sindicaliștii de la Metrou vor picheta Ministerul Finanțelor și vor manifesta în fața Guvernului săptămâna viitoare și urmează să intre în grevă japoneză pentru început, iar mai apoi într-o grevă de exces de zel, din cauza ordonanței-trenuleț, care nu mai permite angajările, promovările de personal și nici acordarea drepturilor negociate în Contractul Colectiv de Muncă înregistrat la începutul lunii decembrie 2024.

'USLM va picheta Ministerul Finanțelor, la care am trimis deja două adrese să le explicăm situația din metrou și, totodată, vom avea o manifestație în fața Guvernului săptămâna viitoare, în care sper să mai avem o discuție cu domnul prim-ministru, pentru că am negociat cu dânsul la Ministerul Transporturilor în septembrie, octombrie și noiembrie anul trecut. Ce s-a întâmplat într-o lună? De ce se putea pe 27 noiembrie și nu se mai poate la 27 decembrie?', a afirmat, joi, liderul USLM, Marian Artimon.

Potrivit acestuia, ordonanța-trenuleț a anulat drepturile negociate de sindicat atât cu conducerea Metrorex timp de trei luni, cât și cu premierul Marcel Ciolacu, care le-a propus sindicaliștilor majorarea salariilor cu suma fixă de 1.050 de lei.

'Ce influențe are această ordonanță trenuleț? Nu se mai fac angajări, nu se mai fac promovări, nu se mai acordă drepturile negociate. Știți cu toții că am fost 3 luni într-o negociere. Ne-am înțeles într-un fel pe 27 noiembrie și Guvernul pe 31 decembrie prin ordonanța-trenuleț a anulat tot ceea ce am negociat. Această ordonanță este profund ilegală, încalcă o mulțime de legi. Legea dialogului social spune foarte clar: negocierile se fac între părți și părțile negociază liber. După ce ne-am înțeles, și cu sprijinul ministerului și cu înțelegerea ministrului de Finanțe și a prim-ministrului, acum ni se spune că nu mai e valabil ce am discutat și am înregistrat la ITM', a explicat Artimon.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Acesta a precizat că tarifele la metrou au crescut și astfel a fost îndeplinită condiția ca Metrorex să aibă venituri proprii pentru această indexare a salariilor, ceea ce nu a mai avut loc, sumele suplimentare ducându-se spre plata facturilor restante la firma de mentenanță și la utilități.

'Am negociat o indexare începând cu data de 1 ianuarie 2025 (...), cu acceptul ministrului și în prezența premierului. Acea indexare nu se poate acorda din cauza ordonanței trenuleț, deci nu au crescut salariile. Au crescut tarifele, s-a îndeplinit condiția pentru a putea avea venituri proprii ca să putem să indexăm salariile, că nu le creștem, le indexăm. (...) Orice salariat din țara asta care avea 3.000 de lei salariul mediu în 2023 a ajuns la 4.050 la 1 ianuarie, deci a câștigat o sumă de 1.050 lei. Același lucru am convenit și noi: ca fiecărui salariat Metrorex, la salariul de bază, să-i crească salariul cu 1.050 lei. N-am cerut nimic în plus, exact să se respecte statutul personalului feroviar pe care dumneavoastră îl cunoașteți, adică se indexează salariul de bază lunar brut pe economie, respectiv se înmulțește cu 1,5 și este salariul de bază la muncitorul calificat în sistemul feroviar, nu numai la metrou', a precizat liderul sindical.

În plus, angajații de la metrou au pierdut și tichetele de masă.

'Tichetele de masă - există o lege care le acordă, care spune că în niciun mod nu poate fi redusă valoarea acestor tichete. A venit o lege anul trecut ne-a luat dreptul, deși este ilegal și e Legea 296 care spune că nu poate să îți ia un drept pe care l-ai câștigat, iar acum a venit ordonanța, ordonanță care le permite unora să crească salariile la 40% dacă au făcut-o până în octombrie, iar altora, cum suntem noi, care nu am avut voie să creștem salarii în 2024, ne interzice. Vorbim de echitate, de social-democrație, vorbim de un Guvern care are grijă de toți cetățenii? Nu înțeleg cum poți să discuți până în 27 noiembrie, dai două memorandumuri în care permiți aceste negocieri și pe 28 decembrie ne informezi că le anulezi. Ce să mai creadă poporul? Ce să mai creadă cetățenii? Îți arăt că am un deficit de 910 persoane și tu îmi interzici să mai angajez? Vă garantez că în curând, prin epuizare și prin continuarea ieșirilor la pensie, nu o să ne permitem să mai scoatem trenuri în circulație', a continuat Marian Artimon.

În acest context, dar și pe fondul subfinanțării, sindicaliștii anunță grevă japoneză, apoi grevă de exces de zel.

'USLM va declara foarte repede o grevă japoneză la început, după care va urma o grevă de exces de zel. Adică ne vom uita foarte atent în instrucțiile de serviciu ce ne permit să facem atâta timp cât nu avem banii necesari pentru echipament de protecție, atâta timp cât nu ni se mai asigură alimentația de protecție și întărirea organismului, pentru că ne desfășurăm activitatea în condiții speciale de muncă în subteran - pulberi, pilituri, umiditate. (...) Toată lumea spune 'Respectați legea'. Foarte bine, hai să respectăm instrucțiile de serviciu. Dacă respectăm instrucțiile de serviciu garantez că nu iese un tren în circulație. Sunt funcții care sunt efectuate de aceeași persoană. O persoană îndeplinește 3 funcții, deși în mod legal instrucția de serviciu spune: o persoană predă trenul, alta certifică că e bun de mers în circulație și o altă persoană pleacă cu trenul. La noi aceeași persoană îl scoate că e bun de circulație, îl predă, îl preia și pleacă cu el în circulație. Cât să mai facă oamenii trei funcții și când e să își primească banii negociați în conformitate cu legea și în înțelegere cu Guvernul să li se spună 'Să fiți sănătoși, nu mai e valabil ce am vorbit acum o lună'', a spus acesta.

Liderul de sindicat a atras atenția că multe dintre problemele metroului sunt generate de decizii politice, un exemplu fiind Magistrala 5, care a costat cu 75% mai mult decât era calculat inițial.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


'A durat 5 ani în plus până am dat-o în exploatare, dar în fiecare an renumita firmă Astaldi câștigă undeva la 70 de milioane din proces. Suma totală este undeva la vreo 120 de milioane de euro. Pentru asta oamenii de metrou au de plătit, că nu au voie să li se crească salariile. Sunteți energofagi, n-aveți randament. Păi dacă în fiecare an trebuie să-i plătesc lui Astaldi datorii generate de decizii politice? Problemele la metrou nu sunt generate de activitatea de exploatare, sunt generate de activitatea de investiții. Foarte multă lume a uitat că una din activitățile metroului este planul de prestații în caz de situații de război, de calamități. N-am mai primit bani din 1996 pentru partea de protecție civilă. Suntem obiectiv de grad zero, cu 70% de activitate pentru protecția civilă. N-am luat un leu, nu primim, nu ne bagă nimeni seamă, doamne ferește să fie nevoie', a arătat Artimon.


Potrivit acestuia, activitatea de investiții 'a nenorocit metroul și nu din vina metroului, ci din vina celor care au decis să nu mai facă la timp Magistrala 5'.

'Chiar și acum există un zvon că e o bătălie prin Guvern ca banii cu care trebuie să terminăm Magistrala 6 să nu ajungă la noi, să fie și Clujul renumit că are metrou. Știu că la primul tronson construcția era pe PNRR. Nu înțeleg de ce trebuie să dirijăm banii către Cluj, poate n-am înțeles eu bine. Știu că nu este iubit metroul, mai ales prin minister, dar totuși metroul este mai important decât orice în această țară. Este unic la nivel național pentru că transportă peste 650.000 de călători zilnic. Toate întreprinderile feroviare de stat sau private nu transportă zilnic nici măcar un sfert din cât transportă metroul. Deci, nivelul de siguranță feroviară, având în vedere ritmicitatea cu care trece trenul, cu 2000 de oameni în fiecare tren, impune o rigoare, o finanțare și un personal calificat', a adăugat el.

Acesta a susținut că salariile la Metrorex nu sunt mari, sunt decente, avându-se în vedere condițiile de muncă și a atras atenția că orice stație de metrou în plus înseamnă o subvenție mai mare.

'Salariile nu sunt mari, sunt decente și avem niște venituri din cauza faptului că lucrăm în acest subteran destul de nociv, în condiții speciale. Nu oamenii costă mult. Metroul știm foarte bine, dacă vrem să-l extindem, orice stație de metrou crește nivelul subvenției. Toate pierderile din ultimul an sunt generate de faptul că Ministerul de Finanțe nu a acordat sumele necesare respectării contractului de servicii publice de transport. Dacă ți-ai asumat să plătești un miliard de lei prin contractul de servicii publice de transport metroului și tu mi-ai plătit doar 750-800 de milioane lei, de ce te miri că am 200 de milioane datorii? Că eu din ce am putut să încasez de la oameni am luat. Mi-ai cerut în 2021 (în pandemie - n. r.) să circul cu toată flota de metrou cu 50 de oameni în ea. 'Domnule, ai fost pe pierdere'. Păi, 'domnule, eu nu mă plimbam cu un metrou ca să duc 50 de oameni, dar ai spus, domnule, trebuie să combatem pandemia'. Mi-ai interzis să negociez salariile în 2020, pentru că e pandemie. Am venit în 2022, am negociat, am negociat în 2023 și acum îmi spui în 2024 - n-ai voie să negociezi, adică ai voie dar nu-i valabil. A venit 2025. Parcă vedem că și în 2026 ne trezim cu ordonanță care ne spune să trăiți cu aceeași valoare de bani din 2023, deși toate prețurile au crescut cu 40%. Păi cine poate să facă așa ceva?', a transmis acesta. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 759

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 16-05-2025 19:03

Cluj: Sute de persoane au manifestat pentru democrație și pentru drumul european al țării

Câteva sute de persoane au participat, vineri, pe ploaie, la un 'marș pentru democrație', prin zona centrală a Clujului. Organizatorii i-au invitat pe clujeni să participe la un marș pașnic prin oraș, prin care să se transmită un mesaj clar: 'democrația depinde de fiecare dintre noi'. 'Nu mai e timp de

Administratie 16-05-2025 16:50

PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu

Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă

Social 16-05-2025 16:28

REPORTAJ Covasna: Pedibus - pașii care unesc oamenii și schimbă orașul

În timp ce alte orașe se mișcă amețitor, într-un vacarm de mașini și claxoane, municipiul Sfântu Gheorghe încearcă să trăiască într-un alt ritm: mai lent, mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Aici, zeci de copii merg în fiecare dimineață pe jos la școală, printr-un program susținut de către autoritățile locale

Social 16-05-2025 16:20

Calcar din Albești la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria

România participă cu o rocă emblematică pentru patrimoniul geologic național, calcarul din Albești, la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria. Autoritatea Națională pentru Cercetare a anunțat vineri participarea României la această inițiativă simbolică derulată de Guvernul Landului Au

Administratie 16-05-2025 16:10

Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro

Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană

Social 16-05-2025 15:57

Programul a trei tramvaie va fi prelungit luni seara pentru preluarea spectatorilor la meciul Rapid - CFR Cluj

Tramvaiele 11, 41 și 44 vor avea un program de circulație prelungit luni seara pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - CFR Cluj, programat de la ora 20:30, pe Stadionul 'Giulești', anunță Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Astf

Social 16-05-2025 15:54

Alba: Înghețul târziu a afectat peste 130 de hectare de livezi

Peste 130 de hectare de livezi au fost afectate de înghețul târziu din primăvara acestui an în județul Alba, a informat vineri Instituția Prefectului. 'Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba s-a reunit vineri, 16 mai 2025, în ședință extraordinară, pentru a analiza și aproba Raportul de sinteză privind p

Social 16-05-2025 15:37

MApN: Un camion al unei coloane militare franceze s-a răsturnat în Vâlcea; doi militari au fost răniți

Un camion care făcea parte dintr-o coloană militară franceză aflată în tranzit pe ruta Cincu - Smârdan s-a răsturnat vineri în zona podului peste calea ferată din localitatea Jiblea Nouă, pe centura ocolitoare a orașului Călimănești, județul Vâlcea, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN). Coloana era escortată d

Social 16-05-2025 14:52

Prahova: Depășiri ale concentrației maxim admise de hidrogen sulfurat în zona rafinăriilor; amenzi de 300.000 de lei

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Prahova au aplicat amenzi de 300.000 de lei rafinăriilor din arealul municipiului Ploiești, după ce stațiile automate de monitorizare de la limita amplasamentelor industriale au indicat depășiri ale concentrației maxime admise pentru indicatorul hidrogenului sulfurat (H2S).

Social 16-05-2025 14:39

Galați: Explozie de la o butelie într-un imobil din localitatea Liești; două persoane cu arsuri

Pompierii militari au intervenit, vineri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un imobil din localitatea Liești, după ce o butelie a explodat, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați Potrivit sursei citate vineri, jurul orelor 13:45, ISU Galați a înregistrat un apel 112 cu privire l

Social 16-05-2025 14:32

Brăila: Două rezervoare îngropate, încărcate cu păcură amestecată cu apă, descoperite în timpul unor lucrări de construire

Două rezervoare încărcate cu păcură amestecată cu apă au fost descoperite într-un cartier din municipiul Brăila, în timpul unor lucrări de modernizare a spațiilor publice, în acest caz Garda de Mediu dispunând măsuri de decontaminare și transport a deșeurilor periculoase provenite din cele două rezervoare subterane.

Social 16-05-2025 14:26

TPBI: Șapte autobuze vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană'; stația 'Știrbei Vodă', suspendată

Autobuzele liniilor 122, 137, 168, 226, 311, 368 și N121 vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană', iar stația 'Știrbei Vodă' a fost suspendată, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (TPBI). Astfel, autobuzele vor circula pe noul culoar unic dedicat transportului public cre

Social 16-05-2025 14:21

DGPMB: Femeie de 56 de ani căzută în fața metroului într-o stație din Sectorul 2

Echipaje de pompieri din cadrul ISUBIF, precum și echipaje de prim-ajutor intervin, vineri, pentru salvarea unei femei în vârstă de 56 de ani, căzută în fața unui tren de metrou într-o stație din Sectorul 2 al Capitalei, când acesta intra în stație. 'În prezent activitățile sunt în dinamică&#

Administratie 16-05-2025 14:13

Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a

Administratie 16-05-2025 14:05

O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov

O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.