Achiriloaie (ANPDCA): Nu există niciun pericol iminent la adresa sănătății copiilor de la centrele din Târgu Mureș
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Rareș Petru Achiriloaie, a declarat joi, la Târgu Mureș, că a vizitat cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități în care au fost sesizate 'nereguli grave' și a remarcat că beneficiarii sunt în stare medicală bună, neexistând un pericol iminent la adresa sănătății acestora, însă există o serie de deficiențe.
'În acest punct prealabil al controlului nostru, eu am venit personal ca să văd totuși situația la fața locului, ca să mă asigur că soluțiile pe care le vom impune ulterior, măsurile și recomandările să fie relevante, aplicabile și eficiente în beneficiul acestor copii. Vreau să vă spun că am cunoscut staff-ul de aici, din centru, am interacționat și cu copiii, acești mici eroi sunt într-o stare medicală bună. În momentul de față nu există niciun pericol iminent la adresa sănătății lor. Totodată, vreau să-i felicit pe acei profesioniști din serviciile sociale care, în ciuda unor condiții profesionale cu care poți să ai rezultate limitate, îi felicit pentru dedicare, pentru că până la urmă este un domeniu în care dacă nu ai empatie, poți să ai cea mai bună infrastructură din lume, că nu este suficient și dacă nu te dedici misiunii sociale, n-ai cum să ai rezultat', a declarat presei Rareș Petru Achiriloaie.
În urma sesizării făcute de inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice cu privire la cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, președintele ANPDCA a trimis Corpul de Control, care va da publicității un raport complet în circa 40 de zile.
'Cel mai probabil controlul nostru va mai dura. Colegii de la echipa de corp control vor rămâne aici toată săptămâna. Ulterior, în funcție de ce au identificat, ce documentație au ridicat de aici, probabil că raportul complet cu concluziile echipei de corp control va fi făcut public în aproximativ 40 de zile (...). Nu este totul bine, sunt deficiențe care au fost identificate inclusiv la nivel de investiții care ar fi trebuit făcute inițial, inclusiv pe parte de medicamentație și tratamentele medicamentoase care au fost date copiilor. Vorbesc de modul în care le-au primit, orele, lipsuri și ce am văzut în presă, pe partea de expirare. Evident, avem un control extins pentru că sunt instituții abilitate pe diverse zone. Vorbim de DSP, vorbim de Prefectură, de CJ. Fiecare ne facem treaba pe domeniul său de competență și cu siguranță la final ne vom pune la masă ca să identificăm elementele comune', a precizat președintele ANPDCA.
Achiriloaie a precizat că la ANPDCA deja au fost identificate o serie de măsuri care urmează să fie luate, la fel cum s-a procedat și anul trecut după mai multe controale în țară, unde au fost găsite probleme pe asistență maternală și s-au schimbat metodologia și criteriile pentru asistenții maternali.
'La fel vom face și acum. O discuție generală cu toți actorii relevanți ca să ne dăm seama dacă este totuși o situație în care vorbim despre o implementare greșită a legislației actuale sau trebuie totuși să intervenim în momentul de față la nivel de legislație primară și metodologie (...). În momentul de față practic acest centru și toate cele din speța respectivă funcționează fără o licență care este dată de către ANPDCA. Fiecare centru are un plan de urgență, cel mai probabil adesea măsura planului de urgență este ca toți beneficiarii să fie mutați în alte centre sau la asistenți maternali dacă există disponibilitate și dacă asistentul maternal poate să acorde îngrijire necesară', a menționat Achiriloaie.
În privința eventualei închideri a celor patru centre, Rareș Petru Achiriloaie crede că se va găsi o soluție optimă.
'În momentul de față, aceste centre trebuie să aibă un plan de urgență pentru închidere și beneficiarii, dacă se decide acest lucru, de închidere completă, vor trebui mutați fie în alte centre din județ, fie la asistenți maternali, fie externalizați la alți colegi din alte DGASPC-uri de lângă județ. Totodată, aș face mențiunea că se poate solicita și o licență provizorie pentru centre, dar rămâne de văzut dacă îndeplinesc condițiile la cum arată în prezent reorganizarea. Da, asta era ultima informație pe care am primit-o, că vor să se reorganizeze și că vor solicita relicențierea în momentul în care identifică calea administrativă. Trebuie să avem în vedere totuși situația copiilor în momentul de față. Cu siguranță se va găsi o soluție optimă pentru momentul în care suntem în prezent. Totuși, ideea ar fi să nu provocăm și mai multe traume acestor copii, mutându-i într-un loc pentru câteva zile, pe urmă să-i mutăm în altă parte. Sunt convins că cei de la DGASPC Mureș vor lua decizia potrivită în sensul acesta. Desigur, noi putem îndruma și le oferim tot sprijinul pe parte de metodologie', a precizat Rareș Petru Achiriloaie.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a spus că apar cazuri care iau prin surprindere și din acest motiv se impune consolidarea monitorizării.
Centrul de Resurse Juridice a efectuat recent un control la patru centre din Târgu Mureș în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri.
Conform CRJ, într-unul dintre aceste centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere, iar medicamentele din aparatele de urgență ar fi fost expirate.
În toate cele patru centre aparținând DGASC Mureș, arată CRJ, 'condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale', iar unii copii ar fi ținuți în camere fără uși, spații insalubre, cu saltele de pat îmbrăcate în plastic și paturi inadecvate ca mărime.
De asemenea, toate cele patru centre funcționau în afara legii, 'licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024'.
CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre începând cu luna martie 2024, iar în toate a observat probleme grave de 'supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată - cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii'.
'În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate și chiar a unui program concret care să fie afișat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor și menținerea curățeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri', precizează CRJ, într-un comunicat de presă.
CRJ a mai invocat și lipsa de implicare a specialiștilor în cazul acestor copii, arătând că starea de alimentație și igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor și chiar viața și integritatea lor. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: 84 de persoane, autoevacuate din hala unei firme din comuna Șelimbăr, cuprinsă de incendiu
84 de persoane s-au evacuat la timp din hala unui producător de componente auto, din comuna Șelimbăr, unde a luat foc un utilaj, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu. 'Pompierii au limitat extinderea incendiului. La acest moment există degajări de fum, se lucrează pentru răcirea unor tubulaturi care aparțin unei stații de filtrare
MApN: Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului, prezentat eronat drept evoluția unei drone
Zborul unui avion ultraușor deasupra Galațiului a fost prezentat în mod eronat, pe Facebook, drept evoluția unei drone, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale (MApN). În realitate, precizează MApN, imaginile surprind o aeronavă de tip ultraușor care a executat vineri un zbor autorizat de autoritățile aeronautice civile,
MApN: Resturi de drone rusești au căzut vineri în două zone din Delta Dunării
Resturi de drone de proveniență rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, respectiv la sud de Chilia Veche, după atacurile Rusiei asupra Ucrainei, la granița cu țara noastră, informează Ministerul Apărării Naționale. Potrivit MApN, impactul resturilor de drone nu a afectat elemente de
Bistrița-Năsăud: Șofer decedat după ce a intrat cu mașina într-un podeț, la Apatiu
Un bărbat de 50 de ani a murit, vineri după-amiază, după ce a intrat cu mașina într-un podeț din localitatea Apatiu, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. 'Astăzi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au intervenit la un accident rutier semnalat în Apatiu. La locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul
MApN: 12 situații de fragmente de dronă căzute în România, 11 în județul Tulcea
Sporirea numărului de militari în zona de graniță româno-ucraineană de pe teritoriul județului Tulcea, precum și amplasarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri explică rapiditatea cu care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a identificat vineri, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanșat de Rusia î
Constanța: Un copil de 2 ani a murit la spital după ce s-ar fi lovit de mobilă în locuința femeii care îl îngrijea
Polițiștii fac cercetări după ce o fetiță de aproape doi ani a murit la spital, vineri, după ce ar fi suferit vătămări corporale prin lovirea de un corp de mobilier în timp ce se afla în grija unei femei, alături de alți șase copii, la locuința acesteia din Medgidia. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, printr-un comunicat
Botoșani: Conductă de gaz avariată după o coliziune între două autoturisme la Flămânzi
O conductă de gaz din orașul Flămânzi a fost avariată, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme, în care se aflau, în total, cinci persoane. În urma coliziunii, una dintre mașini
Protest al polițiștilor în Capitală/ După un marș de patru ore, protestatarii au ajuns la sediul Guvernului
Câteva mii de angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și membri ai unor structuri asociative ale rezerviștilor militari au ajuns, vineri, în Piața Victoriei din Capitală, după un marș de protest, ei solicitând, printre altele, plata orelor suplimentare.
Bihor: 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, la Oradea
Primăria Oradea a anunțat, vineri, că sunt puse la dispoziția locuitorilor municipiului, încă de anul trecut, 100 de containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile, iar până la sfârșitul lui 2025 vor mai fi amplasate încă pe atâtea. 'Primăria Oradea s-a pregătit din timp pentru implementarea colectării separate a deș
Mureș: Miting de susținere a angajaților DGASPC în urma acuzațiilor Centrului de Resurse Juridice
Sindicatul ACORD din Târgu Mureș a organizat, vineri, o acțiune de protest în sprijinul celor 1.400 de angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în urma acuzelor aduse de către inspectorii Consiliului de Monitorizare și de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice angajaților din cele patru centre d
Dolj: Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic
Singurul velodrom indoor din România se construiește la Craiova, într-un complex sportiv multifuncțional unic care se ridică pe amplasamentul vechiului Stadion al Tineretului, din proximitatea Stadionului ''Ion Oblemenco'' și a Sălii Polivalente din Craiova. Proiectul început în august 2024 aparține Cons
MApN - atenționare privind informații false pe platforme online: persoane care se prezintă drept rezerviști militari
Ministerul Apărării Naționale (MApN) reiterează faptul că, în ultima perioadă, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul online din România, în special pe platformele de comunicare digitale, prin care unele persoane care își exprimă diferite opinii își arogă în mod fals calitatea
Buzău: Depozitare gratuită a deșeurilor printr-un centru de colectare cu aport voluntar dezvoltat de Primăria municipiului reședință
Primăria Municipiului Buzău a semnat un contract PNRR, în valoare de aproape 40 milioane de lei, pentru înființarea unui ''Centru Integrat de Colectare Separată a Deșeurilor prin Aport Voluntar'', care va permite cetățenilor să transporte deșeuri de diferite tipuri și dimensiuni pe o platformă, în mod gratuit.
Polițiștii protestează în Capitală față de eliminarea plății orelor suplimentare
Angajați din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și cei din structuri asociative ale rezerviștilor militari s-au strâns, vineri, în Piața Constituției din Capitală, la un protest prin care solicită, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare de lucru. Joi, Sindicatul Național al Polițișt
Arad: Zeci de oameni fără adăpost apelează la cazarea oferită de autorități în perioada frigului
Zeci de oameni fără locuință apelează la cazarea oferită de autoritățile locale din Arad în perioada frigului, pentru a nu dormi sub cerul liber sau în locuri în care peste noapte temperaturile scăzute le pot pune în pericol viața. Directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad, Oana Pârvulescu, a de