logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ /Vâlcea: Dorel Glomnicu - colecționarul care a strâns la un loc istoria radioului

Image

Convins că radioul este și va rămâne cea mai simplă și la îndemână sursă de informare, un fost lider de sindicat din Vâlcea cu o pasiune ieșită din comun pentru 'cutiile vorbitoare' a strâns acasă în decurs de câteva decenii câteva sute de radioreceptoare, de la cele cu galenă, cu lămpi sau pe tranzistori și până la aparate de radio moderne.



Mulți ani angajat la cariera de cărbune din zona Berbești-Alunu, Dorel Glomnicu este un priceput electronist și spune că încă din copilărie a fost fascinat de aparatele de radio. Pe vremea când nici nu mergea la școală, a demontat bucată cu bucată radioul părinților ca să afle de unde vine vocea ce răzbătea în casă, pentru ca mai apoi, în timpul școlii, să învețe să le și construiască.

'Pasiunea este din copilărie, pentru ca în copilărie eram foarte, foarte curios și demontam tot ce îmi pica în mână, fie ca era mașinuță, fie că era un aparat de radio. Primul radio pe care l-am demontat a fost un radio pe lămpi, al părinților bineînțeles. La vremea respectivă era o bijuterie. Chiar și acum e o bijuterie, pentru ca e un radio care mergea și la lampă și la baterii, ceea ce era o raritate la vremea respectivă, dar și o necesitate pentru că nu exista curent electric în zonele rurale, mai ales. Aveam cinci sau șase ani. Știu sigur că nu eram la școală și l-am luat și l-am demontat să văd de unde vine vocea. Și din aproape în aproape l-am făcut bucăți și tot nu am descoperit de unde vine vocea. De fapt, eu voiam să și văd vocea, să și văd oamenii care vorbe sau care cântă. Sigur că nu mai există aparatul respectiv, dar cu mare greutate am găsit altul. L-am cumpărat și l-am restaurat. Am găsit și lampa, iar acum funcționează cu energia produsa de acea lampă', povestește Dorel Glomnicu, fostul lider de sindicat al minerilor din Berbești și Alunu.

 



Peste ani, vrăjit de cutiile magice de la începuturile radioului, Dorel Glomnicu a început încet, încet să le și colecționeze. În aproape 30 de ani de la achiziționarea primei piese din colecția sa, a strâns acasă sute de aparate radio, de toate tipurile și din toate etapele istoriei tehnici. Pe lângă acestea, colecția vâlceanului mai cuprinde și patefoane, gramofoane, magnetofoane și alte aparate de redare a sunetului și a imaginii.

 


'Pasiunea de a colecționa a venit mult mai târziu, cam acum 20-30 de ani... câte un aparat, câte un patefon, câte un gramofon, cât e un pickup sau magnetofon, dar cu cât strângeam mai multe, cu atât apărea dorința de mai mult. Cred că la orice hobby, la orice pasiune, cu cât ai mai mult, cu atât vrei și mai mult. Să fie acum în jur de 400 de aparate, grupate pe trei colecții. Sunt aparatele de radio, pornind de la transmițătorul lui Marconi, care nu este original, bineînțeles, este o reproducere, la radioreceptoare cu galena, radioreceptoare cu o lampă, cu trei lămpi, radioreceptoare primitive din 1928 și până la aparatele de radio moderne. Asta ar fi o colecție în jur de 100-120 de bucăți. Mai am o colecție de aparate muzicale, îi zic eu, pornind de la cutia muzicală, cutia muzicală cu tambur, cutia muzicală cu discuri, magnetofonul pe fir de sârmă, gramofonul, pick-up-ul, pâna la MP3 player. Și mai am încă o colecție de aparate video, de aparate de redarea imaginii, ca sa zic așa, pornind de la camera obscură, continuând cu aparate de fotografiat pe placă de sticlă, aparate pe peliculă, aparate de filmat în toate formatele, aparate video pe casetă video pe toate formatele video și până la videoproiectoare și aparatele moderne și camerele video moderne', a mai spus colecționarul.

 


Cu toate că unele exponate au aproape 100 de ani, colecționarul spune că mai mult de jumătate dintre ele sunt încă funcționale. Le-a restaurat chiar el cu grijă, readucându-le la viață pentru a păstra vie amintirea și frumusețea tehnologiei vechi. În colecția sa sunt multe piese produse de mărci celebre străine, dar la loc de cinste sunt multe radioreceptoare fabricate în România, precum și un radio din 1928, anul în care a început să emită Radio România.

'Până în 1928 s-au fabricat și s-au vândut aparate de radio mai simple, chiar și sub formă de kit, cu părți componente, pe care un bun electronist putea să le cumpere și să-și facă singur acasă un aparat de radio. Dar de acolo deja s-a diversificat foarte mult producția de aparate de radio. Inclusiv în România, începând cu 1953, s-au fabricat foarte multe și foarte bune aparatele de radio, chiar recunoscute la nivel european. Iar noi, colecționarii, punem mai multă pasiune pe un radio românesc fabricat în România. Dacă ar fi să mă gândesc ce îmi lipsește din colecție și mi-aș dori să am, cred că tot un radio românesc aș vrea că este pasiunea mea și nu numai a mea. Dar, sincer n-aș putea să spun ce-mi lipsește, pentru că le-am cam pe toate. Cel mai valoros dintre radiourile românești pe care le am, aș zice că e Hora pentru că am copilărit cu el și chiar este un radio foarte apreciat, foarte căutat', a adăugat colecționarul.

 


În prezent, colecția de aparate vechi a vâlceanului este depozitată în câteva camere din locuința sa și nu este accesibilă publicului, pentru că încă nu a găsit un spațiu de expunere permanent adecvat.

'Aparatele, cele multe, le am într-o cameră și nu se pot vedea. Nu s-ar putea vedea nici dacă ar merge acolo decât la grămadă, puse unele peste altele. Nu știu dacă aș găsi o variantă de colaborare, un parteneriat public-privat cu o altă instituție care ar avea o sală. Sigur, eu aș putea să le închiriez cu titlul gratuit pentru a fi văzute, vizitate. Cred că sunt deja vreo 10 ani de la ultima expoziție, la Muzeul Județean Vâlcea. Atunci noi i-am contactat, pentru că mai aveam un prieten care avea și el o colecție, dar nu mai are, pentru că și-a vândut toată colecția. Nu știu dacă mai există interes pentru a vedea așa ceva. Poate cei din generația mea, adulți spre pensionari, pentru că ei s-au născut sau le-au avut în copilărie și de asta mai apare dorința asta de a le revedea.', a mai spus colecționarul.

 


Între timp, elevii de gimnaziu pasionați de știință care sunt interesați de istoria radioului, pot afla de la Dorel Glomnicu în cadrul proiectului STEAM finanțat de Fondul Științescu, unde acesta a fost cooptat încă de anul trecut ca mentor. Experiența a fost atât de plăcută, iar numărul de copii și tineri care s-au arătat interesați să își realizeze singuri un aparat de radio atât de mare, încât i-au întărit colecționarului și mai mult convingerea că, oricât de mult ar avansa tehnologia, radioul va continua să existe mulți ani și de acum înainte.

'Eu cred că radioul este și acum mai urmărit decât televiziunea. De ce? Pentru că radioul se ascultă și în timp ce se face o altă activitate, în timp ce se conduce mașina, în autobuz sau tren, pe când o emisiune la televizor nu poate fi văzută decât când ai liniște și îți dedici timpul special pentru așa ceva. Mai mult decât atât, radio merge oriunde, indiferent de condiții, indiferent dacă există sau nu există energie, sau dacă ai sau nu ai internet. Deci, radio funcționează în toate condițiile, chiar și în caz de o calamitate naturală. Restul, toate pot sa pice, dar radio va rămâne', a precizat colecționarul vâlcean. AGERPRES/ (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 511

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 28-01-2025 08:31

Buzău: Agresivitatea generată de brandingul personal al șoferilor și dezinhibiția la volan, cauze ale accidentelor pe autostradă

Dezinhibiția la volan, 'brandingul personal al șoferilor' care poate genera agresivitate și gadgeturile se numără printre cauzele care pot da naștere unor evenimente rutiere pe autostradă sau pe celelalte sectoare de drum, atrag atenția specialiștii în psihologia traficului. La data de 20 decembrie 2024 a fost dată în circu

Social 28-01-2025 08:14

Cod galben de ceață în zone din șapte județe din Moldova, până la ora 10:00

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineața o atenționare nowcasting Cod galben de ceață pentru zone din județele Bacău, Botoșani, Galați, Neamț, Vrancea, Iași și Vaslui, valabilă până la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, în zona joasă a județului Bacău (zona localităților Bacău, Onești, Buhuși, Sascut, Balcani

Social 28-01-2025 07:45

Incendiu într-un bloc din Râmnicu Vâlcea; zeci de persoane evacuate

Mai multe persoane dintr-un bloc de locuințe din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost evacuate de urgență din locuințele lor, marți dimineața, după ce un incendiu a izbucnit într-o garsonieră de la etajul trei al imobilului, în interiorul acesteia fiind depozitată o cantitate mare de materiale plastice și textile. Potrivit

Administratie 27-01-2025 21:57

Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim

Social 27-01-2025 19:40

Fechet: Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români; la Romsilva am văzut sfidare

Ministrul Mediului a convocat miercuri conducerea Romsilva pentru discuții cu privire la reorganizarea Regiei și a anunțat că va solicita o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă. 'Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români, iar la Romsilva, care administrează pădurile țării (și subliniez ac

Social 27-01-2025 19:36

Satu Mare: A fost inaugurat noul terminal al Aeroportului

Noul terminal al Aeroportului Internațional Satu Mare a fost inaugurat luni, fiind îmbarcați pasagerii pentru zborul către Londra, informează un comunicat de presă al Consiliului Județean (CJ). 'Noul terminal dispune de patru porți de îmbarcare, un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghișee automate de pre-boarding și un sistem de det

Social 27-01-2025 16:33

Mureș: Autoturism lovit de un tren automotor la o trecere la nivel cu calea ferată; trei răniți ușor

Trei persoane au fost rănite ușor, luni, în urma unui accident petrecut la Târgu Mureș, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Tamas Erno, după ce un automotor a lovit un autoturism. 'Pompierii militari au fost solicitați cu puțin timp în urmă să intervină în municipiul Târgu Mureș pe strada Tamas Erno la un acciden

Social 27-01-2025 16:04

Președintele Asociației Victimelor Holocaustului: Privim ce se întâmplă în jurul nostru și spun: 'Iar începe'

Israel Taner, președintele Asociației Victimelor Holocaustului din România, a atras atenția că mulți dintre europenii interveviați de Claims Conference, dar și 44% dintre români cred că un fenomen similar Holocaustului s-ar putea repeta. 'Am fost atât de mic, doi ani, când am fost deportat în Transnistria, unde imediat mi-am p

Social 27-01-2025 14:57

Lei de mare, foci și pinguini Humboldt - în premieră națională la Zoo Brașov

Grădina Zoologică din Brașov este prima din țară care oferă vizitatorilor săi posibilitatea de a vedea trei specii deosebite marine - lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt, în urma unei investiții de 23 de milioane de lei în adăposturile care le oferă habitatul de care aceste animale au nevoie. Aceste adăposturi sunt și ele unice &ici

Social 27-01-2025 14:55

Patriarhia Română lansează aplicația 'Calendarul Ortodox' pentru dispozitive mobile

Patriarhia Română anunță lansarea oficială a aplicației 'Calendarul Ortodox' pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare Android și iOS. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis luni AGERPRES, aplicația vine în sprijinul credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române care doresc să fie informați

Social 27-01-2025 14:32

Galați: Incendiu cu degajare mare de fum într-un bloc; un bărbat a suferit răni grave, 25 de persoane - evacuate

Un incendiu cu degajare mare de fum s-a produs, luni, într-un bloc din municipiul Galați, proprietarul locuinței, un bărbat de 56 de ani suferind răni grave și 25 de persoane fiind evacuate, din cauza fumului dens care cuprinsese întreaga scară a blocului, informează ISU Galați. ISU Galați a fost alertat prin Dispeceratul 112 despre un incendiu izb

Social 27-01-2025 14:27

Satu Mare: Primele autobuze electrice achiziționate prin PNRR au fost puse în funcțiune

Primele patru autobuze electrice achiziționate prin PNRR au fost puse în funcțiune pe străzile din municipiul Satu Mare, urmând să mai ajungă încă 13, informează administrația locală, luni, pe pagina de Facebook. 'Primele 4 autobuze electrice, din cele 17 achiziționate de Primăria Municipiului Satu Mare, au ieșit pe străzile din oraș. Aut

Social 27-01-2025 13:54

Protest al angajaților de la Parlament

Angajați ai Parlamentului au protestat, luni, la Camera Deputaților, în contextul reducerilor de personal anunțate. Ei au susținut că reforma trebuie să înceapă parlamentarii, nu cu funcțiile de execuție. 'La instituțiile bugetare (reforma) să se înceapă cu adevăratele sinecuri și să înceapă cu ei - au suma forfetară

Administratie 27-01-2025 13:47

Bihor: Întâlnire interinstituțională la Primăria Oradea privind soluții pentru limitarea impactului castorilor

Reprezentanții mai multor instituții care au fost solicitați de Primăria Oradea să găsească soluții pentru limitarea impactului castorilor asupra arborilor din centrul orașului au în plan relocarea naturală a castorilor spre periferia orașului, dar, ca măsură de urgență, se vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.

Administratie 27-01-2025 13:34

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, ales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a fost ales, luni, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), informează organizația, printr-un comunicat de presă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UNCJR, desfășurată la București, Alfred Simonis a primit votul unanim al colegilor