VIDEO REPORTAJ Tulcea: Peste 20 de români participă la Campionatul mondial de înot în ape înghețate

Peste 20 de români, sportivi și amatori, participă, începând de marți, la Molveno, în Italia, la Campionatul mondial de înot în ape înghețate, organizat de International Ice Swimming Association (IISA), eveniment la care și-au anunțat prezența peste 700 de sportivi din lume.
Printre cei 21 de români, cu vârste cuprinse între 17 ani și 52 de ani, se află și doi tulceni, Vladimir Romaniuc, în vârstă de 19 ani, student în anul I la Universitatea de construcții din București, și Matei Neculai, în vârstă de 18 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național 'Spiru Haret' din Tulcea, ambii sărind în Dunăre de Bobotează, pe 6 ianuarie, și aducând la mal crucea din busuioc sfințită de episcopul Visarion.
'Acum doi ani, am sărit pentru prima oară în Dunăre, după cruce, de Bobotează. Atunci a fost primul meu contact cu apa înghețată. Apoi, a devenit o plăcere, mai făceam și dușuri reci acasă și, vara trecută, Mihai, antrenorul meu, a venit cu această propunere și bineînțeles am sărit în sus de bucurie și am spus că da, vreau să particip', a declarat pentru AGERPRES Matei Neculai.
Legitimat la clubul Aqua Vita Delta, el a învățat să înoate la vârsta de șase ani, a făcut apoi triatlon și a obținut titlul de campion național la acest sport la vârsta de 10 ani. Timp de trei ani a renunțat la triatlon în favoarea fotbalului, după care s-a întors în bazin, iar acum îmbină înotul cu școala.
'Vreau să dau la Academia navală în Constanța și să-mi continui și activitatea de sportiv. Vreau să rămân în România, să mă antrenez aici, vreau să studiez în România. Mă simt bine aici, nu vreau să plec și nici nu plănuiesc asta', a afirmat Matei Neculai, înscris la trei probe în concursul din Italia, 50 metri liber, 50 metri spate și 50 de metri fluture.
Alături de antrenorul lui, Mihai Ivanov, antrenor de triatlon de 11 ani, la clubul Aqua Vita Delta, el s-a antrenat pentru campionatul mondial atât în bazinul acoperit, cât și în lacul Ciuperca și este apreciat de antrenor drept un adolescent modest, dedicat și foarte ambițios.
'Obiectivul lui sau al nostru este de a se depăși pe el, de a-și bate propriii timpi pe probele respective și de a ne bucura de experiență. Pentru un sportiv, participarea la un campionat mondial, excluzând-o pe cea de la Jocurile Olimpice, este probabil vârful de lance, o experiență de povestit nepoților', a menționat Mihai Ivanov.
Cea de-a VI-a ediție a Campionatului mondial de înot în ape înghețate s-a deschis luni seara, în Molveno, cu o paradă a sportivilor în localitatea italiană, iar primele probe ale concursului au început marți dimineața, la ora 8,30, într-un bazin cu apă la o temperatură mai mică de 5 grade Celsius, printre românii care au intrat printre primii în apă fiind și Simona Chiru, campioană europeană anul trecut la concursul desfășurat în Oradea.
'Sunt șanse foarte mari ca românii să urce pe podium, după prestația excelentă pe care au avut-o la Oradea, anul trecut, un concurs cu care ne mândrim pentru că a fost primul campionat european organizat vreodată. Atunci, România a ocupat locul al treilea pe națiuni, iar ca performanțe pot spune că au doborât patru recorduri mondiale. Din păcate, la Molveno nu-l mai avem pe Dragoș Ghile, care a semnat un contract cu o universitate din Statele Unite, dar au mai venit câțiva puști de la înot, sunt foarte competitivi, cu care sperăm să aducem noi medalii', a spus președintele Asociației de înot în ape deschise și înghețate din România, Paul Georgescu.
Fost poloist de performanță, Paul Georgescu este primul român care a înotat în ape înghețate într-un concurs mondial, primul român care a încheiat cu timpi foarte buni Oceans Seven, unul dintre cele mai dificile proiecte de maraton de înot în ape deschise desfășurat în lume și primul român care a primit din partea IISA distincția 'Hall of Fame', în semn de apreciere pentru activitatea sportivă și modul în care susține această disciplină.
IISA s-a înființat în anul 2009 și a inventat 'ice swimming'-ul, acest sport, considerat extrem, presupunând înotul în apă cu o temperatură mai mică de 5 grade Celsius, doar cu o cască de silicon, o pereche de ochelari și un costum standard de înot. Asociația a stabilit un set cuprinzător de reguli de siguranță pentru sportivi, iar în urma competițiilor oficiale există și recorduri mondiale. În momentul de față, asociația are membri în 73 de țări, iar în 43 dintre ele, printre care și România, are înotători care au parcurs cel puțin un kilometru. Obiectivul asociației este introducerea înotului în ape înghețate în categoria sporturilor olimpice de iarnă.
La această disciplină sportivă, România are omologate două recorduri mondiale, prin Andrei Enache, la proba de 250 de metri liber, și Dragoș Ghile, la proba de 100 metri fluture, pe categorii de vârstă România apărând de 26 de ori, la diferite probe, potrivit documentelor publicate pe site-ul IISA. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niță, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cod galben de ceață în localități din județele Constanța și Tulcea, luni dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări nowcasting Cod galben de ceață, valabile în zone din județele Constanța și Tulcea, în ora următoare. Astfel, în localități din cele două județe ceața va determina vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m. Avertizările de fenomene periculoase imediate s
Neamț: Doi bărbați răniți în urma exploziei unui tub de spumă poliuretanică pus într-un boiler
Doi bărbați din localitatea Dochia au suferit arsuri în urma exploziei unui tub de spumă poliuretanică pe care l-au pus într-un boiler, în interiorul unei case, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. În urma deflagrației s-a produs un incendiu, iar la fața locului au intervenit pompierii militari din Piatra-Nea
Neamț: Bătrân salvat din casa cuprinsă de un incendiu și apoi resuscitat de un pompier aflat în timpul liber
Un bătrân în vârstă de 89 ani, din localitatea Izvoare, a fost salvat din locuința sa cuprinsă de incendiu și apoi resuscitat de un pompier aflat în timpul liber, a informat, duminică Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Sergentul major Denis Habic a văzut că locuința a fost cuprinsă de incendiu, a opri
Harghita: Incendiu la acoperișul unui bloc din Toplița; au fost evacuați un adult și doi copii
Un incendiu a izbucnit, duminică după-amiaza, la acoperișul unui bloc din municipiul Toplița, un adult, doi copii și un animal de companie fiind evacuați de pompieri, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. Sursa citată a precizat că restul locatarilor s-au autoevacuat până la sosirea echi
Bacău: Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat de o șoferiță în vârstă de 18 ani
Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat, duminică, de o tânără în vârstă de 18 ani, în localitatea Bălăneassa, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. 'O tânără de 18 ani, din comuna Livezi, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Bacău - Onești, a
Hunedoara: Un autoturism s-a lovit de un copac; șoferul, la spital cu multiple traumatisme
Un bărbat de 44 de ani, care a suferit mai multe traumatisme în urma unui accident de circulație, a fost transportat, duminică, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Orăștie, după ce mașina pe care o conducea s-a lovit de un copac de pe marginea drumului în localitatea Sibișel, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
REPORTAJ/Tulcea: A început sezonul navelor de croazieră în Deltă
Prima navă de croazieră fluvială cu turiști din Europa de Vest a ajuns săptămâna aceasta în Portul Tulcea, cei aproape 170 de oaspeți din străinătate aflați la bordul ei vizitând deja mănăstirile din zona de terasă a județului, dar și Delta Dunării, războiul din Ucraina modificând programul excursiilor oferite de tur-operatori, dar neafect&aci
REPORTAJ Mureș: Scăderea numărului de bovine din comuna Băgaciu a dus la diminuarea interesului turiștilor danezi
Scăderea numărului de bovine din comuna mureșeană Băgaciu, de la peste 200 câte erau până acum câțiva ani, la cel mult 10 în prezent, este una dintre cauzele care au dus la diminuarea interesului turiștilor danezi față de această localitate, care identificau acest sat cu cele ale bunicilor și străbunicilor lor, din urmă cu 150-200 de ani.
Neamț: Două persoane rănite într-un accident rutier; unul dintre șoferi băuse și nu avea permis
Două persoane, între care o minoră, au fost rănite într-un accident rutier produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe DN 15, în localitatea Dumbrava Roșie, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'S-a stabilit faptul că, în timp ce un tânăr în vârstă de 28 ani, din
Cutremur cu magnitudinea 3,3 în județul Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică
Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:29, în județul Prahova, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 126,6 kilometri (km), în apropierea urmă
Bistrița-Năsăud: Târgul tradițional de Paști al sașilor, Ostermarkt, în centrul istoric al municipiului reședință
Centrul istoric al municipiului Bistrița a devenit, sâmbătă, locul de desfășurare a târgului de Paști al sașilor - Ostermarkt, o tradiție veche de peste 900 de ani, organizat înainte de Florii. Evenimentul a debutat cu o paradă a unor formații de muzică și dansuri tradiționale săsești, maghiare și românești, ca dovadă a
Bacău: Accident cu două victime conștiente în comuna Filipești
Pompierii au fost solicitați, sâmbătă, să intervină la un accident rutier produs pe DN2, în comuna Filipești, județul Bacău. Potrivit ISU Bacău, la locul evenimentului s-au deplasat de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău, precum și două ambulan
REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Clădirea veche a Colegiului Național 'Liviu Rebreanu', inagurată după consolidarea și modernizarea cu fonduri guvernamentale
Clădirea veche a celei mai prestigioase unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, Colegiul Național 'Liviu Rebreanu', și-a redeschis porțile sâmbătă, după cinci ani de la începerea lucrărilor de consolidare și modernizare printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Moștenire a comuni
Prahova: O Dacia Lăstun, una dintre puținele funcționale în țară - printre vedetele Retro Paradei Primăverii
Un autoturism Dacia Lăstun, singurul din județ și unul dintre foarte puținele funcționale din țară, a fost una dintre vedetele Retro Paradei Primăverii, eveniment organizat, sâmbătă, la Ploiești, de Retromobil Prahova. 'Avem aici o Dacia 500 zisă și Lăstun, din 1989. Sunt 4-5 funcționale în toată țara, atestate. Aceasta este si
Informare de precipitații mixte, vânt, brumă și ninsori în majoritatea regiunilor, până duminică dimineața
O informare meteo de precipitații mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă, îngheț la sol și ninsori, mai ales în zona montană, va fi valabilă până duminică dimineața, în cea mai mare parte a țării, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Astfel, pe tot parcursul zilei de sâmbătă și p&