logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Medicii veterinari vor înfiinţarea unei structuri naţionale specializată în situaţii de criză epidemiologică

Imagine din galeria Agerpres

Medicii veterinari susţin necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, a microcipării animalelor din ferme şi a modificării legislaţiei, astfel încât să poată fi prevenite şi combătute eficient bolile majore care aduc pierderi importante economiei româneşti.

Necesitatea înfiinţării unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică a fost prezentată medicilor veterinari din România de specialişti europeni încă din anul 2007, după ce cu doi ani înainte, în judeţul Tulcea au fost înregistrate primele focare de gripă aviară din ţară, şi a revenit în discuţia specialiştilor din domeniu zilele acestea, în satul Murighiol, în timpul conferinţei naţionale "VetHealth Connections", organizată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Autoritatea naţională de resort şi de Federaţia Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării.

"În caz de epizootii, medicul veterinar are foarte multe atribuţii, să facă evaluarea animalelor, ecarisarea teritoriului, să ucidă animalele, să le îngroape, să facă dezinfecţiile. Sunt atribut care depăşesc condiţia de medic veterinar şi ar trebui să existe unităţi specializate pentru ucidere, constituite în temeiul legii, şi unităţi specializate care să facă dezinfecţii utile, eficiente, sub supravegherea medicului veterinar. Aceste unităţi să fie ale statului, coordonate de un medic veterinar", a declarat pentru AGERPRES, la finele dezbaterii pe acest subiect, directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

Prezentarea modului în care ar trebui să funcţioneze structurile specializate a fost făcută de medicul veterinar Daniel-Narcis Maftei care a atras atenţia atât asupra faptului că presiunea asupra DSVSA-urilor în situaţii de criză este foarte mare, iar imaginea breslei din care face parte a fost afectată de crizele epidemiologice din ultimii ani, medicii veterinari fiind văzuţi de populaţie drept "criminali de animale".

"În anul 2012, când am preluat conducerea instituţiei, erau 160 de angajaţi. Acum sunt 102 persoane, cu medicii veterinari zonali, medicii de laborator, administrativ şi tehnic. Mulţi medici veterinari au plecat din cauza responsabilităţilor mari sau au ieşit la pensie, iar momentan posturile sunt blocate şi nici cerinţă prea mare din partea celor care ies de pe băncile facultăţilor nu este", a afirmat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

În timpul dezbaterii, participanţii au atras atenţia asupra necesităţii sancţionării drastice a medicilor veterinari de liberă practică care nu respectă rigorile profesiei, dar şi analizelor făcute de unele laboratoare private.

"Din anchetele noastre rezultă că boala (pesta micilor rumegătoare - PMR, n.red.) a pătruns în portul Midia (judeţul Constanţa, n.red.), din Maroc, unde e tipizat virusul. A trecut printr-un judeţ din Dobrogea, limitrof nouă, şi apoi a ajuns la noi. Nu putea să zboare. Ne-am infectat ultimii, dar am declarat-o primii. (...) Analizele făcute la un laborator privat de proprietarul unei ferme au arătat prezenţa bacteriei Pasteurella, iar după ce proprietarul a investit în tratamente, animalele au murit", a menţionat directorul Tuchilă.

El a mai spus că au existat cazuri în care DSVSA a semnalat transportul unor animale care aveau documente, dar nu şi crotalii aplicate, în asemenea situaţii medicii veterinari concesionari neputând fi sancţionaţi cu ridicarea dreptului de liberă practică.

"Datorită faptului că tehnologia a avansat, există microcipuri mult mai elaborate şi ar putea fi aplicate şi animalelor de rentă, la fel ca la câine şi pisică, şi atunci nu s-ar mai putea pierde un crotaliu şi nu ar mai exista fraude privind înlocuirea unui crotaliu sau să se comande crotalii duplicat", a atras atenţia directorul DSVSA.

Tuchilă a subliniat necesitatea modificării legislaţiei din diferite domenii pentru eficientizarea activităţii de prevenire şi combatere a epizootiilor care aduc pierderi majore economiei româneşti.

"Legea zootehniei stabileşte câte animale creşte omul în curte, dar nu e stipulat un număr de animale de la care exploataţia trebuie înregistrată sau autorizată sanitar-veterinar. Ministerul Mediului are în legislaţie, în funcţie de numărul de animale dintr-o fermă, distanţa până la primul aşezământ uman. Ministerul Finanţelor are şi el stipulate distanţele acestea. Ele nu corespund însă, iar noi, veterinarii, nu avem o lege în care să se menţioneze că exploataţia de 10.000 de oi trebuie să fie organizată într-o formă juridică şi autorizată, aşa încât proprietarul o trece pe persoană fizică şi merge cu 10.000 de oi fără nicio problemă, iar statul nu poate impozita corect şi animalele nu pot fi urmărite, dacă medicul de liberă practică nu înregistrează corect animalele", a conchis directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

De altfel, necesitatea modificării legii zootehniei, în sensul menţionării numărului de animale care pot fi crescute într-o fermă de subzistenţă şi a înregistrării acestora, a fost solicitată de conducerea DSVSA Tulcea încă din anul 2005, atunci când în judeţul Tulcea au fost semnalate primele focare de gripă aviară din România care au adus pierderi majore fermelor avicole şi populaţiei.

"După primul focar de gripă aviară înalt patogenă, din octombrie 2005, experţi din Statele Unite au insistat să viziteze localitatea în care au apărut focarele, Ceamurlia de Jos. Observând situaţia de la acel moment ei au afirmat că la nivelul lor, în SUA, nu ar fi făcut faţă şi ar fi incendiat locurile respective, ca să distrugă prezenţa virusului", a afirmat în timpul lucrărilor conferinţei naţionale "VetHealth Connections", medicul veterinar Paul Bria.

După ce în perioada 2005-2007, în mai multe localităţi tulcene, s-au înregistrat câteva zeci de focare de gripă aviară, anul acesta, în judeţ, s-a înregistrat un singur focar de gripă aviară, la o gospodărie privată din satul Mihail Kogălniceanu care avea un iaz artificial, unde probabil au poposit păsările sălbatice care au transmis boala şi celor domestice.

"Focarul s-a înregistrat în luna septembrie şi este stins acum. Au fost sacrificate circa 20 de raţe şi 20 de galinacee", a menţionat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Primul focar de pestă porcină africană (PPA) din România a fost confirmat în 2017, în România, la periferia municipiului Satu Mare, însă sute de focare au fost înregistrate în anul următor, cele mai multe semnalându-se după ce mistreţi din rezervaţia ucraineană a Deltei Dunării au trecut fluviul în partea românească a Deltei. Cea mai mare fermă de porcine din judeţul Tulcea afectată de PPA a disponibilizat în acel an aproape 200 de angajaţi şi nu a reluat activitatea de creştere a animalelor, având în vedere apropierea de rezervorul natural al bolii, mistreţii din Deltă.

"Anul acesta am avut trei focare de PPA. Aceste cazuri sunt accidentale, eventual acolo unde populaţia de mistreţi s-a refăcut şi mai există posibilitatea ca aceştia să transmită la gospodăriile private", a precizat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Pagubele provocate în România de gripa aviară, PMR şi PPA sunt estimate la sute de milioane de euro, iar unele din aceste boli majore au fost eradicate în urmă cu mai mulţi ani de unele state ale Uniunii Europene.

"Omul este principalul vinovat pentru apariţia acestor boli. Merge la pescuit, la vânătoare şi nu ştie ce duce acasă, pe talpă. Dă hrană la animalele din gospodărie produse neverificate", a menţionat în timpul conferinţei medicul veterinar Daniel-Narcis Maftei.

Conferinţa naţională "VetHealth Connections" se va încheia vineri cu vizita medicilor veterinari la un punct de gastronomie locală din judeţul Tulcea. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 23-02-2025 21:11

Bistrița-Năsăud: Doi copii și doi adulți intoxicați cu monoxid de carbon, transportați la spital

Doi copii și doi adulți din municipiul Bistrița au fost transportați duminică seara la spital, în urma unei intoxicații cu monoxid de carbon, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. Incidentul s-a petrecut într-un imobil din localitatea componentă Viișoara. Echipajele SMURD au găsit

Social 23-02-2025 15:44

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/Protest al refugiaților ucraineni la București, pentru marcarea a trei ani de la începerea invaziei ruse

Aproximativ 150 de persoane, majoritatea refugiați din Ucraina, au participat duminică la un protest organizat în București, prin care s-au marcat 11 ani de agresiune rusă și trei ani de la declanșarea invaziei la scară largă.   Foto: (

Administratie 23-02-2025 15:13

Prahova: Municipiul Ploiești, în pragul unei crize sanitare pe fondul necolectării deșeurilor, avertizează primarul Polițeanu

Municipiul Ploiești se află în pragul unei crize sanitare, pe fondul necolectării deșeurilor, a avertizat, duminică, primarul Mihai Polițeanu, care a transmis o scrisoare oficială către responsabili din Guvern solicitând instituirea, de urgență, a stării de alertă. Scrisoarea oficială este adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu, miniștril

Social 23-02-2025 12:26

Alba: Incendiu la o casă de rugăciune; persoanele aflate în interior s-au autoevacuat

Un incendiu a izbucnit duminică la acoperișul unei case de rugăciune din Răhău - Sebeș, persoanele prezente în incintă autoevacuându-se până la sosirea pompierilor militari. 'Detașamentul de Pompieri Sebeș intervine, în cooperare cu SVSU Sebeș, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de rugăciune în lo

Social 23-02-2025 12:00

REPORTAJ/Timiș: Degustarea cârnaților bănățeni de la Jimbolia, prilej de reîntâlnire a șvabilor plecați în Germania

Johann Janzer, Heinrich Tommi, Karl Meitrth și Jurgen Metzger sunt patru prieteni, șvabi din localitatea Sânandrei care au plecat în noua lor patrie, Germania, cu mulți ani în urmă, dar au păstrat legătura între ei și în țara landurilor, iar recent au revenit împreună la Jimbolia, unde au participat la ediția din acest an a festivalului in

Social 23-02-2025 11:53

Vaslui: Un bărbat a decedat în urma unui accident rutier produs la intarea în orașul Negrești

Un bărbat a decedat, duminică dimineață, în urma unui accident în care au fost implicate două autoturisme, produs la intrarea în orașul Negrești, dinspre suburbia Parpanița, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. La locul producerii accidentului au intervenit cu o autospecială de stingere c

Social 23-02-2025 11:29

Aproape 130 de apeluri la Dispeceratul Național Salvamont, în ultimele 24 ore; 136 persoane salvate

Un număr de 128 de apeluri au fost primite, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. Potrivit informațiilor publicate duminică pe pagina de socializare a Salvamont România, cele mai multe apeluri au fost primite de Salvamont municipiul Brașov (22), Salvamont Lupeni (

Social 22-02-2025 20:24

ANPDCA: Verificări în urma imaginilor cu părinți care țin în zăpadă copii îmbrăcați sumar

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a anunțat, sâmbătă, că va cere verificări în urma imaginilor din mediul online cu părinți care țin în zăpadă copii îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați. 'Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție își

Social 22-02-2025 20:11

Olt: Un transportor militar blindat, condus de o tânără portugheză, a lovit un stâlp de beton pe DN 64, în Găneasa

Polițiștii din Olt fac cercetări după ce, sâmbătă, un transportor militat blindat condus de către o tânără de 21 de ani, cetățean portughez, ar fi intrat în coliziune cu un stâlp de beton de pe marginea părții carosabile pe DN 64, în localitatea Găneasa. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, &ici

Social 22-02-2025 16:21

Jandarmeria București: Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, conduse la secția de poliție

Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, pe timpul desfășurării adunării publice din Piața Constituției, au fost conduse la secția de poliție, informează, s&

Social 22-02-2025 15:43

Brigada Rutieră: Accident pe Șoseaua București-Măgurele; doi pietoni în vârstă de 14 ani - răniți

Doi pietoni, ambii în vârstă de 14 ani, au fost răniți, sâmbătă, în jurul orei 12:40, în urma producerii unui accident de circulație pe Șoseaua București-Măgurele, informează Brigada Rutieră București. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, din primele date, conducătoarea unui autovehicul, în vârstă de 51 de ani,

Social 22-02-2025 13:37

Cluj: O femeie a murit și trei tineri au fost răniți într-un accident rutier la Câmpia Turzii

O femeie în vârstă de 29 de ani a murit, iar alți trei tineri, cu vârste de 17, 19 și 21 de ani, au fost răniți în urma unui accident rutier care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Câmpia Turzii, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'La data de 21 februarie a.c.,

Social 22-02-2025 12:34

UPDATE Jandarmerie: Persoană cu un spray iritant-lacrimogen, depistată la adunarea din Piața Constituției

Jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa un spray iritant-lacrimogen la adunarea publică din Piața Constituției, fiind întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală. 'Pe timpul afluirii participanților la adunarea publică din Piața Constituției, în jurul orei 11:30, jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa

Social 22-02-2025 11:57

IGPR dezminte informațiile potrivit cărora Poliția nu ar permite deplasarea către Capitală a autocarelor cu protestatari

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a dezmințit, sâmbătă, informațiile vehiculate în spațiul public, la un post de televiziune, potrivit cărora Poliția ar face filtre și nu permite deplasarea către Capitală a autocarelor în care se află protestatari, calificându-le drept false. 'Având în vedere informaț

Social 22-02-2025 11:20

Jandarmeria Română: Informația potrivit căreia jandarmii legitimează protestatarii pentru intimidare - falsă

Jandarmeria Română a infirmat, sâmbătă, informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că jandarmii legitimează persoanele care doresc să participe la protestul din Piața Constituției, cu scopul de a le intimida, calificându-le drept false. 'În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoar