Seara Colocviului Regal - la Palatul Elisabeta; Academicianul Mircea Martin - Premiul Cantemir 2024

Academicianul Mircea Martin, reputat critic literar, eseist, editor şi profesor universitar, a primit joi seară, la Palatul Elisabeta, Premiul Cantemir.
Distincţia a fost acordată în cadrul unui eveniment găzduit de Principele Radu, dedicat celui de-al VII-lea Colocviu Regal, desfăşurat în Capitală, şi decernării celui de al XI-lea Premiu Cantemir.
În cuvântul său, ASR Radu a evidenţiat cu acest prilej importanţa organizării Colocviului Regal şi a decernării Premiului Cantemir şi a salutat participarea Academia Română în acest proiect.
"Sper din toată inima ca lucrările să continue anual şi sunt foarte încurajat de faptul că Academia Română s-a ataşat acestei idei, uneori direct, alteori indirect, în propriile ei proiecte anuale, iar Academia Europeea este, de asemenea, într-o intersecţie instituţională cu proiectele noastre, ceea ce mă face să cred că în anii viitori nu va fi doar un mâine pentru colocviu, dar şi pentru Premiul Cantemir. (...) Sunt fericit că generaţia noastră poate să ducă mai departe legătura dintre spiritul românesc şi Coroană, pe care cei aflaţi azi pe pereţii Palatului, ca un fel de icoane, au făcut-o să dureze, să se consolideze de-a lungul a trei secole consecutive", a transmis Principele Radu.
Mircea Martin a caracterizat o "surpriză colosală" primirea acestui premiu.
"E o surpriză colosală. (...) Legătura mea cu 'prinţul serenisim al culturii române' nu există în mod direct. Poate doar în spirit să mă unească pe mine moştenirea sa, şi anume credinţa şi efortul depuse în virtutea acestei credinţe că, aşa cum spunea un inamic al familiei sale, un cunoscut cronicar, 'nasc şi la Moldova oameni', nasc şi în România oameni. Această convingere, transformată în credinţă este, probabil, la baza a tot ceea ce am scris şi am făcut", a spus academicianul.
Criticul a subliniat că a crezut întotdeauna în afirmaţia lui George Călinescu, acela care afirma că "fiecare naţie e îndreptăţită să spere că de la locul său terestru va putea rosti adevărurile universale". "Am crezut de la bun început de când am găsit această frază că este adevărată şi că noi, intelectualii acestei naţiuni marginale, trebuie să facem tot ce putem ca să înscriem cultura română şi naţiunea română într-o ordine a Europei şi a lumii", a adăugat Mircea Martin.
***
Născut în 1940 la Reşiţa, Mircea Martin este profesor universitar doctor emerit, şef al catedrei de Teoria Literaturii a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Cariera sa a fost marcată de întâlnirea cu Marcel Raymond şi de contactul cu Grupul de la Geneva, direct din 1972. Prin intermediul lui Raymond cunoaşte o serie de mari profesori şi critici, cu care o purtat o corespondenţă edificatoare: Jean Rousset, Jean Starobinski, Georges Poulet, Jean-Pierre Richard, J. Hillis Miller etc. Stagii la University of California, Irvine (Fulbright, 1995) şi la Universitatea din Konstanz (bursă DAAD, 2001).
Anticipând, intuitiv, reperele elaborate de "Şcoala de la Geneva" sub numele de "critică a conştiinţei", a practicat încă din anii '60 o critică de identificare, fiind apoi receptiv la "reader response theory" a lui Wolfgang Iser, precum şi la deconstructivism, manifestând în mod constant nevoia de sincronizare cu evoluţia ştiinţelor umane din Occident.
Pledează pentru alianţa dintre filosofie şi critică, pe care o consideră absolut necesară în exersarea unei critici bazate pe rigoare şi profunzime conceptuală.
A produs în spaţiul literaturii din România o schimbare majoră a direcţiei critice, dinspre literar spre cultural.
Preocuparea pentru cultura naţională şi relaţiile ei cu marile culturi occidentale l-a condus la anticiparea teoriei "complexului cultural", formulată în volumul "G. Călinescu şi complexele literaturii române" din 1981.
A fondat Centrul Interdisciplinar de Studii şi Cercetări Europene şi Româneşti "Tudor Vianu" de la Facultatea de Litere din Bucureşti, a condus Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România, a coordonat conferinţele Catedrei de Teoria Literaturii şi, între anii 1983 şi 1989, a Cenaclul "Universitas".
A coordonat programe la editurile Univers, Paralela 45 şi Art, precum şi revistele Cuvântul şi Euresis.
***
Academia Română coordonează în 2024-2025 o serie de reuniuni academice şi culturale la care participă numeroase instituţii româneşti şi parteneri din străinătate. Tema generală este "Proiectul naţional românesc în orizontul secolului 21: reinterpretări şi reevaluări la centenarul publicării lucrării Istoria civilizaţiei române moderne de Eugen Lovinescu". Pe 28-30 martie 2025, la Bucureşti, seria se va încheia cu o conferinţă internaţională.
Colocviul Regal VII se alătură acestui efort naţional şi explorează istoria ideilor şi practicilor sincronismelor în România.
Cu tema "Sincronisme. România şi Europa", Colocviu Regal se desfăşoară în ziua de 23 octombrie la Casa Filipescu-Cesianu şi este organizat de Asociaţia "Orbis Tertius", Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Muzeul Municipiului Bucureşti.
Cele patru sesiuni ale colocviului au abordat mai multe perioade istorice şi, în contextul lor, mai multe clase de variaţiuni ale paradigmei sincronismului. Astfel, vor fi discutate concepte consacrate ca sincronismul şi protocronismul, precum şi unele strâns legate, dar încă insuficient teoretizate.
***
Colocviile Regale, care omagiază memoria şi spiritul principilor luminaţi Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir, au fost iniţiate de Sorin Antohi în 2017, în tradiţia unei serii de reuniuni desfăşurate sub auspiciile Familiei Regale (inclusiv conferinţe şi colocvii ţinute la Sinaia, Oxford, Iaşi, Bucureşti). Colocviile Regale au primit în 2018 Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Radu, Principele Consort.
Premiul Anual Cantemir / The Cantemir Annual Award continuă The Cantemir Prize, atribuit în 2010-2012 ca parte a activităţilor care au condus la înfiinţarea unui Cantemir Institute la Universitatea Oxford (2011-2013).
Distincţiile au fost decernate până acum următorilor savanţi, mai întîi pentru cărţi publicate în anul anterior: I. Ştefan Lemny ((Biblioteca Naţională a Franţei) - 2010, II. Alison Ashford (University of Sydney) şi Philippa Levine (University of Texas, Austin) - 2011, III. Martin Dodge, Chris Perkins (ambii de la University of Manchester) şi Rob Kitchin (National University of Ireland, Maynooth) - 2012; apoi pentru întreaga activitate: IV. Moshe Idel (Universitatea Ebraică din Ierusalim) - 2017, V. Gregory Claeys (Royal Holloway, University of London) - 2018, VI. Jörn Rüsen (preşedinte emerit, Kulturwissenschaftliches Institut, Essen) - 2019, VII. Alexandru Zub (2020), VIII Virgil Nemoianu - 2021, IX. Sorin Alexandrescu - 2022, X. Sir Vernon Bogdanor ( reputat constituţionalist britanic) -2023. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, )
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - peste 150 de pompieri acționează la fața locului
Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vegetație din localitatea Cetățeni, județul Argeș. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, elicopterul Black Hawk al IGAv a efectuat, până în ace
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a