logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principele Radu, elevilor: În idealurile şi aspiraţiile dumneavoastră să ţineţi cont de fraţii dumneavoastră din afara ţării

Imagine din galeria Agerpres

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a îndemnat, vineri, pe reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, prezenţi la Palatul Elisabeta, să nu excludă din proiectele organizaţiei pe colegii lor din Republica Moldova sau din alte ţări.

"Aş vrea să vă mai spun un lucru legat de generaţia dumneavoastră. Spre deosebire de generaţia mea, acum elevii români nu mai sunt toţi în România. Aveţi colegi care învaţă în ţara soră, Basarabia (Republica Moldova n.r.), aveţi colegi care învaţă şi în alte ţări din jurul nostru, unde sunt comunităţi româneşti cu familii cu copii de aceeaşi vârstă, în Ucraina sau în Serbia sau în Bulgaria sau în Ungaria. Dar mai ales aveţi colegi de pe stradă din familia, din comunitatea dumneavoastră, care sunt în număr enorm în Uniunea Europeană şi în alte ţări de pe alte continente, atât de mulţi încât cred, fără să am o cifră exactă, că, în realitate, unul din trei români este în afara ţării. Aceasta face că organizaţia dumneavoastră nu e un Consiliu Naţional al Elevilor, ci, din motive obiective, e un Consiliu Internaţional al Elevilor", a spus Principele Radu.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


În numele Majestăţii Sale Margareta, Alteţa Sa Regală Principele Radu a găzduit, la Palatul Elisabeta, o seară dedicată Consiliului Naţional al Elevilor.

"Nu se poate ca în idealurile şi aspiraţiile dumneavoastră să nu ţineţi cont de faptul că sunt unii din fraţii dumneavoastră, din colegii dumneavoastră, care sunt la Chişinău, la Londra, la Torino, la Madrid sau la Toledo fără voia lor. Ei sunt prea mici ca să decidă ce să facă părinţii sau bunicii, au ajuns acolo fiindcă viaţa i-a adus acolo. Ceea ce faceţi pentru generaţia dumneavoastră, faceţi şi pentru ei. Şi vă rog, aşa cum rog fiecare generaţie în parte care trece pe aici, atunci când faceţi proiectele anului, vă rog să nu-i excludeţi pe cei din Chişinău sau din Bălţi, din Ungheni sau din Cahul, pentru că ei n-au fost întrebaţi unde doresc să se nască. Deci nu au de ce să fie excluşi sau pedepsiţi doar pentru că locuiesc pe un pământ românesc care vremelnic e sub o administraţie diferită de a noastră. Nici măcar nu mai e chiar atât de diferită", a mai transmis Principele Radu.

Principele Radu şi-a exprimat respectul Familiei Regale faţă de "verticalitatea şi atitudinea responsabilă" pe care membrii Consiliului Naţional al Elevilor o au în societate.

"Ce aş vrea să vă spun este că încrederea şi respectul pe care îl avem pentru dumneavoastră vine din verticalitatea şi atitudinea responsabilă pe care o aveţi în societate. Şi dorim să rămâneţi în continuare autonomi, independenţi şi să înţelegeţi în continuare şi dumneavoastră şi cei care vor veni pe locurile dumneavoastră curând că patronajul regal este o garanţie a neutralităţii şi a continuităţii. Aici vă aflaţi într-o instituţie biseculară, care are ca rost în statul român să dea oamenilor identitate, mândrie, încredere şi să inspire la iubire şi la adunare împreună, la punere împreună, la unitate", a mai spus principele.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


În cuvântul său, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Bianca Ivan, a exprimat respectul faţă de Familia Regală a României, sub al cărei Înalt Patronaj funcţionează organizaţia.

"Ne simţim onoraţi să fim aici sub semnul Coroanei, ceea ce înseamnă pentru noi loialitate, încredere, echitate şi responsabilitate. Toate lucrurile care s-au realizat de-a lungul timpului, mişcarea de reprezentare, care a început încă din 1996, ne-au adus aici, în acest punct, în care avem parteneriate de succes, în care ne aflăm sub Înaltul Patronaj al Familiei Regale, lucru de care suntem cu totul onoraţi şi ne gândim de fiecare dată în mod profund şi realizăm că toate aceste lucruri au un scop mult mai mare decât noi", a spus Ivan.

Preşedintele CNE a transmis celor prezenţi încrederea că acţiunile întreprinse de Consiliu au o finalitate.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


"Îmi doresc foarte mult să învăţaţi unii de la alţii, să nu vă fie frică să puneţi întrebări şi să plecaţi de aici cu mai multă speranţă decât aţi venit. Ştiu că educaţia din România are multe probleme şi ne aflăm într-o reformă constantă de foarte mulţi ani, însă faptul că avem o nouă Lege a educaţiei, faptul că avem un nou statut (...) şi mai urmează multe legislaţii pe care trebuie să le amendăm, ne dăm seama că lucrurile pe care le facem nu sunt degeaba şi putem să ne inspirăm unii de la alţii", a mai spus Bianca Ivan.

La întâlnirea de la Palatul Elisabeta au luat parte reprezentanţi ai elevilor din ţară, profesori, părinţi, membri ai unor organizaţii neguvernamentale.

Consiliul Naţional al Elevilor, organizaţie constituită în anul 2007 ca for consultativ al Ministerului Educaţiei, se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, începând din anul 2017. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 02-04-2025 16:06

Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente

Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11

Social 02-04-2025 16:03

Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA

Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi

Social 02-04-2025 15:42

Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul unei campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)

O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.   

Administratie 02-04-2025 14:56

Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite

Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf

Social 02-04-2025 14:53

Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC

Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia

Social 02-04-2025 14:04

MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo

Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d

Social 02-04-2025 13:54

Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist

Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a

Administratie 02-04-2025 13:22

INSP: 96 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%; două decese

București, 2 apr /Agerpres/ - Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în ultima săptămână, au fost înregistrate 96 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 23% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 25 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o p

Administratie 02-04-2025 13:13

Cseke Attila (MDLPA): Vom desființa 512 posturi; impactul bugetar al reorganizării - peste 22 milioane de lei

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va desființa 512 posturi, din care 74 ocupate și 438 vacante, iar impactul bugetar al reorganizării propuse este de peste 22 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul Cseke Attila. ''Vom avea mai puțini angajați, mai puține posturi de conducere și cheltuieli

Social 02-04-2025 12:56

Timiș: Brunch în Banat, cu teatru, plimbări și gastronomie sustenabilă

Promovarea turistică a județelor Timiș și Arad, de către Asociația My Banat, își diversifică programul estival din acest an, aducând în satele în care se desfășoară manifestările, ca noutate, teatru și lecturi pentru copii, dar și plimbări cu mașini de epocă, pe lângă gastronomia locală. 'Evenimentele de cultură gastronomică a

Social 02-04-2025 12:54

Sector 6: S-a trecut la programul de vară la serele exotice din Parcul Drumul Taberei

Programul de vizitare a serelor exotice din Parcul Drumul Taberei, unde se află în jur de 4.000 de plante din 300 de specii aduse de pe toate continentele, a fost prelungit ca urmare a trecerii la ora de vară. De marți până la final de septembrie, vor fi trei ore în plus de vizitare a acestor sere: miercuri, joi și vineri, în intervalul

Social 02-04-2025 12:17

Ministrul Agriculturii: Programul pentru independența energetică a fermelor, prelungit cu o lună

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, în cadrul unei întâlniri cu membrii Federației Crescătorilor de Bovine din România, că programul de independență energetică pentru instalarea unor sisteme fotovoltaice în ferme și unități de procesare a fost prelungit cu o lună.

Administratie 02-04-2025 11:58

Buzău: Plachetă conferită de 'Ziua Instituției Prefectului' premierului Marcel Ciolacu, fost prefect al județului

Cu ocazia 'Zilei Instituției Prefectului', premierului Marcel Ciolacu i-a fost conferită, în lipsă, o plachetă ca simbol al respectului pentru activitatea desfășurată în calitate de fost prefect al județului Buzău. Instituția Prefectului Buzău a organizat miercuri, pentru prima dată 'Ziua Instituției Prefectului', eveniment ce s-a d

Social 02-04-2025 11:13

Ministrul Agriculturii: Încă două focare de febră aftoasă în Ungaria; se discută despre vaccinarea preventivă în UE

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin - Ionuț Barbu, a declarat, miercuri, la Târgu Mureș, că în Ungaria au mai fost depistate încă două focare de febră aftoasă și că a primit promisiuni de la nivelul Comisiei Europene că, în cazul în care vor mai fi identificate focare ale acestei boli, se va lua o decizie de vaccinare preventivă

Social 02-04-2025 10:47

Cătălin-Aurel Giulescu: Până în 20 mai vom extinde la nivel național emiterea cărților electronice de identitate

Directorul general al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că, până în 20 mai va fi extins la nivel național sistemul de emitere a cărților electronice de identitate, sistem aflat în proiect