logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul Cultural Român

Seria 'Dezbaterile VERSUS' continuă cu o nouă temă în Sala Mare a ICR

Institutul Cultural Român continuă seria 'Dezbaterile VERSUS' cu o nouă temă de reflecție: 'Un adevăr vs. Mai multe adevăruri'.

Evenimentul va avea loc marți, 8 aprilie 2025, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Dezbaterea va fi moderată de Daniel Nica.

Tema acestei ediții - 'Un adevăr vs. Mai multe adevăruri' - aduce în discuție o problemă filosofică fundamentală: există un singur adevăr și acela e obiectiv sau adevărul este multiplu, modelat de epocă, perspective și structuri sociale? Intrarea la eveniment este gratuită.

Încă de la începuturile sale, filosofia s-a întrebat care e natura adevărului: există un singur adevăr, independent și obiectiv, sau acesta depinde de interpretare și context? Întrebarea merită reluată mai ales astăzi când dezacordurile despre ceea ce este adevărul sunt adesea reduse la caricaturizări și poziții extremiste, care deviază fie spre scientismul radical, fie spre un relativism absurd.

Invitații dezbaterii sunt:

* Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, susținător al ideii că adevărul este unul, adică obiectiv și independent de varietatea interpretărilor subiective. Această poziție, inspirată din tradiția tradiția filosofiei analitice, susține că orice formă de cunoaștere trebuie să ducă la rezultate verificabile și coerente. În acest sens, dacă două persoane cercetează independent același fenomen, ar trebui să ajungă la aceeași concluzie, astfel arătând că adevărul e unul singur.

* Prof. univ. dr. Cristian Iftode, directorul Departamentului de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei (Facultatea de Filosofie), va susține ideea că adevărul este un fenomen complex și va sublinia felul în care este determinat de contexte istorice, sociale, de interese practice și de raporturi de putere. Această viziune, inspirată de gânditori precum Nietzsche și Foucault, susține că ceea ce considerăm 'adevăr' este construit în interiorul unor 'regimuri de adevăr' specifice fiecărei epoci.

Dezbaterea de pe 8 aprilie nu este doar o dispută teoretică, ci are implicații majore asupra modului în care ne raportăm la democrație, știință, politică și cunoaștere.

Atât Mircea Dumitru, cât și Cristian Iftode susțin că pozițiile lor, deși diferite, sunt esențiale pentru buna funcționare a unei societăți democratice, care se bazează atât pe încrederea în adevăr, cât și pe toleranța diferențelor de perspectivă. Prin urmare, caracterul polemic al dezbaterii va fi dublat și de căutarea unui punct comun de echilibru între nevoia de adevăr obiectiv și recunoașterea caracterului situat și intențional al oricărei căutări a adevărului.

Serviciul Promovare și Comunicare

Afisari: 85

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].