REPORTAJ/Iaşi: Noi descoperiri în situl din comuna Dobrovăţ, făcute de cercetători români şi chinezi
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/site_dobrovat_.jpg)
Osemintele unui copil şi ale unui animal, despre care se specialiştii presupun că ar fi trăit în secolele IX-VIII înainte de Hristos, sunt ultimele descoperiri de la şantierul arheologic din comuna Dobrovăţ.
Directorul adjunct al Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Lăcrămioara Stratulat, a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirea a fost făcută de un grup de arheologi şi cercetători români şi chinezi care colaborează din 2019 pentru a afla dacă există similitudini între civilizaţia Cucuteni şi Yangshao din China.
"Şantierul de la Dobrovăţ a fost gândit încă de la început să fie un şantier-şcoală, unde tineri specialişti şi arheologi chinezi şi români să facă săpături pentru a afla cum de există atâtea similitudini între Cultura Cucuteni din această zonă şi Cultura Yangshao din China", a precizat Lăcrămioara Stratulat.
Foto (c) Daniela Malache/AGERPRES
Lucrările se desfăşoară în situl arheologic de pe Dealul Buda, unde în urmă cu câţiva ani a fost găsită o aşezare aparţinând culturii Cucuteni, faza Cucuteni A, care, din punct de vedere cronologic, se plasează în jur de 4330 Î.Hr. Terenul a fost scanat în 2017 de o echipă de experţi din Germania şi au fost depistate şase locuinţe sub pământ în zona agricolă.
"Noi am pornit la cercetarea acestui sit arheologic pe baza unor prospectări magnetice făcute în urmă cu câţiva ani de colegii de la Universitatea din Erlangen (Germania- n. r.) Am investigat până acum şase locuinţe şi am observat că o parte din acestea, ca şi spaţiile adiacente, sunt perturbate de o locuire mai târzie legată de această cultură Cozia, dar sunt şi resturi au unei reţele din epoca bronzului", a declarat, pentru AGERPRES dr. Magda Lazarovici, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie Iaşi.
De asemenea, cei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi au făcut o prospectare în pădurea din zonă, unde au mai fost descoperite încă 11 locuinţe care pot fi atribuite culturii Cucuteni.
"O parte din această aşezare de la pădurea Buda a fost afectată în trecut din cauza unei prăbuşiri al azurii de est al aşezării, motiv pentru care probabil nu mai putem să facem un calcul exact al dimensiunilor sale iniţiale. În momentul de faţă, noi considerăm că această aşezare Cucuteni ocupă o suprafaţă de circa şase hectare", a explicat dr. Magda Lazarovici.
Potrivit sursei citate, recent, în timpul lucrărilor de cercetare din situl arheologic de la Dobrovăţ au fost găsite, într-o groapă funerară, osemintele unui copil care stătea chircit, iar la mică distanţă au fost găsite şi rămăşiţele unui animal despre care ulterior specialiştii au constatat că este un porc în vârstă de aproximativ 11-12 luni.
Foto: (c) dr. Magda Lazarovici/Arhiva personală
Despre scheletul copilului se presupune că ar fi din secolele IX-VIII Î. Hr.
"Cel mai probabil (scheletul - n.r) este al unui copil de 3-4 ani. A fost găsit aşezat în poziţie chircită, cu picioarele strânse uşor spre abdomen, şi nu avea inventar funerar. Am dat (scheletul - n. r.) spre analiză colegilor de la Centrul de cercetări biologice al Academiei Române, filiala Iaşi. Urmează să fie făcută o analiză antropologică. Totodată, am prelevat un fragment mai mare de os pentru datare prin metoda radiocarbon", a precizat sursa citată.
Ea a explicat că aceste două descoperiri nu sunt legate de Cultura Cucuteni, ci sunt mai noi. Astfel de înhumaţii, nu doar la copii ci şi la adulţi, sunt prezente în cultura Cozia-Saharna de la începutul perioadei hallstatiană.
Foto: (c) dr. Magda Lazarovici/Arhiva personală
Aceste descoperiri au fost făcute în timpul unor săpături arheologice realizate pentru a căuta dovezi cu privire la existenţa unei legături între cultura Cucuteni, care s-a dezvoltat în zonă în urmă cu mai bine de 5.000 de ani, şi civilizaţia Yangshao din China.
"Sperăm să găsim, pe baza unei premise vechi pornite de la faptul ca între cultura Cucuteni sunt multe similarităţi cu o cultură preistorică a noastră, Yangshao. Presupunerile noastre sunt că ar fi putut un avea loc anumite conexiuni între cele două. Noi am vrut să găsim dovezi directe sau indirecte, arheologice, să susţinem această presupunere. Apoi am găsit multe seminţe, cum ar fi meiul, care a stat la baza mâncării în culturile preistorice chinezeşti inclusiv în Yangshao, care e contemporană cu cultura Cucuteni. Asta e dovada cea mai directă pe care am găsit-o, dar nu am putut confirma că a existat o legătură directă", a declarat presei Chenghao Wen, research assistant Institute of Archaeology Chinese Academy of Social Sciences.
La rândul său, Wendan Wang, o doctorandă din China, a mărturisit presei că a găsit unele similarităţi între Cucuteni şi Yangshao, între unele vase cu modele decorative şi poate şi tipul caselor. Însă arheologii din România şi China încă mai explorează şi caută răspunsuri.
Foto: (c) Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi
Dr. Magda Lazarovici, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie, apreciază că atât Cultura Cucuteni, cât şi Cultura Yangshao au aproape aceeaşi manieră de evoluţie.
"Sunt experţi care spun că aceste similitudini se referă la maniera de a decora a ceramicii prin pictură cu o serie de elemente decorative la care se adaugă multe semne şi simboluri. Dar dacă nu uităm cu atenţie la semnele şi simbolurile care sunt prezente pe vasele aparţinând culturii Cucuteni, o parte din ele le regăsim şi în cadrul culturii Yangshao din China şi, mai ales, în cadrul unei alte civilizaţii din aceeaşi zonă a Chinei, Cultura Majiayo. Este vorba de reprezentări ale diferitor animale fantastice, uneori reprezentarea unor copaci, dar sunt şi triunghiuri, dreptunghiuri, tot felul de semne care au fost puse în legătură cu existenţa unui cod folosit în cadrul practicilor religioase în special. Acum nu putem face o paralelă foarte clar între cele două civilizaţii, având în vedere că sunt peste 6.000 km distanţă, dar nu este exclus ca originea acestei maniere de decorare a ceramicii prin pictură şi folosirea unor semne şi simboluri să pornească de fapt din zona de unde a pornit şi revoluţia neolitică, ne referim aici la aşa-numita Semilună Roditoare. Este vorba probabil şi de existenţa unor contact între diferite civilizaţii prin migraţii, sau poate doar o dezvoltare spre acelaşi punct de maximă dezvoltare în paralel a două civilizaţii care au avut un, repet, un impact foarte mare asupra anumitor zone", a precizat dr. Magda Lazarovici.
Ea a menţionat că la un moment dat au intervenit schimbări climatice care au împins locuitorii din anumite zone din Semiluna Roditoare să caute noi zone cu resurse pentru animale şi pentru ei, precum păşuni, terenuri bune de agricultură sau sare.
"Este posibil că, la un moment dat, împinşi de aceste schimbări climatice, o parte din cei care au generat ceramica pictată s-au îndreptat şi spre această zonă. Ceea ce se numeşte astăzi 'drumul mătăsii' poate fi un mijloc de comunicare între civilizaţii mai vechi", a precizat dr. Magda Lazarovici.
Aceasta a declarat totodată că situl arheologic de la Dobrovăţ ar putea fi primul sit arheologic din România transformat în parc arheologic deschis vizitatorilor. AGERPRES/ (A, autor: Daniela Malache, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circulația tramvaielor de pe liniile 19, 27 și 40 a fost afectată vineri dimineața din cauza unui tramvai deraiat
Circulația tramvaielor de pe liniile 19, 27 și 40 a fost afectată, vineri dimineața, din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat, însă au fost înființate două linii navetă de autobuze pentru preluarea fluxului de călători, a anunțat Societatea de Transport București (STB). 'STB informează că, în această dimineață, în jurul or
Salvamont: Aproximativ 40 de persoane, salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Aproximativ 40 de persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de către salvamontiști, 14 dintre acestea fiind transportate la spital cu ambulanțele, anunță, vineri, Salvamont România. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național s-au primit 37 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, se arată î
Maramureș: Tânăr ucrainean, desculț, extenuat și aproape înghețat, recuperat din Munții Maramureșului
Un tânăr ucrainean de 22 de ani care a trecuta granița în România a fost recuperat din Munții Maramureșului desculț, extenuat și aproape înghețat, a informat, vineri, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. Conform acestuia, operațiunea de salvare montană a durat peste șase ore.
O nouă ședință a CGMB pentru stabilirea comisiilor de specialitate
Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în ședință vineri, de la ora 10:00, pentru a stabili componența comisiilor de specialitate. În urmă cu aproximativ două săptămâni a avut loc de asemenea o ședință pentru crearea comisiilor, dar aceasta a fost întreruptă după plecarea grupului AUR. Pract
Directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Comunitară 'Împreună': O mulțime de romi sunt integrați în societate și pot fi un etalon
O mulțime de romi sunt bine integrați în societate și pot fi un etalon pentru țară, a declarat directorul executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară 'Împreună', Gelu Duminică. 'Cu mulți ani în urmă am pus bazele unui program manifest, care se numește 'Ce vrei să te faci când vei fi mare?'
Baconschi: Toți acești nostalgici, profesioniști ai întoarcerii magice în presupuse 'epoci de aur' sunt niște escroci
Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a afirmat, joi, că există o obligație civică de a rezista în cazul a ceea ce a numit 'o restaurație' de tip național-comunist, pro-putinist, antioccidental, radical eurosceptic. Baconschi a participat, joi seară, alături de profesorul Adrian Papahagi, la dezbaterea 'Derive ideologic
Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027
Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc joi seara la Miercurea-Ciuc. Președintele Consiliului Județean Harghita, Biro Barna Botond, a vorbit, în discursul
Olt: Buget de investiții de 200 de milioane de lei la Primăria Slatina
Primăria Slatina va avea anul acesta un buget de investiții de aproximativ 200 de milioane de lei, cel mai mare din ultimii patru ani, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo. Edilul a menționat că draftul bugetului va fi pus în transparență în zilele următoare. ''Lucrăm la b
Președintele CJ Brașov: Obiectivul Aeroportului este atingerea pragului de 300.000 de pasageri și atragerea de destinații
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat, joi, că principalul obiectiv al aeroportului de la Ghimbav este atingerea în 2025 a pragului de 300.000 de pasageri și atragerea a cât mai multor destinații. ''Este o provocare permanentă, știm că așteptările sunt foarte mari și ne dorim ca Brașovul să aibă
Vrancea: Creșterea numărului de copii cu TSA determină autoritățile din județ să deschidă noi centre specializate
Circa 500 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (TSA) sunt înregistrați în evidența Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Vrancea, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare deoarece unii părinți evită obținerea certificatului de handicap, iar alții nu au încă un diagnostic confirmat, spune
Tulcea: A început negocierea directă pentru stabilirea unui operator regional de salubrizare
Asociația de management al deșeurilor din județ a început procedurile pentru organizarea licitației publice deschise și a negocierilor directe în urma cărora se va stabili operatorul regional pentru colectarea, sortarea și transportul deșeurilor la stația de tratare din localitatea Mihai Bravu, după ce toate primăriile membre ale asociației au fost de aco
Gorj: Calitatea aerului în zona gropii de gunoi din Târgu Jiu, monitorizată cu ajutorul unui autolaborator
Calitatea aerului din zona depozitului de deșeuri din municipiul Târgu Jiu este monitorizată, în această săptămână, de autolaboratorul aflat în dotarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj. Vor fi efectuate, timp de o săptămână, determinări pentru pulberi în suspensie, oxizi de sulf, oxizi de azot,
FOTO/VIDEO Asociația KinetoBebe - studiu: Unu din patru copii are dureri de spate cauzate de postura greșită
Unu din patru copii suferă de dureri de spate, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația KinetoBebe în școli din București. Cercetarea, care a inclus aproape 6.000 de elevi de școală primară, arată că, deși copiii cunosc, în teorie, ce înseamnă o postură corectă, mulți dintre ei stau incorect, fie în bancă, fie &ic
Bihor: Creștere cu peste 10% a numărului intervențiilor pompierilor din județ în 2024
Pompierii bihoreni au acționat zilnic, în anul 2024, în medie la 42 de intervenții, comparativ cu 38 pe zi în anul 2023, respectiv într-un total de 15.496 de evenimente (13.963, în anul 2023) ce au implicat intervenția operativă a subunităților de pompieri și a serviciilor voluntare și private, dintre care 11.975 au fost misiuni SMURD și
Aproape 700 de apeluri, în ianuarie, la linia telefonică destinată violenței domestice, discriminării și traficului de persoane
Aproape 700 de apeluri au fost primite, în ianuarie, la Helpline-ul 0800.500.333, linie telefonică națională non-stop, gratuită, destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Potrivit unui comunicat al ANES