Familia Regală, în vizită la specialiştii români angajaţi la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice din Helsinki
.jpeg)
Helsinki - Trimisul special al AGERPRES, Florin Zafiu, transmite: Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu i-au vizitat, marţi, pe cei 15 specialişti români angajaţi la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) din Helsinki, în Finlanda, ocazie cu care au subliniat că expertiza şi competenţa românilor sunt respectate în Europa.
"Nouă ne creşte inima de bucurie că avem această ocazie, după mulţi ani în care am încercat să convingem Europa că locul României este acolo, iar ultimii ani au dovedit că este o profundă creştere a respectului societăţilor europene faţă de expertiza şi talentul, competenţa românilor. Şi a crescut foarte mult şi numărul compatrioţilor noştri care sunt în afara ţării", a afirmat Principele Radu.
Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES
De asemenea, el arătat că deşi poate fi considerat şi periculos faptul că unul din trei români este în afara ţării, totuşi această realitate reprezintă şi o solidă punte între România şi ţările din Uniunea Europeană.
"Unii consideră acest lucru periculos, pentru că după socotelile noastre informale cred că unul din trei români este în afara ţării, dar pe de altă parte, aceasta este cea mai solidă punte de legătură între noi şi continent dacă vrem cu adevărat să nu mai existe niciun fel de barieră între noi. Aşa că suntem profund recunoscători pentru tot ceea ce faceţi. Am venit în Finlanda cu gândul de a aduce o mai bună înţelegere despre efortul pe care România îl face astăzi în Uniunea Europeană (UE) ca un partener egal", a declarat Principele Radu în cadrul întâlnirii cu specialiştii români de la ECHA.
Cu prilejul vizitei la această instituţie europeană, reprezentanţii Casei Regale au purtat discuţii cu membrii ECHA pe teme privind impactul substanţelor chimice asupra sănătăţii şi mediului înconjurător, dar şi problematicile cu care se confruntă UE în materie de reglementare a acestor domenii.
"A fost emoţionant şi foarte cald, nu mă aşteptam să fie aşa de cald pentru că noi cunoaştem Familia Regală de la distanţă ... Am găsit nişte personalităţi foarte calde şi foarte dornice de a şti mai multe despre români. Discuţia a fost tehnică, dar atingând în acelaşi timp şi probleme legate particular de România şi cum România relaţionează cu instituţile UE", a spus Ofelia Bercaru, director în cadrul ECHA.
Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES
Aceasta a arătat că a ajuns la o carieră de peste 20 de ani în instituţii ale Uniunii. "Lucrez în instituţiile europene de mai bine de 20 de ani. Am lucrat în România într-un institut de cercetare, sunt chimist, am lucrat în domeniul protecţiei mediului şapte ani în România, după aceea am lucrat în Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene ... ECHA se asigură că cetăţenii UE trăiesc într-un mediu protejat împotriva poluării şi se asigură că sănătatea umană este protejată împotriva produselor chimice care fac parte din viaţa noastră", a spus Ofelia Bercaru.
Potrivit acesteia, colegii români de la ECHA din Helsinki lucrează în diverse activităţi.
"Unii dintre ei sunt implicaţi în proiectele pe domeniul informaticii, cu bazele de date de care noi ne ocupăm pentru diferite legislaţii, alţi colegi lucrează în domeniul resurselor umane, avem câţiva chimişti care lucrează cu caracterizarea substanţelor. Prin activitatea de prioritizare care se face în special în departamentul pe care îl conduc, noi ne asigurăm că prioritizăm acele substanţe care prezintă un pericol pentru sănătate, mediu şi încercăm să punem în funcţiune tot aparatul ştiinţific pentru a lua deciziile pentru restricţionarea acelor substanţe", a menţionat Ofelia Bercaru.
Ea a arătat că în ultima perioadă a lucrat în privinţa restricţionării folosirii în produsele pe care le cumpără consumatorii europeni a unor substanţe cum sunt fluorurile şi bisfenolul.
"Restricţionarea produşilor care conţin fluoruri şi care se pot întâlni oriunde în produsele pe care le folosim, de la tigăile din bucătărie, până la îmbrăcăminte. Aceste substanţe au rolul de a proteja împotriva focului, de a oferi protecţie împotriva umidităţii, dar au şi efecte secundare nedorite şi în momentul de faţă este o restricţie universală împotriva acestor substanţe care este pusă în discuţie de câteva state membre, iar comitetele ştiinţifice lucrează pentru a lua decizii mai rapide pentru aceste substanţe. Mai este şi bisfenolul la care se lucrează, o substanţă care se întâlneşte în produsele cu care au de-a face şi consumatorii", a precizat, pentru AGERPRES, directorul Ofelia Bercaru din cadrul ECHA.
Sursa foto: Ofelia Bercaru/linkedin.com
La finalul vizitei organizate la ECHA, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au fost invitaţi să semneze în Cartea de Onoare.
Din delegaţia oficială au mai făcut parte ambasadorul României în Finlanda, Maria Ligor, directorul Adrian Ligor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, general de brigadă Iulian Daniliuc de la Statul Major al Apărării şi Traian Sârcă, cancelarul Casei Regale.
Pe parcursul zilei de marţi, reprezentanţii Casei Regale s-au mai întâlnit cu preşedintele Parlamentului Finlandei, Jussi Halla-aho. La întâlnire a fost prezent ambasadorul Maria Ligor şi Jonathan Eyal, membru al Consiliului Regal.
Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES
La Parlamentul din Helsinki, Custodele Coroanei Române şi Principele Radu s-au întâlnit cu preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, Kimmo Kiljunen, şi cu experţi în politică externă ai Legislativului finlandez.
Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES
Membrii Casei Regale au vizitat şi Camera de Comerţ a Finlandei, unde au fost purtate discuţii pe teme privind proiectele de dezvoltare implementate de diferite companii în România. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Constanța: 57 din 83 subsectoare de plajă de pe litoral scoase la închiriere pentru 10 ani, adjudecate într-o primă etapă
Un număr de 57 din totalul de 83 subsectoare de plajă scoase la închiriere pentru următorii zece ani au fost adjudecate pentru zonele Năvodari, Mamaia, Constanța, Tuzla și Vama Veche, a informat, marți, Administrația Națională 'Apele Române'. Conform sursei citate, în urma organizării de către Administrația Națională
Prahova: Microbuz de călători, implicat într-un accident pe DN 1, la Sinaia; valorile de trafic sunt în creștere
Un microbuz de transport călători și un autoturism au fost implicate, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 1, în zona localității Sinaia, circulația fiind restricționată, iar valorile de trafic în creștere. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în urma impactului, șoferul autot
ANITP: Județul Mureș - sub media națională la traficul de persoane, iar în Harghita niciun caz în 2024
Centrul Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a informat, marți, că deși tendința în traficul de persoane la nivelul României este în creștere, județul Mureș se situează sub media națională cu 11 cazuri în 2024, în timp ce în județul Harghita nu a fost înregistrat nici
Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători
Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie
Brăila: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1
Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, s-a comportat bine peste iarnă, motiv pentru care constructorul a trecut, începând de luni, 14 aprilie, la reasfaltarea cu aceeași rețetă asfaltică și a căii 1 de rulare. '&Ic
Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului
Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d
DGPMB: Copil căzut de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6; a fost transportat la spital
Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, marți, de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6 al Bucureștiului și a fost transportat de spital pentru îngrijiri medicale. O femeie a sunat la 112, în jurul orei 13:00, să anunțe incidentul, cazul fiind preluat de polițiști de la Secția 25. 'Deplasându-se
MS Margareta - vizită la detașamentul aeromedical SMURD Băneasa: Nu am mai mult de spus decât admirația mea (FOTO-VIDEO)
Custodele Coroanei Române, Margareta, și Principele Radu, au vizitat, marți, detașamentul aeromedical SMURD de la Băneasa, Majestatea Sa apreciind profesionalismul personalului unității.
Gorj: Prezența urșilor, semnalată în mai multe localități din județ
Jandarmii gorjeni au fost sesizați, în această perioadă, cu privire la la prezența urșilor în apropierea mai multor zone locuite din localitățile Bumbești Jiu, Arcani, Runcu și Baia de Fier. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Gorj, Alin Ivan, imediat după primirea apelurilor, jandarm
Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal
Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme
Covasna: Ateliere și maraton de încondeiat ouă pentru Paști, la Sfântu Gheorghe
Fundația Guzsalyas din Sfântu Gheorghe va organiza și anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paști, cu o durată de 17 ore. Reprezentanta fundației, Kolozsi Ildiko, a declarat, marți, pentru AGERPRES că 'Noaptea încondeierii ouălor' se va desfășura la Casa Mives din vecinătatea Muzeului Național Secuiesc și va &ic
Constanța: Locuitorii municipiului reședință, fără apă caldă și căldură 36 de ore din cauza unei avarii
Locuitorii municipiului Constanța vor rămâne fără apă caldă și căldură timp de 36 de ore, din cauza unei avarii la instalația de producere a energiei termice, a anunțat marți Termocentrale Constanța. Oprirea se va face în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 23:00. 'Termocentrale Constanța informează consuma
Bistrița-Năsăud: Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări
Pachetele turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța au înregistrat vânzări sub așteptări în acest an, multe hoteluri și pensiuni având în continuare disponibilități pentru perioada 18-21 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii ani. Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Turism
Cluj: Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon la Universitatea Tehnică; 20 de persone evacuate
Un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, marți, la Universitatea Tehnică din Cluj, iar 20 de persoane au fost evacuate. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxica
Gorj: A început deszăpezirea pe Transalpina; se acționează pe sectorul dintre Rânca și Obârșia Lotrului
Drumarii au început acțiunea de îndepărtare a zăpezii pe Transalpina, pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, anunță, marți, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Pe acest sector de drum național aflat la cea mai mare altitudine în România se acționează cu două &ic