logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Iaşi: Pizzeria unui tânăr care a renunţat la neuroştiinţe, inclusă în Top 50 pizzerii din Europa

Image

Un tânăr din Iaşi care a studiat domeniul neuroştiinţelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuţă şi cochetă pizzerie la parterul unui cămin studenţesc din campusul Tudor Vladimirescu, iar anul acesta restaurantul a fost clasat de ghidul '50 Top Pizza' pe locul 49 în Europa. Această pizza pe care ieşenii o pot mânca la Zano se mai întâlneşte la pizzeria lui Giovani Santarpia din Florenţa, dar şi la For Seasons din Florenţa, un hotel de cinci stele al cărui restaurant este clasat cu o stea Michelin.

 

 

Pizzeria de la Iaşi a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de Alex Gafiţeanu, un tânăr care la vremea respectivă nici nu împlinise 22 de ani, dar care până la această vârstă a studiat psihologia la UCL din Londra. Tot aici a urmat cursurile unui master în neuroştiinţe, urmat de un altul în Inteligenţă Artificială. După numai un an petrecut în domeniul cercetării, Alex a decis să se întoarcă acasă şi să îşi deschidă propria afacere în HORECA.

 



Locul ales pentru afacerea sa este campusul Tudor Vladimirescu, al doilea campus studenţesc din România ca mărime, după campusul Grozăveşti din Bucureşti. Aici, la parterul unui cămin, pe o alee înghesuită în spatele unor cunoscute restaurante, Alex a reuşit să se strecoare şi îşi deschidă o pizzerie. La un an şi jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa.

 



"A fost un şoc. Nu ne aşteptam niciunul să fim incluşi într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informaţia că am fost selectaţi în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reuşit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia. Nu aveam nicio speranţă să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie şi o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iaşi sau o pizzerie dintr-un campus studenţesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povesteşte Alex Gafiţeanu.

 



Cum a ajuns pizzeria din Iaşi în acest select top, nici Alex nu ştie. Dar spune că secretul succesului constă nu doar în făina şi ingredientele aduse din Italia, ci şi într-o foarte bună colaborare cu unul dintre cei mai buni preparatori de pizza din Italia şi din lume.

 



"Secretul constă, în primul rând, în colaborarea cu Giovanni (Giovanni Santarpia - n.r.), pentru că el ne-a învăţat metodologii, secrete şi chiar filosofii despre pizza, pe care el le-a acumulat într-o experienţă de peste 30 de ani. Meritul nostru este că am făcut efortul de a ne informa, iar ulterior, noi şi echipa noastră de pizzeri respectăm cu stricteţe ceea ce el ne-a învăţat. Ne-am permis să creăm şi noi unele chestii, pe ici, pe colo, pentru cele 26 de sortimente de pizza pe care le avem", mai povesteşte Alex.

 



Numai că, aşa după cum singur mărturiseşte tânărul antreprenor plin de entuziasm, de la planul de afaceri la succes, drumul a trecut prin Italia, unde a fost să caute un specialist dispus să îi împărtăşească din secretele sale. Aşa că pentru început şi-a cumpărat bilet de avion doar dus. Înainte de asta şi-a întrebat un prieten, Mark, dacă vrea să îl însoţească în această aventură.

 



"Ajunşi în Italia, ne opream într-un oraş, purtam discuţii, ne luam alte bilete şi plecam mai departe. În fiecare zi alt oraş, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toţii, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasaţi mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia. Însă cu Giovanni am simţit entuziasmul şi iubirea pentru ceea ce face, am simţit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potenţialul de a înţelege şi a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect şi să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după reţeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinaţie de făină cu diferite proprietăţi proteice care duc la aluatul pe care îl găsiţi şi aici. Noi doar respectăm cu stricteţe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.

 



Acelaşi entuziasm şi aceeaşi pasiune pot fi observate şi la Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florenţa cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume şi 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florenţa.

"Am fost uimit să văd cât de interesat este Alex să afle cum trebuie să fie o pizza, gustul pe care trebuie să îl aibă o pizza adevărată, cum trebuie să arate. Am fost impresionat că Alex mă bombarda cu astfel de întrebări şi că era nerăbdător să cunoască mai multe despre meseria mea. A găsi un tânăr de 23 de ani care este foarte interesat de a vedea, cunoaşte ceea ce înseamnă pizza este mai greu în zilele noastre, mai ales că el vrea să aducă ceva special pentru oamenii de aici", spune Giovanni Santarpia.

 



Pentru el, viaţa este o continuă şi mare provocare.

"Tot ceea ce încep este tot timpul o provocare. Plecarea mea din Italia este o provocare. Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, aşa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez şi în România. Am avut diferite colaborări şi în Ucraina, şi la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părţi ale lumii. Aşa cum am făcut acolo, am vrut să fac şi în România, la Iaşi. Practic, şi în Italia am diferite colaborări cu diferite restaurante, pizzerii. De când am venit prima dată aici, la Iaşi, m-am îndrăgostit de acest oraş. Consider că România de acum este Italia anilor '70 - '80, care creşte încet, încet, care vrea să meargă mai departe, lăsând tot ceea ce s-a întâmplat rău în urmă", descrie Giovanni pasiunea sa de a dărui tuturor reţetele sale.

 



Cu bucuria unui copil şi nostalgia unui adult, revede cum bunica maternă i-a devoalat magia din bucătărie.

"Influenţele au venit de la bunica din partea mamei. Ea lucra în patiserie. În Napoli se face casatiello, care se face din toate resturile ce rămân de la Paşte: salam, resturi de pâine şi multe altele. De asta se numeşte casatiello, pentru că se face dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare am început să fac aluatul de pizza. Toată lumea făcea acest aluat - mama, bunica, sora - iar eu mă uitam la ele de după geam, mai ales pentru că în zona de unde sunt eu, Napoli, se face pizza la metru. Aşa că era foarte, foarte mult aluat de făcut. Vedeam cum aluatul acela mare se izbea de făină, iar tot ceea ce se vedea în jur era impresionant pentru un copil. Vedeam cum o mână de aluat se întindea şi se întindea, iar la sfârşit ieşea un metru de pizza. Îţi creează o anumită satisfacţie în momentul în care vezi că din ceva mic iese ceva care are un gust extraordinar", povesteşte Giovanni.

 



Secretele nu pot fi dezvăluite aşa uşor, aşa că un sfat de la un expert este întotdeauna binevenit.

"Poţi să pui orice vrei în pizza. Important este să ştii să găteşti ceea ce pui în pizza, astfel încât la sfârşit să obţii acea savoare. Poţi să pui şi ananas, gândeşte-te chiar şi la căpşuni. Pot fi diferite ingrediente. Practic, poţi să pui tot ce vrei pe pizza. Important e să găseşti echilibrul necesar, astfel încât la sfârşit să obţii un produs de calitate. Important e să ştii să îi dai gustul care trebuie, gustul de care să rămâi impresionat. Am început să fac primul aluat la 14 ani, dar eu încă învăţ", sunt recomandările lui Giovanni Santarpia. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-03-2025 16:57

Prahova: Poluare cu petrol în Parcul Municipal Ploiești Vest, după ce o conductă a Conpet s-a spart

O conductă de transport pentru produsele petroliere aparținând companiei Conpet s-a spart, sâmbătă, iar o suprafață de câteva zeci de metri pătrați din Parcul Municipal Ploiești Vest a fost acoperită cu petrol, autoritățile de mediu fiind informate cu privire la acest incident. 'O conductă Conpet de transport petrol s-a s

Social 29-03-2025 16:06

Ilfov: Bărbat de 42 de ani, găsit decedat într-o mașină în parcarea unei societăți din Voluntari

Un bărbat de 42 de ani a fost găsit decedat sâmbătă, într-o mașină aflată în parcarea unei societăți comerciale din orașul Voluntari, informează IPJ Ilfov. ''La data de 29 martie, în jurul orei 13:00, polițiști din cadrul Poliției Orașului Voluntari au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către un cetățean cu pr

Social 29-03-2025 13:57

Spitalul Militar: Subofițerul găsit împușcat în cap la Târgu Jiu a decedat

Subofițerul de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, găsit de colegii săi, luni dimineață, în stare de inconștiență, prezentând o plagă împușcată în zona capului, a decedat sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila' din București. ''În dimineața

Social 29-03-2025 13:24

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până duminică la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică, la prânz, pe râuri care traversează cinci județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 29 martie, ora 12:00 - 30 martie, ora 12:00, se vor înregistra creșteri de d

Social 29-03-2025 13:11

Neamț: Un microbuz cu 12 copii și două autoturisme, implicate într-un accident pe DN2 E85, la Săbăoani

Un microbuz în care se aflau 12 copii și două autoturisme au fost implicate, sâmbătă, într-un accident rutier, pe DN2 E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit echipaje de pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști rutieri.

Social 29-03-2025 11:27

IGSU: 54 de localități din 14 județe și Capitala, afectate de vremea rea; 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți

Un număr de 54 de localități din 14 județe și Capitala au fost afectate de vremea rea în ultimele 24 de ore, salvatorii acționând pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 98 de imobile și pentru degajarea celor 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți. ''Urmare a manifestării fenomenelor

Social 29-03-2025 10:10

Vaslui: Pătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județ

Un număr de 60 de bucăți de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad și Huși, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos. 'Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de

Social 29-03-2025 09:37

Femeie în stare gravă după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Vaslui

O femeie în vârstă de 68 de ani a fost preluată în stare gravă de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din municipiul Vaslui. 'Pompierii vasluieni au intervenit cu o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă pentru evaluarea și acordarea de îngrijiri medicale unei per

Social 29-03-2025 06:00

Marșul pentru Viață - sâmbătă, în Capitală; tema - 'Fiecare om contează'

A 15-a ediție a Marșului pentru Viață se desfășoară sâmbătă în București, dar și în alte localități din țară și din Republica Moldova, tema fiind ''Fiecare om contează''. ''Marșul pentru Viață 2025 își propune să transmită un mesaj clar și puternic: fiecare viață are valoare, iar sprijinul oferit

Social 28-03-2025 22:59

Argeș: Patru răniți într-un accident în care au fost implicate două autoturisme, la Topoloveni

Patru persoane au fost rănite, vineri seară, după ce două autoturisme au intrat în coliziune pe o stradă din orașul Topoloveni, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș. În urma accidentului, unul dintre autoturisme s-a răsturnat.

Social 28-03-2025 22:18

Vâlcea: Căderi de pietre pe Valea Oltului, în localitatea Brezoi; traficul în zonă este îngreunat

Traficul rutier pe Valea Oltului (DN 7) este îngreunat, vineri seara, în localitatea Brezoi, după ce în urma precipitațiilor, în zonă au avut loc căderi de pietre de pe versant, iar un copac s-a prăbușit pe carosabil. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, un autoturism

Social 28-03-2025 21:36

IGSU: 42 de localități din 12 județe, afectate de vremea nefavorabilă

Pompierii militari au intervenit, vineri, în 42 localități din 12 județe, precum și în municipiul București, pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de vremea rea, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).  

Social 28-03-2025 20:40

Principele Radu, despre EUROPAfest: Grație lor, marii muzicieni ai lumii vin aici și încântă publicul

Principele Radu a găzduit, vineri seară, în numele Custodelui Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, Seara Palatului Elisabeta dedicată festivalului de muzică EUROPAfest, prilej cu care a elogiat activitatea de peste trei decenii a organizatorilor acestui eveniment, grație cărora marii muzicieni ai lumii vin în România și încântă public

Administratie 28-03-2025 19:58

Burduja: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național; acum avem un record de aproape 8000MW, exportăm 180MW

România are, vineri, o producție record în sistemul energetic național, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul și să exporte 180MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record

Social 28-03-2025 18:56

DGPMB: Femeie lovită în cap de o bucată desprinsă dintr-un balcon al unui bloc din Sectorul 5

O femeie a fost lovită în cap de o bucată din material dur desprinsă dintr-un balcon aflat la etajul 1 al unui imobil, în timp ce se deplasa pe o stradă din Sectorul 5. Un echipaj medical a acordat persoanei primele îngrijiri medicale, iar ulterior aceasta a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.