TRADIŢII ÎN BUCATE/ Mireasma florilor de liliac, într-un sirop aromat

Siropul de liliac, o licoare parfumată, ne demonstrează, încă o dată, că natura nu încetează să ne uimească atunci când vine vorba despre oferirea constantă a unor ingrediente care pot să ne încânte papilele gustative.
Carmen Ghimiş, o tânără mămică din Târgu Jiu, fascinată de fotografie şi bucătărie, chiar dacă domeniul în care lucrează şi studiile pe care le are nu au legătură cu aceste pasiuni, demonstrează, prin multă muncă şi pricepere, că "poţi explora orice cultură prin felurile ei de mâncare şi, totodată, poţi să le adaptezi specificului românesc".
Printre multele reţete deosebite pe care le-a pus în practică se numără şi siropul de liliac, demonstrând, astfel, cât de bogata este oferta diverselor plante din flora spontană.
Ea spune că are în plan să pregătească oţeturi şi siropuri din tot ce va găsi comestibil în grădină şi pe dealuri.
"Am ales reţeta cu siropul de liliac pentru că îmi place să gătesc preponderent cu ceea ce e în sezon şi să urmez ritmurile anotimpurilor şi natura. Plus că, după ce am descoperit cartea Monei Petre - 'Ierburi uitate', am început să folosesc diverse plante din flora spontană. Din fructele de păducel am făcut ketchup şi acum siropul din florile de liliac. Cea mai bună metodă este cea în care pregăteşti siropul şi îl laşi să se răcească până devine călduţ, iar apoi pui florile, pe care le laşi la macerat în frigider în jur de 24 ore sau cât timp doreşti, în funcţie de intensitatea aromei. Varianta în care fierbi florile în sirop îl face amar, plus că nu rămâne mirosul de liliac, simţindu-se doar o aromă de buruieni. Florile se ofilesc foarte rapid. Atunci proaspete se pot pune şi în salate, dar se pot amesteca în diverse aluaturi pentru prăjituri, biscuiţi, dulceaţă, chiar şi îngheţată. Ni se pare ciudat când gătim şi combinăm fructele cu carne sau folosim diverse flori comestibile, dar acestea, acum un secol, erau destul de normale. De curând, am început să explorez florile comestibile şi prima din acest sezon este liliacul", povesteşte, pentru AGERPRES, Carmen, în vârstă de 38 de ani, de profesie economist.
Atracţia pentru gătit o are din copilărie, după cum ne mărturiseşte ea, iar cu timpul a dorit să exploreze tot mai mult acest domeniu.
"Atracţia pentru gătit o am de mică, mă relaxează şi totodată mă încântă. Totul a început prin a aduce bunicii pătrunjelul din grădină pentru ciorbe şi apoi, treptat, am dorit să fac şi eu. Ţin minte că în clasele primare mă uitam la o emisiune culinară pe TVE, pur şi simplu mă fascina, chiar dacă nu înţelegeam spaniola, şi pe TVR 2 la Jamie Oliver. Cu timpul, am înţeles că mâncarea şi prepararea ei înseamnă mult mai mult decât ceva simplu, care ne satisface nevoile de bază. Poţi explora orice cultură prin felurile ei de mâncare şi, totodată, poţi să le adaptezi specificului românesc. Globalizarea a ajutat prin uşurinţa cu care poţi comanda orice produs de care ai nevoie pentru a realiza un anumit preparat", adaugă tânăra.
Carmen mai precizează că îi place să înlocuiască ingredientele obişnuite din reţetele tradiţionale, dând astfel o notă distinctă preparatelor ei.
"De exemplu, la sarmale în loc de orez pun quinoa, la unele tocăniţe aproape de final adaug lapte de cocos, iar curry am pus şi în cârnaţi. Pasta miso dă un gust deosebit ciorbei de vită, iar sosul de soia merge nemaipomenit de bine cu ouăle ochiuri", dezvăluie ea.
În afară de faptul că este pasionată de reţete, Carmen cochetează şi cu fotografia, precizând că această activitate "îi ţine creierul activ, atât pe partea creativă, cât şi pe cea tehnică".
Ea spune că, pe nişa food photography, cei care au impresionat-o au fost ruşii, iar ca stil este atrasă de dark mood photography.
"Pasiunea pentru fotografie a început prin 2016 (...). Îmi plăcea foarte mult ce văd pe la alţii şi aveam nevoie de fotograf, aşa că am început să fac eu. În 2017, am participat la un workshop al Gabrielei Iancu, privind compoziţia fotografică, apoi online, cursuri introductive de smartphone photography, editare şi am început, tot pe Instagram, să urmăresc diverşi fotografi care arătau şi cum lucrează ei, ce echipament foloseau. Pe nişa food photography, cei care m-au impresionat au fost ruşii şi ca stil mă atrage dark mood photography. În timp am văzut că tot mă uit pe YouTube la cum se fotografiază, cum se editează şi că nu e doar un hobby trecător şi acum 2 ani am hotărât să-mi iau aparat foto. E provocator să te apuci de ceva nou când eşti deja adult şi ai un serviciu în alt domeniu, pentru că trebuie să jonglezi cu timpul între responsabilităţile de zi cu zi şi dorinţa de a studia cât mai mult pentru fotografie", recunoaşte Carmen Ghimiş. AGERPRES/(AS - autor: Oana Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Prefectura a atacat în instanță dispozițiile de demolare a zeci de case construite ilegal în Ploiești
Prefectura Prahova a atacat în instanță dispozițiile emise de primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, de demolare a zeci de imobile construite ilegal pe domeniul public, acțiunea fiind introdusă în instanță cu doar câteva zile înainte ca operațiunea de desființare a construcțiilor respective să fie demarată, edilul acuzând că juriștii Pr
Bihor: Salonul vinurilor Millésime, timp de trei zile în Cetatea Oradea, cu 24 de crame și 300 de vinuri românești
Salonul vinurilor Millésime, o manifestare sărbătoare a vinului românesc de trei zile, a fost deschis vineri, în Cetatea Oradea, de către organizatorul Dorin Popa. Alături de președintele Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime, Dorin Popa, la festivitate s-au aflat și președintele Consiliului Județean, Mi
Alba: Circulație restricționată pe autostrada A1 pe ambele sensuri; pe carosabil s-au împrăștiat lemne după un accident
Circulația pe autostrada A1 Sibiu-Deva este restricționată, vineri după-amiaza, pe ambele sensuri de mers în zona localității Pianu, după ce pe carosabil s-au împrăștiat lemne dintr-un ansamblu de autovehicule care s-a răsturnat. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Detașamentul de pompieri Sebeș intervin
Mureș: Prefectul spune că nu a fost anunțat de Prefectura Harghita și Salrom despre valul de salinitate de pe Târnava Mică
Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că nu a primit nicio informare oficială din partea autorităților din județul Harghita sau de la Salrom cu privire la incidentul care a dus în ultimele două zile la creșterea salinității din apa râului Târnava Mică și închiderea uzin
Bistrița-Năsăud: Sezonul estival de la Băile Figa se deschide cu un festival folk; tarifele de acces, majorate cu 50%
Sezonul estival de la Băile Figa va fi deschis, la acest sfârșit de săptămână, cu un festival de muzică folk, a anunțat, vineri, primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, în administrarea căruia se află stațiunea balneară. Turiștii vor fi așteptați, însă, și cu tarife de acces mărite cu 50%, biletul de intrare fiind
Un centru de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, înființat în Sectorul 2 printr-un proiect derulat de Salvați Copiii
Un centru de zi care va asigura servicii pentru prevenirea separării copilului de familie a fost înființat în spații ale Școlii nr. 145 din Sectorul 2, printr-un proiect derulat de organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu DGASPC Sector 2, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Mana
Harghita: Experții EUsalt au prezentat două opțiuni pentru Praid și urmează să înainteze un raport
Experți ai Asociației Europene a Producătorilor de Sare (EUsalt), care s-au aflat la Praid într-o vizită tehnică și au evaluat situația creată după inundarea salinei, au prezentat două opțiuni, una de salvare și stabilizare a minei existente și a doua de deschidere a unei noi galerii de vizitare și de producție. Directorul de investiții
Hunedoara: Alpinistul Adrian Ahrițculesei va pleca spre o ascensiune pe vârful Denali din Alaska
Alpinistul Adrian Ahrițculesei, din Petroșani, va pleca luni, 16 iunie, spre Alaska, într-o expediție al cărei scop este să cucerească vârful Denali (McKinley), cel mai înalt de pe continentul nord-american (6.194 meri). Denali face parte din circuitul Seven Summits, ce reunește cele mai înalte șapte vârfuri monta
Constanța: Autobuzele etajate revin din weekend pe traseul turistic City Tour
Autobuzele etajate revin pe traseul turistic City Tour din 14 iunie, în Constanța și Mamaia, tarifele fiind de 7 lei pentru o călătorie și 11 lei pentru o zi - cu posibilitatea călătorilor de a urca-coborî, au anunțat, vineri, reprezentanții companiei de transport public. Potrivit CT Bus, de sâmbătă, 14 iunie, autobuzele etaj
Harghita: La sediul social al SALROM lucrează 89 de oameni, nu 600, susține directorul de investiții al societății
Directorul de investiții al SALROM, Nicolae Sebastian Șoltuz, a declarat vineri, la Praid, că la sediul social al societății lucrează 89 de angajați, respingând informația că la București ar fi angajate 600 de persoane. 'La sediul social al societății, la sediul central, ca să spun așa, lucrează un număr exact de 89 de oameni. Cei 89
Ambasada SUA în România: Saber Guardian 25 evidențiază parteneriatul româno-american
Aproximativ 10.000 de militari din state membre ale NATO și partenere participă, în această perioadă, la primul exercițiu de amploare din acest an găzduit inclusiv de România cu participarea forțelor americane, Saber Guardian 25, condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite în Europa și Africa (USAREUR-AF), parte a seriei Defender 25
Harghita: La salina Praid continuă să se producă sufoziuni; pe Corund și Târnava Mică se înregistrează mortalitate piscicolă
În zona afectată de la salina Praid continuă să se producă sufoziuni, dar care reduc riscurile unei prăbușiri pe termen scurt, iar pe cursurile de apă Corund și Târnava Mică se înregistrează mortalitate piscicolă, au anunțat, vineri, autoritățile. 'Despre situația de la Salina Praid și din Praid, din punct de vedere al si
ANSVSA desfășoară o amplă campanie națională de control în domeniul siguranței alimentelor, în luna iunie
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară, începând de vineri și până pe 30 iunie, o campanie națională de control în domeniul siguranței alimentelor, igienei și trasabilității produselor alimentare. Potrivit unui comunicat al instituției, scopul acestor acțiuni este de a preveni apari
Sector 1: Program de vară cu activități sportive și distracție în parcuri în zilele de sâmbătă
Primăria Sectorului 1 dă startul unui program de activități sportive și distracție, care se va desfășura în fiecare sâmbătă, în câte unul dintre parcurile Kiseleff, Bazilescu, Maica Teofana și Nicolae Iorga. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis vineri, startul programului 'Sport și joacă în Capitala Capit
'Străzi Deschise' pe Calea Victoriei, în Cotroceni și în Sectorul 3
Proiectul 'Străzi Deschise' include în acest sfârșit de săptămână trei zone emblematice ale orașului: Cartierul Cotroceni, Calea Victoriei și Strada Râmnicu Vâlcea din Sectorul 3. 'Bazar de Cotroceni' este unul dintre cele șase proiecte partenere incluse în programul 'Străzi deschise' de anul acesta,