logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Maşini de epocă/ Giurgiu: Motoarele - parte a familiei, 'joacă' şi în filme ca 'Moromeţii'; povestea motocicletei Regelui Mihai

Image

Viorel Burcea este pasionat de maşini de epocă şi mai ales de cele care spun o poveste, cum ar fi un autoturism pe care l-a căutat 20 de ani după ce l-a văzut în filmele lui Sergiu Nicolaescu, dar şi o Dacie din 1974 pe care a lucrat ca şofer şi i-a împlinit cu bucurii multe momente din viaţă, colecţia sa de suflet fiind întregită, acum doar ca amintire, de motocicleta Regelui Mihai.

Este giurgiuvean, fost preşedinte al Retromobil Club din oraş, dar acum locuieşte în Bucureşti. Pensionar de la Serviciul de Înmatriculări, şeful Atelierului de Numere de Înmatriculare. A construit primul atelier de numere de înmatriculare din oraş.


"Sunt pasionat de maşini de mic. Am opt maşini din 1938, din anii '50, '60, '70, '80, câte o maşină din toate epocile până în '93, ultima maşină istorică atestată. Am şi un Ford Mustang Cabrio, din 1965, pe care am dat, acum aproape zece ani, 30 de mii de euro. Dar cea mai dragă îmi este o maşină Plymouth din 1938, o maşină aşa cum aţi văzut în filmele lui Sergiu Nicolaescu, cum avea comisarul Moldovan. Am căutat-o 20 de ani şi am găsit acest model la un colecţionar din Olanda. Face parte dintr-o colecţie tematică 'De la maşina comisarului Moldovan la Dacia Logan', cu maşini din 1938 până în 2004", a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Burcea.

 



Colecţia sa a atras atenţia şi regizorilor de film - un IMS, un Trabant, un Oltcit, o Dacie de Miliţie şi un Plymouth au fost solicitate pentru a ilustra secvenţe din filme.

"Cu Plymouth am jucat în 'Moromeţii 3' (în pregătire - n.r.) şi eu sunt şoferul, era taxi în film, cu care eroul principal, Nicolae, vine cu prietena lui la Doftana. Şi tot în acest film apare şi IMS-ul, maşină cu care Nicolae vine să îl întâlnească pe tatăl lui", povesteşte el. Imaginile au fost filmate la Talpa, în judeţul Teleorman, dar şi la Ulmi, judeţul Giurgiu. El a jucat şi în "Moromeţii 2" cu IMS-ul, şi în alte filme, tot şofer. Maşinile sale apar şi în seriale tv.

 



Se consideră mai mult un pasionat de maşini decât un colecţionar.

"Noi lucrăm cu sufletul. Nu toate sunt aşa de scumpe, sunt maşini care costă şi o mie de euro, dar pentru mine valoarea nu stă în preţul de achiziţie, valoarea stă în povestea acesteia. Eu am o maşină care a costat cinci sute de euro şi care pentru mine este mai aproape de sufletul meu decât Fordul Mustang, pentru că face parte din povestea mea şi a familiei mele, e ca un membru de familie", a mărturisit el.

Nu 'cântăreşte' maşinile după preţul de achiziţie sau de vânzare, le preferă pe cele care aduc o poveste în viaţa sa.

"Or, maşina asta, Dacia, poate nu e cea mai importantă, dar e maşina care m-a însoţit de-a lungul vieţii, în toate momentele. A fost un membru de familie", adăugă Viorel Burcea.

 



Cu toate că în colecţia de maşini are nume sonore ca Ford, Plymouth, spune că, zi de zi, merge cu "un banal Opel care costă o mie de euro".

Pe lângă colecţia de maşini, are şi patru motociclete.

"Am şi motociclete, motoreta Carpaţi, primul tip care a apărut în România, Mobra, Mini Mobra am patru. Dar mai vreau o motocicletă a unui colecţionar din Giurgiu, un model fabricat în 1972 şi care a fost în dotarea Miliţiei Giurgiu. Îmi doresc ca şi aceasta să intre în povestea mea, dar încă nu am convins proprietarul", arată cel care iubeşte maşinile şi motocicletele de epocă.

 



Viorel Burcea a fost îndrăgostit de motociclete din copilărie şi când era foarte tânăr a reuşit să îşi achiziţioneze una cu care visa să participe la curse şi despre care nu ştia la acea dată că fusese a Regelui Mihai.

"La 22 de ani am reuşit să achiziţionez motocicleta Regelui Mihai, dar fără să ştiu că îi aparţinuse. Se întâmpla în '82-'83, eram extrem de tânăr, era chiar înainte să plec în armată. Am găsit motocicleta la un mecanic de la Orăşelul Copilului din Olteniţei. Mi s-a părut deosebită, nu mai văzusem aşa ceva şi am făcut schimb - i-am dat omului o motocicletă Jawa pe care o reparasem pe o motocicletă care nu funcţiona", îşi reaminteşte el.

În perioada aceea, la cinematografe rula filmul "Visul de argint al alergătorului", un film despre un tip care îşi construieşte o motocicletă şi îi întrece pe toţi în competiţii.

"Şi în mintea mea, a puştiului de atunci, aşa voiam să fac şi eu, aşa că modernizam motocicleta şi eliminam piesele vechi, când a venit la mine un bătrân de vreo 70 de ani, care era vulcanizator la atelierul auto unde lucram cât eram militar, şi mi-a spus: 'Măi tată, ce faci tu aici? Ştii ce motocicletă e asta? Asta e motocicleta Majestăţii Sale Regele!'. Nu l-am crezut, dar mi-a explicat că în România au fost două motociclete de genul ăsta: una care a fost a unui aviator (...), motocicletă pe care bătrânelul o achiziţionase, şi una care a fost a Regelui Mihai, pe care o aveam eu: BMW 500 Super Sport, fabricată în 1941", adaugă el.

Informaţia că au fost numai două motociclete de acest fel în România i-a fost confirmată, ulterior, şi de alţi cunoscători ai istoriei motociclismului.

"La momentul acela, după atâţia ani de comunism, nu înţelegeam prea bine ce motocicletă aveam, eu îmi doream o motocicletă cum avea ăla în film, aşa că am modernizat-o, după care am vândut-o şi am aflat că următorul proprietar a dat-o la fier vechi", a mai declarat, pentru AGERPRES, Viorel Burcea.

 



După mulţi ani de la acel moment, când modificase motocicleta, a avut ocazia să îl întâlnească pe Majestatea Sa şi să-i împărtăşească povestea motocicletei.

"Mai târziu, prin 2006, am organizat un eveniment, eram deja la Retromobil, la care l-am invitat şi pe Regele Mihai, la Muzeul Aviaţiei. Am poze cu Majestatea Sa când mă felicita şi chiar am primit o diplomă din partea acestuia. La eveniment am făcut o plimbare cu IMS-ul cu dânsul, i-am povestit despre motocicletă şi i-am mărturisit păcatele tinereţii, că nu am fost în stare să păstrez piesa aia", mai spune Viorel Burcea.

 



Pasionatul de maşini giurgiuvean iubeşte istoria locurilor, nu neapărat motoarele care spun o poveste. Aşa a ajuns să aibă şi casa din Mihai Bravu, judeţul Giurgiu, cu acea prispă ca a lui Moromete, un locşor din 1938, pe care vrea să o restaureze.


Mai are: o colecţie de aparate radar care au funcţionat în România; una de permise de conducere emise pe teritoriul României; peste două mii de numere de înmatriculare, uniforme de miliţie, girofaruri, tot felul de cărţi; Cartea de aur a Miliţiei, luată din tomberonul de gunoi, aruncată, o carte foarte mare, scrisă de mână.

 



"Eu am adunat toate aceste lucruri fără să mă gândesc vreodată că voi face un muzeu. Am adunat aşa, ca să nu se piardă, dar acum, fiind la pensie, având timp şi spaţiu, sper ca anul acesta să reuşesc să fac în curte, la Mihai Bravu, un spaţiu în care să expun maşinile într-un mod cât mai expresiv, însoţite de manechine îmbrăcate din istoria acelor vremuri", a mai promis Viorel Burcea. AGERPRES / (A - Camelia Bigan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: Arhiva personală Viorel Burcea şi Camelia Bigan

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-05-2025 13:59

Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială

Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț

Social 09-05-2025 13:26

Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii

Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)

Social 09-05-2025 13:14

Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești

Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie

Social 09-05-2025 13:07

Bistrița-Năsăud: Manifestări dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat, în municipiul reședință

Autoritățile locale și județene au marcat vineri, la Bistrița, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea Palatului Administrativ. Au fost prezenți prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Stelian

Social 09-05-2025 12:02

Cluj: Patru persoane încarcerate în urma unui accident rutier în Mihăilești; intervine elicopterul SMURD

Patru persoane sunt încarcerate în urma unui grav accident de circulație care a avut loc vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru preluarea victimelor. 'Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 Cluj-Napoca și Huedin intervin în aceste momente la un grav accident rutie

Social 09-05-2025 11:54

Arad: Deficitul de profesioniști în domeniul transportului de mărfuri s-a dublat în doi ani

Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenția că deficitul de șoferi profesioniști s-a dublat în ultimii doi ani, iar în județ lipsesc aproximativ 1.500 de șoferi de camioane, în timp ce importul forței de muncă din afara Uniunii Europene este insuficient.

Social 09-05-2025 11:04

Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe

Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați

Social 09-05-2025 10:52

Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi

Social 09-05-2025 10:25

Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir

Social 09-05-2025 10:00

Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului

Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, nav

Administratie 09-05-2025 09:23

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot

Social 09-05-2025 05:20

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 08-05-2025 19:53

Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață

Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u

Social 08-05-2025 17:20

Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD

O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la

Social 08-05-2025 16:55

Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie

Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap