logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Image

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, pentru a protesta împotriva începerii sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină, despre care fermierii susţin că ar contribui la seceta pedologică din Vrancea.

 



"De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem. Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale", a spus Vasilică Pamfil, fermier din Vrancea.

 



Fermierii afirmă şi că sistemul de combatere a grindinei funcţionează "ilegal", fără un studiu de impact, şi cer sistarea imediată a tragerilor.

"Mai mult decât atât, acest sistem, din punctul nostru de vedere, acţionează din 2015-20156, ilegal, pentru că nu există studiu de impact la iodura de argint, un element chimic care nu se află în stare naturală în natură şi, în anumite concentraţii, este letal pentru biodiversitate. Al doilea lucru foarte important este studiul de impact asupra sistemului. Acesta trebuia să fie ca bază la ceea ce a urmat, adică la punerea în operaţiune a acestui sistem, fapt care nu s-a întâmplat. Şi, din punctul nostru de vedere, ar trebui închis imediat, până când va fi făcut acest studiu care va arăta cum stau lucrurile. Binenţeles, la acest studiu trebuie să fie chemaţi profesori de la universităţile care au şi fizică meteorologică, să-şi spună şi ei părerea. Cerem de câţiva ani aceste studii. Oare noi, fermierii, care ar trebui să fim beneficiarii direcţi ai acestui sistem, nu ar trebui să fim şi noi consultaţi? (...) Cerem imediat stoparea acestui sistem până în luna octombrie, până când va fi făcut acest studiu", a adăugat fermierul Vasilică Pamfil.

 



Prezent la protestul fermierilor, unde a intrat în dialog cu aceştia, directorul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ionuţ Lazăr, susţine că sistemul este benefic şi că, în curând, se va face şi studiul de impact pentru care au fost deja prevăzuţi banii. Până la finalizarea studiului însă, sistemul nu poate fi oprit.

"Sezonul operativ a început astăzi, începe de la 12,00. O mare parte dintre fermieri din judeţul Vrancea şi-au manifestat intenţia de a manifesta împotriva faptului că începem sezonul, din grija lipsei precipitaţiilor. Încercăm să avem în continuare un dialog şi să le explicăm că seceta este un fenomen regional, nu este un fenomen local asupra unui teren sau a unei culturi, iar rachetele antigrindină nu au un impact asupra secetei instalate în zona noastră în ultimii ani. Ba mai mult, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului naţional Antigrindină şi de Stimulare a Precipitaţiilor s-au prevăzut, printr-o hotărâre de guvern, fondurile necesare realizării unui studiu de impact, aşa cum dânşii au cerut. O să încercăm să le ascultăm din nou părerea, o să transmitem mai departe solicitările acestora, însă sistemul, după părerea noastră, trebuie să funcţioneze. Este extrem de riscant să oprim un sistem care funcţionează şi a protejat culturile agricole cu o valoare economică extrem de mare, iar asumarea răspunderii pentru oprirea sistemului pentru o perioadă de timp, cum dânşii solicită, este extrem de riscantă în contextul în care statul român a investit bani pentru a crea un sistem funcţional, pentru a aduce tehnologii de ultimă generaţie în România", a declarat Ionuţ Lazăr.

El a arătat că pe lângă această tehnologie antigrindină ar putea fi implementat în viitor în judeţ şi un sistem de stimulare a precipitaţiilor.

"Avem rezultate remarcabile şi cred că putem veni în perioada imediat următoare, în sprijinul fermierilor, prin implementarea tehnologiilor de stimulare a precipitaţiilor, extrem de necesare în zona noastră. Ce pot să vă spun e că decizia de lansare este direct în responsabilitatea punctului de comandă. De aici se iau toate datele necesare şi se transmit comenzile de lansare a rachetelor în teritoriu, bazate pe nişte date tehnice şi ştiinţifice extrem de exacte. (...) Nu există nicio situaţie în care să fi plecat vreo rachetă de pe o instalaţie de lansare, într-un alt tip de nor decât cei cu grindină", a susţinut Ionuţ Lazăr.

Cu toate acestea, fermierii au spus şi că unele rachete au devenit o ameninţare la adresa siguranţei cetăţeanului.

 



"Dânşii au o procedură cu traficul aerian, pe care o respectă. În schimb, nu au nicio procedură în ceea ce priveşte siguranţa cetăţeanului. Noi găsim zeci de astfel de rachete înfipte în câmp şi ele pot fi fatale la impactul cu un mijloc de transport, fermier, cu un utilaj. Vă imaginaţi un corp de rachetă de patru-cinci kilograme care vine de la patru - cinci mii de metri altitudine. Noi nu am dat aşa mare importanţă acestor rachete până anul trecut, când am început să le găsim înfipte în apropierea şoselelor, caselor. Anul trecut, am sunat la 112 şi am predat vreo patru-cinci rachete. Astăzi am adus aici altele să le predăm. Dar multe din ele sunt încorporate în pământ, nu se ştie dacă mai au încărcătură, nu se ştie cine ar putea să le găsească", a fost de părere Florin Păcuraru, un fermier de la Moviliţa.

Alte voci din rândul fermierilor au susţinut nu doar că sistemul şi-a dovedit ineficienţa, dar şi că acesta "s-a transformat într-o afacere".

"Diverse ţări au demonstrat că sistemul nu este eficient. Singurele ţări unde se mai trag cu aceste rachete sunt ţările din fostul spaţiu sovietic. În celelalte ţări, din Occident, nu se procedează aşa. Se însămânţează norii pentru provocarea precipitaţiilor. (...) S-au tras iniţial douăzeci-treizeci de rachete. Acum se trag peste 500 de rachete (pe an - n.red.), ceea ce considerăm că e o exagerare. S-a transformat sistemul într-o afacere", a spus Gelu Scutaru, un fermier care lucrează peste 4.000 de hectare de teren agricol.

Fermierii au protestat paşnic, având inscripţionate pe tractoare lozinci precum "#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine", "#Victime fără voie" sau "#Calculele voastre = falimentele noastre".

Reprezentanţii acestora spun însă că fermierii ar putea continua protestele dacă lucrurile nu se schimbă.

"Acest proces este unul spontan, realizat în urma discuţiilor din acest weekend, înaintea începerii activităţii sistemului antigrindină. Suntem peste 45 de fermieri adunaţi, care întrunesc în total 45.000 de hectare, iar utilaje aduse sunt peste 30. Suntem prezenţi doar la un protest spontan. Dacă lucrurile şi promisiuni nu sunt ţinute, vom organiza un protest cu toate utilajele", a subliniat Teofil Dascălu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Dana Lepadatu  / AGERPRES

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-04-2025 17:07

Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja

Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.  

Social 11-04-2025 16:12

REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute

Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.  

Social 11-04-2025 16:00

Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 11-04-2025 15:04

Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor.   'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri

Social 11-04-2025 14:55

Hunedoara: Târgul Colecționarilor la Deva, în acest weekend

Pasionații de obiecte rare și valoroase din întreaga țară sunt așteptați sâmbătă, la Deva, la o nouă ediție a Târgului Colecționarilor, care se va desfășura în holul mare al Casei de Cultură din municipiu. Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii pre

Social 11-04-2025 14:22

Hunedoara: Prime de Vinerea Mare și Paște pentru angajații Complexului Energetic Valea Jiului

Angajații Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor beneficia de prime în bani cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cei 2.300 de mineri și energeticieni din cadrul companiei urmând să primească o sumă de 400 de lei brut pentru Vinerea Mare și 400 de lei brut pentru Paște. 'Primele pentru sărbătoarea de Vinerea Mare și pentru Paș

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Social 11-04-2025 13:50

Teleorman: ''Maraton pentru educație antreprenorială'', organizat de CONAF pe 15 aprilie

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) - Sucursala Teleorman organizează pe 15 aprilie, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, de la ora 10:00, semifinala concursului de planuri de afaceri ''Maratonul pentru Educație Antreprenorială''. Conform organizatorilor, ''Maratonul pentru E

Social 11-04-2025 13:34

TPBI: Tramvaiul 36, deviat de sâmbătă pentru efectuarea unor lucrări la calea de rulare de pe Bd. Chișinău

Linia de tramvai 36 va fi deviată de sâmbătă la terminalul 'Pantelimon' pentru a permite efectuarea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Chișinău, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Începând de sâmbătă, linia de tramvai 36 va

Social 11-04-2025 12:10

ISUBIF: Trei persoane rănite în urma unui incendiu la un apartament din Aleea Haiducului din București

Trei persoane au fost rănite, vineri, dintre care două au fost transportate la spital, în urma unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului din București. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului, la nivelul etajului 7. Arderea se manifestă cu flacără deschisă. La caz

Social 11-04-2025 12:03

VIDEO Monica Dajbog: 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați la evenimentele organizate de Florii

Peste 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați, în weekend, pentru buna desfășurare a manifestărilor publice și a procesiunilor religioase organizate cu ocazia Floriilor Ortodoxe și a celor Catolice, precum și pentru menținerea climatului normal de ordine publică.

Social 11-04-2025 12:00

REPORTAJ Tulcea: Pensiunile din județ, rezervate de sărbătorile pascale (GALERIE FOTO)

Aproximativ 80% din unitățile de cazare din Delta Dunării sunt deja rezervate în perioada sărbătorilor pascale, ofertele pentru trei nopți plecând de la 1.700 de lei și oferind oaspeților atât gastronomie locală specifică zonei, cât și activități în aer liber.

Social 11-04-2025 11:26

Prahova: Tren de pe ruta Budapesta-București cu 400 de călători la bord, implicat într-un accident la Bușteni

Un tren care circula pe ruta Budapesta-București, având circa 400 de călători la bord, a fost implicat, vineri, într-un accident care s-a produs pe raza orașului Bușteni, cartier Poiana Țapului. Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, trenul a acroșat un camion care tracta un trailer fără &ic

Social 11-04-2025 11:18

Harghita: Stânele din arealul munților Hășmaș, cartografiate și incluse pe o hartă online, pentru siguranța turiștilor

Stânele din arealul munților Hășmaș sunt cartografiate, în această perioadă, și vor fi integrate într-o hartă online interactivă, pentru ca cei care fac drumeții în natură să evite eventuale întâlniri nedorite cu câinii de pază. Cartografierea este realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară H

Social 11-04-2025 11:07

Arad: Peste o mie de decorațiuni pascale, oferite de studenți pacienților de la Spitalul Județean

Peste o mie de decorațiuni și aranjamente cu tematică pascală au fost oferite de studenți pacienților internați în aceste zile în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în cadrul unei campanii care și-a propus să aducă zâmbetele pe fețele celor suferinzi.