logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arad: Autorităţile şi companiile constată o criză a forţei de muncă şi vor să importe mai mulţi muncitori

Image

Autorităţile şi mediul economic din judeţul Arad constată o criză a forţei de muncă, care pune piedici în dezvoltarea afacerilor, nevoia urgentă fiind de până la 15.000 de oameni, care ar putea fi aduşi din ţări asiatice.

Reprezentanţii unor instituţii judeţene şi ai mediului de afaceri au declarat, pentru AGERPRES, că din cauza şomajului foarte mic din judeţ, care a ajuns la zero în unele oraşe, nu mai există de unde să fie selectată forţă de muncă, nici necalificată.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş, spune că sute de angajatori caută muncitori în ţări asiatice şi lunar se depun solicitări pentru aproximativ 1.000 de oameni. În 2023, instituţia a eliberat adeverinţe, care apoi se transmit Inspectoratului General pentru Imigrări, unui număr de 855 de angajatori din judeţ, care au cerut să aducă din ţări non-UE 13.950 de oameni. În primele două luni din acest an, 78 de firme au cerut deja să poată importa aproximativ 2.000 de muncitori.

 


"În luna februarie, şomajul în judeţul Arad era uşor peste 1%, ceea ce poate părea îmbucurător, dar este total neproductiv, pentru că nu mai avem de unde să selectăm muncitori calificaţi sau necalificaţi. Din experienţa pe care o avem, ar fi necesar ca şomajul să fie undeva la 4% pentru a putea asigura eficienţa în formarea profesională, care să conducă la repartiţii pe posturi acceptate. Pentru că noi facem repartiţii şi acum, dar oamenii sunt refuzaţi ulterior de angajatori, neîndeplinind condiţiile posturilor vacante. În acest moment, deficitul este de până la 15.000 de muncitori şi este trist că aceşti oameni există în judeţ dar nu doresc să se angajeze. Ei sunt acei oameni care nu apar nici în statisticile de şomaj", a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM Arad.

Directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii din cadrul Consiliului Judeţean Arad, Andrei Ando, a declarat, la rândul său, că muncitorii din ţările asiatice sunt soluţia pentru criza de forţă de muncă.

"Muncitorii extracomunitari sunt soluţia pentru contracararea deficitului de forţă de muncă în judeţul Arad. Mai multe companii care aduc muncitori din Asia şi-au stabilit baza la Arad şi sunt mii de oameni din Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India, Bangladesh care muncesc deja în judeţ. De exemplu, în ultimii ani 3000 de persoane au fost aduse la Arad doar din Sri Lanka, iar asta reconfigurează şi tabloul etnic, social, al judeţului. Un alt rezervor de angajaţi ar putea fi estul Ungariei. Consiliul Judeţean Arad a modernizat printr-un proiect de 13,8 milioane de euro drumurile transfrontaliere şi a adus alte zeci de milioane de euro pentru legătura frontierei cu zonele industriale din municipiu şi judeţ, pentru facilitarea mobilităţii forţei de muncă. Din păcate, noi am anticipat, dar România nu a fost acceptată în Schengen, iar această investiţie încă nu produce efecte", a spus Ando.

Reprezentanţii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad au precizat, referitor la solicitările din 2023 de avizare a angajărilor din ţări non-UE, că la nivelul instituţiei au fost depuse pentru un număr de 3.561 de muncitori, fiind aprobate pentru 2.344. Restul până la 14.000 de persoane pe care companiile doreau să le aducă în Arad au fost depuse direct la Bucureşti, la Inspectoratul General pentru Imigrări, sau la serviciile din alte judeţe.

În cazul cererilor respinse, în cele mai multe cazuri s-a ţinut cont de "riscul de migraţie ilegală". În 2023, de exemplu, unul din cinci muncitori străini aduşi de companiile din Arad din ţări non-UE a fugit de la locul de muncă, pentru a încerca să ajungă ilegal în ţări din vestul Europei. Serviciul pentru Imigrări arată că mulţi dintre cei care şi-au abandonat angajatorii au fost prinşi ulterior în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Arad, Gheorghe Seculici, consideră că deficitul de forţă de muncă poate fi rezolvat nu doar prin importul din Asia, ci şi prin relocare de personal din alte judeţe ale ţării, care au şomajul mai ridicat. Pentru asta, spune Seculici, Aradul trebuie să ofere condiţii de viaţă mai bune.

"Creşterea calităţii vieţii în Arad poate fi o soluţie. Pe măsură ce condiţiile de viaţă sunt mai bune, localităţile care satelitează municipiul devin mai atractive şi pentru migraţia internă. Eu soluţia o văd la forţa de muncă autohtonă, la românii din alte judeţe care caută să se relocheze în ţara lor. Construirea de locuinţe sociale ar fi un pas important, care să asigure necesarul de cazare la un preţ rezonabil. Apoi, dezvoltarea serviciilor, la un nivel pe care românii îl caută de obicei în străinătate. Mă refer la serviciile medicale, şcolare, la posibilităţile de petrecere a timpului liber", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CCIA Arad.

În acest moment, două oraşe din judeţul Arad au şomajul zero - Chişineu-Criş şi Sebiş.

 



În primul caz, o parte din forţa de muncă necesară companiilor din zonă este adusă chiar şi de la 120 de kilometri distanţă, din judeţe învecinate, după cum afirma, recent, primarul Florin Chereji. El a spus că angajatorii ar avea nevoie urgentă de 1.000 de muncitori, dar că această forţă de muncă nu este găsită şi s-ar putea apela la "importarea" ei din Asia şi nordul Africii.

La Sebiş, conform primarului Cristian Feieş, există 1.000 de firme la o populaţie de 5.000 de oameni, incluzând aici minorii şi pensionarii. Dacă raportarea se face doar la populaţia activă, edilul spune că există o firmă la trei locuitori. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Marian BUGA / AGERPRES

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 02-04-2025 08:59

Neamț: Un TIR încărcat cu apă îmbuteliată a intrat într-o gospodărie din localitatea Dolhești

Un TIR încărcat cu apă îmbuteliată a intrat, miercuri dimineață, într-o gospodărie din localitatea Dolhești, comuna Pipirig, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Accidentul s-a produs în jurul orei 05:00, pe drumul național DN 15B, iar la fața locului au intervenit pompierii militari din Târgu Neamț, vo

Social 02-04-2025 07:11

Prahova: Explozie urmată de incendiu, într-un apartament din Ploiești; un bărbat a suferit arsuri

O explozie urmată de un incendiu a avut loc, miercuri dimineață, într-un apartament din municipiul Ploiești, un bărbat fiind rănit, iar mai multe persoane evacuate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova precizează că deflagrația s-a produs într-un apartament de la etajul al doilea al unui bloc aflat pe strada Malu Roșu.

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior

Social 01-04-2025 12:17

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe

O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d

Social 01-04-2025 12:08

Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea

Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d