REPORTAJ Divizia 2 'Getica' recrutează şi instruieşte soldaţi gradaţi profesionişti; Comandant: Există un anumit deficit de personal

Unul dintre batalioanele de bază din sud-estul României, aflat în componenţa Diviziei 2 Infanterie "Getica" Buzău, a dat startul înscrierilor pentru soldaţi gradaţi profesionişti, în paralel cu instruirea celor deja recrutaţi, în timp ce MApN îşi propune dezvoltarea bazei de rezervişti prin intermediul unor programe de voluntariat.
Programul de instruire a soldaţilor gradaţi profesionişti este axat pe formarea deprinderilor de bază, asigură o pregătire specială în funcţie de alegerea fiecăruia, în condiţii moderne, inclusiv aproape de casă, prin intermediul unui proiect pilot, iar programul rezerviştilor militari, alături de cel privind serviciul militar voluntar, lansat recent în dezbatere publică, ar contribui la acoperirea deficitului de personal şi rezervişti deopotrivă, ultima categorie aflată în prag de epuizare ca urmare a împlinirii vârstei maxime până la care mai poate fi mobilizată.
Pentru Ministerul Apărării Naţionale (MApN) recrutarea de personal reprezintă o activitate la fel de importantă ca cea de pregătire în vederea participării în cadrul unor misiuni desfăşurate cu partenerii NATO. La Batalionul 280 Infanterie "Căpitan Valter Mărăcineanu" Focşani, unitate certificată NATO, din cadrul Brigăzii 282 Blindate "Unirea Principatelor" a Diviziei 2 Infanterie ''Getica'', un nou corp de militari gradaţi profesionişti desfăşoară programe de instruire, care presupun parcurgerea a două etape.
"Avem în perioada iniţială de instruire a soldaţilor gradaţi profesionişti (SGP) două module de pregătire, pe durata a două săptămâni. Primul modul de pregătire constă în formarea iniţială a acestor soldaţi pe durata a şase săptămâni, timp în care sunt cazaţi în spaţiile batalionului, avem camere cu doi până la trei militari, există facilităţi, le asigurăm echipamentul propriu militar necesar activităţii de instruire, sunt asigurate trei mese pe zi în cadrul unităţii. Programul de instruire este focusat pe formarea deprinderilor de bază pentru militari în ceea ce priveşte instrucţia de front, tragerii cu armamentul de infanterie, cunoaşterea principalelor regulamente militare şi formarea deprinderilor de luptător în câmpul tactic. Ulterior, în funcţie de armă şi specialitate militară, soldaţii parcurg un program de specializare în care avem prevăzute şedinţe de instruire specifice armei din care fac parte. Sunt activităţi minime pe care orice militar trebuie să le cunoască pentru a supravieţui, pentru a lupta cot la cot cu camarazii şi pentru a obţine succesul", a declarat pentru AGERPRES comandantul Batalionului 280 Infanterie "Căpitan Valter Mărăcineanu", lt.col. Vasile Ardelean.
Pregătirea viitorilor militari profesionişti presupune însuşirea unor cunoştinţe tehnice şi tactice specifice, însă şi noţiunile de bază privind acordarea primului ajutor sunt obligatorii.
"Astăzi o să vă arăt trusa de prim ajutor...Avem turnichet, garou pentru oprirea hemoragiilor masive, pansament compresiv, burete hemostatic, folie izotermă, mănuşi de unică folosinţă, betadină, dispozitiv pentru respiraţie gură la gură. Acum vă vom prezenta pe rând şi vă vom învăţa cum se utilizează acestea. Garoul folosit pentru oprirea hemoragiilor la extremităţi - este folosit pentru a crea o compresie circulară în jurul membrului, pentru a preveni circulaţia fluxului sanguin atât prin vase, cât şi prin artere către rană", şi-a început cursul unul dintre instructorii militarilor, în timpul unei sesiuni de pregătire.
Totodată, programul de pregătire ţine cont de avansul tehnologic din domeniul Apărării, militarii având posibilitatea de a se familiariza cu sisteme UAS, destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant.
"Ne instruim militarii pentru a-şi forma deprinderi de luptători, atât în ceea ce priveşte întrebuinţarea armamentului din dotare, o baionetă spre exemplu, pentru lupta corp la corp, dar şi pentru a opera tehnologii moderne. Avem spre exemplu în înzestrarea Batalionului un mini UAS. Acest asset necesită o specializare în acest domeniu astfel încât operatorii să îl poată întrebuinţa pe câmpul de luptă în sprijinul forţelor proprii. Este o dovadă că trebuie să ţinem pasul cu tehnologiile moderne care sunt în înzestrarea Armatei române", a precizat lt.col. Vasile Ardelean.
Pe de altă parte, mijloacele tehnice militare din dotarea unităţii au trecut prin programe de modernizare, în perioada următoare fiind programate achiziţii noi care să răspundă exigenţelor actuale.
"Batalionul 280 Infanterie Mecanizată a fost primul care a fost înzestrat cu maşina de infanterie MLI-84 Jderul, care a beneficiat de mai multe modernizări în anul 2005. Ulterior, au fost modernizate şi cu sistemul de rachete antitanc Spike şi împreună cu Batalionul 300 Infanterie 'Sf. Andrei', alături de Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, constituie principala forţă de izbire a Brigăzii 282. În înzestrare avem maşini de luptă ale infanteriei, şenilate, iar în vara acestui an va avea loc certificarea Brigăzii 282 'Unirea Principatelor' ca brigadă grea în cadrul structurilor de forţe NATO. La nivelul Forţelor Terestre cunosc faptul că sunt avute în vedere modernizarea maşinii de luptă a infanteriei sau înzestrarea cu un alt mijloc blindat pentru batalioanele de infanterie mecanizate", a arătat comandantul Batalionului 280 Infanterie "Căpitan Valter Mărăcineanu".
În încercarea de a atrage cât mai multe persoane în rândul militarilor, Batalionul 280 Infanterie "Căpitan Valter Mărăcineanu" desfăşoară un proiect pilot prin intermediul căruia recrutează personal din zonele aflate în apropierea unităţii.
"Executăm o campanie de informare, recrutare şi selecţie pentru soldaţii gradaţi profesionişti care doresc să se înroleze. Am avut şi desfăşurăm un proiect pilot a cărui idee principală este să vedem dacă este oportună recrutarea militarilor din proximitatea structurii. S-a dovedit că proiectul a fost util, fapt pentru care proiectul continuă la nivelul Armatei. Sloganul campaniei este 'Loc de muncă lângă casă şi instruirea prin noi înşine'. Cred că este util pentru că mulţi dintre cetăţeni îşi doresc o carieră militară, însă doresc să fie aproape de zona unde îşi au familiile, pentru că apropierea de casă asigură un confort familial şi financiar. Există un anumit deficit de personal, care, dacă ar fi completat, ne-ar asigura îndeplinirea obiectivelor într-o măsură mult mai bună. Ca urmare a acestui deficit, suntem determinaţi permanent să întreprindem acţiuni de promovare, recrutare. Dacă luăm ca referinţă anul 2007, când s-a renunţat la obligativitatea serviciului militar, am constatat de-a lungul timpului că rezerva operaţională a îmbătrânit şi s-a redus ca număr, fapt care ne obligă să luăm măsuri rapide în acest sens pentru completarea rezervei operaţionale", a spus comandantul Batalionului.
O parte dintre noii recruţi ai Batalionului de la Focşani abia au părăsit băncile şcolii, fiind dornici să îmbrace haina militară, alţii au ales viaţa din cazarmă pentru pregătirea intensă şi siguranţa unui loc de muncă.
"Decizia de a mă înrola în Armată a fost visul meu de când eram mică. Este o meserie frumoasă şi mă descrie cel mai bine. Un tânăr ar trebui să ia în considerare cariera militară pentru că este important să faci ceea ce îţi place, iar cariera de militar este frumoasă, poţi învăţa lucruri noi, poţi avea parte de experienţe noi şi de asemenea poţi lega multe prietenii. Am 18 ani. Fiecare lucru vine cu anumite sacrificii, fiecare loc de muncă, dar mie nu mi se pare un impediment armata în calea distracţiei. Bineînţeles, o să avem timp şi pentru asta. Eu m-am specializat pe CBRN", a declarat pentru AGERPRES Ionela Elena Bătrânu.
Cosmin Dinu, un alt recrut, spune despre serviciul militar că "este un serviciu stabil''. ''Îţi oferă siguranţa zilei de mâine. (...) Este şi o dorinţă pe care am avut-o de mic copil. Instrucţia nu este grea momentan. Viaţa în unitate este frumoasă, învăţăm lucruri noi, învăţăm să fim mai organizaţi, mai civilizaţi faţă de civilie. Armata ne clădeşte foarte mult", a arătat el.
Începând cu data de 12 februarie, la nivelul Brigăzii s-a dat startul înscrierilor pentru ocuparea unuia dintre cele peste 500 de locuri disponibile pentru cei care vor să devină soldaţi gradaţi profesionişti, în diferite specializări, de la Infanterie la Vânători de munte.
"Vorbim de perioada de înscriere la categoria soldat gradat profesionist. La nivelul Brigăzii sunt puse la dispoziţie un număr de 574 de locuri. Câteva criterii de intrare în sistem: vârsta între 18 şi 45 de ani, studii minim 10 clase, cu cât nivelul studiilor este mai mare cât atât punctajul viitorilor candidaţi este mai mare. Se pot specializa în diverse domenii precum Infanterie, Artilerie şi rachete, Cercetare, CBRN, Geniu, Vânători de munte. Nu este greu, trebuie doar să-şi doreşti şi cred că această carieră militară este caracterizată de puţină rigoare şi disciplină, dar oferă şi multe satisfacţii, o stabilitate financiară, lucru în echipă, pregătiri, deplasări, experienţe şi posibilitatea de a evolua în carieră. Învăţământul militar este unul de calitate, iar MApN pune la dispoziţie, prin planul de şcolarizare 2024 - 2025, un număr mare de locuri", a declarat pentru AGERPRES plt. adj. Adrian Drăgun din cadrul Biroului Informare - Recrutare Vrancea.
Pe lângă un anumit deficit de personal înregistrat la nivelul unor unităţi militare în ceea ce priveşte numărul de soldaţi gradaţi profesionişti, deficit pe care MApN încearcă să îl acopere prin intermediul unor programe pilot sau campanii de promovare a carierei militare, există o nevoie şi în ceea ce priveşte rezerva Armatei. MApN atrage atenţia că nu există niciun proiect privind introducerea serviciului militar obligatoriu, ci iniţiative prin intermediul cărora se urmăreşte creşterea numărului de rezervişti pe bază de voluntariat.
"În primul rând vreau să fiu foarte clar pentru că au fost dezbateri în spaţiul public, dezbateri normale, dar s-au făcut referiri la variante de serviciu militar obligatoriu. MApN nu a luat în calcul niciodată o astfel de soluţie, serviciul militar, aşa cum este el prevăzut în România, este suspendat din anul 2007, tinerii bărbaţi între 20 şi 35 de ani nu mai sunt obligaţi să execute serviciul ca militar în termen. Din 2007, armata este formată exclusiv din profesionişti, inclusiv la această categorie de soldaţi şi gradaţi. Discuţia pe care o purtăm este referitoare la rezerva Armatei României, pentru că spune legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu că, în cazul în care va fi nevoie să se declare vreodată stare de mobilizare, stare de asediu sau stare de război, se va mobiliza rezerva Armatei României. Rezerva a avut ca principal filon militarii care au executat acel serviciu militar obligatoriu până în anul 2007, evident că în timp această rezervă se va epuiza, pentru că spunea acea lege - rezerviştii care sunt în evidenţele de mobilizare pot fi menţinuţi în această situaţie până la maximum 55 de ani, vorbim de soldaţi şi gradaţi, iar cei care au serviciul militar satisfăcut cu gradul de la subofiţer în sus ies din evidenţe de la 62 de ani. După împlinirea vârstei maxime, aceşti cetăţeni ies din evidenţele militare şi este nevoie să avem oameni în loc", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.
Unul dintre programele pe bază de voluntariat organizat la nivelul MApN este cel privind rezerviştii voluntari.
"Am făcut un prim program pe bază de voluntariat care funcţionează şi se va desfăşura în continuare, programul rezerviştilor voluntari. Anual, scoatem la concurs câteva mii de locuri pentru cetăţenii români care doresc să se alăture Armatei ca rezervist, pe bază de voluntariat şi care încheie un contract cu Armata. Diferenţa între acest proiect privind rezervistul militar şi cel nou - militar în termen voluntar este că primul presupune încheierea unui contract pe 4 ani, care poate fi prelungit până la 55, respectiv 62 de ani. Fac un stagiu de pregătire de bază, după care semnează un contract cu Armata şi sunt remuneraţi pentru 11 luni în care nu se prezintă la unitate cu 30% din drepturile pe care le-ar avea pe o poziţie similară ca militar activ, iar o dată pe an, timp de două săptămâni, se prezintă la unitate într-un program de pregătire şi pe acea perioadă primesc sută la sută din drepturi", a explicat Constantin Spînu.
Cât priveşte cel de-al doilea program, aflat în dezbatere publică, acesta se referă la militarii în termen voluntari, dedicat persoanelor între 18 şi 35 de ani, femei şi bărbaţi.
"Militar în termen voluntar ar fi echivalentul a ceea ce se executa până în 2007, dar cu obligativitate. Ne dorim acum ca, pe bază de voluntariat, să deschidem un astfel de proiect nu doar pentru cetăţenii între 20 şi 35 de ani cum era înainte pe stagiul militar obligatoriu, mergem de la 18 la 35 de ani şi femei. Ar fi o extindere a adresabilităţii, 18 - 35 de ani, bărbaţi şi femei. Pe scurt, înseamnă o prezentare la Centrul militar pentru luarea în evidenţă şi programarea pentru selecţie, vor fi nişte probe care ţin de starea de sănătate, aviz psihologic, probe sportive, după care urmează o perioadă de pregătire de bază. Propunem până la 4 luni de pregătire, timp în care cetăţeanul, bărbat sau femeie, are aceleaşi drepturi pe care le are un militar profesionist din aceeaşi categorie. La finalizare şi după certificarea lui ca militar care a absolvit acest ciclu, trece în rezervă, primeşte livretul militar şi intră în evidenţele militare pe care le gestionează MApN ca rezervist. Adică ceea ce avem acum ca evidenţe având ca filieră militarii care au făcut stagiul militar obligatoriu, militari în termen pe legea veche, vom avea acum o soluţie bine pregătită, centralizată şi concentrată faţă de ce era înainte. Ne dorim ca la trecerea în rezervă, după cele 4 luni, să primească şi un stimulent financiar de trei salarii medii brute pe economie. Vedem cum va ieşi din Parlament legea, noi aşa am propus. În situaţia în care tinerii, după parcurgea celor 4 luni, vor considera că este o opţiune o carieră de profesionist în Armată, vor putea fi selectaţi şi pentru forme de pregătire ca militar profesionist de la caz la caz", a mai spus Constantin Spînu. AGERPRES/(A - autor: Florin Zafiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANM: Șapte județe din vestul țării, sub Cod galben de ploi torențiale și vijelii pe parcursul zilei de joi
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo Cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru zona de vest a țării, valabilă pe parcursul zilei de joi. Astfel, în intervalul orar 12:00 - 21:00, în Banat, Crișana și în vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Ace
Cluj: Amenințare cu bombă pentru o aeronavă de la Barcelona; s-a dovedit că a fost falsă
O amenințare cu bombă printr-un apel telefonic a fost înregistrată, în noaptea de miercuri spre joi, la centrala Aeroportului Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca, pentru o cursă de la Barcelona, dar în cele din urmă aceasta s-a dovedit a fi falsă, iar programul traficului aerian nu a fost afectat. 'Aeropor
Acțiune de protest a sindicaliștilor din Asistență Socială, organizată joi la Ministerul Finanțelor
Federația Columna-Scor, cea mai mare organizație sindicală și reprezentativă din Asistența Socială, organizează, joi, o acțiune de protest la sediul Ministerului Finanțelor, la care sunt așteptate sindicate din peste 20 de județe. ''De mai bine de un an și jumătate, Federația Columna-Scor (...) a solicitat Guvernului României rea
Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în județele Constanța și Tulcea, joi dimineața
Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi dimineața, atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în zeci de localități din județele Constanța și Tulcea. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, mai multe localități din zona continentală a județelor Constanța și Tulcea, inclusiv din Delta Dună
Prezidențiale2025/ UB: Candidați la scrutinul din 4 mai semnează Declarația pentru o Românie democratică și euroatlantică
Mai mulți candidați la prezidențiale vor semna joi Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Reprezentanții Universității din București au anunțat că vor lua parte la semnarea documentului Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George S
MAI: Cartea electronică de identitate - disponibilă de joi în București
Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servici
Mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în Bușteni (Prahova) și Rucăr (Argeș)
Autoritățile au transmis, miercuri seară, mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în orașul Bușteni din județul Prahova și în comuna Rucăr din județul Argeș. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a anunțat că, în urma semnalării prezenței animalului sălbatic în Bușteni, a fost trimisă o ambulanță SMU
Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat
Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au
Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre
Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s
Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative
Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori
Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m
INHGA: Alerte Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până la miezul nopții
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează până la miezul nopții mai multe râuri din Transilvania și Crișana. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu posibile depășiri ale Cote
Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D
Ziua Veteranilor de Război/MApN: Evenimente pentru celebrarea românilor ce au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că organizează, în perioada 24-29 aprilie, o serie de activități, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, în semn de recunoștință pentru curajul, sacrificiul și devotamentul românilor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al MApN, &
Mureș: Proiect-pilot de amplasare de coduri QR pe monumente ale eroilor din România, Slovacia, Ungaria și Cehia
Primul cod QR din cadrul unui proiect-pilot a fost amplasat, miercuri, pe Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, demersul având ca menire aflarea de informații referitoare la istoria care a dus la ridicarea acestui obiectiv, precum și la numărul celor căzuți în bătălia purtată aici în al Doilea Război Mondial. 'La iniți