logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sociolog: Importul de forţă de muncă şi creşterea calităţii vieţii - printre măsurile de stopare a scăderii populaţiei României

Imagine din galeria Agerpres

Importul de forţă de muncă, creşterea calităţii vieţii şi încurajarea natalităţii sunt măsurile pe termen scurt, mediu şi lung pe care sociologul Gelu Duminică le consideră necesare pentru stoparea trendului descrescător al populaţiei României.

"Pe termen scurt nu e decât o singură soluţie - nu o spun eu, o spun toate celelalte state care au aplicat-o - respectiv importul de forţă de muncă. Trebuie să aducem populaţie tânără din altă parte. Simplu. Nu ai altă soluţie. Dar asta vine la pachet cu o mulţime de provocări, care nu sunt noi. Pentru că, Doamne iartă-mă, românul actual nu mai are nicio legătură cu geto-dacul. Au mai venit goţii, ostrogoţii, vizigoţii, slavii, tătarii, turcii, romii, evreii. Românul actual este o diversitate cu toate aceste naţiuni. Acum o să vină şi senegalezul şi nepalezul şi indianul... Cine vine aici să muncească. La fel cum nici francezul actual nu mai are legătură cu francul din secolul al XII-lea. S-a modificat mult... Germanul are legătură şi cu Suleiman, nu numai cu Hans. Ce să facem?!", a declarat marţi, pentru AGERPRES, sociologul Gelu Duminică.

El spune că, pe termen mediu şi lung, trebuie "să oferim calitatea vieţii şi oraşe prietenoase cu copiii, toate dublate de o politică serioasă de nondiscriminare a femeii şi de încurajare a acesteia să facă copii cât mai devreme şi cât mai mulţi".

"Dar toate sunt pachet. Faptul că tu ai cea mai generoasă perioadă de concediu post-natal, de doi ani, nu înseamnă decât că tu, statule, eşti incapabil să oferi şi alte măsuri. Şi atunci transferi toată responsabilitatea asupra părintelui, plătindu-l. Asta faci. Vă dau un exemplu: aţi încercaţi să găsiţi o bonă în Bucureşti? Ce faci atunci? Când tu nu ai un program naţional de susţinere a bonelor? Noi avem facilităţi fiscale pentru angajatori în construcţii şi IT. Am avut. Dar dacă aveam şi pentru bone ce era? Repet, vă dau doar un exemplu. Atunci era un semnal pentru susţinerea demografiei. Dar când tu eşti conştient că trebuie să faci copii pe care să îi creşti singur? Nasol. Nu mai faci trei, că nu poţi", a explicat sociologul.

Acesta a argumentat că şi "modernizarea femeii" şi "creşterea vârstei acesteia la prima naştere" reprezintă provocări care ar trebui avute în vedere de către stat.

"Vine ca un efect la creşterea educaţiei şi toate celelalte. Normale. Deci asta înseamnă că tu, ca stat, trebuie să ai în vedere că fertilitatea femeii a rămas aceiaşi, însă că dorinţa de a face primul copil s-a mutat de la 22 de ani cât era când eram noi copii la 30 şi în momentul de faţă. Fizic nu mai are timp femeia să facă mai mult de doi copii. Nu are cum. Deci tu trebuie să dai multe argumente ca să îţi revii demografic natural. Altfel, importă populaţie", a arătat Gelu Duminică.

În opinia sa, creşterea numărului de divorţuri nu constituie "neapărat o problemă" pentru natalitate.

"Nu e neapărat o problemă. Pentru că vă dau un exemplu: o treime din copiii României sunt născuţi în afara căsătoriei. Da? Sigur, sunt mulţi care rămân în relaţii consensuale, nu sunt căsătoriţi, dar oamenii au copii. De aici şi nevoia aceea de a face o lege a uniunilor consensuale. Nu e doar pentru homosexuali, pentru că realitatea ne arată că foarte mulţi sunt în relaţii de familie fără să fie căsătoriţi. Şi tu trebuie să oferi protecţie. Sunt multe de făcut, sunt legate, nu doar una", a subliniat sociologul.

Gelu Duminică a susţinut că "politicienii actuali trebuie să se gândească şi la ce Românie lasă, nu numai la ce fură acum".

"Însă, când politicianul nostru gândeşte numai pentru propriul mandat e greu. Politicianul adevărat e vizionar. Vede peste ceva timp şi ia măsuri acum pentru ce va fi societatea viitorului. Copilul dumneavoastră şi al meu vor trăi în România croită de ăştia. Noi plătim 50% taxe pe muncă acum, da? Ei vor trebui să plătească 80% ca să răsufle societatea asta. Să răsufle, pentru că la 50% cât plătim noi, ne împrumutăm de două miliarde pe an ca să plătim pensiile. Fără măriri. Cu măriri o să se ajungă la patru miliarde pe an. Pe an. Împrumuturi. Cine o să le plătească? Vă spun eu: generaţia copilului dumneavoastră, generaţia copilului meu. Din păcate, asta o să se întâmple. Că ne place sau nu ne place. E realism. Credeţi-mă, nu sunt nici măcar pesimist. (...) Ei au spus că deficitul la fondul de pensii este de două miliarde de euro. N-am spus-o eu. E oficial. Nu e sustenabil. Eu nu spun să nu măreşti (pensiile - n.r.), ferească Dumnezeu. Dar tu antamezi viitorul copiilor pentru prezent. Ceea ce mi se pare atât de incorect faţă de copiii aceştia. Şi atunci ce o să facă copiii? Vor rămâne în ţara asta sau o să plece în alta? Nu înţelegem multe, dar asta e", a opinat Gelu Duminică.

***

Luni, europarlamentarul Corina Creţu (Pro România) a declarat că datele furnizate de Comisia Europeană şi Institutul Naţional de Statistică arată că România va fi printre ţările care vor resimţi cel mai puternic efectele declinului demografic asupra sistemului de pensii şi sistemului de sănătate, pierzând la fiecare 10 ani un milion de locuitori.

"Această scădere a populaţiei este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migraţia şi raportul dintre natalitate şi mortalitate. Reducerea numărului populaţiei active exercită o presiune crescută asupra forţei de muncă, afectând direct economia. Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populaţiei amplifică solicitările asupra sistemului de pensii - cu consecinţe serioase asupra sustenabilităţii financiare a acestuia", a scris Corina Creţu, pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul european a făcut referire şi la datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, care relevă o situaţie demografică îngrijorătoare pentru România, în sensul că numărul persoanelor decedate în luna decembrie 2023 este aproape dublu decât cel al nou-născuţilor.

Datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică arată că sporul natural în România s-a menţinut negativ (-10.486) în luna decembrie 2023, numărul persoanelor decedate fiind aproape dublu decât cel al născuţilor-vii. În ultima lună din 2023 s-au născut 11.431 de copii, în scădere cu 539 (-4,5%) faţă de noiembrie 2023. Numărul deceselor înregistrate în decembrie 2023 a fost de 21.917 (11.477 de persoane de sex masculin şi 10.440 de persoane de sex feminin), în plus cu 2.077 de decese faţă de luna precedentă, ceea ce reprezintă o creştere cu 10,5% (+9,9% persoane de sex masculin şi +11,1% persoane de sex feminin). AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 31-03-2025 16:40

Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.

Social 31-03-2025 15:42

Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină

Administratie 31-03-2025 15:26

Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat

Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro

Administratie 31-03-2025 15:14

Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice

Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di

Administratie 31-03-2025 14:58

Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR

O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s

Social 31-03-2025 14:26

Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați

Administratie 31-03-2025 14:25

Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro

Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ

Social 31-03-2025 14:22

Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș

Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat

Social 31-03-2025 13:47

ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie

Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p

Administratie 31-03-2025 13:05

Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului

Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura

Social 31-03-2025 13:05

Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi

Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a

Administratie 31-03-2025 12:31

Bihor: Reabilitare energetică a Liceului german din Oradea, cu peste 8 milioane de lei

Primăria Oradea a anunțat luni începerea lucrărilor de reabilitare energetică la Liceul Teoretic German 'Friedrich Schiller' din Oradea, singura școală cu predare în limba lui Goethe din Bihor. Potrivit unui comunicat remis de Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în data de 07.04.2025, durata de execuție

Social 31-03-2025 11:51

Buzău: Șofer în vârstă de 45 de ani decedat după ce s-a izbit cu mașina de un stâlp

Un bărbat în vârstă de 45 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit cu autoturismul de un stâlp, cel mai probabil după ce ar fi pierdut controlul asupra volanului. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, evenimentul rutier s-a petrecut pe DJ203H, în localitatea Topliceni. 'Din primele date de la fa

Administratie 31-03-2025 11:35

Sector 5: Un consilier local USR propune accesul cu animale de companie în sediile administrației locale

Consilierul local USR Iustinian Roșca a inițiat un proiect de hotărâre prin care accesul cu animale de companie să fie permis în sediile administrației locale. Proiectul include și un regulament privind condițiile în care este permis accesul în instituții cu animale de companie,

Social 31-03-2025 11:12

Emisiune de mărci poștale dedicată savantului Petru Poni - de miercuri, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunță introducerea în circulație, miercuri, a emisiunii de mărci poștale 'Savanți români', formată dintr-un timbru și un plic 'prima zi', cu prilejul împlinirii unui secol de la moartea savantului român Petru Poni. 'Plicul 'prima zi' reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator