logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/ Harghita: Ritualuri de alungare a iernii şi multă voie bună la tradiţionalul Bal de Lăsata Secului

Image

Peste o mie de persoane s-au adunat sâmbătă în localitatea Sâncrăieni, unde a avut loc tradiţionalul Bal de Lăsata Secului dinaintea intrării în Postul Paştelui Catolic, un festival vesel, colorat, în care se înmormântează simbolic iarna şi spiritele rele.

Grupurile tradiţionale din localităţile Ocna de Jos, Ciceu, Sândominic, Armăşeni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos şi Vlăhiţa s-au adunat în faţa şcolii din Sâncrăieni, acolo unde organizatorii au dat startul unei zile pline de distracţie şi voie bună, în care se spune că este permis aproape orice şi în care râsul este obligatoriu.

 



Participanţii au purtat costumaţii diverse, unele amuzante, altele care se doreau înfricoşătoare, femeile s-au îmbrăcat în haine bărbăteşti, iar bărbaţii s-au transformat în "doamne" atrăgătoare, regii au fost ştirbi şi au purtat coroane din oase, preoţii au avut urme de ruj pe faţă şi au binecuvântat mulţimea cu zeamă de varză sau cu pălincă.

 



În timpul acestui eveniment sunt ridiculizate proastele obiceiuri şi viciile la care trebuie să se renunţe la intrarea în post.

 



"Preotul" Gal Pal Laszlo, din Lăzarea, a avut mult de lucru sâmbătă, pentru că i-a "spovedit" pe toţi cei care credea că au nevoie de alinare sufletească şi pe care "îi binecuvânta" cu o cruce realizată pe frunte cu cremă de pantofi, "care este cea mai bună pentru piele".

 



Au fost "spovediţi" atât spectatorii prezenţi, cât şi unii jurnalişti sau oameni politici.

 

"Ne distrăm, toată lumea de aceea a venit aici, ca să se simtă bine şi să fie bucuroasă. Ziua asta pentru asta este: să ne batem joc de politicieni, de şefii mari şi să ne simţim bine. (...) La Lăzarea, de unde venim noi, cred că e singurul loc din România unde există tradiţia îngropării contrabasului. Deci, asta înseamnă că a fost chef până acum, iar acum se duce iarna, punem jos contrabasul, iar după Paşti îl luăm din cimitir şi ne apucăm iară de distracţie", a spus Gal Pal Laszlo.

 



Printre cei care au fost "spovediţi" s-a numărat şi primarul din Remetea, Laczko Albert Elemer, gazda evenimentului în anul 2025, care crede că oamenii ar trebui să fie veseli şi în timpul anului, nu doar cu această ocazie.

 



La fel ca în fiecare an, de la bal nu au lipsit mai mulţi "medici", fiecare folosind diverse metode de tratament, de la bomboane până la alcool sau... umor.

În contextul alertei epidemiologice din cauza creşterii cazurilor de gripă, multe persoane au ales să se imunizeze cu "vaccin secuiesc", adică pălincă de 52 de grade.

"În sticlă am 'vaccin secuiesc', care a fost bun împotriva COVID-ului şi acum îl folosim şi împotriva epidemiei de gripă. În glumă am pregătit şi o adeverinţă de vaccinare, pentru că este Lăsata Secului şi totul facem în glumă", a spus Arpad, "medicul" din Sânsimion, care a reuşit să convingă multe persoane să se vaccineze "antigripal".

 



La acest bal se râde mult, cu precădere de politicieni, dar şi de evenimentele actuale, de la nivel local sau naţional.

Şi politicienii se autoironizează sau râd unii de alţii şi acceptă să fie ridiculizaţi de cei cărora le cer voturile.

"Unii dintre noi se ridiculizează singuri, aşa se comportă că 365 de zile dintr-un an sunt ridicoli. Dar astăzi este un eveniment la care fiecare vine cu glumele proprii (...) cu care ridiculizează şi Biserica şi politicienii şi activităţile zilnice. E unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului, este un eveniment vechi de sute de ani, e o tradiţie care se respectă an de an. Ne adunăm într-o comună, într-un sat, toţi din judeţul Harghita, pentru a ne lua rămas bun de la iarnă, de la perioada petrecerilor, pentru că vine Postul Mare. Este un eveniment care se respectă ca o tradiţie în toate societăţile catolice, în mod special, este ceva similar Carnavalului de la Veneţia sau de la Rio. Este carnavalul nostru, micuţ, unde suntem şi noi, politicenii, ridiculizaţi", a declarat fostul ministru al Mediului Tanczos Barna, care locuieşte chiar în comuna Sâncrăieni, gazda balului din acest an.

 



Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a citit celor prezenţi o poezie amuzantă, care a avut în centrul ei campania electorală şi contextul politic local şi naţional.

Participanţii au aflat că în diferite localităţi din judeţ vor apărea un zgârie-nor, trei fabrici de bere, un centru wellness sau chiar o mină de uraniu.

"Vor fi o mulţime de alegeri/ Nu se va sfârşi distracţia de carnaval/ Va fi un an de carnaval/ Veţi vedea tot felul de clovni/ Şi unii care nu ştiu politică/ Orice, pentru un vot", a spus Borboly Csaba.

La Balul de Lăsata Secului atmosfera este una veselă, în care se cântă, se dansează şi cei mai mulţi uită de grijile de fiecare zi.

Printre participanţi sunt prezenţi întotdeauna "oamenii cu cenuşa", bărbaţi care poartă săculeţi cu cenuşă, pe care îi îndreaptă spre trecători şi care au o mare semnificaţie întrucât în acest fel se exprimă păreri de rău şi "se pune cenuşă în cap", dar care se referă şi la "Miercurea cenuşii", atunci când începe Postul Paştelui Catolic.

De asemenea, sunt nelipsiţi şi mai mulţi bărbaţi care pocnesc din bice şi fac zgomote pentru a alunga spiritele rele, dar şi "drăcuşori", care îi sperie pe spectatori folosindu-se de nişte foarfece mari de lemn.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a declarat că acest obicei este unul foarte vechi, care este păstrat cu sfinţenie de grupuri folclorice din mai multe localităţi ale judeţului.

"Ne-am adunat pentru a înmormânta fărşangul (farsang, în limba maghiară - n.r.). Este un obicei vechi în Secuime. (...) Mesajul principal este să înmormântăm răul din noi şi din jur şi să aşteptăm primăvara cu sufletul curat şi deschis spre viitor. (...) Perioada fărşangului este caracterizată prin jocuri, este perioada îndrăgostiţilor, de mult timp. Şi, de fapt, la sfâşitul acestei perioade, se zice că este şi sărbătoarea nebunilor, când, pentru scurt timp, putem să ne permitem tot ce nu ne permitem în zilele obişnuite. Asta înseamnă încălcarea regulilor, o nebunie când, de fapt, tensiunile din societate pot să iasă din oameni. Putem să ironizăm şi politicienii şi pe cei de la putere. Astăzi auzim, de fapt, vocea poporului", a explicat Ferencz Angela.

Primarul comunei Sânsimion, Kozma István Florin, şi-a exprimat bucuria că participă la eveniment, alături de grupul folcloric de la el din comună, şi a punctat că tinerii sunt tot mai interesaţi să ducă mai departe această tradiţie.

Grupurile folclorice şi-au prezentat scenetele specifice de înmormântare a iernii în mai multe zone din comună şi, în mod tradiţional, au primit din partea localnicilor bucate tradiţionale acestei sărbători, gogoşi, pâine cu untură şi ceapă, cartofi fierţi cu brânză, cârnaţi, prăjituri, dar şi ceai, vin fiert şi nelipsita pălincă.

 



"Această masă am pregătit-o vreo 30 de familii, am început pregătirile încă de o săptămână şi în fiecare zi am pregătit ceva. Este o tradiţie foarte bună, pentru că a pus în mişcare comunitatea. Simţim bucurie şi simt că este o comunitate extraordinară, fiecare aduce ce are acasă, ca în timpul bunicilor mei. (...) Oricine vine la noi, la secui, îl primim cu dragoste şi cu ospitalitate", a afirmat Gal Maria, una dintre femeile din sat, care s-au îngrijit ca grupurile folclorice şi turiştii prezenţi la eveniment să fie trataţi cum se cuvinte.

La finalul Balului de Lăsata Secului are loc ritualul final de înmormântare a iernii, fiind arse păpuşi de paie, care întruchipează iarna, păcatele omeneşti şi spiritele rele.

Etnografii sunt de părere că "fărşangul" este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spaţiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu. Măştile specifice purtate de grupurile tradiţionale, ritualurile magice şi simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului.

 



Primul bal de fărşang în judeţ a avut loc în urmă cu 32 de ani, în municipiul Miercurea-Ciuc, iar de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut şi evenimentul, care este unul foarte iubit, este găzduit în fiecare an de alt grup şi de comunitatea din care provine.

Balul de Lăsata Secului din acest an a fost organizat de Centrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita, Primăria Comunei Sâncrăieni şi Grupul folcloric din Sâncrăieni. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES

Afisari: 72

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc