logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cornoiu (Salvamont): Încă sunt persoane care îşi spun 'mie nu mi se poate întâmpla' şi ignoră recomandările

Image

Anul 2023 se va încheia, cel mai probabil, cu o creştere de aproximativ 500 de cazuri de accidentări pe munte, încadrându-se în tiparul ultimilor zece ani, existând încă persoane care merg pe munte neechipate corespunzător sau ignorând recomandările salvamontiştilor, pe principiul "merge şi aşa" sau "mie nu mi se poate întâmpla", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Potrivit acestuia, în ultimii 10 ani, numărul accidentelor petrecute pe munte a crescut, anual, cu circa 500 de cazuri, motivul principal fiind creşterea numărului turiştilor, rezultat al dezvoltării şi punerii în valoare a potenţialului turistic montan, apariţiei de noi activităţi turistice şi economice în zona montană, precum şi a impactului generat de postările pe reţelele de socializare.

Sabin Cornoiu afirmă că, în principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmit salvamontiştii.

"Creşterea numărului de accidente pe munte în ultimii 10 ani este de circa 400 - 500 de cazuri anual şi, cu siguranţă, şi anul 2023 se va încadra în această creştere. (...) În principiu, iubitorii muntelui cu bună experienţă montană ţin cont de avertizările şi sfaturile pe care le transmitem, dar există încă foarte multe persoane care merg pe munte pe principiul 'merge şi aşa' sau 'mie nu mi se poate întâmpla' ", a spus şeful Salvamont.

În ceea ce priveşte situaţia intervenţiilor din anul care se încheie, Cornoiu a afirmat că, în total, salvatorii montani au avut peste 7.000 de situaţii în care au fost solicitaţi. Cea mai dificilă, spune el, a fost salvarea unei turiste din Columbia care a căzut într-o prăpastie.

"Dificil de spus care a fost cea mai grea intervenţie din cele peste 7.000 cu care ne vom înregistra în acest an. Sunt acţiuni grele din punct de vedere al efortului depus, din punct de vedere tehnic, al încărcăturii psihice, dar, din multele acţiuni dificile înregistrate în acest an pot nominaliza pe una dintre ele, cea realizată de salvamontiştii din Zărneşti pentru salvarea unei turiste din Columbia căzute într-o prăpastie, acţiune desfăşurată noaptea, în condiţii de iarnă şi timp de peste 16 ore", a detaliat Sabin Cornoiu.

El a adăugat că, în misiunile de recuperare/salvare, salvamontiştii sunt ajutaţi de aparatele şi dispozitivele de ultimă generaţie pe care le au în dotare. Cu ajutorul acestora, de multe ori, timpul intervenţiilor este redus considerabil şi, cel mai important, misiunile se desfăşoară într-un grad sporit de siguranţă atât pentru cel salvat, cât şi pentru salvator.

"Beneficiem de un grad mare de libertate în implementarea de noi tehnologii şi sisteme de salvare şi intervenţie, avem alături de noi oameni cu deschidere către nou şi dezvoltare permanentă, respectiv preşedinţii de consilii judeţene, primarii din localităţile cu potenţial turistic, dar şi o serie de sponsori şi parteneri care ne înţeleg necesitatea asigurării unor servicii de salvare montană la cel mai înalt nivel profesional şi în deplină siguranţă pentru cel salvat şi pentru salvatori. Astfel, structurile de salvare montană judeţene sau locale, cele care alcătuiesc Salvamont România, au inclus în dotarea şi activitatea lor echipamente de înaltă performanţă, unice în România, şi vorbim de drone aero - cea mai mare flotă din România din activitatea de căutare-salvare - peste 200 de aparate capabile să zboare inclusiv pe timp de noapte, dotate cu camere de termoviziune şi sistem de transmisie live către dispeceratele de comandă sau de colectare fotograme ce pot fi analizate în timpi foarte mici în Centrul Naţional de analiză date - singurul din Europa şi în cele 12 centre judeţene mobile, drone subacvatice, aruncătoare de coardă, detectoare de persoane înecate, dispozitive de măsurare a funcţiilor vitale prin casca de ureche şi multe altele", a detaliat Cornoiu.

Acesta a mai spus că, deşi sezonul de iarnă a debutat sub auspiciile efectelor "Legii austerităţii", speră ca salvatorii montani să gestioneze bine eventualele evenimente. La nivel naţional, personalul din cadrul Serviciilor Salvamont este deja subdimensionat, existând doar 280 de salvatori montani în toată ţara.

''Să sperăm că vom gestiona foarte bine acest sezon, care a început sub auspiciile efectelor 'Legii austerităţii' care prevede reorganizări, desfiinţări, comasări de instituţii, reduceri de personal şi de bugete şi încă nu ştim cât de mult ne vor afecta. Avem alături de noi preşedinţii de consilii judeţene care ne cunosc specificul şi problemele cu care ne confruntăm şi au depus memorandumuri către Guvernul României prin care să fim exceptaţi de la efectele acestui act legislativ, fiind un serviciu de urgenţă medicală şi un caracter de unicitate al activităţii. Dacă nu vom fi exceptaţi de la prevederile acestui act normativ, cu siguranţă activitatea structurilor de salvare montană va fi afectată, o reducere cu minimum 15% a personalului, deja subdimensionat, existând doar 280 de salvatori montani în întreaga ţară, fiind mult prea puţin decât ar fi nevoie. La nivel naţional, încadrarea cu personal este sub 50% din cauza faptului că nu s-au găsit suficiente posturi vacante care să ne fie alocate", a arătat Sabin Cornoiu.

Şeful Salvamont România a atras din nou atenţia iubitorilor muntelui să îşi pregătească temeinic ieşirea în natură. ''Niciodată să nu subestimeze muntele, să îşi pregătească temeinic ieşirea la munte, chiar dacă aceasta e doar o mică excursie într-o staţiune montană, o zi de schi sau o tură dificilă pe munte, să solicite la Salvamont toate informaţiile necesare, pentru că suntem singurii care avem interes să oferim cele mai bune şi corecte informaţii, neinfluenţate de interese economice'', a transmis el. AGERPRES/(AS - autor: Irina Poenaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Cornoiu Sabin/Facebook.com

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 24-04-2025 12:10

Timiș: Municipalitatea timișoreană a colectat în şase săptămâni aproape cinci tone de haine uzate

Municipalitatea timișoreană a colectat aproape cinci tone de haine vechi, în ultimele șase săptămâni, care vor fi reciclate în baza unui parteneriat încheiat de primărie și o societate privată de reciclare a produselor textile. În lipsa acestui parteneriat, cele cinci tone de textile uzate s-ar fi putut transforma

Social 24-04-2025 11:57

Gorj: Adolescent de 15 ani, dat dispărut; a plecat noaptea cu bicicleta și nu s-a mai întors acasă

Un adolescent de 15 ani, din comuna Bălești, a fost dat dispărut de mama sa după ce, în noaptea de miercuri spre joi, a plecat de acasă și nu a mai revenit, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, Ioana Nanu. Potrivit acesteia, din primele verificări a reieșit faptul că băiatul ar fi plecat

Social 24-04-2025 11:44

Ministerul de Interne: Interes major în București pentru noua carte de identitate electronică

Toate programările pentru emiterea cărții electronice de identitate disponibile pentru luna aprilie și majoritatea pentru luna mai au fost deja ocupate, ceea ce denotă un interes major în București pentru noul document, informează joi Ministerul Afacerilor Interne. 'În doar câteva ore, din prima zi în care cartea el

Social 24-04-2025 11:38

Tulcea: Restricțiile impuse carierelor de piatră ar putea afecta lucrările de infrastructură

Unele cariere de piatră din județul Tulcea se tem că vor rămâne în perioada următoare fără materia primă necesară firmelor de construcții cu care au contract în condițiile în care până la începutul lunii iunie nu mai au voie să facă explozii de derocare sau alte lucrări care produc zgomot puternic, pentru a proteja păsările aflate

Social 24-04-2025 10:52

ANM: Șapte județe din vestul țării, sub Cod galben de ploi torențiale și vijelii pe parcursul zilei de joi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo Cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru zona de vest a țării, valabilă pe parcursul zilei de joi. Astfel, în intervalul orar 12:00 - 21:00, în Banat, Crișana și în vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Ace

Social 24-04-2025 09:28

Cluj: Amenințare cu bombă pentru o aeronavă de la Barcelona; s-a dovedit că a fost falsă

O amenințare cu bombă printr-un apel telefonic a fost înregistrată, în noaptea de miercuri spre joi, la centrala Aeroportului Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca, pentru o cursă de la Barcelona, dar în cele din urmă aceasta s-a dovedit a fi falsă, iar programul traficului aerian nu a fost afectat. 'Aeropor

Social 24-04-2025 08:00

Acțiune de protest a sindicaliștilor din Asistență Socială, organizată joi la Ministerul Finanțelor

Federația Columna-Scor, cea mai mare organizație sindicală și reprezentativă din Asistența Socială, organizează, joi, o acțiune de protest la sediul Ministerului Finanțelor, la care sunt așteptate sindicate din peste 20 de județe. ''De mai bine de un an și jumătate, Federația Columna-Scor (...) a solicitat Guvernului României rea

Social 24-04-2025 07:35

Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în județele Constanța și Tulcea, joi dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi dimineața, atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă în zeci de localități din județele Constanța și Tulcea. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, mai multe localități din zona continentală a județelor Constanța și Tulcea, inclusiv din Delta Dună

Social 24-04-2025 05:20

Prezidențiale2025/ UB: Candidați la scrutinul din 4 mai semnează Declarația pentru o Românie democratică și euroatlantică

Mai mulți candidați la prezidențiale vor semna joi Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise. Reprezentanții Universității din București au anunțat că vor lua parte la semnarea documentului Nicușor Dan, Victor Ponta, Lavinia Șandru, George S

Social 24-04-2025 05:11

MAI: Cartea electronică de identitate - disponibilă de joi în București

Cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în București vor putea solicita, începând de joi, eliberarea unei cărți electronice de identitate, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit anunțului publicat de MAI, programările se vor realiza exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servici

Social 23-04-2025 22:34

Mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în Bușteni (Prahova) și Rucăr (Argeș)

Autoritățile au transmis, miercuri seară, mesaje RO-ALERT privind prezența unor urși în orașul Bușteni din județul Prahova și în comuna Rucăr din județul Argeș. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a anunțat că, în urma semnalării prezenței animalului sălbatic în Bușteni, a fost trimisă o ambulanță SMU

Administratie 23-04-2025 18:18

Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat

Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au

Social 23-04-2025 16:39

Constanța: Două tinere rănite după ce un bărbat a intrat cu o ambarcațiune condusă ilegal într-o geamandură, pe Dunăre

Un bărbat este cercetat penal după ce a intrat într-o geamandură cu o ambarcațiune pe care o conducea ilegal pe Dunăre, în zona comunei Ghindărești, două tinere fiind rănite în urma incidentului, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, lucrătorii Poliției Orașului Hârșova au fost s

Administratie 23-04-2025 16:15

Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative

Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori

Administratie 23-04-2025 16:11

Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m