MS Margareta: Să ne asigurăm că Ucraina continuă să reziste agresiunii şi că Moldova rămâne întreagă şi liberă (GALERIE FOTO)

Evoluţiile din Orientul Mijlociu, sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană a Moldovei şi Ucrainei şi primirea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen au constituit constantele discursului Custodele Coroanei, Margareta, la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"Mulţi dintre dumneavoastră reprezentaţi naţiuni din afara continentului european, cu propriile preocupări şi provocări. Şi urmărim cu toţii cu îngrijorare şi tristeţe evoluţiile tragice din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente afectează profund România, nu doar pentru că securitatea Orientului Mijlociu este şi securitatea Europei, ci şi pentru că ţara mea are legături istorice şi emoţionale profunde cu această regiune. Sute de mii de israelieni afectaţi de actualele lupte îşi au rădăcinile familiale în România. Iar sute de cetăţeni români s-au trezit prinşi în războiul din Gaza", a subliniat MS Margareta.
Războiul din Ucraina a figurat, de asemenea, printre preocupările Casei Regale, evidenţiate de Custodele Coroanei.
"Aceste tragedii nu sunt cu siguranţă mai puţin semnificative decât cele din Europa. Cu toate acestea, sper că veţi înţelege dacă vă voi îndrepta atenţia asupra situaţiei precare din regiunea noastră. Niciodată nu am fost de acord cu cei care susţin că războiul din Ucraina este o chestiune limitată care priveşte doar o singură ţară. Naţiunile noastre sprijină eforturile de autoapărare ale Ucrainei, astăzi, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere juridic, ci şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent. Iar Finlanda şi Suedia au decis să se alăture NATO pentru că au înţeles că ceea ce se întâmplă în Ucraina răstoarnă toate ipotezele noastre anterioare cu privire la aranjamentele europene de apărare", a arătat Custodele Coroanei.
Legătura dintre războiul din Ucraina şi situaţia Moldovei este evidentă pentru toată lumea şi continuă, a accentuat MS Margareta.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"Cu toate acestea, cu mult înainte ca tancurile ruseşti să încalce suveranitatea Ucrainei, Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune şi strategii care au devenit ulterior şi soarta Ucrainei. Moldova a supravieţuit, dar a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă. Şi tocmai când a ales un lider pro-occidental şi un guvern hotărât să elimine corupţia şi să consolideze instituţiile democratice, invazia Ucrainei a plasat Moldova într-o situaţie extrem de periculoasă", a spus MS Margareta.
Ea a subliniat că "trebuie neapărat să combatem aerul de deznădejde care ameninţă să ne paralizeze gândirea cu privire la acordurile de securitate europeană în acest moment".
"Şi putem face acest lucru concentrându-ne asupra a trei abordări interdependente. Da, războiul din Ucraina nu dă semne că se va sfârşi. Şi, da, speranţele noastre de la începutul acestei veri că valul războiului se întorcea în direcţia Ucrainei nu s-au dovedit a fi cele aşteptate. Dar să nu uităm niciodată curajul şi reuşita Ucrainei de a continua să ţină piept agresorului. Ar trebui să rămânem alături de Ucraina atâta timp cât vor dori, deoarece alternativele sunt pur şi simplu prea îngrozitoare pentru a fi contemplate. În al doilea rând, încercările Rusiei de a destabiliza Moldova vor continua să crească, aproape invers proporţional cu luptele din Ucraina. Asigurarea faptului că Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este o parte inseparabilă de asigurarea faptului că Ucraina prevalează în apărarea sa; cele două sunt feţe ale aceleiaşi monede. Şi, în cele din urmă, trebuie să ne amintim că, în paralel cu respingerea agresiunii ruseşti, singura modalitate de a asigura stabilitatea şi prosperitatea este de a continua integrarea Ucrainei şi a Moldovei şi - la momentul potrivit, şi a Georgiei - în Uniunea Europeană şi în orice altă structură europeană de securitate sau de cooperare. Dacă aceste structuri sunt bune pentru noi, ele sunt potrivite şi pentru ei; este atât de simplu", a îndemnat MS Margareta.
Majestatea Sa a reafirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova şi Ucrainei în structurile de securitate ale continentului.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"În acest an, am trecut de la o simplă discuţie teoretică despre integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la punerea efectivă a bazelor acestei integrări. Diferenţele care existau anterior între Kiev şi Bucureşti, multe dintre ele inventate de despoţii comunişti din Uniunea Sovietică, au fost eliminate. Şi, deşi este clar că integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova va fi costisitoare şi complicată, majoritatea factorilor de decizie din majoritatea capitalelor europene au acceptat că alternativele vor fi probabil şi mai costisitoare. Aşadar, suntem pe drumul cel bun. (...) Da, decalajul de bogăţie dintre Moldova şi UE rămâne mare. Şi, într-adevăr, există probleme grave de guvernanţă în ţară. Dar, în acelaşi timp, moldovenii sunt probabil unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai Europei. Iar populaţia este de o mărime modestă, astfel încât procesul de integrare şi preţul care trebuie plătit pentru aceasta rămân modeste. Oricând războiul din Ucraina se va încheia, Ucraina va avea nevoie de garanţii de securitate şi de fonduri uriaşe pentru reconstrucţie economică şi niciuna dintre acestea nu va produce rezultatele necesare dacă Moldova nu este inclusă în ecuaţie", a adăugat MS Margareta.
Ea a accentuat că obiectivul pe care şi l-a asumat, cu sprijinul atât al Guvernului României, cât şi al Guvernului Republicii Moldova, este acela de a se asigura "că Republica Moldova nu este consumată de tragedia care afectează acum Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit în atingerea obiectivului său şi că poporului moldovean i se permite să îşi decidă propriul viitor, în loc să fie determinat de alţii".
Custodele Coroanei şi-a exprimat speranţa că "dezbaterea îndelungată privind includerea României şi Bulgariei în Schengen va fi rezolvată", pentru că "nu există nicio justificare obiectivă pentru continuarea acestei discuţii".
"Într-adevăr, controlul frontierelor şi chestiunile legate de imigraţie se numără printre cele mai presante provocări actuale ale Europei. Cu toate acestea, este nevoie de o cooperare adecvată între toate statele membre ale UE, mai degrabă decât de o mare ostentaţie din motive de politică internă. O logică similară se aplică şi în cazul NATO: trebuie să contribuim cu toţii mai mult şi să muncim mai mult pentru continuarea coeziunii şi a transformării operaţionale a alianţei noastre. Trebuie să fim capabili să demonstrăm în mod convingător aliaţilor noştri de peste Atlantic, care rămân cruciali pentru apărarea noastră, că suntem cu adevărat uniţi. Ştiu că avem multe alte priorităţi în faţa noastră astăzi şi toate necesită atenţia noastră. Cu toate acestea, cu riscul de a spune ceva evident, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Haideţi să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Făcând tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să reziste agresiunii şi că Moldova rămâne întreagă şi liberă", a încheiat Majestatea Sa Margareta.
Ambasadorul Libanului la Bucureşti, Rana Mokaddem, Decan al Corpului Diplomatic acreditat în România, a prezentat Familiei Regale "cele mai calde urări de bunăstare şi fericire".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Menţionând că "am fost loviţi de primul război dezastruos din Europa în 2022 şi apoi de cel de-al doilea război cu dezastre din Orientul Mijlociu anul acesta", care a generat "suferinţe imense pentru mii de vieţi umane, civili nevinovaţi, inclusiv femei şi copii şi dezastre uriaşe de infrastructură", diplomatul libanez a făcut un apel la "revenirea la diplomaţie, la dreptul internaţional, la justiţie".
Rana Mokaddem şi-a exprimat speranţa ca România, care "are multe de oferit (...) ca punte între Est şi Vest" să adere la Spaţiul Schengen, afirmând că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple "foarte curând".
La eveniment au luat parte, alături de ambasadori şi diplomaţi acreditaţi în România, ASR Principele Radu, Principesa Sofia, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Apărării Naţionale.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Serile Regale în onoarea Corpului Diplomatic au început în anul 1866, în primul an de domnie al Principelui Suveran Carol I. Din acel an, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I au păstrat neîntrerupt tradiţia onorării legăturilor diplomatice dintre România şi ţările lumii.
După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiţia Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la Bucureşti.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Custodele Coroanei a găzduit personal aceste evenimente, neîntrerupt, începând din anul 2009. Serile au avut loc la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleş şi, din anul 2016, în Sala Tronului din Palatul Regal. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Buzău: Drumul dintre două localități, afectat de o viitură; cinci gospodării au fost inundate
Drumul comunal care face legătura între localitățile Ursoaia și Rușavăț a fost afectat de o viitură, marți, în urma ploii torențiale căzute în zonă.
Teleorman: Incendiu la remorca unui autotren încărcat cu deșeuri de titan; mesaj RO-ALERT din cauza fumului
Un incendiu a izbucnit, marți, la remorca unui autotren încărcat cu butoaie cu deșeuri de titan, pe E 70, în municipiul Roșiorii de Vede, iar din cauza degajării de fum, cetățenii au fost avertizați printr-un mesaj RO-ALERT, informează ISU Teleorman. 'Incendiul a fost localizat la nivelul remorcii autotrenului, care era încărcată cu deșeu
Tulcea: Restricții în activitatea carierelor de piatră din Munții Măcinului
Niciuna din cele 11 cariere de piatră din vecinătatea Parcului Național Munții Măcinului (PNMM) nu va mai executa, începând de vineri, lucrări de concasare, explozii pentru lucrările de derocare și alte activități care produc zgomot puternic, pentru a proteja biodiversitatea, în special păsările răpitoare, a declarat pentru AGERPRES directorul Administrație
Averse, grindină și vijelii în localități din județele Olt, Dolj și Mureș
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți după amiaza, mai multe atenționări nowcasting Cod galben de averse și vijelii ce vizează localități din județele Olt, Dolj și Mureș. Potrivit meteorologilor, până la ora 19:15, în județele Olt (localitățile: Caracal, Scornicești, Drăgănești-Olt, Potcoava, Osica de Sus, Fărcașele, Mărunței,
Argeș: O țigară aruncată la întâmplare - cauza probabilă a incendiului de pădure de la Cetățeni, stins după cinci zile
Incendiul de pădure din zona localității Cetățeni, stins după cinci zile, a fost provocat, cel mai probabil, de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.
Cod galben de viituri pe râuri din patru județe, dar și pe un sector al Dunării, până la miezul nopții
Hidrologii au emis, marți, atenționări Cod galben de inundații și depășiri ale Cotelor de atenție, valabile până la miezul nopții pe cursuri de apă din județele Vrancea, Buzău, Caraș-Severin și Mehedinți. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, p&a
Mureș: România deține specii de fluturi dispărute; două specii, reintroduse în unele zone
România deține fluturi care au dispărut din alte țări europene iar prin proiectul LIFE Metamorphosis, derulat la nivel național de către Fundația ADEPT Transilvania, sunt protejate 15 specii prin conservarea biodiversității și a peisajelor agricole tradiționale și au fost reintroduse două specii protejate, Pseudophilotes bavius hungarica și Phengaris teleius.
Giurgiu: Două femei, transportate la spital în urma unui accident pe A1
Două femei au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs marți pe A1 București-Pitești, în care au fost implicate trei autoturisme, a transmis ISU Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe A1, București-Pitești, în urma unui accident rutier produs între trei autoturisme,
Elicopterele SMURD din Brașov și Târgu Mureș au intervenit la un accident rutier cu patru victime, în Apold
Pompierii militari din Sighișoara, elicopterele SMURD din Târgu Mureș și Brașov, două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și unul al SMURD au intervenit, marți, pe DJ 106, în zona comunei Apold, la un accident rutier soldat cu patru victime, dintre care trei în stare gravă. 'Pompierii militari din cadrul Detașamentului Si
Avertizări Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt în zone din trei județe
Meteorologii au emis, marți, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, valabile pentru zone din trei județe. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:30, în județul Caraș-Severin (localitățile: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Meha
MApN: Ceremonii la monumentele închinate eroilor și concerte ale muzicilor militare de Ziua Forțelor Terestre
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că miercuri vor organizate, de Ziua Forțelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate eroilor, competiții sportive și aplicativ-militare, dar și concerte ale muzicilor militare. Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marți, AGERPRES, în fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor
Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1
Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1
VIDEO Dajbog (MAI): 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanța de Paște
Polițiștii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanței de Paște, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
IGSU: Aproape 8.000 de intervenții ale pompierilor în minivacanța de Paște
Aproximativ 5.000 de pompieri, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost mobilizați, în minivacanța de Paște, pentru a asigura asistență medicală de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor aflate în pericol. 'În perioada 17 - 21 aprilie, pompierii au gestionat 7.992 de situații de urgență, înregistrâ
Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.