logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/ Alin Maxim - unul dintre ultimii ciobani-cojocari din ţară

Image

În Sânpetru de Câmpie, în ultimul secol, meseria cojocăritului a fost practicată de doi oameni care se bucurau de mare popularitate în comunele din jur, iar în prezent aici trăieşte unul dintre puţinii cojocari din ţară, specializat în cojoace ciobăneşti.

Profesorul Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din Sânpetru de Câmpie, ne spune că primul cojocar a fost Petru Lonean, care a învăţat meseria de la un cojocar din Târgu Mureş. Potrivit relatărilor sale, în primul an de ucenicie avea sarcina să facă curat în atelier şi să aducă apă proaspătă şi abia din anul al doilea i se permitea să facă lucrări mai mici.

Al doilea cojocar a fost Ionel Maxim (căruia localnicii îi spuneam Maxâm sau Maxân), care a învăţat meseria la Geaca, fiind patru ani ucenic şi doi ani calfă, acesta fiind unchiul actualului cojocar, Alin Alexandru Maxim, în vârstă de 52 de ani.

Spre deosebire de predecesorii săi, Alin Maxim confecţionează cojoacele tradiţionale ciobăneşti, astfel de cojocari fiind foarte puţini în ţară, însă unicitatea lui Alin este aceea că el ştie să prelucreze pieile, ştie să le coase şi, în plus, este şi cioban, având o turmă cu peste 300 de oi.

 

Foto: (c) Alin Maxim/Arhiva personală



"Am absolvit 10 clase la şcoala din Sânpetru, după care am urmat şcoala de cojocari din Râmnicu Vâlcea, înainte de Revoluţie, era şcoala de cooperaţie ce aparţinea de UJECOP. La acea şcoală erau mai multe profiluri, cred că era singura şcoală de cooperaţie din România. Am avut un unchi, frate cu tata, care a fost cojocar şi noi am avut o dragoste pentru cojocărie. Şi mama când m-a făcut, dacă am voie să spun aşa, m-o născut acolo, în piei. Acolo a luat-o durerea şi acolo m-o născut, între piei. Şi o zis: 'copilul ăsta se face cojocar'! Am crescut cu această dragoste pentru cojocărit de mic copil. La şcoală am învăţat mai multă teorie, erau câteva secţii de cojocărie în Râmnicu Vâlcea, ne trimiteau câte 4-5 pe secţie, dar pe maşini lucrau muncitorii calificaţi şi nu aveau nicio treabă cu noi. Ne uitam la ei cum mai lucrează, mai furam câte ceva din meserie, dar nu ne băga nimeni în seamă. Am făcut mai multă teorie şi, după ce am terminat şcoala, a trebuit să merg undeva să profesez, să exersez meseria ca să pot să mă descurc singur. Şi atunci am găsit un cojocar pe la Timişoara, pe graniţa cu Iugoslavia, bineînţeles în Banatul nostru. Şi acolo am lucrat aproximativ 3 ani. Apoi m-am întors în satul natal şi am început să lucrez aici", ne povesteşte Alin Maxim.

Cojoacele ciobăneşti, confecţionate după o tehnologie tradiţională destul de complicată şi de durată, sunt folosite iarna de păstori, acestea ferindu-i de frig şi viscol.

"Pieile provin din sacrificare a oilor şi a mieilor. Se sărează şi se ţin pachet 3 zile, după care să întind undeva într-un loc aerisit, într-o şură, într-un şopron, se desfac, se usucă, se păstrează. Noi lucrăm în sezonul de vară, în sezonul cald, pentru că suntem toată ziua cu mâinile în apă, în soluţiile cu care lucrăm. Nu poţi să lucrezi iarna, să bagi mâna afară în butoi, că îţi îngheaţă. În timpul verii, prima dată e spălatul pieilor, se spală, se limpezesc în minimum două ape. Avem butoaie din lemn în care intră circa 80 de găleţi de apă. Intră 800 litri de apă într-un butoi cu scurgere jos... Apoi se degresează pieile. Avem nişte scule care trag grăsimea. Lucrăm manual cu un fel de cuţit în formă de semicerc, nu are colţuri ca să nu agaţe pielea şi să nu o spargă. Apoi se pune la degresat, se pune o cană de sare la 10 litri de apă şi la cantitatea totală de 800 de litri de apă se pun şi doi saci tărâţă. Până aici e totul ecologic, fără chimicale, fără nimic", ne explică Alin Maxim.

 

Foto: (c) Alin Maxim/Arhiva personală



În această "soluţie" pieile se ţin aproximativ 14 zile şi de două ori pe zi se amestecă, se întorc, se mişcă pentru argăsire, după care se scot, se pun pe sfoară şi se usucă.

"Apoi avem o maşină de albit, cu un tambur din fier cu 10 cuţite, tot aşa în formă de semicerc, fără colţuri. Se fac ca cearşaful de albe, după care le croim. Sunt foarte rezistente, fiindcă ciobanii umblă cu cojoacele pe câmp, pe ninsori, ploi, se pun pe ele şi dorm pe pământ jos, pe pământ îngheţat. Aşa că sunt făcute să reziste la intemperii, iar pentru asta folosim crom, doar pe partea de piele, nu pe lână, după care se pun la uscat. Dacă pielea nu e cromată, se întăreşte şi se rupe, dacă e cromată, poţi să o bagi în vană şi să o speli şi nu păţeşte nimic. Dacă nu pui crom, dacă plouă pe ea se face ca o tablă. Aşa că un cojoc făcut de mine poţi să îl speli şi de 20 de ori şi nu îşi pierde calitatea, rămâne tot moale. În cojocul acesta poţi să dormi în zăpadă sau pe pământ îngheţat aproximativ 5 ani, după care începe să îşi mai piardă din calitate, dar media de viaţă e cam de 20 de ani. E foarte interesant, poţi să dormi în zăpadă că nu te îmbolnăveşti, trebuie să dormi ghemuit, îţi tragi picioarele înăuntru, trebuie să ai pe tine pulover gros, nu poţi dormi în pijama sau în slip. Nu e ca la hotel, e în câmp, dar important este că acest cojoc te apără să nu te îmbolnăveşti", a spus cojocarul.

Alin Maxim îşi vinde produsele în târguri sau direct ciobanilor care, în ciuda vremurilor moderne, încă nu se pot descurca iarna fără un astfel de cojoc.

În trecut, la Sânpetru de Câmpie cojocarii confecţionau, pe lângă cojoacele ciobăneşti, pieptare, cojoace şi căciuli, meşteşugul tradiţional de prelucrare a pieilor fiind unul foarte strict.

"Pieptarele erau vopsite de obicei maro. Pentru pieptarele femeieşti se coseau în faţă motive florale din piele lucioasă, la noi nefiind obiceiul să se coase motive cu aţă colorată. Cum se prelucrau pieile? Pieile de oaie, miel sau berbec se introduceau într-un butoi mare de lemn, peste care se turna apă. Apoi fiecare piele era ţesălată pentru a împiedica mizeriile din lână. Erau introduse din nou în butoiul cu apă pentru a se înmuia. Cu o scafă era înlăturată carnea de pe fiecare piele. Următoarea operaţie consta în introducerea pieilor într-o saramură formată din: 50 kilograme de sare şi doi litri de tărâţe şi apă; 150 de piei erau aşezate în butoi peste care se turna saramura respectivă până acopereau toate pieile. Timp de două săptămâni se înturnau zilnic de două ori, pentru a nu se putrezi, apoi erau scoase, scuturate de tărâţe şi uscate la soare. Fiecare piele se întindea pe o vană din lemn, unsă cu saramura rămasă în butoi (i se spunea ceauă) şi curăţate din nou cu scafa. Pieile se însemnau cu o sulă în felul următor: 'Cornel Banu a adus opt piei', fiind primul pe tabel, fiecărei piei i se făcea o gaură, la al doilea client, două găuri în fiecare piele şi aşa mai departe. Erau apoi vopsite şi se confecţiona ceea ce clientul dorea", a arătat profesorul Mihai Teodor Naşca.

El ne spune că meseria de cioban (oier) este frumoasă dacă o privim din afară, dar că aceasta presupune un efort continuu, ieşit din comun.

"În balada Mioriţa, creatorul anonim ne duce cu gândul la o atmosferă idilică ce se desfăşoară fără mari greutăţi, pe plaiuri întinse, pline de flori şi verdeaţă. Cei care practică această meserie din tată în fiu au cu totul o altă părere. Ciobanii 'se bucură' când este vreme rea ştiind că, după un astfel de timp, vin şi zilele însorite. Ciobanul care este şeful stânii  organizează toată munca de la stână. Deşteptarea se face când se aude primul ciripit al păsărilor, după care se trece la mulsul oilor. Unui mulgător îi revin aproximativ 100 de oi. După terminarea mulsului, ciobanii mănâncă şi pleacă cu turma la păscut. Ciobanul sau ciobăniţa rămân la stână pentru a prepara caşul. Laptele se strecoară de mai multe ori prin tifon pentru a se înlătura mizeriile, apoi se pune într-un ciubăr sau în mai multe, când cantitatea este mare şi se adaugă cheagul. Acesta se prepară din 'rânză' de miel sau viţel, după reţete pe care le ştiu doar ei. Astăzi se foloseşte şi cheagul obţinut pe cale industrială. Când laptele este închegat se trece la prepararea caşului", explică profesorul.

Ciobanul apasă cu ambele mâini laptele închegat, iar această operaţie se repetă de mai multe ori până se înlătură tot zerul.

"Caşul obţinut se pune într-o 'crintă' şi se fărămiţează pentru a-l 'jântui'. Prin jântuire se obţine jântuiala, un fel de zer mai gras, care se ţine două - trei zile pentru a se înăcri. Caşul se pune apoi într-o pânzătură şi se aşază pe teasc pentru a se scurge bine de zer. În două - trei zile caşul se usucă bine şi poate fi dat spre consum. Zerul obţinut se fierbe la foc potolit şi se obţine urda. Baciul care este gospodar ţine la stână 20 - 30 de purcei, pe care îi hrăneşte cu zerul obţinut după obţinerea urdei. Jântuiala este folosită la prepararea balmoşului, un produs obţinut prin fierberea făinii de porumb în această jântuială. Jântuiala se pune la fiert într-o oală de ierţ la un foc potolit şi pe timpul fierberii se mestecă tot timpul cu o lingură de lemn. După ce dă în clocot de trei ori se adaugă făina de mămăligă. Când conţinutul este fiert, se mestecă şi se obţine o mămăliguţă acrişoară şi grasă, care se serveşte cu ciorbă de şălate sau varză. Acesta este vestitul balmoş", a mai povestit Naşca.

Nicio activitate de peste zi nu se face la întâmplare, ne explică Mihai Teodor Naşca, fiindcă după mulsul de seară, după ce ciobanii cinează, pleacă cu oile la păscut sau, cum se spune, ''merg cu oile la cină'' timp de una-două ore, după care merg la culcare, pentru a fi pregătiţi pentru a doua zi.

La stână se serveşte la amiază o ciorbă, o zeamă cum se zice, şi felul doi, iar dimineaţa şi seara se mănâncă "din brişcă", adică ceea ce se poate găsi la o stână, caş, urdă, slănină, ceapă sau roşii. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 60

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 27-06-2025 22:14

UPDATE/ISUBIF: Incendiul de la depozitul de pe strada Preciziei a fost localizat; pompierii sting ultimele focare

Pompierii bucureșteni au suplimentat dispozitivul pentru stingerea incendiului de la depozitul de pe strada Preciziei cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, autospeciala

Social 27-06-2025 20:59

Tulcea: Circa 220 de hectare cultivate cu cereale, incendiate în Babadag

Cele patru incendii din apropierea orașului Babadag au distrus circa 220 de hectare cultivate cu cereale, a anunțat vineri Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta. Pompierii urmează să stabilească împrejurările care au condus la apariția celor patru incendii și menționează că au încheiat intervențiile în apropier

Social 27-06-2025 20:52

Mureș: Oaspeți din 11 orașe partenere din Europa și Asia, la ediția a 28-a a Zilelor Târgumureșene

Un număr record de delegații străine din 11 orașe partenere din țări ale Europei și Asiei, precum Ungaria, Armenia, Ucraina, Bulgaria, Germania, Republica Moldova, Turcia și Serbia, participă la ediția a 28-a a Zilelor Târgumureșene, care se desfășoară de vineri până duminică. 'Târgu Mureș a avut onoarea de a primi delega

Social 27-06-2025 20:38

Timiș: Zeci de studenți au protestat, pentru a doua zi, împotriva intenției Guvernului de a le reduce bursele

Zeci de studenți din Timișoara au protestat, vineri seara, în Complexul Studențesc, nemulțumiți de intenția Guvernului de a le reduce bursele cu aproape 40%. Președinta Organizației Studenților din Universitatea de Vest Timișoara (OSUT), Ecaterina Corbu, a declarat pentru AGERPRES că protestele vor continua și duminică, pentru că sunt su

Social 27-06-2025 19:49

Mureș: Peste 12,8 milioane litri de apă, distribuți în două săptămâni localităților aflate în stare de alertă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Horea' al județului Mureș, cu sprijinul logistic al inspectoratelor din Timiș, București-Ilfov, Sălaj, Sibiu, Maramureș, Bihor, Brașov, Suceava și Neamț, a distribuit, în perioada 12-26 iunie, 12.841.300 de litri de apă în localitățile în care a fost declarată starea de alertă ca urmare a creșterii s

Social 27-06-2025 19:15

Cluj: Zeci de studenți au protestat împotriva modificării programului de burse

Câteva zeci de studenți au protestat, vineri, în centrul Clujului, împotriva măsurilor de modificare a programului de burse anunțate de ministrul Educației, Daniel David. 'Încă o zi de proteste împotriva recalculării burselor. La fel ca ieri, ne adunăm cât mai mulți, având același scop. Haideți să

Social 27-06-2025 18:59

Tulcea: Mesaj RO-ALERT în zona Babadag din cauza incendiilor de vegetație

Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT, vineri, în urma incendiilor de vegetație din zona Babadag, șoferii fiind îndemnați să conducă atent din cauza fumului care reduce vizibilitatea. Potrivit ISU Delta Tulcea, mesajul anunță că zona este învăluită de fum, iar șoferii trebuie să sporească atenția la condus. Un

Social 27-06-2025 18:44

Buzău: Circulație închisă de luni în reprize de 30-60 minute pe DN10, în zona Viaductului Stânca Teherău

Circulația rutieră pe DN10, Buzău-Brașov, în zona Viaductului Stânca Teherău, unde au loc frecvente căderi de stânci, va fi închisă de luni, 30 iunie, în reprize de maximum 30-60 de minute, restricția fiind impusă de lucrările desfășurate cu scopul punerii în siguranță a tronsonului de drum. Potrivit Direcți

Social 27-06-2025 18:34

Cod portocaliu de averse torențiale și vijelie în cinci județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri după-amiaza, atenționări nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localități din județele Dolj, Galați, Gorj, Olt și Vâlcea. Potrivit meteorologilor, până la ora 19:00, în județul Dolj, în Craiova, Podari, Brădești, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Ișalnița, Calopăr, Cer

Administratie 27-06-2025 18:19

Rareș Hopincă: Echipe ale Primăriei Sectorului 2, mobilizate pentru furtuna prognozată vineri seara

Primarul Sectorului 2, Rareș Hopincă, a anunțat că a convocat o ședință cu serviciile de specialitate din cadrul autorității locale pentru a pregăti intervențiile pentru furtuna prognozată vineri, el precizând că echipele sunt mobilizate și vor interveni în caz de situații de urgență. 'Se anunță cod galben în această sear

Social 27-06-2025 17:04

Vâlcea: Exercițiu amplu la cariera de la Alunu pentru antrenarea forțelor de intervenție în cazul unei alunecări de teren

Un amplu exercițiu tactic pentru antrenarea forțelor de intervenție în cazul unei alunecări de teren s-a desfășurat, vineri, în bazinul carbonifer Berbești-Alunu, zeci de pompieri, polițiști, jandarmi și ambulanțieri fiind implicați, alături de personal din cadrul Direcției Exploatare Minieră Berbești, în gestionarea acestei situații considerată cu

Social 27-06-2025 16:13

Tulcea: Ziua internațională a Dunării, marcată prin evenimentul Tulcea Danubius Fest

Ziua internațională a Dunării, sărbătoare de mediu marcată în fiecare an pe data de 29 iunie, a început la Tulcea cu ateliere educative la care au participat români și ucraineni și continuă, până la finele săptămânii, cu Tulcea Danubius Fest, un eveniment organizat gratuit de Consiliul Județean, pe faleza Ivan Patzaichin din municipiu.

Social 27-06-2025 16:00

Suceava: Bărbat în stare de inconștiență, în urma unui accident produs pe DN2, la Drăgușeni

Un bărbat a fost grav rănit, vineri, într-un accident rutier produs pe DN 2, pe raza localității Drăgușeni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit acestora, în accident au fost implicate un autoturism și un camion. 'Au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Fă

Administratie 27-06-2025 15:48

Harghita: Pe șantierul de deviere a pârâului Corund, la Praid, se va lucra și în schimb de noapte

Lucrările de deviere a pârâului Corund se vor desfășura și în timpul nopții pentru ca graficul de execuție să fie realizat, au anunțat, vineri, autoritățile. Directorul de investiții SALROM, Nicolae Sebastian Șoltuz, a declarat că există o întârziere de 72 de ore în graficul de execuție a lucrărilor și că, &

Social 27-06-2025 15:47

Cod roșu de averse cu grindină și vijelie în zone din județul Neamț, în ora următoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare nowcasting Cod roșu de vijelii și averse, valabilă în ora următoare în mai multe zone din județul Neamț. Potrivit sursei citate, până la ora 16:30, în județul avertizat, în localitățile Piatra-Neamț, Bicaz, Bodești, Pângărați, Crăcăoa