logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/ Alin Maxim - unul dintre ultimii ciobani-cojocari din ţară

Image

În Sânpetru de Câmpie, în ultimul secol, meseria cojocăritului a fost practicată de doi oameni care se bucurau de mare popularitate în comunele din jur, iar în prezent aici trăieşte unul dintre puţinii cojocari din ţară, specializat în cojoace ciobăneşti.

Profesorul Mihai Teodor Naşca, un pasionat culegător de folclor din Sânpetru de Câmpie, ne spune că primul cojocar a fost Petru Lonean, care a învăţat meseria de la un cojocar din Târgu Mureş. Potrivit relatărilor sale, în primul an de ucenicie avea sarcina să facă curat în atelier şi să aducă apă proaspătă şi abia din anul al doilea i se permitea să facă lucrări mai mici.

Al doilea cojocar a fost Ionel Maxim (căruia localnicii îi spuneam Maxâm sau Maxân), care a învăţat meseria la Geaca, fiind patru ani ucenic şi doi ani calfă, acesta fiind unchiul actualului cojocar, Alin Alexandru Maxim, în vârstă de 52 de ani.

Spre deosebire de predecesorii săi, Alin Maxim confecţionează cojoacele tradiţionale ciobăneşti, astfel de cojocari fiind foarte puţini în ţară, însă unicitatea lui Alin este aceea că el ştie să prelucreze pieile, ştie să le coase şi, în plus, este şi cioban, având o turmă cu peste 300 de oi.

 

Foto: (c) Alin Maxim/Arhiva personală



"Am absolvit 10 clase la şcoala din Sânpetru, după care am urmat şcoala de cojocari din Râmnicu Vâlcea, înainte de Revoluţie, era şcoala de cooperaţie ce aparţinea de UJECOP. La acea şcoală erau mai multe profiluri, cred că era singura şcoală de cooperaţie din România. Am avut un unchi, frate cu tata, care a fost cojocar şi noi am avut o dragoste pentru cojocărie. Şi mama când m-a făcut, dacă am voie să spun aşa, m-o născut acolo, în piei. Acolo a luat-o durerea şi acolo m-o născut, între piei. Şi o zis: 'copilul ăsta se face cojocar'! Am crescut cu această dragoste pentru cojocărit de mic copil. La şcoală am învăţat mai multă teorie, erau câteva secţii de cojocărie în Râmnicu Vâlcea, ne trimiteau câte 4-5 pe secţie, dar pe maşini lucrau muncitorii calificaţi şi nu aveau nicio treabă cu noi. Ne uitam la ei cum mai lucrează, mai furam câte ceva din meserie, dar nu ne băga nimeni în seamă. Am făcut mai multă teorie şi, după ce am terminat şcoala, a trebuit să merg undeva să profesez, să exersez meseria ca să pot să mă descurc singur. Şi atunci am găsit un cojocar pe la Timişoara, pe graniţa cu Iugoslavia, bineînţeles în Banatul nostru. Şi acolo am lucrat aproximativ 3 ani. Apoi m-am întors în satul natal şi am început să lucrez aici", ne povesteşte Alin Maxim.

Cojoacele ciobăneşti, confecţionate după o tehnologie tradiţională destul de complicată şi de durată, sunt folosite iarna de păstori, acestea ferindu-i de frig şi viscol.

"Pieile provin din sacrificare a oilor şi a mieilor. Se sărează şi se ţin pachet 3 zile, după care să întind undeva într-un loc aerisit, într-o şură, într-un şopron, se desfac, se usucă, se păstrează. Noi lucrăm în sezonul de vară, în sezonul cald, pentru că suntem toată ziua cu mâinile în apă, în soluţiile cu care lucrăm. Nu poţi să lucrezi iarna, să bagi mâna afară în butoi, că îţi îngheaţă. În timpul verii, prima dată e spălatul pieilor, se spală, se limpezesc în minimum două ape. Avem butoaie din lemn în care intră circa 80 de găleţi de apă. Intră 800 litri de apă într-un butoi cu scurgere jos... Apoi se degresează pieile. Avem nişte scule care trag grăsimea. Lucrăm manual cu un fel de cuţit în formă de semicerc, nu are colţuri ca să nu agaţe pielea şi să nu o spargă. Apoi se pune la degresat, se pune o cană de sare la 10 litri de apă şi la cantitatea totală de 800 de litri de apă se pun şi doi saci tărâţă. Până aici e totul ecologic, fără chimicale, fără nimic", ne explică Alin Maxim.

 

Foto: (c) Alin Maxim/Arhiva personală



În această "soluţie" pieile se ţin aproximativ 14 zile şi de două ori pe zi se amestecă, se întorc, se mişcă pentru argăsire, după care se scot, se pun pe sfoară şi se usucă.

"Apoi avem o maşină de albit, cu un tambur din fier cu 10 cuţite, tot aşa în formă de semicerc, fără colţuri. Se fac ca cearşaful de albe, după care le croim. Sunt foarte rezistente, fiindcă ciobanii umblă cu cojoacele pe câmp, pe ninsori, ploi, se pun pe ele şi dorm pe pământ jos, pe pământ îngheţat. Aşa că sunt făcute să reziste la intemperii, iar pentru asta folosim crom, doar pe partea de piele, nu pe lână, după care se pun la uscat. Dacă pielea nu e cromată, se întăreşte şi se rupe, dacă e cromată, poţi să o bagi în vană şi să o speli şi nu păţeşte nimic. Dacă nu pui crom, dacă plouă pe ea se face ca o tablă. Aşa că un cojoc făcut de mine poţi să îl speli şi de 20 de ori şi nu îşi pierde calitatea, rămâne tot moale. În cojocul acesta poţi să dormi în zăpadă sau pe pământ îngheţat aproximativ 5 ani, după care începe să îşi mai piardă din calitate, dar media de viaţă e cam de 20 de ani. E foarte interesant, poţi să dormi în zăpadă că nu te îmbolnăveşti, trebuie să dormi ghemuit, îţi tragi picioarele înăuntru, trebuie să ai pe tine pulover gros, nu poţi dormi în pijama sau în slip. Nu e ca la hotel, e în câmp, dar important este că acest cojoc te apără să nu te îmbolnăveşti", a spus cojocarul.

Alin Maxim îşi vinde produsele în târguri sau direct ciobanilor care, în ciuda vremurilor moderne, încă nu se pot descurca iarna fără un astfel de cojoc.

În trecut, la Sânpetru de Câmpie cojocarii confecţionau, pe lângă cojoacele ciobăneşti, pieptare, cojoace şi căciuli, meşteşugul tradiţional de prelucrare a pieilor fiind unul foarte strict.

"Pieptarele erau vopsite de obicei maro. Pentru pieptarele femeieşti se coseau în faţă motive florale din piele lucioasă, la noi nefiind obiceiul să se coase motive cu aţă colorată. Cum se prelucrau pieile? Pieile de oaie, miel sau berbec se introduceau într-un butoi mare de lemn, peste care se turna apă. Apoi fiecare piele era ţesălată pentru a împiedica mizeriile din lână. Erau introduse din nou în butoiul cu apă pentru a se înmuia. Cu o scafă era înlăturată carnea de pe fiecare piele. Următoarea operaţie consta în introducerea pieilor într-o saramură formată din: 50 kilograme de sare şi doi litri de tărâţe şi apă; 150 de piei erau aşezate în butoi peste care se turna saramura respectivă până acopereau toate pieile. Timp de două săptămâni se înturnau zilnic de două ori, pentru a nu se putrezi, apoi erau scoase, scuturate de tărâţe şi uscate la soare. Fiecare piele se întindea pe o vană din lemn, unsă cu saramura rămasă în butoi (i se spunea ceauă) şi curăţate din nou cu scafa. Pieile se însemnau cu o sulă în felul următor: 'Cornel Banu a adus opt piei', fiind primul pe tabel, fiecărei piei i se făcea o gaură, la al doilea client, două găuri în fiecare piele şi aşa mai departe. Erau apoi vopsite şi se confecţiona ceea ce clientul dorea", a arătat profesorul Mihai Teodor Naşca.

El ne spune că meseria de cioban (oier) este frumoasă dacă o privim din afară, dar că aceasta presupune un efort continuu, ieşit din comun.

"În balada Mioriţa, creatorul anonim ne duce cu gândul la o atmosferă idilică ce se desfăşoară fără mari greutăţi, pe plaiuri întinse, pline de flori şi verdeaţă. Cei care practică această meserie din tată în fiu au cu totul o altă părere. Ciobanii 'se bucură' când este vreme rea ştiind că, după un astfel de timp, vin şi zilele însorite. Ciobanul care este şeful stânii  organizează toată munca de la stână. Deşteptarea se face când se aude primul ciripit al păsărilor, după care se trece la mulsul oilor. Unui mulgător îi revin aproximativ 100 de oi. După terminarea mulsului, ciobanii mănâncă şi pleacă cu turma la păscut. Ciobanul sau ciobăniţa rămân la stână pentru a prepara caşul. Laptele se strecoară de mai multe ori prin tifon pentru a se înlătura mizeriile, apoi se pune într-un ciubăr sau în mai multe, când cantitatea este mare şi se adaugă cheagul. Acesta se prepară din 'rânză' de miel sau viţel, după reţete pe care le ştiu doar ei. Astăzi se foloseşte şi cheagul obţinut pe cale industrială. Când laptele este închegat se trece la prepararea caşului", explică profesorul.

Ciobanul apasă cu ambele mâini laptele închegat, iar această operaţie se repetă de mai multe ori până se înlătură tot zerul.

"Caşul obţinut se pune într-o 'crintă' şi se fărămiţează pentru a-l 'jântui'. Prin jântuire se obţine jântuiala, un fel de zer mai gras, care se ţine două - trei zile pentru a se înăcri. Caşul se pune apoi într-o pânzătură şi se aşază pe teasc pentru a se scurge bine de zer. În două - trei zile caşul se usucă bine şi poate fi dat spre consum. Zerul obţinut se fierbe la foc potolit şi se obţine urda. Baciul care este gospodar ţine la stână 20 - 30 de purcei, pe care îi hrăneşte cu zerul obţinut după obţinerea urdei. Jântuiala este folosită la prepararea balmoşului, un produs obţinut prin fierberea făinii de porumb în această jântuială. Jântuiala se pune la fiert într-o oală de ierţ la un foc potolit şi pe timpul fierberii se mestecă tot timpul cu o lingură de lemn. După ce dă în clocot de trei ori se adaugă făina de mămăligă. Când conţinutul este fiert, se mestecă şi se obţine o mămăliguţă acrişoară şi grasă, care se serveşte cu ciorbă de şălate sau varză. Acesta este vestitul balmoş", a mai povestit Naşca.

Nicio activitate de peste zi nu se face la întâmplare, ne explică Mihai Teodor Naşca, fiindcă după mulsul de seară, după ce ciobanii cinează, pleacă cu oile la păscut sau, cum se spune, ''merg cu oile la cină'' timp de una-două ore, după care merg la culcare, pentru a fi pregătiţi pentru a doua zi.

La stână se serveşte la amiază o ciorbă, o zeamă cum se zice, şi felul doi, iar dimineaţa şi seara se mănâncă "din brişcă", adică ceea ce se poate găsi la o stână, caş, urdă, slănină, ceapă sau roşii. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-02-2025 16:21

Jandarmeria București: Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, conduse la secția de poliție

Două persoane implicate în șicanarea reporterului unui post de televiziune, pe timpul desfășurării adunării publice din Piața Constituției, au fost conduse la secția de poliție, informează, s&

Social 22-02-2025 15:43

Brigada Rutieră: Accident pe Șoseaua București-Măgurele; doi pietoni în vârstă de 14 ani - răniți

Doi pietoni, ambii în vârstă de 14 ani, au fost răniți, sâmbătă, în jurul orei 12:40, în urma producerii unui accident de circulație pe Șoseaua București-Măgurele, informează Brigada Rutieră București. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, din primele date, conducătoarea unui autovehicul, în vârstă de 51 de ani,

Social 22-02-2025 13:37

Cluj: O femeie a murit și trei tineri au fost răniți într-un accident rutier la Câmpia Turzii

O femeie în vârstă de 29 de ani a murit, iar alți trei tineri, cu vârste de 17, 19 și 21 de ani, au fost răniți în urma unui accident rutier care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Câmpia Turzii, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 'La data de 21 februarie a.c.,

Social 22-02-2025 12:34

UPDATE Jandarmerie: Persoană cu un spray iritant-lacrimogen, depistată la adunarea din Piața Constituției

Jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa un spray iritant-lacrimogen la adunarea publică din Piața Constituției, fiind întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală. 'Pe timpul afluirii participanților la adunarea publică din Piața Constituției, în jurul orei 11:30, jandarmii au depistat o persoană care avea asupra sa

Social 22-02-2025 11:57

IGPR dezminte informațiile potrivit cărora Poliția nu ar permite deplasarea către Capitală a autocarelor cu protestatari

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a dezmințit, sâmbătă, informațiile vehiculate în spațiul public, la un post de televiziune, potrivit cărora Poliția ar face filtre și nu permite deplasarea către Capitală a autocarelor în care se află protestatari, calificându-le drept false. 'Având în vedere informaț

Social 22-02-2025 11:20

Jandarmeria Română: Informația potrivit căreia jandarmii legitimează protestatarii pentru intimidare - falsă

Jandarmeria Română a infirmat, sâmbătă, informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că jandarmii legitimează persoanele care doresc să participe la protestul din Piața Constituției, cu scopul de a le intimida, calificându-le drept false. 'În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoar

Social 22-02-2025 11:02

UPDATE Iași: Cauza accidentului de la Cârlig - șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-un cap de pod

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași transmit că, din primele cercetări privind accidentul rutier produs noaptea trecută în care a murit un adolescent de 14 ani, a rezultat că șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un cap de pod aflat pe sensul opus de mers. Purtătorul de cuvânt al IPJ Iași,

Social 22-02-2025 10:43

Jandarmeria și Poliția din București fac apel la respectarea ordinii publice la manifestațiile de sâmbătă

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei și Poliției Municipiului București făcut un apel, sâmbătă, în contextul anunțatelor manifestații din cursul acestei zile, la respectarea de către organizatori și participanți a locurilor de desfășurare și a traseelor de deplasare asumate în cadrul comisiei de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiulu

Social 22-02-2025 10:00

REPORTAJ/Mureș: Ultimul 'verșuitor' din Deleni a plecat fără vers

Ultimul 'verșuitor' din satul Deleni, comuna Băgaciu, cantorul Victor Bogdan, cel care a scris sute de versuri pentru localnicii decedați timp de 50 de ani, prin care provoca hohote de plâns și lacrimi mai amare decât cele stoarse de bocitoare atunci când își recita și cânta propria creație la înmormântări, a plecat fără ca c

Social 21-02-2025 22:44

Ambulanță implicată într-un accident în municipiul Suceava

O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism. 'Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și

Administratie 21-02-2025 19:12

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire și sprijinirea persoanelor fără adăpost

Autoritățile din Capitală au luat măsuri pentru deszăpezire, verificarea îndeplinirii obligațiilor agenților economici și locatarilor de a îndepărta zăpada și sprijinirea persoanelor fără adăpost. Lucian Judele, administrator public al Municipiului București, a anunțat că în acest weekend va merge pe teren pentru a verifica p

Social 21-02-2025 18:14

Roxana Mînzatu: Nu ești un model pentru că ai o funcție publică; eu învăț de la oamenii din jurul meu

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu a afirmat vineri, la Brașov, unde a avut o întâlnire cu studenții, că nu crede în modele și că, personal, a învățat și învață de la oamenii din jurul ei. 'Eu nu cred că sunt un model și am mai spus-o: nu cred în modele. Eu nu am avut un

Social 21-02-2025 17:38

Hunedoara: Ursul Baloo, mascota stațiunii Straja, sărbătorit la împlinirea a 25 de ani

Ursul Baloo, mascota stațiunii Straja din Valea Jiului, va fi sărbătorit sâmbătă, la împlinirea vârstei de 25 de ani, în cadrul unui eveniment care include o competiție sportivă dedicată copiilor, urmată de un moment în care ursul va primi un tort special din fructe și miere, iar turiștii prezenți îi vor putea cânta 'La m

Administratie 21-02-2025 17:26

Bihor: Licitația pentru proiectul de 250 milioane de euro al tram-trenurilor de la Oradea va fi lansată în această primăvară

Licitația pentru proiectul tram-trenului de la Oradea, în valoare de 250 de milioane de euro, cea mai mare investiție în transportul public local, va fi lansată în primăvara acestui an, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, directorul general al SC Oradea Transport Local (OTL) SA, Adrian Revnic. 'După ce au

Social 21-02-2025 16:34

Aproape 2.500 de elevi beneficiază de masă caldă la școală prin programul Primăriei Cluj-Napoca

Aproape 2.500 de elevi beneficiază de o masă caldă la școală, prin programul 'O masă sănătoasă' al Primăriei Cluj-Napoca. '2.474 elevi clujeni beneficiază în fiecare zi de o masă caldă la școală prin programul 'O masă sănătoasă'. Continuăm să investim în educație, în condiții bune pentru elevi. Primăria co