logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Adrian Cioroianu, despre situaţia din Fâşia Gaza: Ţările arabe nu îşi doresc un conflict în zonă

Imagine din galeria Agerpres

Istoricul Adrian Cioroianu a afirmat, vineri, la Focşani, referindu-se la situaţia din Fâşia Gaza, că, în opinia sa, ţările arabe nu îşi doresc un conflict, dar în zonă instabilitatea este veche, iar posibilitatea organizării a două state care să convieţuiască în Ţara Sfântă este redusă la acest moment.

"Vestea bună pe care totuşi am avut-o în aceste săptămâni, de la 7 octombrie până acum, e faptul că, în opinia mea, ţările arabe nu-şi doresc un conflict. Când spun ţările ţările arabe mă gândesc evident la ţările din Golful Arabo - Persic, la Egipt. Ţările care au părut a fi mai rebele rămân Iranul, eventual Siria, comportamentul destul de duplicitar al Rusiei, evident. Dar ţările arabe nu doresc un conflict şi asta este geana de speranţă pe care o întrevăd. E limpede că s-au făcut şi presiuni asupra Israelului să nu înceapă acea incursiune la care ne-am fi aşteptat, sau, dacă o vor face, o vor face într-o manieră ceva mai mai soft", a spus Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe.

De asemenea, el a arătat că soluţia de pace bazată pe principiul celor două state, israelian şi palestinian, pare acum foarte îndepărtată de realitatea din teren.

"Este o situaţie atât de instabilă, instabilitatea este atât de veche. Toate soluţiile care s-au oferit până acum n-au prea funcţionat. Gândiţi-vă că poziţia oficială a României încă este apărarea principiului celor două state. Noi asta spunem în continuare, deşi realitatea din teren, s-o recunoaştem, e destul de îndepărtată de posibilitatea organizării a două state care să convieţuiască în viitorul apropiat. Posibilitatea existenţei lor e destul de redusă acum. Să sperăm că nu se va extinde dincolo de graniţele Israelului acest conflict, pentru că am ajunge la concluzia că vom fi nevoiţi să le explicăm a elevilor noştri valoarea păcii, noi fiind o generaţie care ne-am născut în timp de pace şi credeam că avem pacea asigurată pentru totdeauna", a menţionat istoricul.

El a explicat că, indiferent de evoluţia sa, conflictul din Fâşia Gaza ne va afecta pe toţi, nu neapărat din punct de vedere militar, cât mai ales în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la energie.

"Conflictul poate evolua pe coordonate care să ne pună într-un fel sau altul pe toţi în pericol. Şi nu mă refer neapărat la un al treilea război mondial, dar mă refer la preţurile conexe ale acestui conflict, preţurile în creştere la energie, la carburanţi. Indiferent ce se întâmplă acolo, acestea ne vor afecta, mai ales la sfârşit de an. România, ca şi Europa, având o inflaţie sesizabilă, abia ţinută sub control, orice modificare a preţului la carburanţi ne va afecta. Ca să nu mai vorbim de implicaţiile pur şi simplu militare", a fost de părere Cioroianu.

Istoricul a opinat că Rusia este avantajată de izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas, care a deplasat atenţia de la războiul din Ucraina, dar şi pentru că Rusia este beneficiar direct al creşterii preţului la petrol.

"Rusia, evident că este mulţumită de apariţia acestui conflict. Stau să mă întreb în ce măsură n-o fi şi implicată în desfăşurarea lui, mă refer la atacul celor de la Hamas asupra Israelului, măcar pentru faptul că avantajul Rusiei s-a văzut imediat prin deplasarea atenţiei de la Ucraina către Israel şi Gaza. În al doilea rând, Rusiei îi convine orice situaţie în care America este contestată, şi am văzut că în lumea arabă vocea străzii deseori este foarte critică, să nu spun mai mult, la adresa la adresa Americii. Şi în al treilea rând este acest detaliu, că orice creştere a preţului la petrol avantajează Rusia. Deci, într-un fel, atacul Hamas-ului asupra Israelului ajută campania de război a Rusiei din Ucraina. Prin simplul fapt al creşterii preţului la petrol bugetul Rusiei are de câştigat. Din acest punct de vedere, ar zice că Rusiei i-a convenit foarte bine, drept care nu am fost deloc surprins ieri (joi - n.red.), când lideri Hamas au fost la Moscova. Stau şi mă întreb care va fi natura relaţiilor viitoare dintre Statul Israel şi Rusia, mai ales că în Israel sunt totuşi foarte mulţi, cred că mai mult de un milion de cetăţeni care provin din fosta Uniune Sovietică, a căror limbă maternă este rusa. Şi stau să mă întreb cum vor evolua aceste relaţii între Israel şi Rusia în deceniul următor", a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a explicat şi poziţionarea Turciei în conflictul din Fâşia Gaza prin prisma întoarcerii ţării la rădăcinile sale religioase islamice.

"Turcia s-a poziţionat şi aş spune că nu este o mare surpriză. Să ne înţelegem, Turcia este un membru NATO, dar nu este un stat european. Campania lor, dorinţa lor de integrare în Uniunea Europeană era la un moment dat dorinţa oficială a statului, acum nu e foarte limpede în ce măsură administraţia Erdogan mai consideră o prioritate acest lucru. Dar înainte de orice, preşedintele Erdogan este un preşedinte care s-a reîntors oarecum la rădăcinile religioase ale Turciei, islamul e o componentă importantă a noii politici a preşedintelui Erdogan încă de când era prim-ministru. Şi, în aceste condiţii, ce a declarat preşedintele Erdogan despre Palestina, despre Statul Israel, nu e o surpriză, pentru că el a vorbit pentru cei de religie islamică din toată zona. Sigur, Turcia nu e un stat arab, dar religia îi uneşte cu sunniţii din ţările arabe. Deci orizontul său atunci când s-a adresat nu a fost Europa, nu au fost partenerii din NATO, care, majoritatea, au fost surprinşi. Ţinta mesajelor sale este această populaţie sunnită de religie islamică din toată zona Orientului Mijlociu şi Apropiat", a spus Cioroianu.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi director al Bibliotecii Naţionale a României. Este autor a mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune.

Cel mai recent volum, "Frumoasă era Sena pe sub florile mele", dedicat perioadei mandatului de ambasador UNESCO, a fost prezentat, vineri, la Focşani, în cadrul Târgului de Carte, în prezenţa autorului. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 07-04-2025 11:09

Sibiu: Zăpada a revenit în stațiunea Păltiniș, unde stratul măsoară 13 centimetri

Răcirea vremii din ultimele zile a readus ninsorile în stațiunea Păltiniș, unde stratul de zăpadă măsoară, luni, 13 centimetri, în timp ce la Bâlea Lac, zăpada depășește jumătate de metru, fiind de 55 de centimetri, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Cristina Blaga.

Social 07-04-2025 10:35

Harghita: La Joseni s-au înregistrat minus 13,4 grade Celsius; s-a doborât un record al temperaturii minime

Temperatura a scăzut în localitatea Joseni, în noaptea de duminică spre luni, până la minus 13,4 grade Celsius, fiind doborât recordul temperaturii minime pentru această dată din calendar. Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că l

Social 06-04-2025 22:51

Maramureș: Căutarea ucraineanului aflat în Munții Maramureșului, suspendată; salvatorii ar fi fost orientați greșit

Salvamontiștii și polițiștii de frontieră au suspendat temporar căutarea cetățeanului ucrainean de 44 de ani care ar fi trecut granița în România prin Munții Maramureșului cu un alt conațional deja recuperat, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, informațiile

Social 06-04-2025 20:03

Burduja: Rețele de distribuție a energiei nu se confruntă cu probleme semnificative; în prezent sunt 2400 de consumatori nealimentați

Rețele de distribuție a energiei nu se confruntă cu probleme semnificative, în prezent, la nivel național, fiind în jur de 2400 de consumatori nealimentați, în urma avariilor cauzate de copacii căzuți pe liniile electrice aeriene, a anunțat duminică seara ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'De astăzi și până joi

Social 06-04-2025 19:50

Femeie de 74 de ani găsită decedată în locuință; în casă se afla și fiul ei, cunoscut cu probleme psihice

O femeie în vârstă de 74 de ani a fost găsită decedată de mai multe zile în apartamentul său din Sectorul 4, după ce la fața locului au intervenit polițiștii și pompieri pentru a debloca ușa, sesizați de vecini și o soră a femeii, în locuință fiind descoperit și fiul acesteia, un bărbat cunoscut cu probleme psihice. 

Social 06-04-2025 18:29

Timiș: Lovrin, prima localitate rurală din țară care are încălzire cu apă geotermală

Comuna timișeană Lovrin este prima localitate rurală din România care folosește apa geotermală pentru încălzire, iar printr-un proiect cu finanțare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Lovrin, Marius G

Social 06-04-2025 18:26

Prahova: Se închide circulația rutieră pe autostrada A7, între Dumbrava și Mizil, până pe 25 mai

Circulația rutieră pe autostrada A7 Ploiești-Buzău, între localitățile Dumbrava și Mizil, se va închide de luni, 7 aprilie, de la ora 13,00, până în 25 mai, pentru efectuarea de lucrări, a anunțat, duminică, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române. 'Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliți

Social 06-04-2025 15:11

UPDATE Iași: Două dintre victimele accidentului de la Pașcani, la spital; Planul roșu de intervenție a fost dezactivat

Două dintre cele 15 persoane aflate în microbuzul implicat în accidentul rutier din Pașcani au fost transportate la spital, iar Planul roșu de intervenție a fost dezactivat. Coordonatorul SMURD Iași, dr. Diana Cimpoeșu, a transmis că o femeie de 46 ani de ani, pasageră din microbuz, a suferit un traumatism toracic și de membru infe

Social 06-04-2025 14:51

Timiș: Accident în care au fost implicate două autoturisme; o femeie a decedat

O femeie a decedat în urma unui accident rutier care a avut loc, duminică, în comuna Biled, iar alte trei au fost transportate la spital în stare de conștiență. În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, dintre care două încarcerate. Una dintre victimele î

Social 06-04-2025 13:44

DGPMB: Explozie în timpul unor lucrări la o magistrală de metrou; un bărbat, cetățean străin, a ajuns la spital

Un bărbat, cetățean străin, a fost rănit, duminică, de explozia unui utilaj sub presiune în timpul lucrărilor la o magistrală de metrou din Sectorul 1, informează Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB). Acesta a fost transportat la spital, fiind în stare stabilă. 'Astăzi, 6 aprilie 2025, po

Social 06-04-2025 10:32

Valorile termice vor scădea semnificativ în București; luni este posibil să se depună strat de zăpadă de până la 4 cm

Valorile termice vor scădea semnificativ în București, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie, potrivit prognozei speciale pentru Capitală emise de Administrația Națională de Meteorologie. Pe parcursul zilei de duminică, temperatura maximă va fi de 4...6 grade, iar cea minimă se va situa în

Social 06-04-2025 10:22

Informare meteo: Vreme deosebit de rece în mare parte din țară, până pe 10 aprilie

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică o informare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului, valabilă până în 10 aprilie în întreaga țară. Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 gra

Social 06-04-2025 09:48

Neamț: Mai multe drumuri au fost blocate din cauza arborilor doborâți de vânt și ninsoare

Mai multe drumuri din județul Neamț au fost blocate de arborii doborâți de vântul sau ninsoarea care a căzut în ultimele ore, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pompierii au intervenit pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Piatra-Neamț, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.

Social 06-04-2025 09:17

Cod galben de vânt și viscol, duminică; se va depune strat de zăpadă în zone din Transilvania, Muntenia, Moldova și la munte

Cea mai mare parte a țării se află duminică sub atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, viscol și strat de zăpadă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Astfel, până la ora 23:00, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. La munte, rafalele vor fi de 75...

Social 06-04-2025 09:01

Harghita: Circulație în condiții de iarnă pe mai multe drumuri naționale și județene

Circulația pe mai multe drumuri naționale și județene din Harghita se face în condiții de iarnă, în urma ninsorii abundente care a căzut în noaptea de sâmbătă spre duminică. Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat duminică dimineață, pentru AGERPRES, că Secția de Drumuri Naționale Miercu