logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Adrian Cioroianu, despre situaţia din Fâşia Gaza: Ţările arabe nu îşi doresc un conflict în zonă

Imagine din galeria Agerpres

Istoricul Adrian Cioroianu a afirmat, vineri, la Focşani, referindu-se la situaţia din Fâşia Gaza, că, în opinia sa, ţările arabe nu îşi doresc un conflict, dar în zonă instabilitatea este veche, iar posibilitatea organizării a două state care să convieţuiască în Ţara Sfântă este redusă la acest moment.

"Vestea bună pe care totuşi am avut-o în aceste săptămâni, de la 7 octombrie până acum, e faptul că, în opinia mea, ţările arabe nu-şi doresc un conflict. Când spun ţările ţările arabe mă gândesc evident la ţările din Golful Arabo - Persic, la Egipt. Ţările care au părut a fi mai rebele rămân Iranul, eventual Siria, comportamentul destul de duplicitar al Rusiei, evident. Dar ţările arabe nu doresc un conflict şi asta este geana de speranţă pe care o întrevăd. E limpede că s-au făcut şi presiuni asupra Israelului să nu înceapă acea incursiune la care ne-am fi aşteptat, sau, dacă o vor face, o vor face într-o manieră ceva mai mai soft", a spus Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe.

De asemenea, el a arătat că soluţia de pace bazată pe principiul celor două state, israelian şi palestinian, pare acum foarte îndepărtată de realitatea din teren.

"Este o situaţie atât de instabilă, instabilitatea este atât de veche. Toate soluţiile care s-au oferit până acum n-au prea funcţionat. Gândiţi-vă că poziţia oficială a României încă este apărarea principiului celor două state. Noi asta spunem în continuare, deşi realitatea din teren, s-o recunoaştem, e destul de îndepărtată de posibilitatea organizării a două state care să convieţuiască în viitorul apropiat. Posibilitatea existenţei lor e destul de redusă acum. Să sperăm că nu se va extinde dincolo de graniţele Israelului acest conflict, pentru că am ajunge la concluzia că vom fi nevoiţi să le explicăm a elevilor noştri valoarea păcii, noi fiind o generaţie care ne-am născut în timp de pace şi credeam că avem pacea asigurată pentru totdeauna", a menţionat istoricul.

El a explicat că, indiferent de evoluţia sa, conflictul din Fâşia Gaza ne va afecta pe toţi, nu neapărat din punct de vedere militar, cât mai ales în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la energie.

"Conflictul poate evolua pe coordonate care să ne pună într-un fel sau altul pe toţi în pericol. Şi nu mă refer neapărat la un al treilea război mondial, dar mă refer la preţurile conexe ale acestui conflict, preţurile în creştere la energie, la carburanţi. Indiferent ce se întâmplă acolo, acestea ne vor afecta, mai ales la sfârşit de an. România, ca şi Europa, având o inflaţie sesizabilă, abia ţinută sub control, orice modificare a preţului la carburanţi ne va afecta. Ca să nu mai vorbim de implicaţiile pur şi simplu militare", a fost de părere Cioroianu.

Istoricul a opinat că Rusia este avantajată de izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas, care a deplasat atenţia de la războiul din Ucraina, dar şi pentru că Rusia este beneficiar direct al creşterii preţului la petrol.

"Rusia, evident că este mulţumită de apariţia acestui conflict. Stau să mă întreb în ce măsură n-o fi şi implicată în desfăşurarea lui, mă refer la atacul celor de la Hamas asupra Israelului, măcar pentru faptul că avantajul Rusiei s-a văzut imediat prin deplasarea atenţiei de la Ucraina către Israel şi Gaza. În al doilea rând, Rusiei îi convine orice situaţie în care America este contestată, şi am văzut că în lumea arabă vocea străzii deseori este foarte critică, să nu spun mai mult, la adresa la adresa Americii. Şi în al treilea rând este acest detaliu, că orice creştere a preţului la petrol avantajează Rusia. Deci, într-un fel, atacul Hamas-ului asupra Israelului ajută campania de război a Rusiei din Ucraina. Prin simplul fapt al creşterii preţului la petrol bugetul Rusiei are de câştigat. Din acest punct de vedere, ar zice că Rusiei i-a convenit foarte bine, drept care nu am fost deloc surprins ieri (joi - n.red.), când lideri Hamas au fost la Moscova. Stau şi mă întreb care va fi natura relaţiilor viitoare dintre Statul Israel şi Rusia, mai ales că în Israel sunt totuşi foarte mulţi, cred că mai mult de un milion de cetăţeni care provin din fosta Uniune Sovietică, a căror limbă maternă este rusa. Şi stau să mă întreb cum vor evolua aceste relaţii între Israel şi Rusia în deceniul următor", a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a explicat şi poziţionarea Turciei în conflictul din Fâşia Gaza prin prisma întoarcerii ţării la rădăcinile sale religioase islamice.

"Turcia s-a poziţionat şi aş spune că nu este o mare surpriză. Să ne înţelegem, Turcia este un membru NATO, dar nu este un stat european. Campania lor, dorinţa lor de integrare în Uniunea Europeană era la un moment dat dorinţa oficială a statului, acum nu e foarte limpede în ce măsură administraţia Erdogan mai consideră o prioritate acest lucru. Dar înainte de orice, preşedintele Erdogan este un preşedinte care s-a reîntors oarecum la rădăcinile religioase ale Turciei, islamul e o componentă importantă a noii politici a preşedintelui Erdogan încă de când era prim-ministru. Şi, în aceste condiţii, ce a declarat preşedintele Erdogan despre Palestina, despre Statul Israel, nu e o surpriză, pentru că el a vorbit pentru cei de religie islamică din toată zona. Sigur, Turcia nu e un stat arab, dar religia îi uneşte cu sunniţii din ţările arabe. Deci orizontul său atunci când s-a adresat nu a fost Europa, nu au fost partenerii din NATO, care, majoritatea, au fost surprinşi. Ţinta mesajelor sale este această populaţie sunnită de religie islamică din toată zona Orientului Mijlociu şi Apropiat", a spus Cioroianu.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi director al Bibliotecii Naţionale a României. Este autor a mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune.

Cel mai recent volum, "Frumoasă era Sena pe sub florile mele", dedicat perioadei mandatului de ambasador UNESCO, a fost prezentat, vineri, la Focşani, în cadrul Târgului de Carte, în prezenţa autorului. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 27-04-2025 17:34

Caraș-Severin: Pagubele produse de viitura din Dalboșeț vor fi evaluate de echipe mixte de specialiști

Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, s-a deplasat duminică în Valea Almăjului pentru a constata la fața locului efectele inundațiilor care au avut loc în seara și noaptea precedente, când fenomenele hidrometeorologice au

Administratie 27-04-2025 15:55

ONRC: 1.565 de societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2025

Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 1.565 de societăți noi a

Social 27-04-2025 15:46

Brașov: Mii de persoane la Parada Junilor; primarul George Scripcaru a primit buzduganul Junilor bătrâni

Mii de persoane au participat, duminică, în centrul istoric al Brașovului, la tradiționala Paradă călare a Junilor din Schei, eveniment care a avut loc anul acesta în cadrul Zilelor Brașovului, în pofida vremii ploioase. Reprezentanții celor șapte cete de juni din Scheii Brașovului au coborât călare în vechea Cetate, salutân

Social 27-04-2025 15:22

Suceava: Intervenție a pompierilor la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, în urma unui scurtcircuit

Un incendiu a izbucnit, duminică, la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, fumul inundând spații tehnice și holuri, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. ''Început de incendiu la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți'', a precizat ISU, care a ar

Social 27-04-2025 12:46

Debitul Dunării, în creștere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare

Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va crește în următoarele zile până la 6.000 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor aprilie (7.900 mc/s) și mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 26 aprilie - 3 mai 2025. 'Deb

Social 27-04-2025 12:15

Comisarii ANPC au controlat sâmbătă 56 de operatori cu activitate pe litoral; 145.000 de lei, amenzi aplicate

Comisarii pentru protecția consumatorilor au efectuat sâmbătă 56 de acțiuni operative de control pe litoral, în cadrul Comandamentului de 1 Mai, și au aplicat amenzi totale de 145.000 de lei, totodată fiind dispuse oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unei cantități de produse alimentare în valoare de 1.730 d

Social 27-04-2025 11:37

Două persoane au decedat după un accident pe DJ 139, în județul Prahova

Două persoane au decedat în urma unui accident rutier care a avut loc duminică, pe Drumul Județean 139, în afara localității Berceni.     'Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au f

Social 27-04-2025 11:26

Caraș-Severin: Aproximativ 100 de gospodării afectate de o viitură în Dalboșeț

Aproximativ 100 de gospodării au fost afectate de aluviunile aduse de o viitură care s-a produs, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în localitatea Dalboșeț, în județul Caraș-Severin, ca urmare a ploilor căzute în zonă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Nu au fost înregistrate victime, iar apa

Social 27-04-2025 11:23

Transporturi agabaritice programate duminică și luni pe mai multe trasee din țară

Mai multe transporturi agabaritice sunt programate duminică și luni pe mai multe drumuri din țară, informează Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acestea se vor deplasa duminică pe următoarele trasee: - Intersecția DN 1 cu DJ 140 - DN 1A - DN 1 - DN 1B - DN 1A - DN 1B - DN 2 - DN 2B - int. DN 2B cu DJ

Social 27-04-2025 11:17

Starea de vegetație a culturilor de toamnă înființate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună și medie (prognoză agrometeo)

Seceta pedologică își face simțită prezența în Banat și Oltenia, precum și în anumite zone din Crișana, Transilvania, Moldova și Dobrogea, iar pe aceste terenuri agricole uniformitatea și vigurozitatea culturilor de toamnă se va menține medie și slabă pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Me

Social 27-04-2025 09:00

REPORTAJ Tulcea: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal

Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross organizată de clubul sportiv Aventura Parc Dobrogea, în parteneriat cu Federația Română de Motociclism, la start prezentându-se câștigători ai etapelor precedente. Cei 37 de sportivi,

Social 26-04-2025 18:08

Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif

Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin

Administratie 26-04-2025 15:36

ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î

Social 26-04-2025 13:21

Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni

Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice

Social 26-04-2025 11:09

MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25