logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Eveniment dedicat aniversării a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş; Principele Radu: O catedrală a statalităţii române

Imagine din galeria Agerpres

Un eveniment dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş, găzduit de Custodele Coroanei Române, s-a desfăşurat vineri seară în Sufrageria de Stat a Palatului Regal din Bucureşti.

Principele Radu, care a trecut în revistă istoria de aproape 150 de ani a Castelului Peleş, care se confundă cu istoria ţării, a afirmat că edificiul reprezintă "o catedrală a statalităţii române".

 

"Nu este nevoie să spui niciunui român despre Peleş. Nu există nimeni care să nu înţeleagă cât de mult înseamnă pentru sufletul nostru şi pentru orizontul nostru cultural şi identitar, pentru suflul patriotic pe care el îl inspiră şi pentru multe alte motive. Există totuşi în aniversarea noastră de astăzi, la 140 de ani de când strămoşii noştri, ai Coroanei şi ai tuturor instituţiilor pe care le reprezentaţi se întruneau acolo, pentru a deschide porţile unei catedrale a statalităţii române, există ceva ce trebuie spus de fiecare dată, că foarte puţine locuri de pe continentul european înmagazinează în ele atâtea pagini din tragica sau norocoasa istorie a noastră modernă şi contemporană", a spus Principele Consort, în deschiderea evenimentului.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


Principele Radu a evidenţiat rolul apartenenţei la NATO al României, în condiţiile războiului din Ucraina, arătând că bazele alianţelor cu ţările puternice ale continentului, fundamentele drumului spre dezvoltare economică, democraţie şi libertate din ţara noastră au fost puse de strălucita figură a Regelui Carol I, fondatorul statului român modern.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



"Alianţele noastre strategice de astăzi cu ţările importante ale Uniunii Europene, cum sunt Germania sau Franţa, cu Statele Unite ale Americii, cu Marea Britanie şi apoi cu Spania sau Italia, nu s-au născut nici după 1989 şi nici nu au fost inventate de guvernările care au urmat. Aceste baze au fost puse atunci, în 1880, de strămoşii noştri, cei ai Familiei Regale şi cei ai clasei politice şi a societăţii civile, care, de multe ori, se împleteau. Pentru că în figurile mari politice ale mijlocului de secol 19 se regăsesc o mulţime de oameni de ştiinţă, de cercetători, de părinţi ai educaţiei româneşti", a mai spus Principele Radu.

 

Deputatul Alexandru Muraru a accentuat în cuvântul său importanţa evenimentului, care reprezintă "un simbol al biruinţei, al devenirii şi al întregirii patrimoniului naţional şi al memoriei noastre istorice" şi "un bilanţ al felului în care societatea apără, păstrează, înţelege şi ocroteşte forţa regalităţii".

Istoricul a atras atenţia asupra responsabilităţii Guvernului de a prezerva Castelul Peleş, "cel mai important edificiu al identităţii statale româneşti", subliniind că "reabilitarea şi consolidarea Peleşului trebuie să devină o prioritate naţională".

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



"Reabilitarea şi consolidarea Peleşului trebuie să devină o prioritate naţională, indiferent de măsurile guvernamentale birocratice, legislative sau financiare necesare. Nicio noţiune nu poate asista la degradarea accelerată a unui asemenea capodopere şi niciun stat responsabil nu poate lăsa pe umerii unei familii această sarcină. În definitiv, astăzi, la ora la care vorbim, instituţiile şi statul român se bucură de întreg privilegiul de a păşi şi folosi castelul atât cu destinaţie de muzeu pentru milioane de români şi străini, cât şi pentru ocazii oficiale. În fond, ţara şi Europa sunt pline de exemple în care patrimoniul privat este administrat instituţional, de care statele se bucură de uzufructul utilizării lor, administrându-le şi conservându-le valoros. Salut iniţiativele recente şi măsurile ministrului Culturii, dar efortul trebuie să fie înzecit, indiferent dacă va fi nevoie să accesăm linii dedicate de finanţare sau să fie gândit un parteneriat juridic. Este un test al voinţei politice şi al seriozităţii statului român. Tot ceea ce vom face în această direcţie prin implicare, contribuţie de orice fel, înţelepciune şi determinare este o piatră aşezată pentru România viitoare", a spus Muraru.

Deputatul a mai arătat că "povestea Peleşului nu poate fi separată de cea a regalităţii româneşti", susţinând că, "repuse la locul lor istoric şi instituţional, constituţional şi statal, cele două ar reaşeza pentru totdeauna ţara şi oamenii ei".

"Este o chestiune fundamentală a legitimităţii, a statorniciei şi evoluţiei unei naţiuni. Sper ca generaţia mea să aibă viziunea, înţelepciunea, puterea şi determinarea necesare pentru a soluţiona această problemă. Castelul Peleş este pentru naţiunea noastră un simbol al credinţei noastre în viitor al tradiţiei şi al legăturii noastre cu trecutul, este un test al voinţei şi al determinării naţionale de a construi un viitor mai bun. În încheiere, vă îndemn să ne amintim mereu de sacrificiile făcute pentru construirea acestui castel şi să ne inspirăm din ele în construirea unui viitor mai luminos pentru România, să ne păstrăm credinţa, tradiţiile şi dragostea pentru ţara noastră şi să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun", a încheiat Alexandru Muraru.

Cu această ocazie, Monetăria Statului a lansat emisiunea medalistică "140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş", primul exemplar fiind înmânat Custodelui Coroane, MS Margareta.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



Şi-a dat concursul Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, dirijată de colonelul Marius Şerbănscu.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



În premieră, sub bagheta dirijorului căpitan Geanin Picu, orchestra a intonat piesa "The remembrance of Peleş Castle" de Cristian Marius Firca, lucrare câştigătoare a ediţiei 2023 a Concursului Internaţional de Muzici Militare.

Evenimentul a reunit, alături de MS Margareta şi ASR Principesa Sofia, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, ai mediului academic şi societăţii civile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior

Social 01-04-2025 12:17

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe

O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d

Social 01-04-2025 12:08

Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea

Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d

Social 01-04-2025 11:17

Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ

Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e

Social 01-04-2025 11:02

Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic

Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut