logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Eveniment dedicat aniversării a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş; Principele Radu: O catedrală a statalităţii române

Imagine din galeria Agerpres

Un eveniment dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş, găzduit de Custodele Coroanei Române, s-a desfăşurat vineri seară în Sufrageria de Stat a Palatului Regal din Bucureşti.

Principele Radu, care a trecut în revistă istoria de aproape 150 de ani a Castelului Peleş, care se confundă cu istoria ţării, a afirmat că edificiul reprezintă "o catedrală a statalităţii române".

 

"Nu este nevoie să spui niciunui român despre Peleş. Nu există nimeni care să nu înţeleagă cât de mult înseamnă pentru sufletul nostru şi pentru orizontul nostru cultural şi identitar, pentru suflul patriotic pe care el îl inspiră şi pentru multe alte motive. Există totuşi în aniversarea noastră de astăzi, la 140 de ani de când strămoşii noştri, ai Coroanei şi ai tuturor instituţiilor pe care le reprezentaţi se întruneau acolo, pentru a deschide porţile unei catedrale a statalităţii române, există ceva ce trebuie spus de fiecare dată, că foarte puţine locuri de pe continentul european înmagazinează în ele atâtea pagini din tragica sau norocoasa istorie a noastră modernă şi contemporană", a spus Principele Consort, în deschiderea evenimentului.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO


Principele Radu a evidenţiat rolul apartenenţei la NATO al României, în condiţiile războiului din Ucraina, arătând că bazele alianţelor cu ţările puternice ale continentului, fundamentele drumului spre dezvoltare economică, democraţie şi libertate din ţara noastră au fost puse de strălucita figură a Regelui Carol I, fondatorul statului român modern.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



"Alianţele noastre strategice de astăzi cu ţările importante ale Uniunii Europene, cum sunt Germania sau Franţa, cu Statele Unite ale Americii, cu Marea Britanie şi apoi cu Spania sau Italia, nu s-au născut nici după 1989 şi nici nu au fost inventate de guvernările care au urmat. Aceste baze au fost puse atunci, în 1880, de strămoşii noştri, cei ai Familiei Regale şi cei ai clasei politice şi a societăţii civile, care, de multe ori, se împleteau. Pentru că în figurile mari politice ale mijlocului de secol 19 se regăsesc o mulţime de oameni de ştiinţă, de cercetători, de părinţi ai educaţiei româneşti", a mai spus Principele Radu.

 

Deputatul Alexandru Muraru a accentuat în cuvântul său importanţa evenimentului, care reprezintă "un simbol al biruinţei, al devenirii şi al întregirii patrimoniului naţional şi al memoriei noastre istorice" şi "un bilanţ al felului în care societatea apără, păstrează, înţelege şi ocroteşte forţa regalităţii".

Istoricul a atras atenţia asupra responsabilităţii Guvernului de a prezerva Castelul Peleş, "cel mai important edificiu al identităţii statale româneşti", subliniind că "reabilitarea şi consolidarea Peleşului trebuie să devină o prioritate naţională".

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



"Reabilitarea şi consolidarea Peleşului trebuie să devină o prioritate naţională, indiferent de măsurile guvernamentale birocratice, legislative sau financiare necesare. Nicio noţiune nu poate asista la degradarea accelerată a unui asemenea capodopere şi niciun stat responsabil nu poate lăsa pe umerii unei familii această sarcină. În definitiv, astăzi, la ora la care vorbim, instituţiile şi statul român se bucură de întreg privilegiul de a păşi şi folosi castelul atât cu destinaţie de muzeu pentru milioane de români şi străini, cât şi pentru ocazii oficiale. În fond, ţara şi Europa sunt pline de exemple în care patrimoniul privat este administrat instituţional, de care statele se bucură de uzufructul utilizării lor, administrându-le şi conservându-le valoros. Salut iniţiativele recente şi măsurile ministrului Culturii, dar efortul trebuie să fie înzecit, indiferent dacă va fi nevoie să accesăm linii dedicate de finanţare sau să fie gândit un parteneriat juridic. Este un test al voinţei politice şi al seriozităţii statului român. Tot ceea ce vom face în această direcţie prin implicare, contribuţie de orice fel, înţelepciune şi determinare este o piatră aşezată pentru România viitoare", a spus Muraru.

Deputatul a mai arătat că "povestea Peleşului nu poate fi separată de cea a regalităţii româneşti", susţinând că, "repuse la locul lor istoric şi instituţional, constituţional şi statal, cele două ar reaşeza pentru totdeauna ţara şi oamenii ei".

"Este o chestiune fundamentală a legitimităţii, a statorniciei şi evoluţiei unei naţiuni. Sper ca generaţia mea să aibă viziunea, înţelepciunea, puterea şi determinarea necesare pentru a soluţiona această problemă. Castelul Peleş este pentru naţiunea noastră un simbol al credinţei noastre în viitor al tradiţiei şi al legăturii noastre cu trecutul, este un test al voinţei şi al determinării naţionale de a construi un viitor mai bun. În încheiere, vă îndemn să ne amintim mereu de sacrificiile făcute pentru construirea acestui castel şi să ne inspirăm din ele în construirea unui viitor mai luminos pentru România, să ne păstrăm credinţa, tradiţiile şi dragostea pentru ţara noastră şi să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun", a încheiat Alexandru Muraru.

Cu această ocazie, Monetăria Statului a lansat emisiunea medalistică "140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş", primul exemplar fiind înmânat Custodelui Coroane, MS Margareta.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



Şi-a dat concursul Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, dirijată de colonelul Marius Şerbănscu.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO



În premieră, sub bagheta dirijorului căpitan Geanin Picu, orchestra a intonat piesa "The remembrance of Peleş Castle" de Cristian Marius Firca, lucrare câştigătoare a ediţiei 2023 a Concursului Internaţional de Muzici Militare.

Evenimentul a reunit, alături de MS Margareta şi ASR Principesa Sofia, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, ai mediului academic şi societăţii civile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 29-04-2025 14:24

Brașov: O icoană a scăpat neatinsă de foc după un incendiu în care au ars trei case

Pompierii militari brașoveni au descoperit, în urma lichidării unui incendiu care a mistuit aproape în totalitate o casă în municipiul Săcele, o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt, care a rămas neatinsă de foc. Incendiul a avut loc luni după-amiază, iar focul, izbucnit la acoperișul unei case, s-a extins cu repez

Social 29-04-2025 13:21

Prezidențiale2025/ AEP: 97,94% din secții îndeplinesc criteriile minimale pentru accesul alegătorilor cu mobilitate redusă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat marți că a realizat situația privind accesibilitatea secțiilor de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, care arată că 97,94% din totalul secțiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă. Potrivit unui co

Social 29-04-2025 10:22

MDLPA: Încă trei noi creșe construite prin Programul 'Sfânta Ana', finalizate

Trei noi creșe au fost finalizate prin Programul guvernamental 'Sfânta Ana', coordonat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila, cu ocazia vizitei la obiectivele de investiții. 'În total, am finalizat 15 creșe prin Programul 'Sfânta Ana', iar, până la finalul anului, dorim să construim și s

Social 29-04-2025 10:08

Un nou sistem Patriot pentru Armata României; MApN: Va fi achiziționat cu fonduri externe nerambursabile

Conducerea Ministerului Apărării Naționale salută decizia Departamentului de Stat al SUA de a aproba vânzarea către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot

Social 29-04-2025 09:40

Tulcea: Locuitorii orașului Sulina compară exploziile din cursul nopții cu cele din insula Șerpilor

Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii orașului Sulina au primit, în noaptea de luni spre marți, trei mesaje RO-ALERT, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, iar unii dintre ei au susținut că exploziile au fost mai puternice decât cele resimțite la începutul războiului, atunci când

Social 29-04-2025 09:27

Dâmbovița: Cei doi copii din Cojasca, de 8 și 9 ani, dați dispăruți - găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției

Cei doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea Cojasca, dați dispăruți luni după ce au plecat de acasă, au fost găsiți cu ajutorul cetățenilor și al Poliției, informează, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmboviț

Social 29-04-2025 08:37

Buzău: Zeci de pașapoarte eliberate pentru animale de companie; solicitările vor crește în sezonul estival

Aproximativ 30 de pașapoarte pentru animale de companie au fost eliberate de la începutul anului la nivelul județului Buzău, numărul cererilor urmând să crească în perioada sezonului estival, atunci când proprietarii aleg să își petreacă concediile în afara țării, alături de patrupede. Pe lângă hotelurile pet-friendly

Social 29-04-2025 07:08

MApN: Atac cu drone în Ucraina, în apropierea graniței cu România; mesaj RO-ALERT pentru populația din Tulcea

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis luni noaptea populației din județul Tulcea, având în vedere atacurile cu drone ale forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și două Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene execut&ac

Social 28-04-2025 22:25

Timiș: Locomotiva unui marfar încărcat cu cereale a luat foc; nu sunt victime

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui marfar, în comuna Șandra. La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Secției Sânnicolau Mare și Detașamentului 1 Timișoara cu trei autospeciale de stingere și un

Social 28-04-2025 20:59

Dâmbovița: Doi copii, de 8 și 9 ani, dați dispăruți după ce au plecat de acasă

Doi copii, de 8 și 9 ani, din localitatea dâmbovițeană Cojasca, au fost dați dispăruți și sunt căutați, după ce au plecat de acasă, informează, luni, IPJ Dâmbovița. ''La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Nr. 3 Poliție Rurală Butimanu au fost sesizați de către o femeie, de 30 de ani, din comuna Cojasca,

Administratie 28-04-2025 19:12

Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s

Social 28-04-2025 17:28

Mureș: Ediția a XII-a a Sărbătorii Rabarbărului de la Saschiz redeschide și Cetatea Țărănească de secol XIV

Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Centrul de Voluntariat din localitate și GAL Dealurile Târnavelor organizează, sâmbătă, la Saschiz, a XII-a ediție a Sărbătorii Rabarbărului, destinată promovării gastronomiei locale, iar cu această ocazie va fi redeschisă publicului și Cetatea Țărănească de secol XIV, după lucrările de reabilitare.

Social 28-04-2025 16:38

TPBI: Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', de la 1 mai

Linia 102 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul 'Complex Pantelimon', începând cu 1 mai, pentru creșterea capacității de transport pe Bd. Basarabia, având în vedere suspendarea circulației tramvaielor liniei 40 pe acest tronson, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov

Social 28-04-2025 16:05

MAE/ Atenționare de călătorie: Iran - alertă de emisie de substanțe toxice în zona Portului Bandar Abbas

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care s-ar putea afla în Republica Islamică Iran cu privire la emiterea din partea autorităților locale a unei alerte de emisie de substanțe

Administratie 28-04-2025 16:04

Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,