Arad: Jurnalistă pusă să plătească o taxă pentru a primi informaţii de la primărie despre tăierea unui copac
O jurnalistă care a solicitat Primăriei Arad informaţii cu privire la legalitatea tăierii celui mai bătrân stejar din oraş, caz care a provocat numeroase critici la adresa administraţiei locale, a fost taxată cu 7,8 lei de instituţie pentru răspunsul primit, însoţit de câteva documente listate la imprimantă, ceea ce este o premieră.
Jurnalista Adriana Barbu, de la publicaţia Special Arad, a declarat joi, pentru AGERPRES, că a solicitat Primăriei Arad - în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public - să-i pună la dispoziţie documentele care au stat la baza deciziei de sacrificare a copacului, iar răspunsul a venit după două săptămâni, alături de invitaţia de a trece pe la Casieria Primăriei pentru a achita suma de 7,8 lei. Primăria i-a transmis că este vorba de "contravaloarea serviciului de identificare şi scanare a documentelor solicitate".
"Nu mi s-a întâmplat niciodată să îmi fie solicitat să achit vreo taxă pentru răspunsurile formulate la cererile mele adresate în baza Legii liberului acces la informaţii de interes public şi nici să aud de la alţi ziarişti că au achitat sume de bani pentru solicitările lor în baza acestui act normativ, deşi am deja 20 de ani de presă. Cererea cuprinsă în textul mail-ului primit de la Primăria Arad m-a şocat, ca atare. Desigur, vorbim de o sumă mică şi de câteva documente ale Primăriei Arad care au fost scanate de angajaţii de aici, special pentru a răspunde cererii mele, chiar dacă nu am primit exact ce am solicitat (lipseşte chiar actul pe care l-am nominalizat în cerere), dar până acum nu am mai păţit aşa ceva, deşi am trimis cereri pe Legea 544 mult, mult mai stufoase altor primării din ţară", a declarat jurnalista Adriana Barbu.
Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei Arad au spus că există o taxă specială la nivelul administraţiei locale în baza căreia jurnalistei i s-a solicitat să achite cei 7,8 lei.
"Conform HCLM. Nr.1/2005, actualizată prin HCLM nr. 688/2022, a fost aprobată taxa specială pentru identificare în arhivă, copiere şi vizare pentru conformitate cu originalul a unor documente de către compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad. Taxa se datorează de către persoanele fizice şi juridice care solicită documente aflate în arhiva Primăriei Municipiului Arad, inclusiv documentele solicitate în temeiul Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi hotărâri ale consiliului local şi dispoziţii ale primarului. Veniturile realizate din încasarea acestei taxe sunt utilizate de către compartimentele care eliberează documentele solicitate pentru pentru dotări (tehnică de calcul, birotică, investiţii, reparaţii şi igienizare birouri etc.), alte materiale şi servicii necesare desfăşurării activităţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, care a admis că e primul caz de taxare a unui jurnalist.
La sfârşitul lunii mai, numeroase critici au apărut în mediul online după ce Primăria Arad a tăiat cel mai bătrân stejar din oraş, care avea aproximativ 150 de ani şi se afla într-un parc din centrul municipiului, invocându-se că era un pericol pentru siguranţa oamenilor, în timp ce unii specialişti susţin că arborele nu trebuia sacrificat.
Inginerul silvic Ovidiu Pârv, fost director al Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului, a criticat imediat demersul Primăriei într-o postare pe Facebook, care s-a "viralizat".
"Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros şi monumental stejar din oraş, un copac situat la câţiva zeci de metri de Primărie. I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai pe angajaţii de la serviciul edilitar din Primărie, persoane bine intenţionate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranţa populaţiei nu intră în discuţie în acest caz, aducând argumente cum este prezenţa unei scorburi situate la 2 metri înălţime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost şi reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar în toate secţiunile că lemnul nu are nicio urmă de putrefacţie şi dacă veneam peste 100 de ani în parc, stejarul era tot acolo", a scris inginerul silvic.
El a adăugat că Primăria Arad a cumpărat în 2019 un tomograf special pentru arbori, cu ajutorul căruia se putea diagnostica stejarul sacrificat.
"Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la Garda de Mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 de lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta niciun pericol public pentru populaţie şi ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei", a mai scris inginerul silvic.
Postarea sa a fost redistribuită de mulţi arădeni, dar şi de organizaţii civice sau politicieni, stârnind în primele zile sute de reacţii critice la adresa municipalităţii.
Totuşi, administraţia locală a transmis că stejarul reprezenta un pericol pentru trecători.
"S-a constatat că la aproximativ 1,5 metri de trunchi şi la 5 metri înălţime în coronament, stejarul era scorburos şi prezenta stare de putrefacţie. Totodată, fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condiţiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Ca urmare, s-a decis tăierea lui, însă numai după obţinerea tuturor avizelor legale", susţinea Primăria. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni
O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc
Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen
SUA: Un avion de transport medical cu șase persoane la bord s-a prăbușit în Philadelphia
Un avion de transport medical de mici dimensiuni, cu șase persoane la bord, s-a prăbușit în Philadelphia, la scurt timp după decolare, vineri, a anunțat Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA, transmit sâmbătă dpa și Reuters. Compania care opera zborul, Jet Rescue Air Ambulance, cu sediul în Mexic și având lice
UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime
Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U
Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani
Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani
Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările
Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu
Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace
Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p
Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în
Florian, Institutul 'Elie Wiesel': Asistăm la o recrudescență a extremei drepte, cum nu s-a mai întâlnit de 80 de ani
Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel', Alexandru Florian, a atras atenția, vineri, asupra 'recrudescenței' antisemitismului și a extremei drepte în Europa, Statele Unite și în România, subliniind că, în lipsa reacției societății civile, a mass-media și a partidelor democratice,
Nicușor Dan: Diminuarea bugetului are mai degrabă legătură cu dorința de a păstra pavelele domnului Negoiță
Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat vineri că diminuarea bugetului Primăriei Municipiului București ar avea mai degrabă legătură cu 'dorința de a păstra pavelele' primarului Sectorului 3, Robert Negoiță. Întrebat dacă apreciază că reducerea bugetului PMB ar avea legătură cu intenția sa de a candida la președinție, Nicușor Dan a replicat:
Prahova: Tencuială căzută într-un dormitor al Școlii de Poliție Câmpina - urme de lovituri pe mai multe tavane
Reprezentanții Școlii de Agenți de Poliție 'Vasile Lascăr' Câmpina anunță, vineri, în contextul incidentului de miercuri seară, când o bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unui dormitor în care sunt cazați elevi ai unității, că pe mai multe tavane au fost depistate urme de lovituri care pot proveni de la o coadă de mătură.
Nicușor Dan anunță că un miliard de lei vor fi tăiați de la bugetul PMB; el face apel la parlamentari
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, atrage atenția că prin proiectul de buget elaborat de coaliția de guvernare Primăria Capitalei ar urma să primească 4 miliarde de lei în 2025, o sumă cu un miliard de lei mai mică față de anul anterior. Edilul general a adăugat că în 2024 cele două subvenții pentru transport în comun și termie s-au ridicat la
Iași: După două încercări eșuate, consilierii locali au aprobat majorarea tarifului gigacaloriei
Consiliul Local Municipal Iași a aprobat, în ședința ordinară desfășurată vineri, creșterea prețului gigacaloriei cu 45% pentru populație și, respectiv, 130% pentru persoanele juridice. În timpul ședinței, primarul Mihai Chirica a declarat că această majorare este solicitată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie
Directorul economic al Primăriei Oradea: E nevoie de o bancă a instituțiilor publice sau de o reformă a Trezoreriei
Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în România ar fi nevoie de o bancă a instituțiilor publice, pentru a sprijini autoritățile să acceseze fondurile europene, ori de o reformă a Trezoreriei, care să ofere și asemenea servicii. 'În '98, când am terminat f
UPDATE Prahova: Accidentul cu mașina răsturnată la Ploiești - o femeie beată și fără permis se afla la volan
O femeie beată și fără permis de conducere se afla la volanul mașinii care s-a răsturnat, vineri dimineață, în urma unui accident rutier care a avut loc la Ploiești. 'În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că autoturismul implicat în accident ar fi fost condus de către o tânără de 29 de ani, din municipiul Pl