Nistor (FSE ''Spiru Haret''): Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat se sinucid politic

Greva sindicaliştilor din educaţie poate fi reluată în momentul în care angajamentele asumate prin acte normative nu vor fi respectate, dar politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat în momentul de faţă se sinucid politic, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
"Acţiunea se poate relua în momentul în care angajamentele asumate prin acte normative nu vor fi respectate. Este doar o suspendare. Deci, în momentul în care constatăm că proiectul de Lege de salarizare unitară nu conţine acea grilă cu reperele deja stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă, deja promovate de Guvern, dacă nu vor apărea acele lucruri negociate, acţiunea se reia. (...) Vă spun direct, cu toată credinţa: politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat în momentul de faţă printr-un act normativ se sinucid politic. Anul 2024 este un an electoral şi vom fi cu ochii pe ei. Vom fi cu ochii pe ei şi când se va discuta proiectul Legii unitare de salarizare în Parlament şi când se vor discuta alocările bugetare pentru sistemul de învăţământ", a spus Nistor.
Acesta a precizat că liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi liderul FSE "Spiru Haret" au primit un mandat minimal de negociere cu Guvernul, care făcea referire la acea creştere medie de 25%, făcea referire la creşterea cu 400 lei brut pentru personalul nedidactic, la cei 1.500 de lei pentru personalul didactic de predare şi didactic auxiliar şi 500 lei pentru personalul nedidactic, sume care urmau să fie acordate până în anul 2027. Şi, bineînţeles, un "mandat categoric" ca reperul, respectiv salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, să apară ca articol distinct în actul normativ care urma să fie emis de Guvernul României. La fel, prima tranşă de majorare, din ianuarie 2024, să apară tot ca articol distinct.
"Am fost înştiinţaţi la un moment dat că revendicările noastre au fost luate în considerare şi a apărut un proiect de Ordonanţă de Urgenţă în care punctele importante, cel legat de grila de salarizare, de creşterea de la 1 ianuarie 2024, şi, bineînţeles, salariile debutantului apăreau în preambulul Ordonanţei de Urgenţă. Am cerut imperativ să apară ca articole distincte în textul ordonanţei în cauză. Azi dimineaţă s-a luat decizia de rigoare. Deci, în condiţiile în care avem actul normativ, în condiţiile în care tot ceea ce a fost stabilit prin mandat s-a îndeplinit, este clar că am ajuns la suspendarea acestei acţiuni de protest. Suspendare, nu încetare, pentru că în situaţia în care nu îşi vor pune în aplicare angajamentele asumate prin acest act normativ acţiunea de protest se poate redeclanşa. Aceasta este situaţia în momentul de faţă. Le transmit colegilor noştri din întreaga ţară că nu am depăşit limitele mandatului în cauză şi să aibă toată încrederea că vom face tot ce depinde de noi ca tot ceea ce apare în acest act normativ să fie respectat de toţi cei care au putere de decizie", a explicat liderul de sindicat.
El a semnalat că, în cadrul FSE "Spiru Haret", din 49 de organizaţii, doar 3 "s-au abţinut" la acordarea unui mandat vizavi de suspendarea grevei.
"Din momentul în care s-au declanşat aceste negocieri, în permanenţă ne-am dus cu nişte solicitări. Guvernul a venit cu anumite răspunsuri, iar noi ne-am întors de fiecare dată către colegii noştri din cancelarii şi acţiunile au continuat. Negocierea s-a dus, prin intermediul nostru, direct între Guvern şi colegii din cancelarii. Suspendarea este o decizie făcută în baza mandatului încredinţat de liderii din toată ţara", a punctat Marius Nistor.
Totodată, acesta a subliniat că, în cazul în care sunt membri de sindicat care nu vor să reia orele, "o vor face pe proprie răspundere".
"În primul rând trebuie respectate nişte condiţii, cele care sunt stipulate de lege. Greva este declanşată de federaţiile sindicale. Ele declanşează greva. Mai departe, în situaţia în care există o majoritate care a luat o decizie, dar totuşi există o minoritate care vrea să continue, minoritatea aceea îşi asumă în totalitate răspunderea pentru acţiunile în cauză. (...) Sunt colegii noştri, ei sunt îndreptăţiţi să fie neîncrezători, pentru că neîncrederea lor a fost generată de tot ceea ce s-a întâmplat de 30 de ani încoace (...) Am reuşit să obţinem tot ceea ce se putea obţine în acest moment, am reuşit să obţinem ceea ce este mai important decât orice creştere salarială, ceea ce nu s-a obţinut de peste 30 de ani: o solidarizare a societăţii civile, toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ şi cred că este păcat să pierdem ceea ce am câştigat în 3 săptămâni de grevă", a mai spus Nistor.
Liderul de sindicat a afirmat că, atâta vreme cât acţiunea de protest este suspendată, examenele se pot desfăşura mai departe fără niciun fel de problemă.
"Şi vreau să le mai transmit colegilor ceva: părinţii au fost alături de noi, elevii au fost alături de noi. Avem şi noi o datorie faţă de părinţi, faţă de elevi. Nu vreau să pierdem ceea ce am câştigat după atâta amar de vreme, pentru că doar împreună cu elevii şi părinţii vom putea să impunem în perioada care va urma şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de învăţământ. Acesta este cel mai mare câştig al grevei de 3 săptămâni", a punctat Marius Nistor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au anunţat luni dimineaţa că au luat decizia suspendării grevei generale.
Decizia este condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024, se menţionează într-un comunicat comun al celor două federaţii sindicale.
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret', în urma consultării liderilor organizaţiilor sindicale afiliate, în cadrul şedinţelor Colegiilor liderilor celor două federaţii, au luat decizia suspendării grevei generale, condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024", precizează sursa citată.
Sindicaliştii avertizează că, în situaţia în care în textul noii Legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă, greva va fi reluată.
Greva generală din Educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi
Bugetul Capitalei, aprobat de Consiliul General
Bugetul Capitalei pe anul 2025 a fost aprobat, joi seara, de Consiliul General al Municipiului București cu 38 de voturi favorabile. De asemenea, CGMB a aprobat amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL. Conform am
Vaslui: Persoană carbonizată într-un incendiu produs la o locuință din Duda Epureni
O persoană a fost găsită carbonizată după un incendiu produs, joi, la o locuință din localitatea Duda-Epureni, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. La locul producerii incendiului au intervenit mai mulți cetățeni din zonă, care au apelat ulterior la numărul de urgență 112. 'Secț
Daniel Băluță, prezent la ședința CGMB, l-a acuzat pe Nicușor Dan că își ignoră responsabilitățile
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a fost prezent miercuri la ședința Consiliului General al Capitalei, reproșându-i edilului general, Nicușor Dan, că își 'ignoră responsabilitățile' și că nu semnează avizul necesar pentru demararea lucrărilor de la Planșeul Unirii. 'Stimate domnule candidat la președinția Româ
REPORTAJ Hunedoara: Tinerii, principalii expozanți la salonul de inventică InventCor 2025
Zeci de tineri au ales să-și prezinte lucrările inovative la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care s-a deschis oficial joi, la Deva, în spațiul casei de cultură din municipiu. Între ei se numără pasionați de robotică, de științe exacte, de cercetarea dinozaurilor sau de artă în forme dintre cele mai diverse.
Sebastian Burduja: Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național
Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului, acest proiect, început în 1989, devenind prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burdjuja. 'Am promis că vo
Constanța: Sindicaliștii șantierului naval Damen-Mangalia, aflat în insolvență, cer Guvernului măsuri concrete pentru redresare
Sindicaliștii de la șantierul naval Damen din Mangalia, societate aflată în insolvență, cu activitatea suspendată din iunie 2024, cer Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, lămuriri cu privire la strategia statului român, acționar majoritar al șantierului, în ceea ce privește redresarea societății. Sindicaliș
REPORTAJ/Sălaj: 175 de porții cu hrană caldă, oferite de jandarmi la împlinirea a 175 de ani de activitate a Jandarmeriei Române
Jandarmeria Sălaj a marcat, joi, împlinirea a 175 de ani de la înființarea acestei arme printr-o acțiune ce tinde să devină o tradiție de suflet a angajaților instituției. 175 de porții cu hrană caldă au fost oferite unor persoane nevoiașe din județ. Sunt șapte ceasuri și jumătate trecute dintr-o zi mohorâtă de
Neamț: Un tânăr și o minoră, răniți într-un accident rutier pe E85; o autoutilitară s-a răsturnat și a luat foc
Un tânăr în vârstă de 19 ani și o minoră de 17 ani au fost răniți într-un accident rutier care s-a produs, joi, pe drumul E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit pompieri, polițiști și cadre medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean.
Organizatorii Untold pregătesc un festival care va avea loc pe Arena Națională în această vară
Primăria Capitalei va organiza, în această vară, împreună cu Untold Universe, un festival pe Arena Națională, anunță edilul general, Nicușor Dan. Municipalitatea vizează un parteneriat pe termen lung cu firma cunoscută pentru organizarea festivalurilor Untold și Neversea, a afirmat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă susținute la s
Organizațiile civice solicită autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție o poziționare fermă pro-europeană și măsuri concrete
Organizațiile civice care au lansat în luna martie 'Manifestul pentru Europa' au transmis joi autorităților, parlamentarilor și candidaților la Președinție un document prin care solicită o poziționare fermă pro-europeană și asumarea unor măsuri concrete pentru protejarea destinului euroatlantic al României. 'Cele 29 de organizații civic
Arad: Peștera Grota Ursului din Moneasa a fost amenajată și se deschide vizitatorilor
Peștera Grota Ursului din stațiunea Moneasa a fost amenajată în ultimele luni și va putea fi vizitată de turiști începând de sâmbătă în fiecare weekend, în urma unui parteneriat încheiat între administrația locală și o firmă specializată. Primarul comunei Moneasa, Constantin Miron, a declarat joi, pentru
Ziua Jandarmeriei - Predoiu: Am fost mândru să constat cum ați știut să gestionați cu înțelepciune momente tensionate
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și-a exprimat aprecierea, joi, față de activitatea Jandarmeriei și modul în care au fost gestionate acțiunile desfășurate pentru păstrarea ordinii publice. El a participat la aniversarea a 175 de ani de la