CASE CU AMINTIRI / Bistriţa-Năsăud: Castelul Bethlen Pal din Beclean - între istorie, naţionalizare şi un viitor cu fonduri europene

Oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, cel mai mare oraş din judeţ după numărul de locuitori, s-a făcut cunoscut în ultimii ani prin investiţiile cu fonduri europene în turism, care atrag an de an sute de mii de turişti.
Transformarea unei păşuni, prin valorificarea resurselor naturale de apă sărată, în staţiune turistică de interes local, cunoscută sub numele de Băile Figa, sprijinirea investiţiilor private în unităţi de cazare de tip pensiuni sau cabane în imediata apropiere a acestei staţiuni, atragerea de fonduri europene pentru a lega staţiunea de oraş prin piste pentru ciclişti şi trasee de transport public cu autobuze electrice - toate acestea au creat premisele pentru ca turismul să devină o sursă importantă de venituri pentru administraţia locală.
În acest context, ideea punerii în valoare a vestigiilor istorice din Beclean, pentru a le oferi turiştilor şi alte puncte de atracţie, a venit firesc, iar primul obiectiv pe care primăria intenţionează să îl restaureze - tot cu fonduri europene - este Castelul Bethlen Pal, fost sediu al administraţiei locale în perioada 2001-2015, anterior adăpostind casa de cultură şi biblioteca orăşenească.
În oraş mai sunt alte trei castele/conace care au aparţinut familiei Bethlen, al cărei nume este strâns legat de cel al oraşului Beclean (în prima sa atestare documentară, în anul 1235, Becleanul apare menţionat sub numele de Bethlem). Două dintre aceste castele adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ, iar un al treilea a fost transformat în spital. Singurul care a rămas neutilizat este Castelul Bethlen Pal, aflat aproape de zidurile fostei cetăţi, pe malul stâng al râului Someşul Mare, clasificat ca monument istoric.
Despre contele Bethlen Pal (1851 - 1935), căruia i se atribuie aspectul actual al castelului, se ştie că a urmat studii liceale la Budapesta şi facultatea la Zürich. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Primăriei Beclean, după finalizarea studiilor, contele a întreprins o călătorie mai lungă în străinătate, a făcut armată timp de cinci ani, pentru ca apoi să revină pe moşia din Beclean. Prima lui soţie a fost contesa Gabriella Rhedey (1861 - 1883), cu care a avut o fiică, Ida, decedată la vârsta de 15 ani, înecată în apropierea morii din Beclean. La doi ani după pierderea primei soţii, care a murit cu o lună înainte să împlinească 22 de ani, contele Bethlen Pal s-a recăsătorit cu Jolan Tisza de Ineu, cu care a avut patru copii.
În 1891, contele a fost numit comite suprem al comitatului Bistriţa-Năsăud, iar mai târziu a devenit comite suprem al comitatului Solnoc-Dăbâca, devenit ulterior judeţul Someş, din care oraşul Beclean a făcut parte până în anul 1950.
Se presupune că actualul castel a fost construit prin reclădirea unuia mai vechi, din secolul al XVII-lea. "Pe parcursul construcţiilor, s-au păstrat cele două turnuri de colţ, dar frontonul baroc a fost transformat şi vechiul castel a fost supraetajat cu un nivel. Istoricul de artă József Sisa susţine că reclădirea castelului s-a desfăşurat în jurul anului 1900, pe baza proiectelor elaborate de cunoscutul arhitect al epocii, Mór Kallina. La începutul secolului XX castelul a fost înconjurat cu un zid masiv din piatră; în afara zidurilor vestice se aflau ruinele cetăţii de altădată", se menţionează în descrierea castelului de pe site-ul Primăriei Beclean.
Înainte de naţionalizarea făcută în primii ani de după Al Doilea Război Mondial, ansamblul castelului se afla în proprietatea fiului cel mic al contelui Bethlen, Laszlo, iar într-un inventar din 1977 este menţionat castelul, cu un etaj, care avea la data respectivă 16 încăperi şi 8 clădiri anexe, din acestea din urmă mai păstrându-se una singură, un vechi conac de vânătoare.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, castelul a fost cerut spre retrocedare în anul 2001 de către persoane care susţineau că sunt moştenitori ai familiei contelui Bethlen, dar procedura de retrocedare nu a fost finalizată din lipsă de documente justificative. Anul trecut, primăria a luat decizia să ofere castelului o şansă la restaurare, prin accesarea de fonduri europene.
Sursa foto: Nicolae Moldovan / facebook.com
Prima încercare a fost Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, monumentul istoric fiind inclus recent în Ruta castelelor, pe lista de rezervă a clădirilor care ar putea beneficia de renovare. Administraţia intenţionează să depună şi un proiect de restaurare pe Programul Operaţional Regional 2021-2027, considerându-l un obiectiv cultural şi turistic de valoare.
În strategia de valorificare a castelului, pusă la dispoziţia AGERPRES de către Primăria Beclean, se menţionează că sala de spectacole construită în interior, cu o capacitate de 200 de locuri, ar putea fi valorificată prin organizarea de evenimente culturale, conferinţe ale mediului de afaceri sau workshopuri, iar celelalte încăperi pot servi drept spaţii expoziţionale cu obiecte aparţinând nobililor din Transilvania, dar şi cu vestigii de sare sau îmbrăcăminte tradiţională din zona Becleanului.
Nici exteriorul nu va fi uitat, urmând să fie amenajate alei, rondouri cu trandafiri şi locuri de joacă pentru copii.
"Odată restaurat, Castelul va deveni o atracţie turistică principală a oraşului Beclean, în completarea staţiunii turistice Băile Figa. Sutele de mii de turişti care vizitează anual complexul balnear vor avea un motiv în plus să-şi petreacă timpul la Beclean. Având o curte generoasă, cu alei cu ansambluri de joacă pentru copii din materiale prietenoase cu mediul, vizitatorii vor putea alege să se plimbe prin curtea amenajată cu flori, iar la interior să admire frumuseţile Castelului. Totodată, organizându-se periodic activităţi interactive de genul concertelor, scenetelor sau spectacolelor de dansuri, festivalurilor sau târgurilor, va fi locul ideal de petrecere a unor momente speciale alături de familie sau grupul de prieteni", se arată în documentul citat.
Potrivit strategiei elaborate de administraţia locală din Beclean, la castel ar putea fi organizate în fiecare anotimp evenimente care să atingă domenii diverse, de la artă şi istorie medievală, la HoReCa sau robotică şi IT. Castelul poate avea un viitor, la fel ca păşunea pe care în urmă cu aproximativ 15 ani se creiona staţiunea Băile Figa, totul prin accesarea de fonduri europene. AGERPRES/(AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sălaj: Un profesor, un preot și un medic, recompensați de Consiliul Județean cu distincția Soarele Sălăjean
Profesorul Szilagyi Iuliu, preotul Gabriel Viorel Gârdan și medicul Alexandru Iliescu au fost recompensați de către Consiliul Județean Sălaj cu distincția ''Soarele Sălăjean'', miercuri, în cadrul unei festivități ce a avut loc la Zalău. ''Soarele Sălăjan, denumit Rozaliul Soarele Sălăjean, este un simbol al
Satu Mare: Sifonărie închisă temporar și amendată cu 8.000 de lei de comisarii de la Protecția Consumatorilor
O sifonărie din Satu Mare a fost închisă și amendată cu suma de 8.000 de lei de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), în urma unui control fiind găsit un spațiu neigienizat și robineți cu rugină, informează instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.
Neamț: Președintele CJ a organizat o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre dezvoltarea județului
Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a organizat, miercuri, o consultare cu foștii președinți și vicepreședinți ai instituției, despre proiectele de dezvoltare a județului. ''Experiența lor în administrația publică, proiectele începute, soluțiile cu care au venit în rezolvarea unor prob
Iași: Municipalitatea oferă un ajutor lunar de 1.000 de lei pentru consilierea și terapiile copiilor cu autism
Directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Iași, Luminița Munteanu, a declarat, miercuri, că instituția sa vizează integrarea a cât mai mulți copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) în școală sau în câmpul muncii și oferă lunar un sprijin financiar de 1.000 de lei familiilor acestora pentru decontarea terapiilor
Galați: Au sosit microbuzele electrice care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători
Primăria municipiului Galați informează, miercuri, că au sosit primele șase microbuze electrice, dintr-un lot de zece, care vor asigura legătura între municipiul reședință și comuna Vânători, potrivit Compartimentului de presă al instituției. Potrivit sursei citate, microbuzele sunt de tipul Karsan e-Jest și au fost achiziționate c
Harghita: Asociația Caritas face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze la Colecta Națională de Alimente
Asociația Caritas face apel la solidaritate și îi îndeamnă pe locuitorii județului Harghita să doneze la Colecta Națională de Alimente, produsele urmând să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. ''În pragul sărbătorilor pascale, între 4 și 6 aprilie, te invităm să fii parte din cea de-a 11
Vaslui: Un restaurant și un fast food, închise în urma neregulilor constatate de inspectorii DSVSA
Un restaurant și un fast food au fost închise, miercuri, în urma neregulilor constatate cu ocazia unor controale desfășurate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției, în cele două unități au fost găsi
Iași: O mie de baloane albastre înălțate în Piața Unirii, în cadrul campaniei dedicate copiilor cu autism (GALERIE FOTO)
O mie de baloane albastre au fost înălțate spre cer, miercuri, de zeci de elevi de la mai multe școli și licee din Iași, studenți și membri ai Asociației Surâsul Albastru, în cadrul campaniei dedicate sprijinului copiilor cu autism ''Primăvara Prieteniei''.
Cseke Attila, la 100 de zile de la preluarea conducerii MDLPA: Facturile restante din 2024 sunt plătite
Datoriile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) au fost plătite, gradul de absorbție a fondurilor din PNRR la minister s-a dublat, criteriile de plată pentru programele de investiții sunt transparente și au fost introduse reguli care oferă predictibilitate antreprenorilor, a afirmat, miercuri, ministrul Cseke Attila, într-o conf
Vaslui: Problemele copiilor cu autism, discutate în cadrul unei întâlniri organizate de DGASPC
Problemele întâlnite în gestionarea situației copiilor cu autism au fost discutate, miercuri, în cadrul unei întâlniri organizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, cu ocazia
MApN: Peste 460 de rezerviști au semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo
Peste 460 de militari rezerviști, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo, a informat, miercuri, MApN. De asemenea, sursa citată spune că șapte militari în activitate care se aflau în concediu d
Neamț: Aproximativ 550 de copii au tulburări din spectrul autist
Aproximativ 550 de copii din județul Neamț au tulburări din spectrul autist, se arată miercuri într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC), transmis cu ocazia celebrării pe 2 aprilie a
Cluj: Peste 800 de persoane au solicitat cărți electronice de identitate
Peste 800 de clujeni au depus deja cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate. ''Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate'',
Arad: Transporturi de bovine și cai din Ungaria, întoarse din drum din cauza febrei aftoase
Mai multe transporturi de animale vii din Ungaria, respectiv bovine și cai, au fost întoarse din drum de autoritățile din Arad ca măsură pentru prevenirea introducerii virusului febrei aftoase în România. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS
INSP: 96 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%; două decese
București, 2 apr /Agerpres/ - Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în ultima săptămână, au fost înregistrate 96 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 23% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 25 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o p