CASE CU AMINTIRI/ Castelul din Livada - în aşteptarea strălucirii de altădată; povestea baronesei care s-a mutat la slujnică

Un castel din judeţul Satu Mare, care a cunoscut faima, dar şi decăderea şi care a adăpostit atât poveşti frumoase, cât şi triste, are şansa de a-şi recăpăta strălucirea de altădată. După mulţi ani de procese, în care nu s-a putut interveni deloc, Primăria Livada a devenit proprietarul Castelului Vecsey şi are în plan reabilitarea completă din fonduri europene.
Castelul a aparţinut unei baronese despre care se spune că a fost cea mai bogată din ţinuturile Sătmarului, dar care a pierdut totul în Al Doilea Război Mondial, când au venit ruşii, după care a mai trăit timp de opt ani în sărăcie în casa fostei sale cameriste.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
Castelul Vecsey din Livada, construit în perioada 1760-1764, se află astăzi într-o stare avansată de degradare. Construcţia pătrată, cu pereţi groşi, în stil baroc, cu camere uriaşe şi o curte interioară, mai păstrează câteva elemente care amintesc de vechii proprietari. Blazonul familiei Vecsey a rămas şi astăzi deasupra uşii de la intrare. După instaurarea comunismului aici a fost sediu de CAP, apoi a servit drept tabără şcolară pentru copii, după care un urmaş al familiei a venit în ţară şi a revendicat clădirea. Au urmat ani de procese, timp în care nimeni nu a făcut nimic, iar clădirea s-a degradat. Legenda spune că sub castel s-ar afla şi tuneluri secrete.
Primarul oraşului Livada, Arthur Piricsi, a declarat pentru AGERPRES că, după mai mulţi ani de procese, în care administraţia locală nu a avut dreptul să bată niciun cui în clădire, s-a pronunţat sentinţa şi castelul a ajuns în proprietatea oraşului. Adevărata provocare de abia acum începe, deoarece clădirea s-a distrus foarte mult şi este nevoie de cel puţin 6-7 milioane de euro pentru reabilitare.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
"După mai mulţi ani am reuşit să dobândim dreptul de proprietate şi de administrare. Acum suntem în curs de proiectare pentru reabilitare şi de a încerca să prindem fonduri europene pentru reabilitare. Ideea ar fi înfiinţarea unui centru multifuncţional prin care să fie posibilă folosirea de către toate persoanele din jur, începând de la copii mici până la pensionari. Ne gândim la activităţi zilnice. Totul depinde de posibilităţile de finanţare, dacă acestea permit anumite secţiuni, ne dirijăm spre aceste secţiuni, deocamdată nu am detalii concrete până când nu văd pe ce putem depune cerere de finanţare. Încă nu s-a eliberat niciun ghid pe Programul Operaţional Regional, aşa că pe moment nu avem informaţii concrete. Şi noi ne pregătim cu anumite idei, discutăm cu toate cultele, cu instituţiile. Ideea principală este să reabilităm castelul şi să-l dăm în folosinţă. Păcat de clădirea aceea frumoasă să stea aşa distrusă", a spus Arthur Piricsi.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
Deocamdată, nu se ştie ce destinaţie va avea clădirea, însă se cunoaşte faptul că ar fi nevoie de o investiţie de cel puţin 6-7 milioane de euro.
"În aceşti ani s-a deteriorat foarte mult. Nu am avut dreptul că punem mâna pe el. Am început proiectări şi începem curăţirea pivniţei, curăţirea interioară. Ne aşteptăm la o investiţie de vreo 6-7 milioane euro. Totul depinde de forma de finanţare, dacă putem obţine fonduri şi pentru parcul dendrologic de şase hectare sau doar pentru anumite lucrări. Totul depinde de criteriile de finanţare", a afirmat edilul.
Bugetul de investiţii al oraşului Livada este de circa 2 milioane de lei pe an. Un calcul simplu arată că ar fi nevoie de toţi aceşti bani de pe următorii 15 ani ca să fie pus la punct castelul, iar administraţia să nu mai facă alte investiţii. Astfel, singura speranţă o reprezintă fondurile europene.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
"Pe vremuri, am umblat la ore de muzică în castel. În anii '80 era funcţional. Din 1995 a fost abandonat. Când am ajuns la primărie am văzut distrugerile, neglijenţa. Cu mai multe încercări nu am reuşit să găsim soluţie. Acum sperăm că suntem pe un drum pozitiv. Până acum nu am avut dreptul să batem un cui în castel. Din cauza neglijenţei sunt deteriorări mari. Este şi o ruptură de planşeu în partea de etaj, trebuie văzut în ce hal este. Cât sunt eu şi cu echipa cu care lucrez la Primărie neapărat vrem să îl punem la punct. Încercăm să prindem finanţare. Că reuşim sau nu, asta e altă poveste, dacă reuşim să întocmim un proiect, dacă vor fi finanţări, dacă primim punctele necesare... La valoarea respectivă alte surse nu sunt. Noi cam 2 milioane de lei putem folosi anual pe investiţii şi pe finanţări. Ce fac cu 2 milioane de lei când îmi trebuie 40 de milioane? Nici nu pot aduna banii că pe urmă nu facem nimic...", a precizat primarul.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
Despre familia Vecsey se ştie că era una dintre cele mai înstărite din zonă, deţinea circa 8.000 de hectare de terenuri agricole şi a fost prosperă până în 1944, când a fost nevoită să fugă din calea ruşilor, care au devastat castelul. De-a lungul timpului, jurnalistul Iosif Ţiproc a adunat mai multe mărturii ale oamenilor din localitate într-o carte. Aici se află şi mărturia fostului director al şcolii, profesorul Anzik Albert, care a reuşit să afle foarte multe date despre această familie. El a povestit cum baroneasa Eszter a refuzat să plece, motivând că aici s-a născut şi că aici vrea să moară şi cum şi-a pus speranţele în fosta ei îngrijitoare, Bancsi Juliska.
"În data de 20 octombrie 1944, cu două zile înainte de a intra ruşii în Livada, ea şi-a pregătit un bagaj mic şi a părăsit castelul, mutându-se la familia cameristei sale ce locuia într-o casă modestă în Livada. 'Dacă trece războiul ne vom muta înapoi' - a zis baroneasa", este mărturia profesorului Anzik Albert, din cartea "Conace, oameni, destine" a lui Ţiproc.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
Îngrijitoarea s-a căsătorit şi a avut cinci copii, timp în care a avut grijă şi de baroneasă fără să aibă niciun fel de pretenţie. Baroneasa a murit în 1951 şi a fost îngropată în spatele capelei Vecsey din localitate. După Revoluţie, membrii familiei care au îngrijit-o ar fi aşteptat ca fostul conte să se întoarcă şi să le ofere o minimă recompensă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
"Au fost propuneri ca măcar cheltuielile de înmormântare să fie achitate cumva la preţurile actualizate. Dar nimic nu s-a concretizat până la urmă. Averea dinastiei Vecsey este într-adevăr uriaşă. Castelul din Livada valorează sigur o avere inestimabilă, clădirile anexe la fel. (...) Moralmente la aceste averi ar avea dreptul şi familia Bancsi-Csuka care s-a îngrijit atâţia ani de baroneasă", a mai arătat profesorul Anzik Albert.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
Cert este că fosta cameristă şi familia ei au avut grijă de baroneasă fără să îi ceară nimic în schimb. Probabil că, dacă baroneasa ar fi lăsat un testament, alta ar fi soarta castelului astăzi.
"Fosta slujnică şi-a îngrijit baroneasa fără să îi perceapă nicio plată. Din păcate, familia ei nu poate revendica niciun imobil sau teren pentru că nu erau rude. Dacă făceau vreun act de moştenire poate situaţia ar fi fost alta azi. Dar mă gândesc că în urmă cu 50 de ani nimeni nu a crezut vreodată că regimul comunist va cădea şi el şi că fostele averi vor putea fi revendicate", a mărturisit, în cartea lui Iosif Ţiproc, secretara Primăriei Livada, Maria Popşa.
Foto: (c) Gil PIETRAR / AGERPRES
Astăzi, personajele principale sunt moarte. După baroneasa Eszer a rămas un castel, după îngrijitoarea Juliska o poveste, iar după Iosif Ţiproc o carte cu mărturii. Povestea se pierde odată cu schimbarea generaţiilor. Sarcina de a duce această poveste mai departe este acum a administraţiei locale, care are misiunea de a salva castelul de la dispariţie şi a-i reda strălucirea de altădată. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Georgiana Tănăsescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Argeș: Femeie de 78 de ani dată dispărută, găsită într-o pădure după căutări care au durat 48 de ore
O femeie în vârstă de 78 de ani, dată dispărută în cursul zilei de vineri, a fost găsită într-o pădure, duminică, după o operațiune de căutare care a durat 48 de ore, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș. La căutări au participat polițiști de la Secția de Poliție Rurală Bascov și Serviciul de Investi
Argeș: Un bărbat a murit și doi au fost grav răniți în urma unui accident rutier, la Buzoești
Un bărbat a murit și doi au fost grav răniți, duminică, în urma unui accident rutier produs pe un drum județean, în localitatea Buzoești. 'Din cercetările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, a rezultat că un bărbat de 34 de ani (...) care conducea un autoturism pe DJ 504 de pe raza comunei Buzoeșt
Proiectul Rally Start - 'România Pitorească' își propune reconectarea tinerilor cu rădăcinile satului românesc
Salvarea satului românesc de la declinul demografic tot mai accentuat din ultimii ani și reconectarea tinerilor cu valorile, tradițiile și gusturile autentice din zonele rurale ale României se află printre obiectivele unei inițiative curajoase și inovatoare care prinde contur: Raliul 'România Pitorească', susține Ionuț Diaconeasa, consilier
MAI: 14 șoferi sub influența drogurilor și 61 care consumaseră alcool, scoși din trafic în ultimele 24 de ore
Polițiștii de la rutieră au scos din trafic 521 de conducători auto, dintre care 61 consumaseră alcool și 14 se aflau sub influența drogurilor, în urma acțiunilor desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în ultimele 24 de ore. Șoferilor depistați astfel le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule p
IGPR - controale în zona trecerilor la nivel cu calea ferată: Peste 400 de sancțiuni, aplicate într-o singură zi
Peste 400 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 204.839 de lei, au fost aplicate de polițiștii de la transporturi într-o singură zi, în urma unor acțiuni pentru prevenirea accidentelor în zona trecerilor la nivel cu calea ferată. ''La data de 26 martie, polițiștii de la transporturi au acționat pen
Cod galben de creșteri de debite pe râul Jiu, pe sectorul aval confluență cu râul Motru, până la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenționare hidrologică Cod Galben pentru fenomene imediate, valabilă până la prânz, la ora 12:00, pe Râul Jiu - pe sectorul aval confluență cu râul Motru - amonte S.H. Podari. Potrivit hidrologilor, ca urmare a propagării viiturilor f
Prahova: Poluare cu petrol în Parcul Municipal Ploiești Vest, după ce o conductă a Conpet s-a spart
O conductă de transport pentru produsele petroliere aparținând companiei Conpet s-a spart, sâmbătă, iar o suprafață de câteva zeci de metri pătrați din Parcul Municipal Ploiești Vest a fost acoperită cu petrol, autoritățile de mediu fiind informate cu privire la acest incident. 'O conductă Conpet de transport petrol s-a s
Ilfov: Bărbat de 42 de ani, găsit decedat într-o mașină în parcarea unei societăți din Voluntari
Un bărbat de 42 de ani a fost găsit decedat sâmbătă, într-o mașină aflată în parcarea unei societăți comerciale din orașul Voluntari, informează IPJ Ilfov. ''La data de 29 martie, în jurul orei 13:00, polițiști din cadrul Poliției Orașului Voluntari au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către un cetățean cu pr
Spitalul Militar: Subofițerul găsit împușcat în cap la Târgu Jiu a decedat
Subofițerul de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, găsit de colegii săi, luni dimineață, în stare de inconștiență, prezentând o plagă împușcată în zona capului, a decedat sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila' din București. ''În dimineața
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până duminică la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică, la prânz, pe râuri care traversează cinci județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 29 martie, ora 12:00 - 30 martie, ora 12:00, se vor înregistra creșteri de d
Neamț: Un microbuz cu 12 copii și două autoturisme, implicate într-un accident pe DN2 E85, la Săbăoani
Un microbuz în care se aflau 12 copii și două autoturisme au fost implicate, sâmbătă, într-un accident rutier, pe DN2 E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit echipaje de pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști rutieri.
IGSU: 54 de localități din 14 județe și Capitala, afectate de vremea rea; 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți
Un număr de 54 de localități din 14 județe și Capitala au fost afectate de vremea rea în ultimele 24 de ore, salvatorii acționând pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 98 de imobile și pentru degajarea celor 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți. ''Urmare a manifestării fenomenelor
Vaslui: Pătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județ
Un număr de 60 de bucăți de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad și Huși, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos. 'Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de
Femeie în stare gravă după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Vaslui
O femeie în vârstă de 68 de ani a fost preluată în stare gravă de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din municipiul Vaslui. 'Pompierii vasluieni au intervenit cu o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă pentru evaluarea și acordarea de îngrijiri medicale unei per
Marșul pentru Viață - sâmbătă, în Capitală; tema - 'Fiecare om contează'
A 15-a ediție a Marșului pentru Viață se desfășoară sâmbătă în București, dar și în alte localități din țară și din Republica Moldova, tema fiind ''Fiecare om contează''. ''Marșul pentru Viață 2025 își propune să transmită un mesaj clar și puternic: fiecare viață are valoare, iar sprijinul oferit