logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Harghita: Aproximativ 350 de persoane, la comemorarea secuilor ucişi la Siculeni, în 1764; ministrul Justiţiei din Ungaria, la eveniment

Imagine din galeria Agerpres

Aproximativ 350 de persoane au participat sâmbătă, în localitatea harghiteană Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece, la eveniment fiind prezent şi ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit.

Evenimentul, care se desfăşoară în fiecare an, a început la biserica din localitate, unde a avut loc o slujbă de pomenire, apoi participanţii s-au adunat la monumentul "Siculicidium", ridicat în memoria celor ucişi, unde s-au ţinut discursuri şi au fost depuse coroane de flori.

Pe lângă ministrul Justiţiei de la Budapesta, Varga Judit, la comemorare au luat parte autorităţi locale şi judeţene din Harghita şi Covasna, parlamentari UDMR, reprezentanţi ai altor organizaţii ale maghiarilor, precum şi Potapi Arpad Janos, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate naţională în Guvernul Ungariei, dar şi ministrul Mediului din Guvernul României, Tanczos Barna.

Ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, a evocat, în discursul său, evenimentele din 1764, "care încă trezesc sentimente foarte puternice" şi a spus că martirii din Siculeni au ţinut la tradiţiile lor, au cerut să le fie respectate libertăţile, au crezut în Dumnezeu şi în dreptate şi astfel au făcut faţă unui imperiu, iar din martiriul lor trebuie trase învăţăminte.

 

Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO



"Noi totdeauna trebuie să ne apărăm acel drept ca în problemele care determină soarta naţiunii noastre noi să spunem ultimul cuvânt. Lupta noastră pentru libertate, lupta seculară, astfel devine palpabilă şi în provocările actuale europene", a arătat Varga Judit, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Ministrul Justiţiei din Ungaria a vorbit şi despre faptul că pentru Guvernul Ungariei cel mai important este ca secuii să-şi poată păstra identitatea.

"Deşi ne despart 670 de kilometri şi aici pot spune doar că, pentru noi, pentru Guvernul Ungariei, cel mai important este ca dumneavoastră să vă puteţi păstra identitatea maghiară, îmbogăţindu-vă, astfel, comunitatea, care este o comoară valoroasă pentru toată Europa şi pentru maghiarii din toată lumea este o mândrie. Şi în credinţa noastră naţională spunem că, noi, maghiarii, suntem mândri că prin lupta seculară am îmbogăţit această valoare europeană. Soarta comună ne arată obiective comune. Dumneavoastră trebuie să păstraţi cultura, tradiţiile şi să asiguraţi viitorul maghiar al Ardealului. Nu este o sarcină uşoară, dar Dumnezeu, în luptele cele mai grele, trimite cei mai buni războinici", a spus Varga Judit.

Aceasta a amintit şi de sprijinul oferit de Guvernul Ungariei pentru maghiarii din România, respectiv susţinerea sistemului de învăţământ din Ardeal, sprijinul acordat bisericilor, dezvoltării sportului, dar şi ajutorarea antreprenorilor din zonă şi cooperarea existentă între administraţiile locale din zonă şi cele din Ungaria.

La eveniment a participat şi ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, care a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul oferit maghiarilor de dincolo de graniţe.

"Vă rog, doamna ministru, să transmiteţi recunoştinţa şi mulţumirea secuilor şi să spuneţi în Ungaria că noi credem că naţiunea e una şi nu numai cred, ci fac oamenii de aici ceva ca naţiunea maghiară să fie unică", a spus Tanczos.

Acesta a rememorat curajul şi sacrificiul înaintaşilor şi a subliniat faptul că întotdeauna au fost secui care au scris istorie şi în faţa cărora generaţia actuală este obligată să-şi plece capul.

Potrivit traducerii asigurate de organizatori, Tanczos Barna a mai făcut referire, în discursul său, la pericolele şi provocările la care trebuie să facă faţă comunitatea maghiară, generate de război şi criza economică.

El a vorbit de pericolul naţionalismului extremist, susţinând că "sunt grupuri extremiste care se consolidează, se înfiinţează grupuri şi partide şi devin din ce în ce mai puternice".

Totodată, ministrul Mediului a adus în atenţie şi fenomenul fake news-ului, dar şi provocările generate de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de faptul zeci de mii de oameni migrează în căutarea unei vieţi mai bune.

"Am încredere că, învăţând din istorie, umblând cu ochii deschişi în lume, vedem care sunt pericolele care pândesc comunitatea noastră. Tot noi trebuie să punem întrebarea dacă vedem acest pericol, dacă suntem şi capabili să dăm un răspuns, dacă suntem capabili să găsim instrumentele şi răspunsurile corecte la aceste provocări. Dacă-i putem ridica pe cei căzuţi, dacă-i putem consola, dacă putem să facem faţă acestui flux de informaţii false şi dacă miniştrii, conducătorii autorităţilor locale, întreprinzătorii, dacă sunt capabili să găsească soluţii la aceste provocări economice. Eu sunt convins că da, sunt convins că şi în vremurile cele mai grele, noi, aici, în ţinutul secuiesc, am găsit răspunsurile", a spus Tanczos Barna.

Evenimentul de la Siculeni a s-a încheiat cu depuneri de coroane la monumentul Siculicidium.

Potrivit datelor istorice, locuitorii din Siculeni au fost ucişi pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece. În zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldaţi austrieci au înconjurat satul Siculeni, iar două tunuri au deschis focul asupra localităţii. Ulterior, soldaţii au intrat în satul bombardat şi i-au măcelărit pe toţi cei care le-au ieşit în cale, inclusiv femei şi copii.

Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifră mai mare, susţinând că e vorba probabil de cel puţin 400 de victime. Pe locul măcelului a fost ridicat un monument în memoria celor masacraţi. AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 16-01-2025 15:27

Harghita: Salvamontiștii au acordat primul ajutor în aproape 500 de cazuri, în 2024; majoritatea intervențiilor-pe pârtiile de schi

Salvamontiștii harghiteni au acordat primul ajutor în aproape 500 de cazuri, în anul 2024, majoritatea intervențiilor având loc iarna, pe pârtiile de schi. Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Județean (CJ) Harghita, în cadrul căruia funcționează Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo, în anul 2024

Social 16-01-2025 15:22

Bistrița-Năsăud: Trei locuințe protejate pentru tineri adulți cu dizabilități și un centru de zi, inaugurate la Beclean

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud a inaugurat joi, în orașul Beclean, trei locuințe maxim protejate și un centru de zi pentru tineri adulți cu dizabilități severe, construite printr-un proiect derulat în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDP

Social 16-01-2025 15:05

Brașov: Persoană căzută într-o râpă lângă o pârtie din Predeal, salvată cu elicopterul SMURD

Elicopterul SMURD a fost solicitat, joi, să intervină pentru salvarea unei persoane care a căzut într-o râpă în zona pârtiei Clăbucet din Predeal, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov. Conform sesizării primite de salvatori, existau șanse ca persoana rănită să fie inconștientă. Au fost mobilizat

Administratie 16-01-2025 14:58

Tulcea: A început amenajarea depoului pentru autobuzele electrice

O asociere formată din mai multe firme a început lucrările de construcție a depoului pentru autobuze electrice și a stației de capăt pentru acestea, lucrările derulate în cadrul unui proiect inițiat Primăria municipiului Tulcea încă din anul 2018 urmând să se încheie cel mai probabil în acest an. Potrivit un

Social 16-01-2025 14:51

Bihor: Terapie prin teatru senzorial pentru copiii cu autism - un proiect unic în țară

Copiii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) din școlile speciale, dar și cei integrați în învățământul de masă vor beneficia până în iulie de un proiect unic în țară, anume terapie prin teatru senzorial, derulat de Asociația orădeană Orca și partenerii săi.  

Administratie 16-01-2025 14:03

Robert Negoiță face apel la Nicușor Dan pentru salvarea clădirii fostului Liceu 'Timpuri Noi'

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, face apel la edilul general Nicușor Dan și la Municipalitate pentru deblocarea demersurilor administrative de achiziționare a clădirii fostului Liceu 'Timpuri Noi' de pe Calea Dudești, evaluată la 600.000 de euro, pentru a fi reintrodusă în circuitul educațional, după ce a trecut în ultimii ani printr-un proc

Social 16-01-2025 13:35

MApN: Dezinformări privind modernizarea Bazei militare de la Kogălniceanu - eforturile sunt de apărare și descurajare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) respinge speculațiile privind procesul de extindere și modernizare a Bazei 57 Aeriană 'Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino' de la Mihail Kogălniceanu, apărute în spațiul public românesc și internațional, prin care sunt vehiculate 'interpretări și scenarii manipulatorii, neconforme cu realitatea'.

Social 16-01-2025 10:53

Harghita: Zeci de polițiști au donat sânge și și-au luat liber, în semn de protest față de 'Ordonanța trenuleț'

Zeci de polițiști din județul Harghita au donat sânge, joi și au beneficiat de o zi liberă, protestând, în acest fel, față de 'Ordonanța trenuleț', adoptată de Guvern. Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Polițiștilor Europeni 'EUROPOL'- Filiala Harghita, la acțiunea de protest au participat polițișt

Administratie 16-01-2025 10:20

Arad: Parc de distracții pe terenul unui fost depozit de armament, la Ineu

Un parc de distracții va fi amenajat la marginea orașului Ineu, pe terenul unui fost depozit de armament primit în urmă cu câțiva ani de administrația locală de la Ministerul Apărării Naționale (MApN), proiectul obținând o finanțare europeană de 1.250.000 de euro. Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, a declarat joi, pentru

Administratie 16-01-2025 10:19

Nicușor Dan îi îndeamnă pe liceeni să se înscrie în programul de voluntariat al Proedus

Elevii din clasele IX - XII se pot înscrie online pentru 'Voluntar PROEDUS 2.0', cel mai mare program de voluntariat din țară, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. El îi îndeamnă pe liceeni să se înscrie în acest program dedicat promovării educației și dezvoltării comunității, 'mai ales că voluntari

Social 16-01-2025 10:00

Satu Mare: Bărbat găsit carbonizat într-un incendiu

Un bărbat a fost găsit carbonizat, în propria locuință din județul Satu Mare, în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului, informează, joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Someș'. Potrivit sursei citate, pompierii au intervenit la incendiul din localitatea Oar cu trei autospeciale de stingere cu apă și spum

Administratie 16-01-2025 09:57

Maramureș: Zăpada căzută în Munții Rodnei, 55 de centimetri; curg sloiuri de gheață pe patru râuri

Stratul de zăpadă căzut în zona montană a ajuns la 55 de centimetri, iar pe principalul tronson de drum național și județean care asigură conexiunea dintre municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației drumarii au împrăștiat peste 140 de tone de material antiderapant, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă.

Administratie 16-01-2025 09:11

Sibiu: Primăria investește peste 300.000 de lei în amenajarea primelor chioșcuri moderne pentru vânzarea florilor

Primăria municipiului Sibiu a anunțat joi, că va investi peste 300.000 de lei în acest an, pentru amenajarea primelor nouă chioșcuri moderne unde se vor comercializa flori, potrivit unui comunicat de presă. 'Pe lângă piețele agroalimentare mari - Cibin, Rahovei și Vasile Aaron - pe domeniul public din Sibiu sunt amenajate &icir

Social 16-01-2025 09:00

REPORTAJ Vaslui: VOCE - concursul care și-a propus să-i învețe pe adolescenți că perfecțiunea nu e mereu o soluție

Centrul Cultural 'Dimitrie Cantemir' Vaslui a găzduit competiție specială, concursul de vorbit în public 'VOCE - de la cuvinte, la campioni', organizat în cadrul proiectului #Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025. Concursul le-a dat celor 14 tineri finaliști, din totalul celor 27 înscriși, ocazia

Social 16-01-2025 08:52

Neamț: Bărbat decedat într-un incendiu care i-a cuprins casa din Borlești

Un bărbat din localitatea Borlești a fost găsit decedat de pompieri în locuința cuprinsă de incendiu, a informat, joi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. 'La sosirea primelor echipaje de intervenție, incendiul se manifesta la acoperiș și în două camere ale unei locuințe, existând posibilitatea propagări