logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Circa 280.000 de persoane afectate de războiul din Ucraina au intrat în România prin Isaccea

Image

Aproape 280.000 de persoane afectate de războiul declanşat de Rusia în Ucraina au intrat în acest an în Uniunea Europeană prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea, în ultima perioadă valorile de trafic fiind mai ridicate, iar şoferii de camioane aşteptând cel puţin trei zile pentru a ajunge în vamă.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea AGERPRES de către Garda de Coastă, din cele aproape 280.000 de persoane care au intrat în România prin Isaccea până vineri, circa 260.000 sunt ucraineni, numărul total al mijloacelor de transport înregistrate pe acelaşi sens de poliţiştii de frontieră fiind de circa 70.000.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, a declarat, pentru AGERPRES, că joi, 29 decembrie, circa 1.100 de persoane cu aproximativ 280 de autovehicule au intrat în România prin vama Isaccea, iar alte aproximativ 700 de persoane cu circa 195 de autovehicule au ieşit din România spre Ucraina.

"La punctul de trecere a frontierei Isaccea, valorile sunt mai ridicate, dar nu depăşesc capacitatea Poliţiei de Frontieră de a gestiona controlul la intrarea sau ieşirea din ţară. Lucrăm de capacitate normală fiind pregătiţi pentru orice valori de trafic care se pot ivi", a precizat reprezentantul Gărzii de Coastă.

Având în vedere numărul mare de camioane care aşteaptă în diferite zone din Isaccea să ajungă pe drumul de legătură dintre vamă şi drumul european 87, Andrei Ene a menţionat că poliţiştii de frontieră fac tot posibilul pentru a fluidiza tranzitul în vamă în condiţiile infrastructurii.

"Degeaba aducem 300 de poliţişti de frontieră dacă punctul de trecere a frontierei x are o singură arteră de control sau două artere de control", a explicat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Unii şoferi de camioane care aşteptau joi după-amiază să ajungă în zona de control se plângeau din cauza timpilor lungi de aşteptare din afara vămii.

 


"De Crăciun, eram la vama Negru Vodă, iar Anul nou îl fac aici", a afirmat Ghenadie Voitenko, din Odessa.

A ajuns în Isaccea chiar pe data de 25 decembrie şi spune râzând că cele mai mari probleme pe care le are sunt provocate de "soba care s-a stricat".

"Oamenii care vin aici şi nu au toate documentele care sunt necesare, când trec în partea aceea, opresc înaintarea. Asta e problema în partea ucraineană. Aici nu sunt probleme la vamă sau cu Poliţia de frontieră. Mai intră unii în faţă", a afirmat Voitenko.

 


Un alt şofer de camion, Roman Ceban, din Viniţa, Ucraina, spune că reprezentanţii instituţiilor publice din vămile aflate pe cele două maluri ale Dunării ar trebui să colaboreze.

"În Ucraina nu e lumină. Azi (joi, n.red.) au zburat 70 de rachete, nu lucrează serverul necesar vameşilor şi nu e înţelegere între vama din Ucraina şi cea din România. Merge un bac plin cu circa 20 de TIR-uri, când ajung acolo nu au toate documentele, iar acolo se opresc şi de pe malul românesc nu mai poate pleca nimeni", a explicat Roman Ceban, ajuns în zona oraşului Isaccea pe data de 26 decembrie.

Pentru a evita discuţiile aprinse cauzate de conducătorii de TIR-uri care nu respectă ordinea sosirii în vamă, el spune că autorităţile din România ar trebui să realizeze un sistem electronic.

"În locurile în care suntem parcaţi, la vii, în cariera de piatră, trebuie să fie un control electronic. Toţi conducătorii să fie înregistraţi şi, pe drumul acesta drept, să intre doar când le vine rândul", a mai spus Ceban.

În aceeaşi zi cu Ceban, în Isaccea, a ajuns şi Serghei Colesnik care spune că ar trebui suplimentate mijloacele de transport pe apă.

"Ar trebui să fie două bacuri sau să se facă un pod. Între vămi să fie nişte înţelegeri, schimburi de informaţii şi să se dea bătaie mai repede acolo (în vama ucraineană, n.red.)", a afirmat Colesnik.

Translatorul Ivan Cosma spune că Inspectoratul de Poliţie Judeţean a făcut ordine în accesul în vamă.

"Organizarea din partea Poliţiei este la un nivel tare înalt. Lucrează şi zi şi noapte. Poate cineva mai scapă (şi sare rândul, n.red.), dar ei între ei... Nu demult, turcii l-au tăiat pe un georgian. S-au bătut că a vrut unul să intre fără rând. Poliţia i-a cercetat şi i-a pus la punct pe toţi", a spus Ivan Cosma.

După ce închid reportofonul, probabil considerând că problema este una personală, şoferii de TIR atrag atenţia asupra toaletelor.

"Nu sunt în regulă. Noi suntem dispuşi să plătim chiar şi pentru un duş. Suntem de zile întregi de drum. Să scrieţi şi asta", spune Ghenadie Voitenko.

Spaţiile din apropierea trecerii de frontieră s-au reorganizat, dar punctul de acordare ajutor este uşor de recunoscut după bulina albastră.

"Pe 25 decembrie, de Crăciun, am avut 38 de persoane pe care le-am ajutat. Cele mai multe, 31, au avut nevoie de transport la Bucureşti sau la Galaţi. De Revelion, voi fi la serviciu. Dacă la ora 22.00 nu mai este nimeni, nu avem de ce să rămânem aici, că noaptea circulă în mod special doar cei care au autoturisme, iar ei de obicei nu au nevoie de serviciile noastre", a afirmat asistent managerul asociaţiei You Hub, Marian Dan.

În vamă, bacul vine şi pleacă o dată la trei ore. Pleacă din România, pe jos, mame cu copii mici, dar şi camioane. Ajung în România autocare şi maşini mici.

"Sunt din Herson şi de două luni sunt în România, la Constanţa, pe programul guvernamental. Am fost până la Odessa, la prieteni, pentru că în Herson nu am curaj să ajung. De Anul nou o să fiu la Constanţa, lângă soţul meu. O să sărbătoresc şi Anul nou pe stil vechi. Încă nu ştiu ce vor face de Revelion", a afirmat Liza M.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, în tabăra mobilă din vama Isaccea sunt 35 de locuri de cazare temporară pentru persoanele care vin din zonele de conflict armat din Ucraina.

"Aceste locuri sunt dispuse în mai multe containere specializate şi corturi şi sunt dotate atât cu paturi, pături cât şi cu dispozitive de încălzire. În cazul în care situaţia o impune, iar numărul persoanelor care fug din calea războiului creşte, capacitatea de cazare se poate mări la un total de 200 de locuri prin instalarea corturilor taberei mobile în doar câteva ore", a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Daniel Năstase.

Reprezentantul instituţiei publice a menţionat că în curând în zonă se va monta şi un container cu spaţii pentru duş.

"În perioada cea mai scurtă, vor fi montate două containere, unul cu toalete, iar altul cu spaţii pentru duş. Montarea acestora este condiţionată de lucrările de aducţiune a utilităţilor publice. Menţionăm că aceste facilităţi din tabăra mobila vor deservi strict persoanele care fug din calea războiului. ISU Delta are atribuţii în a gestiona exclusiv aceste persoane care intră pe teritoriul României", a precizat Năstase.

Potrivit Gărzii de Coastă, de la începutul războiului din Ucraina până vineri, 30 decembrie, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea, în România, au ieşit din România circa 245.000 de persoane cu aproximativ 68.000 de autovehicule.

Punctul de trecere a Dunării cu bacul între oraşul Isaccea, judeţul Tulcea, şi localitatea Orlovka, regiunea Odesa, Ucraina, a fost deschis traficului de marfă, în luna august a anului 2020, în urma punerii în practică a unui proiect european în valoare de 5,15 milioane de euro care avea drept obiectiv dezvoltarea comunităţilor defavorizate româno-ucrainene din cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odesa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir).

Punctul de trecere a Dunării cu bacul amenajat la graniţa româno-ucraineană ajută firmele de transport prin scurtarea timpilor de aşteptare la frontieră, a costurilor, dar şi a distanţelor, în condiţiile în care, până la deschiderea vămii din Isaccea, pentru a ajunge în România, transportatorii ucraineni erau obligaţi să ajungă la Giurgiuleşti, judeţul Galaţi, şi să tranziteze pe o scurtă distanţă teritoriul Republicii Moldova, implicit să plătească taxe de drum.

În contextul declanşării războiului din Ucraina, Isaccea a devenit unul dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, iar autorităţile judeţului Tulcea au solicitat sprijin celor naţionale pentru dezvoltarea acestuia, în contextul în care infrastructura s-a dovedit subdimensionată. AGERPRES/(AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 13-05-2025 11:02

Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic

Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o

Social 13-05-2025 11:01

Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'

Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au

Social 13-05-2025 10:01

Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac

Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio

Social 13-05-2025 09:56

Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița

Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în

Social 13-05-2025 09:39

Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil

Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într

Social 13-05-2025 09:25

Primarul municipiului Piatra-Neamț anunță o serie de reduceri și gratuități pentru transportul cu telegondola

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Adrian-Vasile Niță, a anunțat o serie de gratuități permanente pentru mai multe categorii de persoane, atât din oraș și zona limitrofă cât și pentru cei care vin din alte județe pentru diverse evenimente și vor să se plimbe cu telegondola. Astfel, locuitorii din Piatra-Neamț, Gârcina, Alexa

Social 13-05-2025 08:47

Buzău: Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10

Pe versanții din zona localității Siriu, de-a lungul DN 10 Buzău-Brașov, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunță instalarea unor senzori de impact care permit alertarea autorităților în situația în care au loc desprinderi de rocilor, facilitând intervenția rapidă și punerea în siguranță a circulației rutiere.

Social 13-05-2025 07:17

Argeș: Microbuz cu pasageri lovit de un tren, la Pitești; nu s-au înregistrat victime

Un microbuz în care se aflau 11 persoane a fost lovit de un tren, marți dimineață, la o trecere la nivel cu calea ferată din municipiul Pitești. Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în cartierul Prundu din zona de sud a municipiului Pitești

Administratie 12-05-2025 19:04

Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness

Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa

Administratie 12-05-2025 18:18

Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările

Social 12-05-2025 18:06

Emisiunea 'Florile livezilor' - de marți, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunță introducerea în circulație, începând de marți, a emisiunii filatelice 'Florile livezilor', compusă din patru mărci poștale și un plic 'prima zi'. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, imaginile mărcilor poștale ilustrează florile următorilor pomi fructiferi: Mărul (

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve

Administratie 12-05-2025 16:42

Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR

În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun

Administratie 12-05-2025 16:38

Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.

Administratie 12-05-2025 14:51

Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.