logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CRĂCIUN2022/ Sibiu: Copiii din Gura Râului duc mai departe tradiţiile, jocul şi portul popular

Image

În comuna Gura Râului, situată la 18 kilometri de municipiul Sibiu, în Mărginimea Sibiului, acolo unde râul Cibin iese din munţii Cindrel, s-a născut cel mai vechi ansamblu profesionist din România în urmă cu 78 de ani, "Junii Sibiului". De atunci, aici, de la copil până la bătrân, toată lumea iubeşte portul tradiţional, în culorile alb şi negru, şi se mândreşte cu el.
 

Dacă, în urmă cu aproape opt decenii, guranul Ioan Macrea s-a îngrijit să nu se piardă jocul şi portul şi a format "Junii Sibiului", astăzi, fiica sa, tot coregrafă, Silvia Macrea, împreună cu unul dintre cei mai talentaţi dansatori profesionişti, coregraful Ioan Crăcea, reuşeşte să pregătească peste 200 de copii şi tineri, săptămânal, la Gura Râului, în aşa fel încât să nu se piardă tradiţia.

Copiii de la Gura Râului au fost în aceste zile vedetele spectacolului ''La toată casa-i lumină!'', parte a proiectului ''Bucatele Crăciunului''. Copii de la vârsta de patru ani, îmbrăcaţi în port tradiţional, au colindat şi jucat cu drag de sărbători. Primiţi cu aplauze, gogoşi de post şi câte o plăsuţă cu dulciuri, cadou de la Moş Crăciun, aceşti copii din comuna situată în inima ţării şi-au arătat mândria că sunt români.

 

Cei mici şi-au făcut apariţia pe scenă, doi câte doi, ţinându-se de mână, în aplauzele publicului aflat în sala de spectacole care poartă numele Ioan Macrea. "Am plecat să colindăm, Domn, Domn să-nălţăm" - s-a auzit nu doar de pe scenă, dar şi din sală, de pe buzele mamelor şi bunicilor. După primul colind, copiii au prins curaj şi au oferit tuturor mai mult decât un cântecel, prin mesajul transmis: "Tare fericit sunt eu, că-s copil în satul meu; Mi-i drag şi jocul românesc, dar nu ştiu cum să-l pornesc; Oi munci şi l-oi porni, de ruşine eu n-oi fi; Eu sunt copil de guran, voi fi mare peste ani; Iar când mare eu voi fi, jocul bine l-oi porni, satul lumii s-o mândri".

Aşa arată Ansamblul de dansuri "Bujorul de munte" de la Gura Râului, cu 200 de copii şi tineri care ştiu ce înseamnă portul popular românesc, tricolorul de la brâu şi care au fost învăţaţi de mici să nu îşi uite originea, satul şi tradiţiile.

 

"Cred cu tărie că, acolo de sus, marele Ioan Macrea poate să fie mândru de fenomenul căruia i-a dat naştere la Gura Râului. Poate să fie mândru de modul în care Silvia Macrea şi Ionică Crăcea continuă să aducă pe scenă tinerii satului de la vârste fragede", a spus, la finalul reprezentaţiei copiilor, prezentatorul spectacolului, Traian Stoiţă.

Acesta este un alt guran care a compus şi interpretează, printre altele, şi un imn al localităţii - "Satul meu, mândră grădină".

 

Gura Râului este comunitatea unde bunicii, părinţii, dascălii, preoţii, primarul şi artiştii născuţi aici s-au strâns de ani de zile ca să le ofere copiilor lecţia tradiţiilor româneşti.

"Vreau să le mulţumesc tuturor membrilor Ansamblului 'Bujorul de munte'. Să-i felicit din suflet pentru prestaţia din această seară, au avut foarte mari emoţii. (...) Eu vă mulţumesc pentru că alegeţi ca în timpul liber să veniţi aici, la Centrul Cultural 'Ioan Macrea', pentru a învăţa jocurile populare româneşti. Vă mulţumesc frumos şi mă înclin în faţa voastră. (...) Vă mulţumesc, dumneavoastră, dragi gureni. (...) Mulţumesc tuturor artiştilor care astăzi au venit să vestească Naşterea Domnului, aici, de pe scena de la Gura Râului, iar dumneavoastră din suflet vă urez sărbători frumoase, cu linişte şi pace în casele şi sufletele dumneavoastră! Doamne ajută!", a transmis, la finalul reprezentaţiei copiilor şi tinerilor, coregrafa Silvia Macrea.

 

Este de apreciat faptul că în comuna Gura Râului tradiţiile şi obiceiurile vechi încă se mai păstrează şi nu doar în spectacole.

Una dintre tradiţiile care sunt duse mai departe se numeşte "Junii". În 6 decembrie se aleg o ceată de juni - un grup de colindători - şi cele trei oficialităţi ale cetei, conduse de un şef numit "Judele". "Junii" merg pe la casele oamenilor şi colindă începând cu prima zi de Crăciun şi până după Anul Nou. Ei au dansuri foarte vechi pe care le joacă cu pasiune, se arată pe site-ul primăriei din localitate.

Altă tradiţie păstrată şi azi se referă la "Cetele de crai". Sunt între patru şi şapte cete (grupuri) de câte patru fiecare, având rolul lui Irod şi cei trei magi. Copiii merg pe la casele oamenilor în costum şi au o poezie pe care o recită.

 

Cei care nu ajung de Crăciun la pensiunile din zonă o pot face cu alte ocazii, pentru că e un loc care merită văzut. "Ar trebui să vezi, cândva, Gura Râului, ca să înţelegi ce înseamnă colţ de rai cu străveche tradiţie în cultura românească", scria Lucian Blaga, unul dintre cei care au ajuns în această comună din Mărginimea Sibiului. AGERPRES/(A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 11-04-2025 17:07

Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja

Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.  

Social 11-04-2025 16:12

REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute

Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.  

Social 11-04-2025 16:00

Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 11-04-2025 15:04

Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor.   'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri

Social 11-04-2025 14:55

Hunedoara: Târgul Colecționarilor la Deva, în acest weekend

Pasionații de obiecte rare și valoroase din întreaga țară sunt așteptați sâmbătă, la Deva, la o nouă ediție a Târgului Colecționarilor, care se va desfășura în holul mare al Casei de Cultură din municipiu. Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii pre

Social 11-04-2025 14:22

Hunedoara: Prime de Vinerea Mare și Paște pentru angajații Complexului Energetic Valea Jiului

Angajații Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor beneficia de prime în bani cu ocazia Sărbătorilor Pascale, cei 2.300 de mineri și energeticieni din cadrul companiei urmând să primească o sumă de 400 de lei brut pentru Vinerea Mare și 400 de lei brut pentru Paște. 'Primele pentru sărbătoarea de Vinerea Mare și pentru Paș

Administratie 11-04-2025 13:54

Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea

Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Social 11-04-2025 13:50

Teleorman: ''Maraton pentru educație antreprenorială'', organizat de CONAF pe 15 aprilie

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) - Sucursala Teleorman organizează pe 15 aprilie, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, de la ora 10:00, semifinala concursului de planuri de afaceri ''Maratonul pentru Educație Antreprenorială''. Conform organizatorilor, ''Maratonul pentru E

Social 11-04-2025 13:34

TPBI: Tramvaiul 36, deviat de sâmbătă pentru efectuarea unor lucrări la calea de rulare de pe Bd. Chișinău

Linia de tramvai 36 va fi deviată de sâmbătă la terminalul 'Pantelimon' pentru a permite efectuarea lucrărilor la calea de rulare a tramvaielor de pe Bd. Chișinău, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'Începând de sâmbătă, linia de tramvai 36 va

Social 11-04-2025 12:10

ISUBIF: Trei persoane rănite în urma unui incendiu la un apartament din Aleea Haiducului din București

Trei persoane au fost rănite, vineri, dintre care două au fost transportate la spital, în urma unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului din București. ''Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament din Aleea Haiducului, la nivelul etajului 7. Arderea se manifestă cu flacără deschisă. La caz

Social 11-04-2025 12:03

VIDEO Monica Dajbog: 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați la evenimentele organizate de Florii

Peste 24.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați, în weekend, pentru buna desfășurare a manifestărilor publice și a procesiunilor religioase organizate cu ocazia Floriilor Ortodoxe și a celor Catolice, precum și pentru menținerea climatului normal de ordine publică.

Social 11-04-2025 12:00

REPORTAJ Tulcea: Pensiunile din județ, rezervate de sărbătorile pascale (GALERIE FOTO)

Aproximativ 80% din unitățile de cazare din Delta Dunării sunt deja rezervate în perioada sărbătorilor pascale, ofertele pentru trei nopți plecând de la 1.700 de lei și oferind oaspeților atât gastronomie locală specifică zonei, cât și activități în aer liber.

Social 11-04-2025 11:26

Prahova: Tren de pe ruta Budapesta-București cu 400 de călători la bord, implicat într-un accident la Bușteni

Un tren care circula pe ruta Budapesta-București, având circa 400 de călători la bord, a fost implicat, vineri, într-un accident care s-a produs pe raza orașului Bușteni, cartier Poiana Țapului. Conform datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, trenul a acroșat un camion care tracta un trailer fără &ic

Social 11-04-2025 11:18

Harghita: Stânele din arealul munților Hășmaș, cartografiate și incluse pe o hartă online, pentru siguranța turiștilor

Stânele din arealul munților Hășmaș sunt cartografiate, în această perioadă, și vor fi integrate într-o hartă online interactivă, pentru ca cei care fac drumeții în natură să evite eventuale întâlniri nedorite cu câinii de pază. Cartografierea este realizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară H

Social 11-04-2025 11:07

Arad: Peste o mie de decorațiuni pascale, oferite de studenți pacienților de la Spitalul Județean

Peste o mie de decorațiuni și aranjamente cu tematică pascală au fost oferite de studenți pacienților internați în aceste zile în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în cadrul unei campanii care și-a propus să aducă zâmbetele pe fețele celor suferinzi.