logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/ George Negrea - folkistul iubitor de Dacii vechi care promovează România în Polonia

Image

Un tânăr folkist iubitor de Dacii vechi din judeţul Satu Mare promovează România în Polonia de cel puţin 10 ani, el reuşind în urmă cu un an să se angajeze la Institutul Cultural Român de la Varşovia, având astfel şi o funcţie oficială din care poate sprijini în alt mod cultura românească.

 



George Negrea şi-a început cariera muzicală în municipiul Satu Mare, el fiind cântăreţ de muzică folk şi patriotică, având şi mai multe compoziţii proprii pe care a reuşit să le pună pe un CD. A activat ca jurnalist la o publicaţie din judeţ, după care s-a angajat la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare, iar de un an a reuşit să ocupe un post de coordonator proiecte culturale în cadrul Institutului Cultural Român de la Varşovia.

 



Legătura lui cu oamenii din Polonia s-a format în urmă cu circa 10 ani, când i-a cunoscut pe cei de la Drum Bun, un club de polonezi care deţin mai multe Dacii vechi şi care vorbesc româneşte. Au început să organizeze împreună evenimente şi caravane. Polonezii din Cracovia şi-au deschis chiar şi un bar românesc unde sunt produse româneşti, având şi un club al vorbitorilor de limbă română.

 



"Principalul obiectiv este de a promova cultura românească polonezilor. Materialele şi cam tot ce facem aici este în limba poloneză. Facem festivaluri de film, de fotografie, expoziţii tematice, chiar şi concerte. Asta a fost şi ideea, de asta am reuşit să şi vin. Am experienţă de 10 ani cu Polonia, cu cei din Cracovia. Am început cu cei din Drum Bun, cu pasionaţii de automobile Dacia. De acolo am ajuns să facem promovare turistică culturală noi în Polonia şi polonezii în România. Era o reciprocitate", a mărturisit George.

 



Potrivit acestuia, românii au o imagine foarte bună în Polonia.

"Românii sunt văzuţi foarte bine. S-a pus accent pe lustruirea imaginii României, oricum românii nu sunt rău văzuţi în Polonia, din pricina mai multor situaţii istorice. Cel mai important aspect ar fi acela în care aurul Poloniei a fost salvat de români în cel de-Al Doilea Război Mondial, Guvernul Poloniei a fost refugiat la Iaşi când Polonia a fost ocupată de nemţi. Au un respect pentru români", arată George.

 



El nu s-a despărţit de Dacia lui veche de aproape 50 de ani, ci a dus-o cu el în Varşovia şi o parchează în faţa Ambasadei, atrăgând astfel atenţia trecătorilor.

"Mi-am adus Dacia la Varşovia, pot să spun că face senzaţie când o scot pe străzi. Pe perioada verii am parcat-o în faţa Ambasadei şi la un moment dat ajunsese chiar foarte cunoscută pe grupurile de pasionaţi de maşini clasice. Circula fotografia cu Dacia în faţa Ambasadei, era un contrast. Comentau polonezii că îşi aminteau de prin anii '80 cum erau parcate 10 Dacii. Era parcă o reîntoarcere în timp. Am participat şi anul acesta şi am contribuit la organizarea întâlnirii Drum Bun, care s-a ţinut în sud-vestul Poloniei. Au fost prezente aproximativ 60 de automobile, din care 20 din România", a menţionat George Negrea.

Dacia pe care o deţine a găsit-o întâmplător. Un tânăr voia să o predea la fier vechi şi l-a invitat să îşi ia câteva piese dacă are nevoie, ştiind că George are Dacii vechi. Văzând cum se prezintă, George a cumpărat-o pe toată, pentru suma de 800 de lei.

"E o Dacia 1.300 din 74. Cu maşina asta am fost aproape în fiecare vară cu rulota la mare. În 6 ani am făcut aproape 60.000 de km fără nicio reparaţie mai consistentă, în afară de o pană serioasă sau un rulment spart. Maşina am cumpărat-o din Satu Mare, de vreo 10 ani, era uitată într-un garaj. Mi-a scris pe Facebook un băiat că are o Dacie şi vrea s-o ducă la fier vechi şi să mă duc să îmi iau ceva piese de pe ea. M-am dus acolo şi am văzut că maşina arăta foarte bine. Am zis să ne înţelegem că o iau toată, dar era problemă cu transcrierea. Era pe numele bunicului, nici tatăl nu trăia şi trebuia făcută succesiune. Nu puteam să n-o iau că era prea faină. Am dat 800 de lei pe ea. Am stat aşa doi ani cu ea până când am rezolvat actele", a povestit George.

 



Următoarea acţiune pe care o organizează George Negrea este în 2 decembrie la Wieliczka, o localitate de lângă Cracovia, unde va fi sărbătorită Ziua Naţională a României, cu sprijinul primăriei de acolo şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare. Va fi un spectacol românesc pentru polonezi.

Cariera în diplomaţie i-a adus un alt statut, astfel că este mai rezervat pe partea muzicală. "Mai cânt mai mult în privat. Ne întâlnim cu prietenii din Cracovia, mai facem un foc de tabără, ne plimbăm cu Daciile. N-am mai compus. Mi-a ieşit albumul pe care am două piese bilingv polono-română. Într-un mediu diplomatic nu îşi permiţi să faci greşeli pentru că imediat poţi să declanşezi o situaţie neplăcută", consideră el.

Planurile lui sunt să îşi ducă misiunea în Polonia la bun final, iar apoi, dacă va fi posibil, să aplice la Satu Mare ce a învăţat.

"Momentan, vreau să îmi îndeplinesc misiunea cu succes. Sunt pe un mandat de 4 ani, cu posibilitate de prelungire sau de a pleca în altă ţară. Momentan, gândul meu este să mă întorc acasă şi să pun în practică ce învăţ aici. Sunt lucruri care lipsesc în Satu Mare, de la modul de organizare a evenimentelor, nivelul lor, sunt anumite coduri de protocol, am observat ce greşeli fac cei din administraţii şi la aranjarea drapelelor. Modul în care foloseşti simbolul naţional e destul de strict, definit prin lege, e chiar o lege, dar se cam trece cu vederea. Unele par banale şi multă lume trece cu vederea", a punctat George.

Pentru a fi primit în diplomaţie, el a urmat un curs de specializare de şase luni la Ministerul Afacerilor Externe, în care a învăţat foarte multe lucruri.

"Mi-a fost greu şi nu pot să spun că nu e greu nici acum, dar am noroc că este o echipă foarte faină aici. Scopul meu este să promovez cât mai mult România şi valorile noastre. Recent au plecat delegaţii de la Ministerul Turismului care au fost la Târgul de Turism din Varşovia, care e cel mai mare târg de turism din Polonia, unde România a avut cel mai mare stand. Nu ştiu oficial să fi fost cel mai mare, dar aşa l-am văzut eu. Pentru români polonezii sunt turiştii numărul 1 care vizitează România. Din păcate, nu este o statistică oficială pentru că turiştii polonezi nu merg în România pe pachete şi nu este o evidenţă a lor. Am fost la Vama Veche cu rulota şi cinci rulote în stânga cinci în dreapta erau polonezi", povesteşte George Negrea.

 



El simte că lipseşte promovarea pe partea de turism, deoarece ar veni mai mulţi polonezi în vacanţe în România, dar nu se găsesc pachete turistice.

"Există interes imens din partea polonezilor. În vară am cunoscut un domn a cărui soţie e vicepreşedinta Agenţiilor de turism din Polonia. Au fost în România şi au spus că a fost una dintre cele mai frumoase experienţe, dar au fost pe cont propriu pentru că nu au găsit pachet pe care să îl poată achiziţiona. Nu se leagă parteneriate turistice. Cred că principalul obstacol este limba", este de părere George Negrea. AGERPRES/(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) George Negrea / Arhiva personală

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-05-2025 20:08

Neamț: Un bărbat din Constanța, angajat ca paznic la o societate comercială, s-a electrocutat în Gara CFR Roman

Un bărbat din județul Constanța, angajat ca paznic al unei societăți comerciale, s-a electrocutat, sâmbătă, în Gara CFR Roman, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, victima s-ar fi urcat pe un vagon, iar în urma arcului electric produs a fost aruncată sub un alt tre

Social 03-05-2025 19:17

Vaslui: Bărbat rănit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea

Un bărbat a fost rănit, sâmbătă, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, bărbatul a reușit să se autoevacueze din vehicul și era conștient când a fost preluat de echipajul medical, dar a

Social 03-05-2025 17:07

Atenționare de călătorie MAE: Franța - posibile perturbări ale traficului feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatele căilor ferate din Republica Franceză (SNCF) au lansat un apel la grevă pe parcursul întregii săptămâni viitoare (5 - 11 mai). În acest context, sunt prevăzute perturbări ale circulației fer

Social 03-05-2025 15:25

Alba: Mai multe intervenții ale salvatorilor montani, în ultimele zile, la Rimetea

Opt salvatori montani au intervenit sâmbătă la Rimetea, în zona Șanțul Mare, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei turiste care prezenta suspiciune de fractură la un picior. 'Echipa Salvamont Alba a intervenit astăzi în zona Șanțul Mare, comuna Rimetea, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei perso

Social 03-05-2025 13:32

REPORTAJ/ Tulcea: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina

Sute de persoane au participat, vineri, la Sulina, la Festivalul scrumbiei albastre, turiștii fiind încântați de eveniment, în ciuda zgomotelor auzite în noaptea precedentă din Ucraina, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, atac care nu a mai fost anunțat prin sistemul RO-ALERT. Organizat de Primăr

Social 03-05-2025 12:23

REPORTAJ/ Mureș: Moara lui Mitică din Ibănești, noua atracție turistică de pe Valea Gurghiului

Aflat la a patra generație de morari, Dumitru Suceava din Ibănești a decis să restaureze moara acționată de apă pe care o avea în curte, achiziționând curele și piese originale, utilizate în trecut în această îndeletnicire, iar în acest fel instalația tehnică țărănească a devenit noua atracție de pe Valea Gurghiului. Dumitru

Social 03-05-2025 10:43

Prezidențiale2025/ Dajbog: Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului de Interne mențin siguranța publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică în ziua votului, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'În misiunile de astăzi (sâmbătă - n.r.), vor fi angrenați peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri,

Social 02-05-2025 17:45

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a lansat, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes'

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat vineri, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes', potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 'Pe 2 mai sărbătorim Ziua Națională a Tineretului și marc

Social 02-05-2025 16:14

Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, înmormântat cu onoruri militare

Veteranul de război col. Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în Cimitirul 'Eternitatea' din municipiul Vaslui, la ceremonie participând militari din Bârlad și Iași.

Social 02-05-2025 15:12

Vaslui: Centru pentru tineret inaugurat în municipiul reședință de județ

Un Centru pentru tineret, amenajat într-o fostă centrală termică dezafectată din municipiul Vaslui, a fost inaugurat, vineri, în prezența autorităților, în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Zilei Tineretului și sub egida Vaslui - Capitala Tineretului din România 2025. Spațiul va fi pus în perioada următoare

Social 02-05-2025 13:20

Bistrița-Năsăud: Tânărul căutat în apele lacului Colibița a fost găsit decedat

Tânărul căutat vineri de pompieri și scafandri în apele lacului Colibița, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în noaptea precedentă, a fost găsit decedat, la aproximativ 30 de metri de mal, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Căutările au durat aproape trei ore, iar cadavrul a fost găsit de scaf

Administratie 02-05-2025 10:31

Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală

Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.

Social 02-05-2025 10:12

Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere (meteorologi)

Vremea se va menține frumoasă și deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii țări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, arată prognoza săptămânală publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 2-3 mai, vremea va f

Social 02-05-2025 09:34

Bistrița-Năsăud: Tânăr de 17 ani, căutat în apele lacului de acumulare Colibița

Un tânăr de 17 ani care ar fi căzut dintr-o barcă, în noaptea de joi spre vineri, în lacul de acumulare Colibița și nu ar mai fi ieșit la suprafață este căutat de pompieri, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. 'În cursul nopții trecute, un minor în vârstă de aproximativ 17

Administratie 02-05-2025 09:00

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9