ROMÂNI CU POVEŞTI/Alexandra Marcu a cucerit 6 mari vulcani ai lumii: Peste tot iarba are aceeaşi culoare

Alexandra Marcu este o tânără din Deva pentru care alpinismul şi muntele nu mai au secrete. Performanţele o recomandă: la nici 14 ani reuşea să escaladeze cel mai înalt vârf din Europa - Mont Blanc (4.810 m), după care au urmat şase dintre cei mai înalţi vulcani din lume.
Aproape de fiecare dată a înregistrat câte un record: cea de-a treia femeie din lume care cucerea cel mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos del Salado (6.893 m), în Chile, cel mai tânăr alpinist din Europa care a escaladat vulcanul Pico de Orizaba (5.636 m), în Mexic, iar lista rămâne deschisă. Acum se ocupă de copii, prin Clubul Evoluţii, deoarece doreşte să le transmită şi lor ceea ce a învăţat încă de mică.
Povestea Alexandrei începe la doi anişori şi jumătate, atunci când mergea în Masivul Retezat, alături de părinţi, pentru a-l descoperi pe "spiriduşul muntelui". Au fost multe astfel de excursii, spiriduşul nu a apărut, dar i-a înfiripat dorinţa unui proiect de amploare, acela de a cuceri cei mai înalţi şapte vulcani de pe planetă.
Foto: (c) SORIN BLADA/AGERPRES
Cu emoţie, Alexandra îşi aduce aminte şi acum de prima ei expediţie pe Kilimanjaro (5.895 m), în Tanzania, unde a urcat alături de tatăl său, "domnul Dan" - cum este cunoscut de toată lumea, cel care a însoţit-o în toate expediţiile din Circuitul celor şapte vulcani.
"Eram singurul copilaş de pe munte, iar la un moment dat ne-am întâlnit cu un grup de vreo 30 de americani. Când au auzit că am doar 13 ani, au început să aplaude. Eram toată roşie de emoţie, nu-mi venea să cred ce se întâmplă şi că un copil poate fi apreciat în acest fel", se destăinuie tânăra alpinistă.
Au urmat alte experienţe, alte recorduri şi gândul că va reuşi să-şi finalizeze proiectul. Rând pe rând a cucerit şase dintre cei mai înalţi vulcani din lume şi ar mai fi rămas Mount Sidley (4.285 m), în Antarctica, însă costurile uriaşe ale expediţiei, de cel puţin 50.000 de dolari, de persoană, o împiedică. Deocamdată, spune tânăra.
Zilele trecute am întâlnit-o pe Alexandra Marcu în parcul de la poalele Cetăţii Deva, acolo unde se antrenează pentru a-şi menţine forma fizică. Era împreună cu Masha, o căţeluşă superbă din raza ciobănesc german, fără de care nu poate concepe să-şi înceapă ziua.
Acum derulează un alt proiect, care are, normal, legătură cu natura, muntele şi mişcarea în aer liber. L-a început după ce a terminat Facultatea de Geografie, iar Alexandra s-a gândit să construiască ceva. Aşa că a înfiinţat Clubul Evoluţii, prin care copiii sunt provocaţi să descopere natura, frumuseţea peisajelor şi, mai ales, prietenia.
"Am realizat că degeaba ai o pasiune, degeaba faci un anume lucru la un standard ridicat, dacă nu eşti în stare să transmiţi mai departe ceea ce cunoşti. Aşa s-a născut ideea Clubului Evoluţii, un club în care copiii învaţă să iubească natura, muntele, să cunoască oameni noi şi să fie mai buni. Copiii sunt ca nişte bureţi şi doresc să absoarbă totul, să înveţe. Asta nu înseamnă că este uşor, pentru că în anul 2022, când cuvântul principal al zilei este 'confortul', să-i scoţi pe copilaşi din casă şi să-i duci în plimbare pe munte este o adevărată provocare. Dar se poate, pentru că le spunem poveşti, ne jucăm împreună, chiar ne antrenăm câteva zile în curtea casei mele, unde învăţăm cum să montăm primele corturi", explică Alexandra Marcu.
Foto: (c) SORIN BLADA/AGERPRES
Încet-încet, copiii se desprind de tabletă, de telefon, şi învaţă că mai importanţi sunt prietenii reali, că natura are nevoie de ajutor şi că stă în puterea lor şi a noastră să-i oferim acest sprijin, că nu este greu să lucrezi în echipă sau să împarţi bucăţica ta de ciocolată cu altcineva.
Iar dacă vara copiii din Club merg în diferite drumeţii pe munte, iarna sunt aşteptaţi în staţiunea Straja, din Valea Jiului. Alexandra Marcu este un bun instructor de schi, atât pentru copiii de doi - trei ani, cât şi pentru cei mai mari, care au ajuns pe la... 70, după cum spune ea, râzând.
"E o încântare să lucrezi cu cei mici. Dacă le este mai greu, ne oprim şi ne jucăm, ne uităm şi la un desen animat. Cu cei mai mari, discutăm chestiuni de tehnică, ne înţelegem altfel. Rezultatul final este cel care contează şi eu cred că am reuşit să facem multă lume fericită", afirmă Alexandra.
La sfârşitul lunii noiembrie, în staţiunea Straja, din Masivul Vâlcan, este deja zăpadă, iar "Ale", cum îi spun cei mici, a plecat deja la munte pentru a pregăti cabana în care îi va găzdui. Sunt mulţi care doresc să înveţe schiul cu ea şi cu "domnul Dan", omul care i-a insuflat pasiunea pentru munte şi fără de care nu pleacă în nicio expediţie.
Pe Alexandra Marcu vârsta şi performanţele o recomand oriunde în Europa. A avut oferte, dar a preferat să rămână acasă pentru că, aşa cum spune ea, iubeşte România.
"Eu iubesc România din tot sufletul. Am învăţat de-a lungul timpului, prin intermediul călătoriilor pe care le-am făcut, că iarba nu este mai verde în altă parte. Întotdeauna vor fi avantaje şi dezavantaje, însă eu cred că este bine să vezi lucrurile bune şi să încerci să le schimbi pe cele negative. Eu asta fac prin intermediul Clubului Evoluţii. Învăţăm copiii să-şi iubească ţara. Să pleci de undeva este uşor, să rămâi şi să încerci să schimbi lucrurile în bine este puţin mai greu. România este o ţară foarte frumoasă şi mi-a oferit foarte multe. Deşi am avut oportunitatea, cu siguranţă nu aş pleca niciodată, de la noi, de-acasă!", a conchis tânăra alpinistă din Deva. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Sursa fotografiilor: Club Evoluţii cu Alexandra Marcu/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a lansat, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes'
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat vineri, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes', potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 'Pe 2 mai sărbătorim Ziua Națională a Tineretului și marc
Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, înmormântat cu onoruri militare
Veteranul de război col. Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în Cimitirul 'Eternitatea' din municipiul Vaslui, la ceremonie participând militari din Bârlad și Iași.
Vaslui: Centru pentru tineret inaugurat în municipiul reședință de județ
Un Centru pentru tineret, amenajat într-o fostă centrală termică dezafectată din municipiul Vaslui, a fost inaugurat, vineri, în prezența autorităților, în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Zilei Tineretului și sub egida Vaslui - Capitala Tineretului din România 2025. Spațiul va fi pus în perioada următoare
Bistrița-Năsăud: Tânărul căutat în apele lacului Colibița a fost găsit decedat
Tânărul căutat vineri de pompieri și scafandri în apele lacului Colibița, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în noaptea precedentă, a fost găsit decedat, la aproximativ 30 de metri de mal, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Căutările au durat aproape trei ore, iar cadavrul a fost găsit de scaf
Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală
Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.
Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere (meteorologi)
Vremea se va menține frumoasă și deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii țări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, arată prognoza săptămânală publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 2-3 mai, vremea va f
Bistrița-Năsăud: Tânăr de 17 ani, căutat în apele lacului de acumulare Colibița
Un tânăr de 17 ani care ar fi căzut dintr-o barcă, în noaptea de joi spre vineri, în lacul de acumulare Colibița și nu ar mai fi ieșit la suprafață este căutat de pompieri, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. 'În cursul nopții trecute, un minor în vârstă de aproximativ 17
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9
Alba: Turist accidentat în Cheile Râmețului
Un turist a suferit o dublă fractură, de tibie și peroneu, în timp ce se afla joi în Cheile Râmețului. Un echipaj al Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Alba a intervenit joi în zona Cheilor Râmețului în sprijinul unui turist, despre care exista suspiciunea de fractură membru inferior. 'Victi
Vaslui: Fată de 14 ani, transportată în stare critică la Iași după ce a căzut cu bicicleta într-un canal
O fată de 14 ani a fost grav rănită și se află în stare critică după ce a căzut cu bicicleta într-un canal, sub un pod, în localitatea Rafaila, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la locul producerii evenimentului s-au deplasat o amb
Sezonul estival a început, Apele Române finalizând predarea sectoarelor de plajă către 266 operatori economici
Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral, Apele Române Dobrogea-Litoral finalizând predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate,
Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,2 s-a produs joi, în Vrancea
Un cutremur slab cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30
Tulcea: A început pescuitul pe lacul Ciuperca
Doar unul din cei aproximativ 50 de tulceni care au pescuit, în prima parte a zilei de joi, în lacul Ciuperca și-a cumpărat permisul online, toți ceilalți plătindu-l pe loc la angajații Direcției de Întreținere și Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei municipiului. Accesul la pescuit pe lacul Ciuperca se face &ici
Peste 470 de permise de conducere reținute de polițiști; 25 de șoferi - prinși băuți la volan
Peste 470 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 138 pentru viteză și 25 pentru consum de alcool, informează Poliția Română. În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au constatat 87 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fii
Trafic îngreunat la ieșirea din țară pe podul de la Giurgiu; coloana de mașini se întinde pe 4 kilometri
Traficul pe sensul de ieșire din România pe podul Giurgiu - Ruse se desfășoară joi cu mare dificultate, coloana de mașini întinzându-se pe aproximativ 4 kilometri, iar timpul estimat de tranzit este de o oră. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează participanții la trafic că, în ziua de