FSLI solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă salariaţilor din educaţie
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită aplicarea în integralitate, în regim de urgenţă, a prevederilor Legii - cadru nr 153/2017 pentru toţi salariaţii din învăţământ şi acordarea unei indexări suplimentare a salariilor, astfel încât să fie acoperită creşterea galopantă a preţurilor la bunuri şi servicii, precum şi rata inflaţiei.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, rata inflaţiei afectează grav statutul social, situaţia materială şi condiţia umană a salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat din România.
Totodată, sindicaliştii solicită cuprinderea tuturor funcţiilor din sistemul educaţional într-o singură anexă la noua lege-cadru de salarizare, astfel încât poziţionarea salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat în grila de salarizare să fie superioară celei actuale şi să corespundă în mod obiectiv complexităţii, importanţei sociale şi responsabilităţii muncii lor.
Reprezentanţii FSLI mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă salariaţilor din educaţie, înlăturându-se discriminarea acestora în raport cu celelalte categorii de bugetari care beneficiază de aceste sporuri.
Sindicaliştii cer asigurarea de resurse financiare substanţiale pentru finanţarea educaţiei, condiţie esenţială pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ şi evoluţia întregii societăţi româneşti.
Pe lista de revendicări se mai află reformarea programelor şcolare astfel încât competenţele dobândite să fie corelate cu exigenţele impuse de realităţile economiei româneşti. Astfel, se asigură integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, iar îmbunătăţirea inserţiei profesionale a elevilor va conduce, în timp, la creşterea prestigiului cadrelor didactice, a şcolii româneşti în ansamblul ei.
Reprezentanţii FSLI solicită, de asemenea, alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru aducerea infrastructurii şcolare şi a dotărilor din unităţile de învăţământ la standardele necesare, astfel încât să se poată desfăşura un învăţământ de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul urban sau rural în care sunt situate unităţile şcolare.
De asemenea, sindicaliştii pledează pentru un pachet legislativ coerent în domeniul învăţământului, care să nu fie supus unui proces de modificare şi completare permanentă.
"Stabilitatea legislaţiei specifice va genera predictibilitate în politicile educaţionale, absolut necesară atât pentru beneficiarii educaţiei, dar mai ales pentru personalul din sistem. Noua lege a învăţământului preuniversitar trebuie, în primul rând, să ţină cont de realităţile economice şi sociale din România, dar şi de ţintele strategice ce se urmăresc a fi atinse prin adoptare", se menţionează în comunicat.
De asemenea, noul pachet legislativ trebuie să cuprindă acordarea de facilităţi pentru angajaţii din învăţământ, precum şi păstrarea actualelor norme de predare pentru cadrele didactice.
"Învăţământul românesc continuă să fie un domeniu neatractiv pentru absolvenţii performanţi ai învăţământului superior, principalele cauze fiind salariile nemotivante, foarte mici în comparaţie cu salariile altor categorii de personal plătite din fonduri publice, condiţiile de muncă din şcolile din România, lipsa de stabilitate legislativă şi de predictibilitate a sistemului", se menţionează în comunicat.
Potrivit FSLI, vârsta medie a cadrelor didactice continuă să fie ridicată, peste 60.000 dintre acestea având mai mult de 50 de ani, factor coroborat cu numărul foarte mare de personal didactic necalificat/în curs de calificare, încadrat în sistemul educaţional (aproximativ 4.000 de cadre didactice fără studii de specialitate, caz unic în rândul ţărilor membre ale UE).
Totodată, puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ cunoaşte o scădere accentuată, mai ales în ultimul an, din cauza creşterii galopante a inflaţiei şi a preţurilor la produsele de consum de bază şi la utilităţi.
"Continuă politica de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ, prin alocarea anuală de fonduri iresponsabil de mici, puţin peste 3% din PIB, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de aproximativ 4,75%. Lipsesc sau sunt total insuficiente investiţiile necesare pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sistemului de învăţământ şi de formare profesională - modernizarea, dar şi construirea de creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, şcoli profesionale, licee, săli şi terenuri de sport, ateliere-şcoală, cabinete medicale şi stomatologice, astfel încât să oferim preşcolarilor şi elevilor din România standarde ridicate de infrastructură şi un act educaţional de calitate", precizează sursa citată.
Reprezentanţii FSLI susţin că se confruntă cu o insuficientă schemă de încadrare cu personal, mai ales în cazul personalului didactic auxiliar şi nedidactic.
"Şcoala românească este din ce în ce mai neatractivă pentru un procent mare de elevi, deoarece competenţele dobândite la absolvirea studiilor nu le permit integrarea socio-economică, în contextul unei pieţe a forţei de muncă tot mai complexe. Există o stare de incertitudine şi de confuzie în rândul angajaţilor ca urmare a modificărilor care urmează să fie aduse noii legi privind sistemul de învăţământ preuniversitar, dar şi în ceea ce priveşte legea salarizării", se mai spune în comunicat.
În perioada 24 - 26 noiembrie 2022, la Sinaia, are loc Conferinţa Naţională a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MAE/Atenționare de călătorie: Serbia - demonstrații publice în Belgrad și în alte orașe mari
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot c
Prahova: Turiști rătăciți în drum spre Vf. Omu, căutați de Salvamont; ei au supraviețuit condițiilor meteo nefavorabile
Doi bărbați rătăciți pe Munții Bucegi, pe un traseu spre Vârful Omu, au reușit să supraviețuiască peste noapte condițiilor meteo nefavorabile, în timp ce erau căutați de salvatorii montani din județele Prahova și Dâmbovița. Unul dintre turiștii dispăruți a reușit să sune vineri seara la Serviciul Național de Urgențe 112 pentru a cere ajutor,
REPORTAJ/Muzeul Jocurilor pe Calculator de la Satu Mare; inginerul care readuce la viață primele console
Un inginer din Satu Mare stabilit în Germania, care a avut prima dată contact cu un calculator în anul 1990 la o fabrică din Satu Mare și la 14 ani a dezvoltat un program care calcula ratele tuturor celor care voiau să își cumpere casele de la statul român, a reușit în câțiva ani să adune cele mai reprezentative console de gaming și jocuri
Maramureș: Doi turiști, blocați de zăpada mare din Munții Rodnei, evacuați
Doi turiști blocați în Munții Rodnei au fost evacuați din munte în cursul dimineții de sâmbătă, după ce aceștia au ajuns într-o zonă cu zăpadă foarte mare, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, turiștii nu s-au asigurat că pot duce la bun sfârșit tura și locul în c
Cluj: Un bărbat a murit într-un incendiu provocat de o țigară
Un bărbat de 50 de ani a murit, sâmbătă, în urma unui incendiu izbucnit într-un garaj din Cluj-Napoca, cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei garaj situat pe Calea Dorobanților din Clu
Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M
Județul Ilfov, sub Cod galben de ceață și vizibilitate redusă până la ora 11:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de ceață densă, valabilă până la ora 11:00, în județul Ilfov. Potrivit meteorologilor, în zona menționată ceața va determina scăderea vizibilității, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri. De a
VIDEO Dâmbovița: Incendiu în localitatea Crevedia; a fost transmis mesaj RO-ALERT din cauza degajărilor mari de fum
Un incendiu a izbucnit vineri seara în localitatea dâmbovițeană Crevedia, în zonă fiind transmis un mesaj RO-ALERT din cauza degajărilor mari de fum, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 'Pentru lichidarea flăcărilor, salvatorii intervin cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autosp
Constanța: O ambulanță care transporta la spital un pacient aflat în stare critică a accidentat un pieton
O ambulanță care transporta la spital un pacient aflat în stare critică a accidentat un pieton, vineri seară, pe bulevardul Al. Lăpușneanu din municipiul Constanța. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, doctor Claudia Tatarici, a declarat că pietonul a fost transportat cu o altă ambulanță la Spi
Geană (Silva): Concluzia discuțiilor de azi vizavi de ordonanța trenuleț a fost că avem niște probleme de interpretare de către angajator
Concluzia discuțiilor cu reprezentanții Guvernului referitoare la 'ordonanța trenuleț' a fost că există niște probleme de interpretare de către angajator și că sunt lucruri care se pot face, însă o abrogare nu a fost agreată nici măcar la nivel de discuție, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Silviu Geană președintele Federației Sindicatelor din Silvic
Harghita: Bărbat aflat pe un scuter pentru persoane cu dizabilități, acroșat de un autoturism în Siculeni; a fost transportat la spital
Un bărbat aflat pe un scuter pentru persoane cu dizabilități a fost acroșat de un autoturism în localitatea Siculeni vineri după-amiază și a suferi mai multe leziuni, fiind transportat la spital, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita. 'Din cercetările preliminare rezultă că un bărbat de 74 de ani, din localitate
UPDATE Trafic reluat în Capitală, după ce susținătorii lui Georgescu au blocat circulația în centrul Capitalei
Traficul rutier a fost reluat pe Bulevardul Lascăr Catargiu, după ce susținătorii lui Georgescu au blocat circulația în centrul Capitalei, a anunțat Poliția Rutieră. ORA 15.28 Restricții în trafic, după ce susținătorii lui Georgescu au blocat circulația în centrul Capitalei Poliția Rutie
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în ultimele zile din ianuarie; maxime termice de 18 grade (prognoză)
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la nivelul întregii țări în ultimele zile din ianuarie, timp în care vântul va sufla slab până la moderat și se va semnala local ceață, iar maximele termice vor urca până la 18 grade Celsius, potrivit prognozei pe șapte zile, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM)
Cluj: Un bărbat a murit, iar altul a fost grav rănit, într-un accident rutier
Un bărbat a murit, iar altul, cu multiple traumatisme, a fost transportat la spital, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Mărtinești. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Mărtinești. În accident a fost implicat un
UPDATE Tensiuni în Piața Victoriei; obiecte de metal și o petardă - aruncate de protestari în jandarmi
O parte dintre protestatarii prezenți în Piața Victoriei au încercat să spargă cordonul de jandarmi și să pătrundă pe carosabil, după care au aruncat cu obiecte contondente și o petardă către oamenii de ordine. Tensiunile au apărut în jurul orei 16,20, după ce un grup de manifestanți a început să se îmbrâncescă cu jandarmii,