logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Schimbările climatice, confirmate şi de înmulţirea unor specii noi pentru Dobrogea

Image

Schimbările climatice sunt confirmate de înmulţirea unor specii de păsări noi pentru zona Dobrogei, iar una din soluţiile de adaptare la aceste schimbări vizează inclusiv recoltarea stufului din Delta Dunării, au susţinut, marţi, participanţii la o şedinţă festivă a Colegiului prefectural al judeţului Tulcea pe tema schimbărilor climatice.

Unul din operatorii turistici care practică birdwatching premiaţi de Instituţia Prefectului - judeţul Tulcea pentru promovarea tezaurului natural Delta Dunării, Mihai Baciu, a declarat în timpul festivităţii că vrea ca albumele sale publicate cu păsările din rezervaţie să fie un reper pentru generaţiile următoare.

"Cel puţin în ultima carte, sunt câteva specii noi de păsări. (...) Dacă apariţia pietrarului de deşert, o pasăre care trăieşte în Sahara, s-a considerat că este un accident în România, în anul următor a reapărut un exemplar, iar acum se găseşte şi în Bulgaria şi Grecia. Încet-încet, această pasăre care nu a fost niciodată în această zonă se regăseşte în zona Balcanilor. Este probabil o consecinţă a schimbării climatice", a afirmat Baciu.

El a amintit şi prezenţa flamingilor.

"La început, au fost găsite cinci exemplare de către domnul profesor Eugen Petrescu, în tabăra Societăţii Ornitologice Române de la Vadu. Acum doi ani, au avut o tentativă de cuibărit la Murighiol, iar anul acesta am avut surpriza de a avea aproape 700 de exemplare pe lacul Nuntaşi. Acum, avem 20 de exemplare la Techirghiol, de luni de zile. Cândva era o pasăre mitică pentru această zonă, iar acum este o certitudine", a mai spus Mihai Baciu.

În timpul şedinţei, specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au arătat că în ultimii ani cantitatea de precipitaţii din Deltă a scăzut, numărul nopţilor tropicale a crescut şi că există soluţii pentru reducerea impactului schimbărilor climatice.

"Stufărişurile sunt specii vegetale care fixează dioxidul de carbon prin fotosinteză în tulpinile şi frunzele plantelor. Odată recoltarea acestor plante, carbonul sechestrat rămâne în plante. Dacă stuful va fi ars, atunci acest dioxid de carbon va fi eliberat în aer. Dacă recoltarea stufului ar fi organizată temeinic, iar stuful ar fi folosit în construcţii, s-ar constitui o sechestrare continuă a carbonului", a menţionat specialistul INCDDD, Marian Mierlă.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Alexandru Munteanu, a premiat trei persoane pentru promovarea judeţului - Mihai Baciu, Mircea Bezergheanu şi Eugen Petrescu, un premiu fiind primit şi de INCDDD, ca instituţie.

 

 

"Pentru mine, Dobrogea nu a însemnat Delta Dunării. Eu sunt atras de stepă, de partea aridă, de munţii din Dobrogea, de locurile foarte vechi unde cu ani în urmă dealurile erau acoperite de colilie, acea plantă care creează senzaţia de mare vegetală. Pentru mine, recunoaşterea dumneavoastră este o surpriză", a declarat fotograful Bezergheanu.

 

De asemenea, fostul preşedinte al filialei Dobrogea a Societăţii Ornitologice Române (SOR), Eugen Petrescu, a subliniat importanţa protejării patrimoniului natural.

"Eu nu sunt fotograf, dar am promovat prin imagini această zonă şi cred că destinul Dobrogei şi al Deltei stă în educaţia localnicilor care să sprijine o natură care să existe la fel de bogată cum am cunoscut-o eu", a afirmat Eugen Petrescu.

 

 

Prefectul Alexandru Dan Munteanu a precizat că şi alte persoane vor fi premiate.

"Oamenii, locurile, plantele, păsările şi animale au constituit o sferă majoră de interes pentru cei a căror muncă şi profesionalism am hotărât să le premiem. Sigur că mai avem persoane care promovează şi valorifica frumos şi profesionist tot ce reprezintă Delta şi Dobrogea, şi îmi doresc ca în viitor să organizăm cât mai multe astfel de întâlniri, pentru a le arăta toată aprecierea noastră", a precizat prefectul Alexandru Munteanu.

Totodată, în cadrul acestei şedinţe, reprezentanta Prefecturii, Daniela Petroschi, a prezentat proiectul "NEVERMORE - New Enabling Visions and tools for End-useRsand stakeholders thanks to a common MOdeling fRamework towards a climatE neutral and resilient society", în cadrul căruia Delta Dunării, alături de alte patru zone din Grecia, Spania, Italia şi Suedia, este studiu de caz pentru schimbările climatice.

"În cadrul proiectului, instituţii publice din cele cinci zone vor furniza date, institutele de cercetare vor produce studii şi metodologii care vor fi analizate de firmele de consultanţă, astfel încât autorităţile publice să beneficieze de cele mai bune studii şi scenarii de atenuare a schimbărilor climatice", a precizat Daniela Petroschi.

Proiectul Nevermore este susţinut de 16 parteneri, instituţii publice, universităţi, institute de cercetare şi firme private, este finanţat de Uniunea Europeană, are un buget de peste 6 milioane de euro şi are o perioadă de implementare de 48 de luni.

 

 

INCDDD este singura instituţie din România care în urmă cu aproape o săptămână a prezentat un proiect în cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice, desfăşurată în Egipt. Potrivit directorului INCDDD, Marian Tudor, proiectul prezentat a vizat decarbonizarea Deltei Dunării. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-05-2025 17:50

Sezonul estival a început, Apele Române finalizând predarea sectoarelor de plajă către 266 operatori economici

Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral, Apele Române Dobrogea-Litoral finalizând predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate,

Social 01-05-2025 16:21

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,2 s-a produs joi, în Vrancea

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30

Social 01-05-2025 14:46

Tulcea: A început pescuitul pe lacul Ciuperca

Doar unul din cei aproximativ 50 de tulceni care au pescuit, în prima parte a zilei de joi, în lacul Ciuperca și-a cumpărat permisul online, toți ceilalți plătindu-l pe loc la angajații Direcției de Întreținere și Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei municipiului. Accesul la pescuit pe lacul Ciuperca se face &ici

Social 01-05-2025 13:42

Peste 470 de permise de conducere reținute de polițiști; 25 de șoferi - prinși băuți la volan

Peste 470 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 138 pentru viteză și 25 pentru consum de alcool, informează Poliția Română. În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au constatat 87 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fii

Social 01-05-2025 12:59

Trafic îngreunat la ieșirea din țară pe podul de la Giurgiu; coloana de mașini se întinde pe 4 kilometri

Traficul pe sensul de ieșire din România pe podul Giurgiu - Ruse se desfășoară joi cu mare dificultate, coloana de mașini întinzându-se pe aproximativ 4 kilometri, iar timpul estimat de tranzit este de o oră. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează participanții la trafic că, în ziua de

Social 01-05-2025 12:36

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai

Poliția Rutieră a mobilizat în minivacanța de 1 Mai peste 1.400 de polițiști, dotați cu 400 de radare, pentru a supraveghea autostrăzile și drumurile aglomerate, la ieșirea din Capitală, stațiunile montane și de pe litoral. 'În această perioadă de minivacanță, efectivele Poliției Rutiere vor fi prezente pe arterele cu risc ruti

Social 01-05-2025 11:02

Giurgiu: Trei case afectate de un incendiu la Tântava; în una din ele se aflau 20 de butelii

Trei case din localitatea Tântava, județul Giurgiu, au fost cuprinse de un incendiu din cauza unui scurtcircuit electric, intervenția pompierilor fiind dificilă deoarece într-una dintre gospodării se aflau 20 de butelii, iar focul se extindea rapid. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină, miercuri seara, pentru stingerea un

Social 01-05-2025 10:51

Tulcea: Schimb de experiență în domeniul turismului transfrontalier

Reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova se află, în aceste zile, la Tulcea, pentru un schimb de experiență cu Organizația de Management al Destinației Turistice Tulcea, în vederea identificării posibilității unei colaborări pe termen lung. Directorul executiv al ADTM, Viorel Miron, a declarat că

Social 01-05-2025 10:36

Jandarmeria Maramureș le recomandă turiștilor să ia măsuri de siguranță dacă merg pe crestele munților

Jandarmeria Maramureș informează joi cetățenii care aleg să pornească într-o drumeție în zonele de creastă ale Munților Rodnei și Munților Maramureșului că la altitudini mai mari stratul de zăpadă este semnificativ și le recomandă să își ia măsurile de siguranță în acest sens. Jandarmii montani maramureșeni le recomandă

Social 01-05-2025 10:02

MAE/Atenționare de călătorie: Grecia - grevă în sectorul transportului public

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că în cursul zilei de joi va avea loc o grevă în sectorul de transport public. De asemenea, Confederația Maritimă Panelenă a informat că toate navele vor rămâne andocate în porturi,

Social 01-05-2025 09:57

MAE/Atenționare de călătorie: Ungaria - restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că Ministerul Construcțiilor și Transportului ungar a anunțat despre restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) pentru data de 1 mai, în intervalul orar 06:00 - 22:00 (ora locală).

Social 30-04-2025 20:48

Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani

Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil

Social 30-04-2025 17:53

Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial

Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și

Social 30-04-2025 17:12

Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva

Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție

Social 30-04-2025 17:03

Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara

Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără