logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Nicolae Dobrescu (HAO): În România există o nevoie acută de servicii de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi

Image

În România există o nevoie acută de servicii de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, în condiţiile în care mai puţin de 8% dintre adulţii din această categorie socială lucrează, a declarat Nicolae Dobrescu, directorul executiv al Fundaţiei Health Action Overseas România (HAO), organizaţie care susţine tinerii cu dizabilităţi din instituţiile statului să se integreze în societate.

Acesta a participat la Forumul Naţional "Angajarea Asistată - Provocări, Soluţii, Perspective", organizat de HAO în cadrul proiectului transnaţional Labour market Employment for young Adults with a Disability - LEAD, în data 17 noiembrie 2022.

"Am organizat acest Forum pentru a discuta concret şi constructiv despre aplicarea pe scară largă a modelului de angajare asistată, ca soluţie de integrare a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. De ce? Pentru că în România există o nevoie acută de servicii de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. Să nu uităm că în ţara noastră sunt circa 850 de mii de persoane cu dizabilităţi şi mai puţin de 8% dintre adulţii din această categorie socială lucrează. De ce angajare asistată? Pentru că este un model de tip win-win, ce are la bază o strategie de parteneriat între angajat, angajator şi furnizorul de servicii de ocupare, şi care a trecut cu succes proba timpului, atât pe plan internaţional, cât şi aici, în România. Este momentul să oferim cât mai multor persoane cu dizabilităţi care vor şi pot să muncească şansa de a avea acces la acest serviciu", a precizat directorul executiv HAO şi managerul proiectului LEAD.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), Mihai Tomescu, a anunţat că se aşteaptă ca până la finele acestui an să fie aprobată în Camera Deputaţilor (Cameră decizională) propunerea legislativă care reglementează angajarea asistată şi modalităţile în care poate fi sprijinit acest proces. În acest context, Mihai Tomescu a lansat o invitaţie publică organizaţiilor neguvernamentale cu experienţă în domeniu de a se implica, la nivelul unui grup de lucru, în realizarea metodologiei de organizare a angajării asistate în România.

În ceea ce priveşte finanţarea, preşedintele ANPDP a subliniat că se negociază un program cu finanţare europeană, cu o componentă dedicată în valoare de 13 milioane de euro, subliniind, totodată, rolul important pe care-l au organizaţiile neguvernamentale în schimbarea modului în care este văzută persoana cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

"Prin eforturile dumneavoastră, prin evenimentele pe care le organizaţi, schimbaţi practicile de incluziune! Avem nevoie de sprijinul, de experienţa şi de implicarea dumneavoastră. Haideţi să scriem împreună metodologia, modul în care vedeţi dumneavoastră angajarea asistată în România! Haideţi să o reglementăm, să finanţăm şi să punem la lucru!", a declarat preşedintele ANPDPD.

De asemenea, Robert Elston, vicepreşedinte al European Union of Supported Employment (EUSE) şi director executiv al organizaţiei Status Employment din Marea Britanie, partener expert în cadrul proiectului LEAD, a punctat o serie de aspecte teoretice şi practice privind aplicarea cu succes a acestui model. În context, a vorbit despre acei cinci paşi ai angajării asistate şi despre modul în care se lucrează cu persoana cu dizabilităţi, dar şi cu angajatorul, pentru a se realiza integrarea cu succes, pe termen lung, a beneficiarului. Elston a dat detalii despre implicarea în activitatea EUSE, despre colaborarea cu echipa HAO şi despre sprijinul acordat implementării cu succes a angajării asistate în România, Lituania şi Portugalia.

În ceea ce priveşte România, Alina Dobrescu, coordonator servicii ocupare în cadrul HAO, a precizat că în cei patru ani de când Fundaţia oferă în cadrul proiectului LEAD servicii de angajare asistată pe baza modelului EUSE s-au obţinut rezultate deosebite din punct de cantitativ. "Practic am depăşit cu aproape 100% toţi indicatorii asumaţi în proiect. (...). Cu suport adecvat, tinerii noştri beneficiari au reuşit să-şi menţină pe termen lung locul de muncă, să evolueze şi să devină astăzi membri respectaţi ai comunităţii", a spus Alina Dobrescu.

Potrivit sursei citate, 69% dintre contractele de muncă încheiate au fost pe durată nedeterminată şi doar 31% pe durata determinată (procent influenţat de faptul că o parte a beneficiari sunt încă elevi şi pot lucra doar pe timpul verii). În ceea ce priveşte gradul de dizabilitate al tinerilor angajaţi, la 57% este accentuat, iar la 36%, mediu. Din punct de vedere al tipului de dizabilitate, cei mai mulţi au dizabilitate mentală (43%) şi neuropsihică (25%). Beneficiarii muncesc în principal ca lucrător comercial, lucrător în bucătărie, manipulant marfă, ambalator, asamblare piese, muncitor necalificat.

Proiectul "Labour market Employment for young Adults with a Disability - LEAD", cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, se adresează tinerilor cu dizabilităţi, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani, părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi, companiilor, specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată.

LEAD este derulat de un consorţiu transnaţional condus de către Fundaţia HAO, din care mai fac parte parteneri din alte 3 ţări: Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania), Consultis - Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia) şi Status Employment (Marea Britanie), în calitate de partener expert.

De peste 25 de ani, echipa Fundaţiei Health Action Overseas România susţine tinerii cu dizabilităţi din instituţii ale statului să se integreze în societate.

EEA and Norway Grants reprezintă contribuţia Islandei, Liechtenstein-ului şi Norvegiei către o Europă ecologică, competitivă şi favorabilă incluziunii. Cele trei ţări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE).

Ţările donatoare au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de subvenţii consecutive între 1994 şi 2014, iar pentru perioada 2014-2021, sprijinul se ridică la 2,8 miliarde de euro. Priorităţile pentru această perioadă sunt: inovaţia, cercetarea, educaţia şi competitivitatea; incluziunea socială, ocuparea în rândul tinerilor şi reducerea sărăciei; mediul, energia, schimbările climatice şi reducerea emisiilor de carbon; cultura, societatea civilă, buna guvernare şidrepturile fundamentale; justiţia şi afacerile interne.
AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Health Action Overseas - Romania/Facebook.com

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-05-2025 19:41

Vaslui: Fată de 14 ani, transportată în stare critică la Iași după ce a căzut cu bicicleta într-un canal

O fată de 14 ani a fost grav rănită și se află în stare critică după ce a căzut cu bicicleta într-un canal, sub un pod, în localitatea Rafaila, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, la locul producerii evenimentului s-au deplasat o amb

Social 01-05-2025 17:50

Sezonul estival a început, Apele Române finalizând predarea sectoarelor de plajă către 266 operatori economici

Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral, Apele Române Dobrogea-Litoral finalizând predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate,

Social 01-05-2025 16:21

Un cutremur slab cu magnitudinea de 3,2 s-a produs joi, în Vrancea

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30

Social 01-05-2025 14:46

Tulcea: A început pescuitul pe lacul Ciuperca

Doar unul din cei aproximativ 50 de tulceni care au pescuit, în prima parte a zilei de joi, în lacul Ciuperca și-a cumpărat permisul online, toți ceilalți plătindu-l pe loc la angajații Direcției de Întreținere și Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei municipiului. Accesul la pescuit pe lacul Ciuperca se face &ici

Social 01-05-2025 13:42

Peste 470 de permise de conducere reținute de polițiști; 25 de șoferi - prinși băuți la volan

Peste 470 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 138 pentru viteză și 25 pentru consum de alcool, informează Poliția Română. În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au constatat 87 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fii

Social 01-05-2025 12:59

Trafic îngreunat la ieșirea din țară pe podul de la Giurgiu; coloana de mașini se întinde pe 4 kilometri

Traficul pe sensul de ieșire din România pe podul Giurgiu - Ruse se desfășoară joi cu mare dificultate, coloana de mașini întinzându-se pe aproximativ 4 kilometri, iar timpul estimat de tranzit este de o oră. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează participanții la trafic că, în ziua de

Social 01-05-2025 12:36

Peste 1.400 de polițiști de la Rutieră și 400 de radare supraveghează drumurile și autostrăzile în minivacanța de 1 Mai

Poliția Rutieră a mobilizat în minivacanța de 1 Mai peste 1.400 de polițiști, dotați cu 400 de radare, pentru a supraveghea autostrăzile și drumurile aglomerate, la ieșirea din Capitală, stațiunile montane și de pe litoral. 'În această perioadă de minivacanță, efectivele Poliției Rutiere vor fi prezente pe arterele cu risc ruti

Social 01-05-2025 11:02

Giurgiu: Trei case afectate de un incendiu la Tântava; în una din ele se aflau 20 de butelii

Trei case din localitatea Tântava, județul Giurgiu, au fost cuprinse de un incendiu din cauza unui scurtcircuit electric, intervenția pompierilor fiind dificilă deoarece într-una dintre gospodării se aflau 20 de butelii, iar focul se extindea rapid. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină, miercuri seara, pentru stingerea un

Social 01-05-2025 10:51

Tulcea: Schimb de experiență în domeniul turismului transfrontalier

Reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova se află, în aceste zile, la Tulcea, pentru un schimb de experiență cu Organizația de Management al Destinației Turistice Tulcea, în vederea identificării posibilității unei colaborări pe termen lung. Directorul executiv al ADTM, Viorel Miron, a declarat că

Social 01-05-2025 10:36

Jandarmeria Maramureș le recomandă turiștilor să ia măsuri de siguranță dacă merg pe crestele munților

Jandarmeria Maramureș informează joi cetățenii care aleg să pornească într-o drumeție în zonele de creastă ale Munților Rodnei și Munților Maramureșului că la altitudini mai mari stratul de zăpadă este semnificativ și le recomandă să își ia măsurile de siguranță în acest sens. Jandarmii montani maramureșeni le recomandă

Social 01-05-2025 10:02

MAE/Atenționare de călătorie: Grecia - grevă în sectorul transportului public

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că în cursul zilei de joi va avea loc o grevă în sectorul de transport public. De asemenea, Confederația Maritimă Panelenă a informat că toate navele vor rămâne andocate în porturi,

Social 01-05-2025 09:57

MAE/Atenționare de călătorie: Ungaria - restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că Ministerul Construcțiilor și Transportului ungar a anunțat despre restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) pentru data de 1 mai, în intervalul orar 06:00 - 22:00 (ora locală).

Social 30-04-2025 20:48

Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani

Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil

Social 30-04-2025 17:53

Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial

Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și

Social 30-04-2025 17:12

Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva

Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție