Directorul PAID România, Nicoleta Radu: Doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate (GALERIE FOTO)

Directorul general PAID România, Nicoleta Radu, a afirmat joi, că în ţara noastră doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate şi a atenţionat asupra riscurilor la care se expun românii neprotejaţi în faţa urmărilor dezastrelor.
"Evenimentele naturale pot produce pagube. Cred că avem suficiente motive să încetăm să mai gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Iată că ni se întâmplă şi ni s-au întâmplat în ultimii ani lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată a fi posibile. De aceea spun că sunt lucruri care trebuie să ne facă să gândim mult mai mult atunci când avem de luat decizii referitoare la protecţia noastră", a spus Nicoleta Radu, la Biblioteca Naţională.
Aceasta a participat la vernisajul expoziţiei-concurs de fotografie pe tema urmărilor dezastrelor naturale - ReExpoziţia, care reuneşte, alături de imaginile înscrise în competiţie, şi fotografii din arhiva AGERPRES.
Directorul PAID România a amintit că pentru protecţia împotriva dezastrelor, "există mecanismul asigurării şi el trebuie activat".
"În România avem asigurarea obligatorie a locuinţelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact - cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. Este un mecanism accesibil. Poliţa a fost 8 lei pe lună şi cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuinţe nu au niciun fel de protecţie în faţa dezastrelor naturale (...) Ne-am dori ca aceia care văd expoziţia să încheie şi o asigurare", a adăugat Nicoleta Radu.
Şeful Serviciului Prevenirea Dezastrelor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Francisc Senzaconi, a făcut un apel la "creşterea rezilienţei", prin pregătirea pentru evenimente majore precum dezastrele naturale.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
"Trăim într-o lume în care dezastrele au început să devină din ce în ce mai 'obişnuite', în ghilimele, adică ne întâlnim cu ele din ce în ce mai des. Şi cu toate acestea nu suntem conştienţi de impactul acestora asupra noastră. Pe lângă măsurile autorităţilor (...), există o parte de prevenire care este la îndemâna cetăţenilor şi care se aplică nu în etapa acută a dezastrelor, pe care noi o gestionăm, ci în etapa următoare, de post-dezastru, când nevoile populaţiei se schimbă. Aceste instrumente sunt, printre altele, asigurările", a declarat Senzaconi.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a afirmat că instituţia pe care o conduce are o relaţie directă atât cu autorităţile, cât şi cu cei afectaţi de dezastrele naturale.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
"Suntem un depozitar preţios, spun eu, nu doar lăudând instituţia pe care o conduc, dar, din cele 4,5 milioane de fotografii pe care le deţinem în Arhiva Fotografică a AGERPRES, cea mai veche este de la o inundaţie din 1927. Relaţia noastră este una directă. Oficialităţile au campanii de prevenire împotriva dezastrelor, părţile asiguratorii încearcă să prevină, pentru că nu îşi doreşte nimeni să ajungă la un dezastru, iar noi, ca jurnalişti, avem rolul de a disemina aceste informaţii. Avem aici imagini de după dezastre. Să ştiţi că nu doar imaginile acestea sunt în Arhiva AGERPRES. Avem imagini şi cu o rază de speranţă, atunci când se încearcă reconstruirea, reabilitarea celor distruse", a spus directorul Agenţiei Naţionale de Presă.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Claudia Nicolae consideră că imaginea rămâne cel mai fidel martor al unui eveniment la care jurnaliştii, prezenţi alături de autorităţi, "încearcă să ajute".
"Putem scrie ca jurnalişti, putem povesti, putem lua reacţii, putem prezenta declaraţii ale oficialilor, dar imaginea rămâne peste ani şi ea constituie cel mai puternic impact pentru un cetăţean. (...) Alături de jurnalişti, pe teren o să vedem pompierii, o să vedem Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care, împreună, încearcă să salveze şi încearcă să ajute. Noi imortalizând momentul, autorităţile încercând să dea o mână de ajutor", a adăugat aceasta.
Expoziţia-concurs de fotografie pe tema urmărilor dezastrelor naturale (inundaţii, alunecări de teren sau cutremure) - ReExpoziţia a fost deschisă, joi, în Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor la Dezastre Naturale, la Biblioteca Naţională a României.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
ReExpoziţia este un proiect al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), realizat cu scopul de a le reaminti românilor despre caracterul ciclic şi repetitiv al dezastrelor.
Realizate de profesionişti şi amatori, lucrările fac parte dintr-o amplă campanie de conştientizare şi de sensibilizare a publicului asupra caracterului repetitiv al dezastrelor naturale şi importanţa asigurării locuinţelor împotriva acestora.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Expoziţia, al cărei vernisaj a fost amânat din cauza evenimentelor din Ucraina, poate fi vizitată până pe 26 octombrie.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.
AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Teleorman: Un bărbat a murit în accidentul de pe DN 52; trei persoane au fost rănite
Un bărbat de 56 de ani a murit, vineri, în accidentul de pe DN 52, în zona localității Furculești, iar alte trei persoane au fost rănite, informează ISU Teleorman.
Cluj: Prima ediție Cheile Turzii Race, alergare montană în inima naturii
Alergătorii pasionați de munte sunt așteptați, duminică, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, un eveniment sportiv dedicat mișcării în aer liber și descoperirii spectaculoaselor peisaje ale Trascăului. 'Organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project și cu sprijinul și asis
Vrancea: Un bărbat a decedat după ce locuința i-a luat foc, la Nistorești
Un bărbat în vârstă de 47 de ani din comuna Nistorești a murit, vineri dimineață, în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. La fața locului au intervenit echipaje din cadrul Punctului de Lucru Năruja și Secției de Pompieri Vidra, cu două autospeciale de stingere cu apă
Arad: Nisip proaspăt pe Plaja Ghioroc, care poate fi deja frecventată de turiști
Plaja Ghioroc, supranumită 'Litoralul Vestului', este în curs de pregătire pentru deschiderea sezonului estival, fiind aduse sute de tone de nisip fin care va fi întins în următoarele zile, când vor fi reamplasați și cei 75 de palmieri care au schimbat imaginea zonei de agrement în ultimii ani. Primarul comunei Ghi
Vreme caldă, dar instabilă, în București în acest weekend (meteorologi)
Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme oscilantă în acest weekend, cu instabilitate atmosferică ce se va instala în fiecare zi, spre orele serii. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 25 aprilie, ora 10:00 - 26 aprilie, ora 9:00, în Capitală, vremea va fi deos
ANM: Alerte Cod galben de averse și vijelii în majoritatea regiunilor, până duminică dimineața
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi atenționări Cod galben de vreme instabilă, valabilă treptat, până duminică dimineața, în trei sferturi din țară. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de vineri, între orele 12:00 - 21:00, în cea mai mare parte a Dobrogei, în jumătatea de est
VIDEO Teleorman: Accident pe DN 52 cu patru răniți; trafic oprit în zonă
Patru persoane au fost rănite, vineri, într-un accident pe DN 52, în zona localității Furculești, iar traficul în zonă este blocat, anunță Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Giurgiu: Șofer transportat la un spital din capitală în urma unui accident la Crevedia Mare
Șoferul unui autoturism, în vârstă de 27 de ani, a fost transportat la un spital din capitală în urma unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme, pe DJ 601, în apropierea localității Crevedia Mare. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină în această dimineață pe DJ 601, în apropierea localită
Mureș: Două persoane, rănite, alta a suferit un atac de panică în urma unui incendiu
Două persoane au suferit arsuri de gradul I și II pe mâini și pe față iar o alta a avut un atac de panică, în urma unui incendiu care le-a cuprins casa, la Târgu Mureș, în noaptea de joi spre vineri. 'Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit în această noapte, în jurul orei 00:30, pent
Porți Deschise la Palatul Cotroceni; STS le va arăta vizitatorilor tehnologia folosită la alegeri
Porțile Palatului Cotroceni vor fi deschise pentru public din nou, de această dată fiind rândul Serviciului de Telecomunicații Speciale să îi încânte pe vizitatorii mari și mici. De vineri până duminică, STS a pregătit activități interactive pentru copii și adulți, o expoziție de autospeciale și tehnică de telecom
VIDEO Maramureș: Doi ucraineni recuperați din munți; la coborâre, salvamontiștii au mai recuperat alți trei ucraineni
Cei doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului și au solicitat ajutorul autorităților române au fost recuperați de salvatori și coborâți în siguranță, a informat, joi seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Cei doi ucraineni a
Suceava: Doi soți au căzut cu autoturismul într-un râu, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit
Doi soți au căzut cu autoturismul în albia unui râu, joi seară, după ce un podeț construit de ei s-a prăbușit, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Incidentul a avut loc în comuna Sucevița, unde bărbatul de 79 de ani și femeia de 78 de ani dețin o casă de vacanță.
Dolj: Incendiu la o locuință din Ghindeni în urma exploziei unei butelii de gaz; 70 de persoane, evacuate
Un incendiu a izbucnit joi la o locuință din comuna Ghindeni în urma exploziei unei butelii GPL, 70 de persoane din zonă fiind evacuate până când pompierii au reușit să stingă focul. Potrivit ISU Dolj, din cauza fumului dens, două persoane au avut nevoie de acordarea primului ajutor, dar au refuzat să meargă la spital.
Sibiu: Cel mai mare strat de zăpadă, pe Vârful Omu; cel mai mic, la Bâlea Lac
Cel mai mare strat de zăpadă înregistrat la o stație meteo este de 33 de centimetri, la Vârful Omu, și cel mai mic strat de zăpadă măsurat de meteorologi este în județul Sibiu, la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, au anunțat joi specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. De asemenea, potrivit Buletinului nivome
Mureș: Ziua de doliu național în memoria Papei Francisc modifică programul Festivalului Bujorului la Castel
Ca urmare a declarării zilei de sâmbătă ca zi de doliu național în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, organizatorii celei de-a doua ediții a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, au anunțat modificarea programului de concerte. 'Dragi participanți, expozanți și vizitatori! Ca urmare a declar