DELTA SĂLBATICĂ/ Tulcea: Nurca europeană va avea habitate speciale în Rezervaţie

Nurca europeană, una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere din Europa, va avea insule artificiale construite special pentru ea în Delta Dunării, acestea realizându-se în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
În cadrul proiectului, specialiştii Institutului i-au făcut pagină specială pe Facebook, intitulată "Salvarea nurcii europene - Save EMinkRo", iar persoanele interesate pot afla stadiul desfăşurării activităţilor de conservare a speciei.
"Nurca europeană este una dintre cele mai rare şi periclitate specii de mamifere existente pe continentul nostru, actualmente supravieţuind doar în 5 ţări pe glob: Rusia, Spania, Franţa, Ucraina şi România. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării reprezintă unul dintre ultimele refugii ale acestei specii, însă odinioară înregistra o distribuţie largă în România. În Deltă, nurca europeană este larg răspândită, practic, exceptând acvatoriile întinse, localităţile, polderele agricole şi silvice, prezenţa speciei a fost confirmată în majoritatea zonelor. Populaţia de nurcă europeană de aici a fost evaluată la minim 1.130 de exemplare şi maxim 2.280 de exemplare", se arată într-un material transmis de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) la solicitarea AGERPRES.
Animal predominant nocturn, terestru şi acvatic, nurca înoată prin mişcări ale tuturor celor patru picioare. Duce o viaţă solitară sau, temporar, în familie, iar iarna nu hibernează.
"Nurcile au fost observate în timpul zilei atât în sezonul rece, cât şi în cel cald. Îşi fac adăposturile în galeriile lărgite ale şobolanilor de apă sau ale bizamilor, de obicei lângă arborii de pe malul apei, preponderent sălcii. Uneori şi în scorburi, pe sol, stufăriş sau desişuri de vegetaţie ierboasă", precizează sursa citată.
Preferă habitate cu ape curgătoare sau stagnante, cu tufişuri, stufării, păpurişuri întinse şi vegetaţie deasă.
"În privinţa hranei sale, nurca nu este specializată la o pradă anume. Conform studiilor realizate de specialiştii noştri, hrana nurcii europene din Deltă variază în funcţie de sezon, dar este reprezentată în general de peşti de talie mică şi medie, amfibieni şi mamifere mici. Necesarul de hrană zilnică este de circa 140-180 de grame. În unele zone, grosul hranei, până la 85%, este format din batracieni - tritoni şi broaşte, dar şi peşti şi crustacee. În condiţiile când rezervele de hrană din zonă sunt abundente, îndeosebi toamna, nurca îşi face rezerve, adunând peşti, broaşte şi şoareci. În unele situaţii, poate pune la adăpost până la 15 kilograme de hrană", spun specialiştii INCDDD.
Partenerii se întâlnesc pentru reproducere în lunile februarie-martie. Maturitatea sexuală este atinsă de la vârsta de nouă luni. Fătările au loc în iunie-iulie şi există o singură reproducere pe an, în urma căreia femela naşte de la patru până la şapte pui.
"Dacă în captivitate nurcile europene pot trăi 10-12 ani, în sălbăticie trăiesc 7-8 ani. Cauzele care determină dinamica mărimii populaţiei de nurcă europeană se împart în cele naturale, abiotice şi biotice, şi cele provocate direct sau indirect de intervenţia umană", menţionează sursa citată.
Cauza dispariţiei nurcii europene din Europa centrală nu este elucidată, dar probabil că reducerea dramatică şi fragmentarea zonelor umede au contribuit semnificativ la declinul şi, în final, la dispariţia speciei.
"Chiar dacă aceste cauze variază, există totuşi un numitor comun - schimbarea condiţiilor de mediu. În concluzie, motivul real şi incontestabil al declinului nurcii europene constă în primul rând în distrugerea habitatelor naturale, îndeosebi a zonelor umede pe plan paneuropean, la care se suprapune - cel puţin în condiţiile Deltei Dunării - vânătoarea cu armă şi capcane neselective, îndeosebi cele utilizate pentru bizami", arată reprezentanţii INCDDD.
Potrivit sursei citate, pe teritoriul Rezervaţiei mai există şi alţi factori limitativi, iar printre aceştia sunt braconajul, turismul haotic, incendierea stufului, deranjul produs de ambarcaţiunile de mare viteză, explozia de construcţii ale pescarilor în zonele mai înalte ale Deltei, zone folosite de obicei de nurci. Şi maşinile care circulă pe sectoarele de şosea care traversează zonele umede ale Rezervaţiei constituie un pericol pentru aceste animale.
ARBDD Tulcea, în parteneriat cu INCDDD, derulează, în perioada 1 august 2019 - 31 decembrie 2023, proiectul "Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincţie a populaţiei de nurcă europeană - Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) - din România - SAVE E-MINK-RO (2017-2020)".
Obiectivul general al proiectului este implementarea unor măsuri din Planul de Management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru îmbunătăţirea stării de conservare a nurcii europene (Mustela lutreola) în Delta Dunării. Printre acţiunile prevăzute a se desfăşura în cadrul proiectului se numără determinarea stării de sănătate a exemplarelor din Rezervaţie, realizarea unor habitate artificiale pentru efectivele speciei prin supraînălţarea malurilor unor canale din zona centrală a Deltei şi de construire a unor canale pe insule artificiale din Deltă, precum şi evaluarea ameninţărilor cu care se confruntă nurca europeană în zonă.
Bugetul total estimat al proiectului este de 40,6 milioane de lei, din care 85% reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. AGERPRES/(AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: Salvarea nurcii europene - Save EMinkRo / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Caraș-Severin: Pagubele produse de viitura din Dalboșeț vor fi evaluate de echipe mixte de specialiști
Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, s-a deplasat duminică în Valea Almăjului pentru a constata la fața locului efectele inundațiilor care au avut loc în seara și noaptea precedente, când fenomenele hidrometeorologice au
ONRC: 1.565 de societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2025
Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 1.565 de societăți noi a
Brașov: Mii de persoane la Parada Junilor; primarul George Scripcaru a primit buzduganul Junilor bătrâni
Mii de persoane au participat, duminică, în centrul istoric al Brașovului, la tradiționala Paradă călare a Junilor din Schei, eveniment care a avut loc anul acesta în cadrul Zilelor Brașovului, în pofida vremii ploioase. Reprezentanții celor șapte cete de juni din Scheii Brașovului au coborât călare în vechea Cetate, salutân
Suceava: Intervenție a pompierilor la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, în urma unui scurtcircuit
Un incendiu a izbucnit, duminică, la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, fumul inundând spații tehnice și holuri, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. ''Început de incendiu la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți'', a precizat ISU, care a ar
Debitul Dunării, în creștere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va crește în următoarele zile până la 6.000 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor aprilie (7.900 mc/s) și mai (7.250 mc/s), potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 26 aprilie - 3 mai 2025. 'Deb
Comisarii ANPC au controlat sâmbătă 56 de operatori cu activitate pe litoral; 145.000 de lei, amenzi aplicate
Comisarii pentru protecția consumatorilor au efectuat sâmbătă 56 de acțiuni operative de control pe litoral, în cadrul Comandamentului de 1 Mai, și au aplicat amenzi totale de 145.000 de lei, totodată fiind dispuse oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unei cantități de produse alimentare în valoare de 1.730 d
Două persoane au decedat după un accident pe DJ 139, în județul Prahova
Două persoane au decedat în urma unui accident rutier care a avut loc duminică, pe Drumul Județean 139, în afara localității Berceni. 'Polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au f
Caraș-Severin: Aproximativ 100 de gospodării afectate de o viitură în Dalboșeț
Aproximativ 100 de gospodării au fost afectate de aluviunile aduse de o viitură care s-a produs, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în localitatea Dalboșeț, în județul Caraș-Severin, ca urmare a ploilor căzute în zonă, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Nu au fost înregistrate victime, iar apa
Transporturi agabaritice programate duminică și luni pe mai multe trasee din țară
Mai multe transporturi agabaritice sunt programate duminică și luni pe mai multe drumuri din țară, informează Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acestea se vor deplasa duminică pe următoarele trasee: - Intersecția DN 1 cu DJ 140 - DN 1A - DN 1 - DN 1B - DN 1A - DN 1B - DN 2 - DN 2B - int. DN 2B cu DJ
Starea de vegetație a culturilor de toamnă înființate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună și medie (prognoză agrometeo)
Seceta pedologică își face simțită prezența în Banat și Oltenia, precum și în anumite zone din Crișana, Transilvania, Moldova și Dobrogea, iar pe aceste terenuri agricole uniformitatea și vigurozitatea culturilor de toamnă se va menține medie și slabă pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Me
REPORTAJ Tulcea: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal
Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross organizată de clubul sportiv Aventura Parc Dobrogea, în parteneriat cu Federația Română de Motociclism, la start prezentându-se câștigători ai etapelor precedente. Cei 37 de sportivi,
Funeralii Papa Francisc/ Copac plantat la Castelul Săvârșin în memoria Suveranului Pontif
Familia Regală a plantat sâmbătă, la Castelul Săvârșin, un copac în memoria Papei Francisc. ''Astăzi, în ziua funeraliilor Papei Francisc, desfășurate în Cetatea Vatican și la Roma, la Castelul Săvârșin
ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î
Sute de persoane și oficialități au plecat spre 'Podul de flori' de la Ungheni
Peste 500 de persoane, alături de oficialități din România, se află sâmbătă, în Republica Moldova, pentru a lua parte la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, intitulat 'Podul de flori'. În trenul special care a plecat din Gara Iași au urcat vice
MAI: Peste 250 de locuri - scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații 'Mihai Viteazul', în sesiunea iunie-august. Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, dintre cele peste 25