DELTA SĂLBATICĂ/ Scrumbia de Dunăre - peştele care nu se hrăneşte în timpul migraţiei

Scrumbia de Dunăre este unul dintre puţinii peşti migratori din România, una dintre cele mai interesante curiozităţi legate de această specie fiind că în timpul migraţiei pe fluviu spre locurile de reproducere nu se hrăneşte.
Foto: (c) JUSTIN STAVARU / AGERPRES FOTO
Alosa immaculata, scrumbia de Dunăre, are corpul alungit, pe spate are nuanţe de verde şi albastru, iar lateralele sunt argintii. Lungimea obişnuită a unui exemplar este de 25-35 de centimetri, dar se poate captura legal atunci când atinge 22 de centimetri.
Foto: (c) Aurel NASTASE / INCDDD Tulcea
''Scrumbia de Dunăre nu se hrăneşte în perioada migraţiei pe fluviu, ci numai în mare, iar hrana sa este formată până la 75% din peşti marini de talie mică, apoi nevertebrate, mai ales crustacee. După ce parcurge cel puţin 300 de kilometri şi ajunge la zonele de reproducere, unele dintre ele aflate la Porţile de Fier, s-a constatat că scrumbia începe să se hrănească chiar şi în Dunăre", a declarat pentru AGERPRES ihtiologul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Aurel Năstase.
O altă curiozitate a speciei este faptul că solzii caduci ai scrumbiei afectaţi de factori mecanici, precum lovituri, izbituri sau muşcăturile unor prădători, cad şi sunt înlocuiţi cu alţii noi.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
"Scrumbiei nu îi este caracteristic însă fenomenul de năpârlire prin înlocuirea solzilor periodic", a precizat specialistul INCDDD.
Scrumbiile se găsesc doar în emisfera nordică a pământului, patru specii se află în America de Nord, iar cinci se găsesc în Europa, două dintre acestea cinci făcând parte din fauna piscicolă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Specia este întâlnită atât în Marea Neagră, cât şi în Marea Azov, în perioada de reproducere aceasta urcând pe Dunăre, Nistru, Nipru şi Don. În România, se găseşte de-a lungul litoralului Mării Negre, iar pe Dunăre, pe tot traseul fluviului, în perioada de reproducere. În momentul de faţă, migraţia ei se opreşte la barajul Porţile de Fier.
Foto: (c) NICOLAE BADEA / AGERPRES FOTO
Iernează în Marea Neagră, la distanţă de ţărm şi la adâncimi de până la 90 de metri.
"Maturitatea sexuală se instalează la vârsta de doi - trei ani, la o lungime corporală de 20-30 de centimetri. Actualmente, prolificitatea absolută a speciei în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este cuprinsă între aproximativ 14.000 şi 140.000 de icre/femelă, în funcţie de talie şi de vârstă, cea mai ridicată înregistrându-se la vârsta de cinci ani", se arată în lucrarea "Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", semnată de specialistul INCDDD, Vasile Oţel.
Migraţia de reproducere pe Dunăre începe atunci când apa atinge temperatura de 3-5 grade Celsius, în februarie-martie, are o intensitate maximă la temperatura 9-17 grade Celsius, aprilie-mai, şi se încheie la 22-26 grade Celsius, la sfârşitul lunii iulie.
"Primele cârduri care pătrund în Dunăre sunt formate din masculi. S-a constatat că există o ciclicitate de 10-11 ani privind vârfurile de migraţie, acest aspect fiind influenţat şi de nivelurile Dunării. Icrele sunt depuse în mai multe porţii, în bancuri, de obicei noaptea şi dimineaţa. Plutesc şi sunt purtate de curenţi. După reproducere, o mică parte dintre adulţi se mai întorc în mare şi la fel procedează şi puietul din anul curent care are o lungime de până la doi centimetri, el fiind semnalat la ţărm începând cu finele lunii iunie", se menţionează în lucrarea amintită.
Nu toate efectivele acestei specii urcă pe fluvii pentru reproducere, exemplarele tinere de până la 2 ani rămânând în mare.
"Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în Delta Dunării. În Marea Neagră, se capturează în cantităţi mai mici, la talienele marine instalate pentru şprot şi hamsie. Ponderea o constituie pescuitul în Dunăre, în perioada migraţiei de reproducere, la ave de scrumbie trase în masa apei în derivă, lestate pentru pescuitul între ape sau aproape de fund", se mai arată în lucrarea cercetătorului Vasile Oţel.
Potrivit sursei citate, scrumbia de Dunăre este unul dintre cei mai apreciaţi peşti pentru calităţile gustative. Deşi musculatura dorsală are multe oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin şi un procent ridicat de grăsimi, dar cu toate acestea este foarte bună pentru persoanele care au probleme din cauza nivelului ridicat de colesterol.
Foto: (c) Aurel NASTASE / INCDDD Tulcea
Se consumă atât în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât şi sărată, afumată, marinată şi mai rar conservată în ulei.
Principalele ameninţări la adresa speciei sunt reprezentate de poluare, pescuitul excesiv şi întreruperea căilor de migraţie, aceasta fiind afectată în aceeaşi măsură precum speciile de sturioni de construirea barajelor pe Dunăre. În plus, apa caldă rezultată în urma proceselor din centrala de la Cernavodă afectează larvele scrumbiei de Dunăre. Din această cauză se impune un control strict al instalării plaselor pentru această specie, fixând perioade de timp intercalate între cele patru sectoare în care capturarea peştelui să fie interzisă.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Prin proiectul "Dezvoltarea Staţiei de monitorizare a peştilor migratori: sturioni şi scrumbie - Isaccea", iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în parteneriat cu INCDDD, cercetătorii şi-au propus să determine starea de sănătate a efectivelor adulte de scrumbie de Dunăre şi monitorizează această specie.
Proiectul a început anul trecut, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, are un buget total estimat de 55,4 milioane de lei şi are ca obiectiv conservarea biodiversităţii prin implementarea unor măsuri din Planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Expert Forum: Sesizări privind nereguli la vot; majoritatea sunt legate de continuarea campaniei electorale
Coaliția VotCorect a centralizat, până la ora 18:30, o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 230 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, majoritatea sesizărilor vizând
Alba: Turistă accidentată pe Piatra Secuiului, la Rimetea
O turistă s-a accidentat duminică în timpul unei drumeții în zona Șanțul Mare, pe Piatra Secuiului, la Rimetea, la o zi după ce o altă femeie s-a rănit pe traseul respectiv. 'Echipajul Salvamont Alba a intervenit în cursul după-amiezii de duminică în zona Șanțul Mare, Piatra Secuiului, localitatea Rimetea, în urma unui a
Brașov: Un bărbat și-a fracturat picioarele după ce a căzut cu parapanta
Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, s-a accidentat, duminică, după ce a căzut cu parapanta, a informat ISU Brașov. Accidentul a avut loc în localitatea Săcele. 'Din informațiile preliminare, bărbatul în vârstă de 48 de ani este conștient, însă a suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare. I se acordă
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
Brăila: Intervenție cu șapte autospeciale ISU pentru stingerea unui incendiu în care ard două case
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dunărea' Brăila intervine, duminică după-amiază, cu șapte autospeciale cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu în care ard două case din municipiul Brăila. Pompierii brăileni au fost alertați duminică, la ora 15:20, în legătură cu producerea unui incendiu pe strada Caisului, din municip
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Cod galben de ploi și vânt puternic în patru județe din Moldova, până la ora 17:00
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vreme instabilă, ce vizează patru județe din Moldova, în următoarele ore. Astfel, până la ora 17:00, în județul Botoșani (localitățile: Flămânzi, Vorona, Corni, Frumușica, Albești, Trușești, Bălușeni, Lunca, Tudora, Cri
Constanța: Cinci persoane, transportate la spital în urma accidentului feroviar
Cinci persoane au fost transportate la spital în urma accidentului feroviar produs, duminică, în gara Constanța. De asemenea, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost evaluate la fața locului 18 persoane implicate în accident.
CFR SA: Două trenuri s-au tamponat în stația CF Constanța; a fost activat Planul Roșu de intervenție
Autoritățile din Constanța au activat duminică Planul Roșu de intervenție, după ce două trenuri de călători s-au tamponat în stația CF Constanța. 'În stația CF Constanța a fost activat Planul Roșu de intervenție astăzi, 4 mai, la ora 14:15, în urma unui incident feroviar care a avut loc pe linia 1. În momentul &icir
Prahova: Degajări de fum la locomotiva unui tren de călători, la Sinaia; aproximativ 120 de persoane - evacuate
Aproximativ 120 de persoane s-au evacuat, duminică, după ce din locomotiva unui tren de călători care se afla în gara Sinaia a început să iasă fum. 'În urmă cu puțin timp, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sinaia au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la
Caraș-Severin: Incendiu la deponeul de deșeuri din Lupac
Un incendiu a izbucnit, duminică, la deponeul de gunoi Lupac, focarul, care a fost localizat, manifestându-se pe o suprafață de 1,5 hectare, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Caraș-Severin. La fața locului intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului Reșița cu două autospeciale de stingere și două echipaj
Tânăr ucrainean, recuperat din cea mai dificilă zonă a Munților Maramureșului
Un ucrainean în vârstă de 22 de ani, care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului, a fost recuperat de salvatori din munte în cursul nopții, a informat duminică dimineața, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. ''Ucraineanul de 22 ani a fost găsit, fără p
REPORTAJ/Buzău: Locul unde oamenii depășesc frecvent 90-100 de ani; aniversare de 103 ani în ziua alegerilor
Oamenii din 'zona albastră' a județului Buzău, unde se ating des vârste de peste 90-100 de ani, la fel ca în regiuni faimoase din acest punct de vedere, precum Icaria, din Sardinia, sau peninsula Nicoya, din Costa Rica, se pregătesc, pe 4 mai, să voteze, printre ei numărându-se și Gheorghe Baciu din comuna Mânzălești, care împlin
ISUBIF: Incendiu la un restaurant, un service auto și o vulcanizare pe șoseaua Andronache; nu au fost victime
Pompierii au reușit localizarea unui incendiu care s-a produs, sâmbătă noaptea, la un restaurant, un service auto și o vulcanizare în care se aflau depozitate cauciucuri, pe șoseaua Andronache din Voluntari, județul Ilfov. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF), incendiul s-a manifestat pe o su
Prezidențiale2025/ Duminică - declarații de presă la MAI, la orele 8:00, 11:00, 14:00, 17:00 și 20:00
Ministerul Afacerilor Interne va organiza, duminică, mai multe conferințe de presă despre misiunile structurilor MAI în contextul alegerilor prezidențiale și parțiale locale. Potrivit MAI, acestea vor avea loc la orele 8:00, 11:00, 14:00, 17:00 și 20:00. Duminică, la ora 7:00, începe, pe teritoriul României, vo