CADOU DE CRĂCIUN/ Prahova: Globuleţe dulci şi tort cu aromă de iarnă - daruri delicioase pregătite de sărbători

Globuleţe dulci, care arată precum ornamentele de agăţat în pomul de Crăciun, şi un tort în formă de brad, cu aromă specială, de iarnă, sunt cadouri inedite de Crăciun pregătite de o cofetărie din Ploieşti, unde atmosfera de sărbătoare se împleteşte cu mirosul şi sentimentul de "acasă".
Ana Ţigău şi Eugen Nan sunt doi tineri care, cu multă nebunie şi curaj, după cum ei înşişi mărturisesc, au pus bazele unei cofetării artizanale, aşa cum scrie pe clădirea în care aceştia vând dulciuri făcute cu pasiune, cu migală, cu matematică şi cu multă preţuire pentru gust, pentru natural, pentru calitate.
De ce matematică? Pentru că două grame de gelatină în plus îţi strică 10 kg de mousse, care înseamnă o pierdere de multe sute de lei, explică Eugen.
Tatăl Anei a fost patiser cofetar, dar în copilărie ea nu a manifestat interes faţă de profesia părintelui său, care pregătea în casă torturi şi tot felul de prăjituri. Lucrurile s-au schimbat la 180 de grade de la o turtă dulce.
Foto: (c) EUGEN NAN
"De la o turtă dulce a pornit totul. Eram la un botez şi am văzut o turtă dulce drăguţă. Tot timpul mi-a plăcut să creez şi am zis că pot să fac şi eu aşa ceva şi am făcut turtă dulce pentru botezul unei prietene. De atunci a început", povesteşte Ana, care mărturiseşte că, înainte de a-şi deschide afacerea, a adunat în spate peste 10.000 de ore de exersat în bucătărie.
"Înainte să deschid, am fost la câteva cursuri. Acum am un curs basic de cofetărie, dar am un mentor şi o prietenă foarte dragă care m-a învăţat tot. Plus cărţi, citit, peste 10.000 de ore de exersat pe care le-am avut înainte să deschid. Aşa am învăţat eu, iar când i-am luat pe oameni (n.r. - angajatele sale), i-am învăţat eu pe ei", ne-a spus Ana.
Laboratorul său, care arată de fapt ca o bucătărie mai generoasă, este, în această perioadă a anului, precum un atelier de dulciuri al lui Moş Crăciun.
Foto: (c) EUGEN NAN
"La mine este ca acasă, nu este laboratorul de cofetărie, unde produsele se fac pe bandă rulantă, unde sunt mulţi oameni, fiecare îşi face doar treaba lui şi unde sunt mulţi roboţi. Am până şi mixer de mână, am creme pe care le fac cu mixerul de mână. Totul e profesional, frigidere şi aşa mai departe, dar nu e acelaşi flux, nu e ca o fabrică, nu e un rulaj. La noi, toate facem din toate", mărturiseşte ea.
Aici se creează acum, cu multă migală, dulciuri cu tematică de iarnă care pot fi oferite cadou. Este vorba despre globuri care au compoziţia tortului Simply Delicious (vanilie, ciocolată, zmeură, un blat cu nucă crocant), reţeta fiind o invenţie a Anei, dar şi despre un tort în formă de brad de Crăciun cu arome specifice sezonului.
"Noi facem globurile astea de 4 ani, deja clienţii ştiu despre ele. Sunt clienţi care ne-au spus că, atunci când le-au primit, oamenii au crezut că sunt globuri adevărate şi au încercat să le agaţe în brad. Sunt foarte încântaţi, sunt înnebuniţi după ele. Sunt lucioase, au sclipici pe ele, au praf auriu... Când ne apucăm să punem culorile pe toate globuleţele deodată, ne împărţim culorile între noi, iar pe masă este numai sclipici. În aer se vede ca şi când ar fi praf de stele, laboratorul sclipeşte tot. E minunat... Este chiar senzaţia din filmele cu Moş Crăciun, când intră soarele pe geam şi se vede numai praf de stele", povestesc cei doi.
Foto: (c) EUGEN NAN
Realizarea globuleţelor dulci presupune multă migală.
"Până acum, modelam figurinele manual. Aveam un mulaj, băgam pasta de zahăr în mulaj... Anul asta am zis că nu ne mai permitem să facem aşa, nu mai avem timp, plus că am observat că la frigider se mai înmoaie pasta şi acum avem foaie de vafă printată cu ciocolată pe spate şi arată foarte drăguţ şi aşa. Cât de cât ne-a mai uşurat munca, dar este migală multă să faci dopuleţul. În plus, este munca de glazurat. Sunt patru culori, fiecare are modelul ei...", explică Ana.
Glazura este naturală, fiind făcută de ei cu frişcă, smântână, ciocolată, ulei de măsline, glucoză, zahăr, apă. Doar coloranţii nu sunt naturali în acest laborator.
La final, fiecare globuleţ este ambalat individual în cutiuţă personalizată cu motive de Crăciun, fiind un cadou perfect pentru iubitorii gustului de acasă şi ai dulcelui de calitate.
Un alt produs de sezon pregătit în bucătăria Anei este tortul în formă de brad care are o compoziţie specifică sezonului de iarnă - creme brulee, mere caramelizate, mousse de ciocolată neagră şi gust de turtă dulce în blat. Realizarea lui presupune trei coaceri şi montajul blatului şi compoziţiei care, la final, sunt îmbrăcate într-o "haină" verde.
Foto: (c) EUGEN NAN
Inspiraţia Anei pentru a merge mai departe, în ciuda dificultăţilor, pentru a crea produse noi, pentru a schimba designul produselor pe care deja le are în portofoliu, vine de la clienţii săi, de la feedback-ul pe care îl primeşte zilnic.
Reţetele pe care le foloseşte provin în mare de la mentorul său şi prietena sa bună Mirela, pastry chef care a studiat la Paris. "Ea m-a susţinut, m-a ajutat, ea m-a ridicat, mi-a făcut stagiul, a făcut training cu fetele mele, de la ea sunt majoritatea. Am cumpărat cărţi de la cei mai mari cofetari din lume, lucrez şi de la ei şi acum am învăţat gusturile, cum să completez, cum să fac cremele să fie mai cremoase, blaturile să fie mai pufoase. Încep să îmi fac încet produsele mele pentru că deja reţetele se află şi atunci vreau să fiu unică", dezvăluie Ana.
Foto: (c) EUGEN NAN
Fiecare sărbătoare mare, precum Paştele, Crăciunul, Ziua Femeii, este marcată în cofetăria sa artizanală prin produse personalizate. AGERPRES/ (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Botoșani: Doi copii au ajuns la spital, după ce tavanul unui loc de joacă s-a prăbușit
Doi copii au fost transportați, sâmbătă, la spital, după ce o parte din tavanul fals al unui loc de joacă s-a prăbușit, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani. Potrivit sursei citate, în momentul prăbușirii tavanului în interior se aflau 18 persoane, dintre care 13 copii și cinci adulți.
Ambasadorul Italiei, la Oradea: Avem un parteneriat bilateral excelent, care se poate dezvolta
Italia și România au un parteneriat bilateral excelent, care se poate dezvolta în cadrul Uniunii Europene, a declarat sâmbătă, la Oradea, ambasadorul Republicii Italiene, Alfredo Durante Mangoni. 'Avem un parteneriat strategic excelent și nu se poate vorbi despre probleme, ci mai degrabă despre oportunități, de a în
Brașov: O persoană a murit și alte două au fost rănite într-un accident grav la Rupea
O persoană a murit și alte două au fost rănite, sâmbătă, în urma unui accident în care au fost implicate trei mașini, produs pe varianta ocolitoare a orașului Rupea, au informat ISU și IPJ Brașov. Potrivit IPJ Brașov, accidentul s-ar fi produs în urma efectuării unei manevre riscante, în condiții de trafic intens.
Unul din liderii clanului Pian, deținut la Penitenciarul Jilava, a murit
Unul dintre liderii clanului Pian, Laurențiu Duduianu, încarcerat la Penitenciarul București - Jilava pentru tentative de omor, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce a intrat în stop cardiorespirator, în ciuda manevrelor de resuscitare ale cadrelor medicale. Potrivit unui comunicat al Penitenciarului
Giurgiu: 100 de ambarcațiuni și sky-jeturi - la prima ediție a Paradei România-Bulgaria
Aproximativ 100 de ambarcațiuni de agrement și sky-jeturi participă sâmbătă la prima ediție a Paradei de ambarcațiuni de agrement și sky-jeturi din România și Bulgaria, care se va desfășura pe fluviul Dunărea, în zona kilometrilor fluviali 489-492, în apropierea Portului Giurgiu și a Podului Prieteniei.
Vâlcea: Andrew Tate, lăsat fără permis de conducere după ce a fost prins conducând cu 196 km/h
Controversatul influencer Andrew Tate a rămas fără permis de conducere pentru o perioadă de patru luni, după ce a fost prins de polițiștii din Vâlcea circulând cu o viteză de 196 km/h, pe un sector din Drumul Național 7, unde limita maximă este de 50 de km/h. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vâlce
Vaslui: Organizatorii evenimentului de la Negrești susțin că restaurantul nu poartă nicio responsabilitate în legătură cu incidentul
Organizatorii evenimentului de la un restaurant din Negrești, în urma căruia mai multe persoane au avut simptome de toxiinfecție alimentară și au ajuns la spital, au anunțat că toate alimentele consumate au fost aduse din exterior și nu au fost preparate în unitatea de alimentație publică. Evenimentul a constat în filmarea un
'Dâmbovița Delivery' - sâmbătă și duminică, la Debarcaderul Timpuri Noi
Ediția de vară a evenimentului 'Dâmbovița Delivery' are loc sâmbătă și duminică la Debarcaderul Timpuri Noi. Potrivit unui comunicat al Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23, organizatorii propun două zile pline de activități gratuite: plimbări pe apă, instalații artistice, performance-uri, ateliere, dans, tururi, dezbateri,
Debitele râurilor vor fi în scădere, cu unele excepții, în următoarele 24 de ore (prognoză hidrologică)
Debitele râurilor vor fi, în general, în scădere, în intervalul sâmbătă-duminică, până la ora 7.00, exceptând bazinele mijlocii și inferioare ale mai multor râuri, potrivit prognozei hidrologice emisă, sâmbătă, de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru orele următoare.
Societatea de Transport București redenumește stația Gârleni din cartierul Ghencea în 'Cristina Neagu'
Societatea de Transport București STB SA redenumește stația Gârleni din cartierul bucureștean Ghencea în 'Cristina Neagu', în onoarea celebrei sportive, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, societatea de transport public. 'STB anunță cu mândrie că stația Gârleni va purta, de acum înainte, numel
UPDATE ANM a transformat Codul galben în Cod Portocaliu de caniculă în vestul țării
UPDATE ORA 10:45 Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transformat, sâmbătă, în Cod Portocaliu atenționarea meteorologică anterioară Cod galben privind temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic pentru sâmbătă și duminică, în intervalul orar 12.00-21.00, în vestul țării. Codul Portocaliu
Vaslui: DSVSA a închis temporar restaurantul de la Negrești unde s-au îmbolnăvit membri ai ansamblurilor populare
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a amendat și a închis temporar un restaurant din Negrești, unde mai multe persoane au mâncat, după ce au participat la filmarea unui videoclip, și s-au simțit apoi rău ajungând la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Membri din t
UPDATE Teleorman: Vagonul cisternă cu benzină, avariat după deraiere, este răcit de pompieri în contextul temperaturilor ridicate
UPDATE ORA 09:57 Pompierii teleormăneni au anunțat că, în contextul temperaturilor ridicate, vor acționa frecvent pentru răcirea vagonului cisternă încărcat cu benzină, avariat după deraierea din noaptea de vineri spre sâmbătă, pe magistrala 100 București - Craiova, în zona localității Măldăeni.
Bucată de tencuială, căzută dintr-o clădire, în Sectorul 1; PMB spune că proprietarii nu au depus documentația în vederea consolidării
O bucată de tencuială de la o clădire veche aflată pe Strada Poiana Narciselor nr. 7, în apropierea Parcului Cișmigiu, a căzut vineri dimineață. Nu s-au înregistrat victime omenești, însă o mașină aflată în apropiere a fost 'grav' avariată, a anunțat Primăria Sectorului 1, pe Facebook. Clădirea, construită în 1902, are 17
Timiș: Voluntarii Asociației Acasă în Banat colorează satul cărășean Grădinari
Comuna cărășeană Grădinari, fostă proprietate a vistieriei regale în veacurile XVIII-XIX și renumită prin târgul inaugurat în anul 1869, care i-a adus și o dezvoltare economică înfloritoare, și-a pierdut din frumusețea de odinioară, porțile masive din lemn ale caselor și 'ferestrele bârfitoare' din spatele cărora ochii vigilenți ai bătr&