logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Orădeanca Simina Poinar va reprezenta România la Campionatul mondial de breaking (breakdance) de la Paris (GALERIE FOTO)

Image

O tânără de 30 de ani din Oradea, Simina Poinar, va reprezenta România, în 4 decembrie, la prima ediţie a Campionatului mondial de breaking, denumirea oficială a breakdance-ului, ce va avea loc la Paris.

De la 15 ani pasionată de acest sport, Simina azi, la 30 de ani, este programator IT, predă breaking copiilor şi adulţilor, conduce proiecte sociale şi totul în viaţa ei se învârte în jurul unei pasiuni, breakdance-ul.

 


"Deşi încă lumea îl cunoaşte sub denumirea breakdance, vreau să spun că denumirea oficială este breaking, acceptată de comunitatea de dansatori şi care se va folosi tot mai mult de acum încolo. Îmi place breakingul pentru că mă ajută să mă regăsesc de fiecare dată când dansez. De fiecare dată găsesc ceva nou la mine. De fiecare dacă îmi depăşesc o nouă limită. Dacă sunt supărată, îmi trece repede. Când intru în sala de dans uit de tot. Pur şi simplu, mă detaşez. Sunt în lumea mea. E ca orice artă. Cred că oricare artist poate spune asta despre arta lui. E şi sport e şi artă în acelaşi timp", a spus, pentru AGERPRES, Simina Poinar.

În 2020, Comitetul olimpic a acceptat breakingul ca disciplină la Jocurile Olimpice din anul 2024, ce vor avea loc la Paris. Începând cu anul 2021, au avut loc deja câteva competiţii premergătoare Jocurilor olimpice.

 


Astfel, la Campionatul naţional al României, ce a avut loc la Timişoara, în mai 2021, Simina Poinar a câştigat titlul de campioană naţională.

În iunie, la Campionatul european de la Soci, Rusia, a participat şi o delegaţie română, prima reprezentare a ţării noastre în acest context. Simina a concurat doar la individual şi s-a calificat pe locul 23, obţinând cea mai bună clasare în rândul dansatorilor români din lot. Un băiat a intrat în top 32. "Undeva pe la mijloc atât la fete, cât şi băieţi", afirmă ea. Pe echipe, trupa din România, alcătuită din cinci sportivi, a obţinut un loc şi mai bun, locul 10.

Simina Poinar a mai câştigat, în 14 noiembrie, şi Cupa României, la Bucureşti, astfel încât ea va reprezenta România la Campionatul mondial alături de tânăra plasată pe locul doi. Din partea României, la Mondial, vor participa două fete şi doi băieţi, fiind organizate doar probe individuale.

 


Competiţia mondială se desfăşoară sub egida Federaţiei Mondiale de Dans Sportiv, cu competiţii individuale la categoria 16 plus, fete "1 vs 1", respectiv băieţi "1 vs 1".

"1 versus 1 înseamnă că ne duelăm, să zic aşa, într-un sistem battle în care suntem unul în faţa celuilalt şi se câştigă ca la tenis, cum ar veni, dar pe baza a ceea ce faci, a ceea ce prezinţi dansând, faţă de oponentul tău. DJ-ul pune muzica, câte o melodie diferită pentru fiecare battle, confruntare, în parte. Fiecare intră pe rând şi dansează. În stilul freestyle. Se punctează abilităţile fizice, originalitatea, muzicalitatea, felul în care răspunzi oponentului. Iar juriul pe baza unui sistem de jurizare numit Trivium, şi în sistem piramidal, alege cine câştigă şi merge mai departe", a explicat Simina.

Este interesant, spune ea, că melodiile diferite sunt o provocare şi o ocazie de a arăta ce ştii şi ce poţi, de a exprima un nivel de pregătire nu numai fizic, ci şi mental şi sufletesc.

 


Născută în Oradea, Simina a descoperit breakdance-ul acum 15 ani, pe când era elevă la liceu. După ce făcuse atletism de performanţă, avea nevoie de o activitate extraşcolară, legată tot de sport, şi din întâmplare, a văzut într-un spectacol - în care dansa şi sora ei - un grup de băieţi bihoreni, numit Original, dansând breakdance.

"Am zis atunci că asta vreau să fac! Mi s-a părut foarte interesant. Şi se potrivea mult cu firea mea, un pic rebelă, pe vremea aceea, nonconformistă. Atât de tare m-a prins încât de atunci s-a transformat într-un stil de viaţă. De câţiva ani încoace, din 2017, am descoperit şi pasiunea de a da mai departe. Predau copiilor şi adulţilor, iar împreună cu colegii mei de trupă lucrez pe un proiect social cu copii din centre de plasament. Toate se învârt în jurul breakingului, deşi am şi un job stabil în IT", a declarat Simina.

Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj - Napoca, specializarea Afaceri Internaţionale, Simina are şi un master în inginerie economică la Politehnica din Bucureşti şi un program Erasmus+ la Viena. După facultate s-a stabilit în Cluj.

Având în faţă Mondialele, se antrenează zilnic, atât prin dans, cât şi antrenamente fizice, cu alergare şi de tip fitness. Pregătirea este complexă, ca şi jurizarea, afirmă ea.

 


"Încercăm să facem cât se poate de mult doar din inspiraţie proprie. Să exprimăm ceea ce suntem noi. Avem o fundaţie, să zic aşa, există mişcări pe care le folosim cu toţii, dar cel mai mult ne place să căutăm originalitate. Să fie mişcări cât mai specifice nouă ca persoane. Lucrăm foarte mult pe mişcările proprii, cele pe care ni le permite corpul sau care să reprezinte diferite stări. Căutăm acele mişcări numite semnături, care să se ştie că sunt ale tale. Am câteva mişcări care vreau să cred că sunt originale. Nu le-am văzut până acum la nimeni. Dar, cine ştie?, poate cineva din China le mai face, dar eu sper că sunt inspiraţia mea", a povestit Simina.

Jurizarea pe sistem Trivium se bazează pe trei criterii ce privesc "mind, body and soul", adică mintea, corpul şi sufletul, fiecare contând într-un anumit procent la aprecierea reprezentaţiei.


 


Abilităţile fizice apreciate se referă la forţa fizică, la dificultatea elementelor, cât de mult rezistă sportivul, să nu se vadă oboseala în timpul reprezentaţiei, cum sunt legate elementele între ele.

Pe partea mentală se apreciază strategia în timpul dansului, modul de răspuns faţă de mişcările oponentului sau gradul de adaptare la competiţie. Tot aici se apreciază şi originalitatea.

Nu în cele din urmă, cât de bine interpretezi piesa la prima ascultare şi transmiţi un mesaj, cât de bine umpli scena şi animi publicul, cât de sigur eşti pe tine, toate ţin de partea artistică, de suflet, de performance-ul ca întreg.

 


"Încă nu ştim dacă la Campionatul mondial va fi cu public sau fără. Din cauza pandemiei. În mod normal şi de fapt la începuturile breakdance-ului, publicul era cel care decidea cine câştigă. Câştigătorul se stabilea în funcţie de cât de mult aplauda publicul la unul dintre cei doi oponenţi. Acum va fi un juriu. Desigur că ne dorim rezultate cât mai bune la Campionatul mondial de la Paris, având la orizont, ca dorinţă, participarea la Jocurile olimpice", a conchis Simina Poinar.

După exact 100 de ani, Jocurile Olimpice vor reveni la Paris, în 2024, unde breakingul va reprezenta o premieră absolută în programul olimpic. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a aprobat câteva discipline noi, precum escalada, skateboardul şi surfingul, pentru ediţia Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, alături de sporturile de tradiţie. Scopul este de a face Jocurile cât mai interesante pentru generaţia tânără, dar şi de a le apropia de spiritul urban. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: Arhiva personală Simina Poinar  

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 02-04-2025 09:58

Prefectul Bucureștiului, Mugur-Mihai Toader: O lege a Capitalei ar fi imperios necesară în perioada următoare

O lege a Bucureștiului ar fi imperios necesară în perioada următoare, consideră prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader. 'În momentul de față, primăriile de sector, în special, asigură o dezvoltare destul de programată și au niște planuri de dezvoltare pe termen scurt, mediu și chiar lung destul de bine întocmite. Sincope su

Social 02-04-2025 09:56

Prahova: Fum gros la Rafinăria Lukoil după o cădere totală de tensiune; au fost alertate autoritățile de mediu

Autoritățile de mediu din județul Prahova au fost sesizate, miercuri, după ce la Rafinăria Lukoil Ploiești a fost observat un fum gros care a putut fi văzut de la mai mulți kilometri depărtare. Garda de Mediu Prahova explică faptul că, din cauza unei căderi totale de tensiune în sistemul național de distribuție energie electrică, rafinăria a fost complet

Social 02-04-2025 08:59

Neamț: Un TIR încărcat cu apă îmbuteliată a intrat într-o gospodărie din localitatea Dolhești

Un TIR încărcat cu apă îmbuteliată a intrat, miercuri dimineață, într-o gospodărie din localitatea Dolhești, comuna Pipirig, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. Accidentul s-a produs în jurul orei 05:00, pe drumul național DN 15B, iar la fața locului au intervenit pompierii militari din Târgu Neamț, vo

Social 02-04-2025 07:11

Prahova: Explozie urmată de incendiu, într-un apartament din Ploiești; un bărbat a suferit arsuri

O explozie urmată de un incendiu a avut loc, miercuri dimineață, într-un apartament din municipiul Ploiești, un bărbat fiind rănit, iar mai multe persoane evacuate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova precizează că deflagrația s-a produs într-un apartament de la etajul al doilea al unui bloc aflat pe strada Malu Roșu.

Social 01-04-2025 18:32

DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital

Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i

Administratie 01-04-2025 18:31

Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027

Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di

Social 01-04-2025 17:52

DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului

O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c

Administratie 01-04-2025 17:46

Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău

Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u

Social 01-04-2025 17:21

Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni

Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea

Social 01-04-2025 16:02

Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină

Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir

Social 01-04-2025 14:42

REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România

Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ

Social 01-04-2025 14:22

Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut

Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de

Social 01-04-2025 14:05

Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor

Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul

Social 01-04-2025 13:41

Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea

Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir

Social 01-04-2025 12:41

Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului

Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior