REPORTAJ / Mureş: Vagonetul Buick 1940 şi locomotiva 'Pacific' - la 150 de ani de cale ferată Târgu Mureş-Alba Iulia

Locomotiva cu aburi de cale normală 'Pacific' din 1922, vagonul 'Salon Regal', mocăniţa pentru calea ferată îngustă şi vagonetul motor Buick 1940, care i-a aparţinut lui Gheorghe Gheorghiu Dej, au fost prezentate publicului, sâmbătă, la aniversarea a 150 de ani de la inaugurarea căii ferate Alba Iulia - Războieni - Târgu Mureş (1871 - 2021).
Locomotivele Pacific CFR au fost construite în mai multe loturi, începând cu anul 1913 până în 1922, iar locomotiva prezentată, sâmbătă, la Târgu Mureş este identificată ca 231.065 Henschel, a fost repartizată depoului CFR Bucureşti Călători în anul 1922 şi a fost utilizată la remorcarea trenurilor de călători până la data de 23 februarie 1979, când tracţiunea trenurilor cu locomotive cu abur încetase aproape definitiv.
A fost retrasă din circulaţie în anul 1976 la depoul Buzău, din anul 1979 fiind transferată Muzeului CFR, iar în prezent este conservată în incinta SIRV de la Târgu Mureş, în administrarea Societăţii Feroviare de Turism CFR SA.
"În primul deceniu al secolului XX, parcul locomotivelor CFR de viteză se rezuma la tipul 1B1-n2 'Orleans', nr. 20 - 27 şi 455 - 499, introduse în serviciu în anul 1886, respectiv în perioada 1892 - 1893. Aceste locomotive, care aveau deja peste 20 de ani de serviciu şi o forţă de tracţiune redusă, nu mai puteau satisface nevoile sporite de trafic, astfel încât Administraţia CFR a hotărât să comande locomotive tip 2C1 'Pacific' (denumirea de 'Pacific' a fost adoptată pentru prima dată de către fabrica nord-americană ALCO pentru o serie de locomotive tip 2C1 construite de atelierele sale din Brooks pentru reţeaua de căi ferate Missouri Pacific, în anul 1902). Caietul de sarcini pentru primele locomotive Pacific ale reţelei CFR a fost întocmit de inginerii Theodor Dragu (1848 - 1925), subdirector general CFR, de George C. Cosmovici (1854 - 1920), directorul Serviciului Ateliere şi Tracţiune, şi de tânărul Theodor Balş, şeful Biroului de studii CFR, care au contribuit ulterior şi la definitivarea proiectului.
A fost aleasă oferta fabricii J.A. Maffei din Munchen al cărei proiect se baza pe modelul locomotivei bavareze S 3/6, tip 2C1-h4v (ulterior seria DR 18), aflat în fabricaţie încă din anul 1908. Faţă de proiectul german, locomotiva construită pentru CFR avea câteva diferenţe notabile: 4 cilindri gemeni (soluţia compound nu a fost niciodată agreată la CFR) care acţionau asupra primei osii motoare, distribuţie Heusinger cu câte un sertar cilindric pentru doi cilindri alăturaţi, diametrul roţilor cuplare de 1.855 mm faţă de 2.000 mm la locomotiva germană, fremul construit din bare (soluţie utilizată pentru prima dată la CFR) şi ardere mixtă - cărbuni şi păcură. Cazanul avea timbrul de 13 atm., o suprafaţă a grătarului de 4 m2 şi o suprafaţă totală de încălzire de 315,2 m2, cea mai mare pentru locomotivele 'Pacific' europene la acea dată", se arată în istoricul locomotivei prezentate.
De asemenea, porţiunea cazanului care învăluia cutia de foc avea un diametru mai mare decât cazanul orizontal, cu care se racorda printr-o porţiune conică, iar cilindrii erau înclinaţi pentru a permite jocul lateral al osiilor boghiului alergător.
"Această dispunere permitea reducerea ampatamentului osiilor cuplare, obţinându-se spaţiul necesar pentru o cutie de foc voluminoasă. Fiecare pereche de cilindri era turnată dintr-un singur bloc de metal, împreună cu sertarul cilindric aferent. Se obţinea astfel o reducere a greutăţii locomotivei precum şi simplificarea mecanismului de distribuţie (soluţie patentată de uzinele Maffei). Locomotivele erau dotate cu două arzătoare de păcură tip Dragu. Un preîncălzitor de păcură era prevăzut în marchiză", se arată în descrierea locomotivei.
CFR a achiziţionat 90 de astfel de locomotive, în perioada 1913 - 1922, care erau foarte bine echipate pentru acea perioadă şi puteau remorca un tren de 290 tf cu viteza de 90 Km/h.
Şeful staţiei CFR Târgu Mureş, Cosmin Cocoară, a declarat, pentru AGERPRES, că, pe lângă locomotiva cu aburi de cale normală "Pacific" din 1922 şi vagonul "Salon Regal", la Târgu Mureş există şi o locomotivă cu aburi pentru cale ferată cu ecartament îngust, pentru care există un proiect de includere în circuitul turistic.
"Locomotiva cu abur de cale ferată îngustă este locomotiva Societăţii Feroviare de Turism, a fost predată în concesiune. A fost într-o stare destul de proastă. Prin eforturile şi implicarea pasionaţilor locali, am reuşit să o reabilităm şi să o punem sub presiune astfel încât astăzi să demonstrăm că există posibilitatea de a readuce la viaţă locomotive care altădată erau mândria căii ferate. Avem un proiect iniţiat la nivel local pentru extinderea căilor ferate înguste, care s-au distrus de-a lungul timpului. În primă fază vom face extindere până la Cristeşti, urmând ca, în măsura în care avem susţinerea Consiliului Judeţean, Primăriei - instituţii care se pare că sunt interesate - vom reuşi să facem o minune să repunem în funcţiune un segment de cale ferată îngustă spre Sovata. Avem vagoane pe care trebuie să le modernizăm şi prin eforturi şi colaborare cu cei pasionaţi sperăm să reuşim. Sperăm să vă prezentăm şi cu ocazia Crăciunului, atât locomotiva de cale îngustă, cât şi cea normală", a afirmat Cosmin Cocoară.
Şeful Secţiei Întreţinere Linii L7 Târgu Mureş, Adrian Vîlcan, este cel care a descoperit Buick-ul din 1940 adaptat pentru calea ferată, în Zlatna, abandonat pe un câmp.
"Sunt un iubitor de cale ferată, chiar am microbul CFR-ului în inimă. Am găsit-o în Zlatna, într-un câmp, abandonată. Iniţial am adus-o pentru recondiţionare în scop vizual, adică să o vopsesc şi să o aranjez. Când am ajuns la districtul de exploatare, atât au fost de impresionaţi colegii mei încât am hotărât să o punem în funcţiune. Restaurarea a durat un an de zile. Foarte greu am făcut rost de piese, dar încet am refăcut-o. Este un Buick din 1940, era un autovehicul pe roţi, a fost modificat la uzinele Malaxa la Bucureşti, a fost folosită de Gheorghe Gheorghiu Dej. Prin anii '60 - '70 a ajuns la Regionala Braşov şi şi-a făcut serviciul pe L7 actuală. În anii '90 a fost preluată înapoi de Regionala Braşov. Utilajele vechi nu aveau marşalier şi atunci are un dispozitiv de rotire, unic, în care se întorceau locomotivele la vagoanele şi vagonetele de intervenţie. Toate coloanele oficiale mergeau pe calea ferată până în anii '90, era un mijloc mai rapid", a explicat Adrian Vîlcan.
Unul dintre foştii directori din cadrul CFR, Iosif Szentes, actualmente angajat al Primăriei Târgu Mureş, i-a provocat pe numeroşii invitaţi care au participat la aniversare să îşi imagineze cum era în urmă cu 150 de ani, când un tren intra pentru prima dată în gara din Târgu Mureş.
"Ca şi astăzi, o mulţime de oameni aştepta cu nerăbdare şi emoţie sosirea unui tren. Acel tren reprezenta speranţa, legătura cu lumea din jur. Căci trenul este mai mult decât un mijloc de transport, trenul este călătorie, evadare, mobilitate, dezvoltare. Trenul este libertate. Cu atât mai mult cu cât astăzi trăim vremuri în care ne simţim libertăţile limitate, în care incertitudinea vieţii de zi cu zi, evoluţia tuturor resorturilor lumii, aşa cum o cunoşteam, ating cote maxime ale generaţiei noastre. Pe fondul acestor noi realităţi, când îngrijorările ne cresc, fricile ne ţin departe unii de alţii, prezenţa dumneavoastră aici, în aşteptarea unui tren al istoriei, este cu atât mai curajoasă şi mai valoroasă. (...) Ştim bine că lumea civilizată înseamnă mobilitate, dezvoltare, transport în comun, nicidecum izolare. În ciuda vremurilor potrivnice mobilităţii, reforma transporturilor şi armonizarea politicilor guvernamentale şi ale autorităţilor publice locale îşi urmează cursul ei istoric, România este importantă pentru Europa, iar calea ferată trebuie să urmeze calea europeană. Căci nu este doar un mit faptul că mobilitatea, transporturile sunt inima dezvoltării lumii moderne", a arătat Iosif Szentes.
El a susţinut că sistemul feroviar va avea viitor, chiar dacă în anul dedicat de Comisia Europeană Căii Ferate, România nu şi-a atins scopul.
Viceprimarul din Târgu Mureş, Portik Vilmos, a subliniat că, în urmă cu 150 de ani, la data de 20 noiembrie 1871, a fost dat în folosinţă tronsonul de cale ferată Alba Iulia - Războieni - Târgu Mureş prin care municipiul Târgu Mureş a fost legat de reţeaua feroviară transilvană care măsura 607 kilometri, realizată între anii 1870 şi 1873.
Portik a arătat că în 1870 oraşul Târgu Mureş avea 13.000 de locuitori, iar acum are în jur de 130.000 de locuitori şi aproximativ 200.000 de persoane în aglomerare, fapt ce impune o reconectare a municipiului la ciclul regiunii şi al Europei.
La aniversare a fost prezent şi inginerul feroviar Radu Belu, trecut de 80 de ani, care a fost gazda evenimentului. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare (proiect)
Parlamentarii S.O.S. România au depus la Parlament un proiect de lege prin care propun ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - 4 februarie - să fie inclusă în lista sărbătorilor legale nelucrătoare. Potrivit proiectului, se include în Codul muncii ziua de 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Canc
Gorj: Continuă deszăpezirea pe Transalpina; drumarii au trecut de cel mai înalt punct al drumului, Pasul Urdele
Drumarii continuă, joi, acțiunea de deszăpezire a șoselei Transalpina, reușind să ajungă până în zona kilometrului 43, limita județului Gorj cu Vâlcea, după ce au traversat cu bine cel mai înalt punct al acestui drum, Pasul Urdele, situat la 2.145 de metri altitudine. 'Continuăm și astăzi acțiunea de deszăpezire a D
Depuneri de coroane la 106 ani de la eliberarea orașului Satu Mare de sub ocupația bolșevică maghiară
Autoritățile din județul Satu Mare au marcat, joi, împlinirea a 106 ani de la intrarea Armatei Române în orașul Satu Mare și eliberarea acestuia de sub ocupația bolșevică maghiară. Evenimentul
Maramureș: Aplicația ' iReport Baia Mare', funcțională; cetățenii pot sesiza orice problemă
Administrația municipiului Baia Mare a pus în funcțiune aplicația 'iReport Baia Mare' pentru ajuta cetățenii să sesizeze virtual orice problemă apărută în spațiul public, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul Doru Dăncuș. 'Aplicația va permite din acest moment raportarea oricărei probleme deosebite apărute în
Satu Mare: Ministrul Transporturilor vrea să transfere policlinica CFR și gara autorității locale
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi că intenționează să transfere Policlinica CFR și Gara Satu Mare către administrația locală, fiind pornit acest proces la nivel național acolo unde autoritățile locale doresc acest lucru. 'Ministerul Transporturilor are în administrare în acest moment 16 spitale. Scuzați
Peste 704 tone de alimente donate pentru 121.890 oameni în cadrul Colectei Naționale de Alimente de Paște
Peste 704 tone de alimente au fost donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente, aproape 122.000 de oameni în nevoie beneficiind astfel de o masă de Paște, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES. Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4 și 6 aprilie în peste 1000 de magazine din toată
Maramureș: Sprijin de Paști pentru copiii unui centru special din Mukacevo, Ucraina
Copii Centrului special de educație cu clasele I-XI din localitatea Mukacevo, Ucraina, au primit daruri cu ocazia sărbătorilor pascale din partea Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA), a anunțat, joi, pe pagina de Facebook, Consulatul României la Solotvino, Ucraina. 'În preajma Sfintelor Sărbători Pascale am avut bucur
Vreme caldă, cer temporar noros și ploi slabe, joi și vineri în București (meteorologi)
Vremea va fi predominant frumoasă și caldă în București, joi și vineri, deși cerul va prezenta unele înnorări, iar spre seară și noaptea sunt posibile ploi slabe, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată joi. Potrivit sursei citate, în perioada 17 aprilie, ora 10:00 - 18 aprilie, ora 9:00, cerul va
Coduri galbene de vânt în zone din Moldova, Oltenia și Banat, joi și vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile joi și vineri în mai multe zone din Moldova, Banat, Oltenia și Muntenia, precum și o informare de instabilitate atmosferică și vânt, ce vizează întreaga țară. Potrivit meteorologilor, joi, între orele 10:00 - 23:00,