Custodele Coroanei Române: Crucea Roşie este în continuare alături de oameni; empatia şi bunătatea dau încredere

Crucea Roşie Română împlineşte 145 de ani de activitate umanitară şi este în continuare alături de oameni, ''urmând constant valorile fondatoare ale organizaţiei'', iar spiritul civic, empatia şi bunătatea dau astăzi ''încredere şi speranţă'', a subliniat joi Custodele Coroanei Române, Margareta, preşedintele Crucii Roşii Române, la evenimentul aniversar desfăşurat în grădina Palatului Elisabeta.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
"Crucea Roşie Română împlineşte 145 de ani de activitate umanitară, urmând constant valorile fondatoare ale organizaţiei. Am fost întotdeauna aproape de cei care au avut nevoie de ajutor şi de speranţă. În vreme de război, foamete, secetă, epidemii sau dezastre naturale. În tot acest timp, Crucea Roşie Română a dovedit cât de puternic poate fi caracterul omului. Voluntarii noştri sunt o sursă de inspiraţie pentru noi toţi, prin curaj, bunătate şi devotament. Anul trecut am luptat cu boala, cu frica de necunoscut şi cu singurătatea. Crucea Roşie este în continuare alături de oameni. Când pandemia a copleşit serviciile de urgenţă, voluntarii noştri s-au adaptat pentru a răspunde unor nevoi urgente şi grave. Sunt recunoscătoare tuturor celor care au oferit, în aproape un secol şi jumătate, energie, pricepere, voinţă şi idee pentru a îndeplini misiunea noastră în ţară, chiar şi în lume. Spiritul civic, empatia, bunătatea voastră dau astăzi încredere şi speranţă. Ele sunt, de asemenea, valori fundamentale ale viitorului planetei noastre", a arătat Custodele Coroanei.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de decorare a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cu Medalia Comemorativă "Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului" conferită de preşedintele Klaus Iohannis. Medalia a fost remisă de către Sergiu Nistor, consilier prezidenţial.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
"Preşedintele României răsplăteşte o activitate excepţională: 145 de ani de existenţă a unei entităţi, a unei instituţii fundamentale pentru modernitatea României. Aceşti 145 de ani nu au fost ani uşori, între ei străluceşte exemplul de dăruire pe care l-a adus, în perioada marelui Război, SNCR. Această societate este şi una din acele instituţii care au dat un exemplu Europei că România se alătură valorilor şi bunelor practici europene. Este probabil una din acele instituţii care consacră valorile europene şi universale şi în spaţiul românesc", arată, printre altele, mesajul preşedintelui.
În discursul rostit, directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a evidenţiat rolul important pe care l-a avut CRR, pe parcursul celor 145 de ani de existenţă, timp în care a oferit servicii vitale oamenilor în momentele cele mai dificile.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
"În aproape un secol şi jumătate, CRR a adus alinare şi a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile. Primul şi al doilea război mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos, tuberculoză, în timpul foametei, a inundaţiilor, a cutremurelor, a secetei, a frigului extrem sau a pandemiei. An de an, fiecare generaţie de voluntari s-a adaptat provocărilor şi nevoilor cărora a trebuit să le facă faţă ţara noastră (...) Vrem să-i sărbătorim pe toţi voluntarii şi personalul, care au făcut din CRR ceea ce este astăzi, o organizaţie de încredere, care îşi pune inima şi priceperea în a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie", a arătat, printre altele, vorbitorul.
Prezenţi la eveniment, secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, au subliniat, la rândul lor, importanţa parteneriatului "foarte bun" cu CRR pe perioada pandemiei.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
"Crucea Roşie a fost un partener, am lucrat cu ei foarte mult la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, mai multe proiecte le-am realizat şi cu sprijinul lor, deci a fost un parteneriat pentru viaţă şi asta era cel mai important", a spus Arafat.
Gheorghiţă a declarat că, în contextul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a fost o mobilizare "extraordinară" a tuturor resurselor de la nivel naţional - autorităţi şi o serie de organizaţii neguvernamentale - iar dintre acestea din urmă Crucea Roşie este "de departe cea mai importantă ca nivel de acoperire la nivel naţional, mai ales prin efortul de a susţine vaccinarea în mod deosebit, în localităţile rurale".
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
În cadrul evenimentului a avut loc festivitatea de premiere a donatorilor CRR.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
La ceremonie au mai participat preşedintele Senatului, Anca Dragu, voluntari, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai administraţiei prezidenţiale, ai instituţiilor statului şi ai societăţii civile, parteneri şi prieteni ai Crucii Roşii Române.
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) sărbătoreşte, pe 4 iulie, 145 de ani de istorie şi activitate umanitară. În aproape un secol şi jumătate, Crucea Roşie Română a adus alinare şi a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: primul şi al doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos şi tuberculoză, în timpul foametei, al inundaţiilor, al cutremurelor, al frigului extrem, al caniculei sau al pandemiei COVID-19. An de an, fiecare generaţie de voluntari s-a adaptat provocărilor şi nevoilor cărora a trebuit să le facă faţă ţara noastră. 6,000 de voluntari, 300 de angajaţi şi 1,500,000 de beneficiari este bilanţul la finalul anului 2020, potrivit unui comunicat al SNCRR.
Crucea Roşie Română este prezentă la nivel naţional, cu reprezentanţe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale şi 463 comisii. 6.000 de voluntari se implică activ în activităţile Crucii Roşii Române.
Semnatarii actului de înfiinţare al Crucii Roşii Române la 4 iulie 1876 au fost Prinţul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei şi culturii române - Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraş Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferinţelor celor mai vulnerabile persoane. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 5
Brașov: Bărbat atacat de urs la Predeal; victima e în stare de inconștiență
Un bărbat a fost atacat de urs, duminică seară, pe o stradă din localitatea Predeal, victima fiind găsită în stare de inconștiență. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, evenimentul s-a petrecut pe strada Tudor Vladimirescu. La fața locului au fost trimise de urgență două echipaje SMURD, dintre care u
Maramureș: Intervenție a salvamontiștilor pentru recuperarea unui tânăr ucrainean abandonat în stare gravă la o stână părăsită
Salvamontiștii intervin, duminică seară, pentru recuperarea unui tânăr ucrainean abandonat în stare gravă la o stână părăsită din Munții Maramureșului. Conform datelor transmise de directorul
Buzău: Căprior lovit de mașină, eliberat în sălbăticie după ce a fost îngrijit la o fundație
Un căprior care a fost lovit de un autoturism, în urmă cu aproximativ două săptămâni, pe un drum județean din Buzău, a fost pus în libertate, duminică, după ce a primit îngrijirile necesare la o fundație de profil. Conform datelor comunicate de Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, incidentul s-a petrecut în ur
Argeș: Femeie de 78 de ani dată dispărută, găsită într-o pădure după căutări care au durat 48 de ore
O femeie în vârstă de 78 de ani, dată dispărută în cursul zilei de vineri, a fost găsită într-o pădure, duminică, după o operațiune de căutare care a durat 48 de ore, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș. La căutări au participat polițiști de la Secția de Poliție Rurală Bascov și Serviciul de Investi
Argeș: Un bărbat a murit și doi au fost grav răniți în urma unui accident rutier, la Buzoești
Un bărbat a murit și doi au fost grav răniți, duminică, în urma unui accident rutier produs pe un drum județean, în localitatea Buzoești. 'Din cercetările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, a rezultat că un bărbat de 34 de ani (...) care conducea un autoturism pe DJ 504 de pe raza comunei Buzoeșt
Proiectul Rally Start - 'România Pitorească' își propune reconectarea tinerilor cu rădăcinile satului românesc
Salvarea satului românesc de la declinul demografic tot mai accentuat din ultimii ani și reconectarea tinerilor cu valorile, tradițiile și gusturile autentice din zonele rurale ale României se află printre obiectivele unei inițiative curajoase și inovatoare care prinde contur: Raliul 'România Pitorească', susține Ionuț Diaconeasa, consilier
MAI: 14 șoferi sub influența drogurilor și 61 care consumaseră alcool, scoși din trafic în ultimele 24 de ore
Polițiștii de la rutieră au scos din trafic 521 de conducători auto, dintre care 61 consumaseră alcool și 14 se aflau sub influența drogurilor, în urma acțiunilor desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în ultimele 24 de ore. Șoferilor depistați astfel le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule p
IGPR - controale în zona trecerilor la nivel cu calea ferată: Peste 400 de sancțiuni, aplicate într-o singură zi
Peste 400 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 204.839 de lei, au fost aplicate de polițiștii de la transporturi într-o singură zi, în urma unor acțiuni pentru prevenirea accidentelor în zona trecerilor la nivel cu calea ferată. ''La data de 26 martie, polițiștii de la transporturi au acționat pen
Cod galben de creșteri de debite pe râul Jiu, pe sectorul aval confluență cu râul Motru, până la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenționare hidrologică Cod Galben pentru fenomene imediate, valabilă până la prânz, la ora 12:00, pe Râul Jiu - pe sectorul aval confluență cu râul Motru - amonte S.H. Podari. Potrivit hidrologilor, ca urmare a propagării viiturilor f
Prahova: Poluare cu petrol în Parcul Municipal Ploiești Vest, după ce o conductă a Conpet s-a spart
O conductă de transport pentru produsele petroliere aparținând companiei Conpet s-a spart, sâmbătă, iar o suprafață de câteva zeci de metri pătrați din Parcul Municipal Ploiești Vest a fost acoperită cu petrol, autoritățile de mediu fiind informate cu privire la acest incident. 'O conductă Conpet de transport petrol s-a s
Ilfov: Bărbat de 42 de ani, găsit decedat într-o mașină în parcarea unei societăți din Voluntari
Un bărbat de 42 de ani a fost găsit decedat sâmbătă, într-o mașină aflată în parcarea unei societăți comerciale din orașul Voluntari, informează IPJ Ilfov. ''La data de 29 martie, în jurul orei 13:00, polițiști din cadrul Poliției Orașului Voluntari au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către un cetățean cu pr
Spitalul Militar: Subofițerul găsit împușcat în cap la Târgu Jiu a decedat
Subofițerul de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, găsit de colegii săi, luni dimineață, în stare de inconștiență, prezentând o plagă împușcată în zona capului, a decedat sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila' din București. ''În dimineața
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până duminică la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică, la prânz, pe râuri care traversează cinci județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 29 martie, ora 12:00 - 30 martie, ora 12:00, se vor înregistra creșteri de d
Neamț: Un microbuz cu 12 copii și două autoturisme, implicate într-un accident pe DN2 E85, la Săbăoani
Un microbuz în care se aflau 12 copii și două autoturisme au fost implicate, sâmbătă, într-un accident rutier, pe DN2 E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit echipaje de pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști rutieri.