logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Noica: Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională; CSAT ar trebui să se ocupe de această temă

Imagine din galeria Agerpres

Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională, a afirmat, joi, directorul Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, adăugând că de această problemă ar trebui să se ocupe Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"Cutremurele de pământ reprezintă o problemă de siguranţă naţională. CSAT ar trebui să se ocupe de această temă. Eu am trăit cutremurul din 1977. Putem spune ce vrem, dar acolo primar general era Dincă. (...) Ei bine, acum, dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă un cutremur, nu suntem pregătiţi să facem faţă. Atunci a fost Armata, s-a dat un ordin şi s-a executat", a spus Noica, ministru al Lucrărilor Publice în perioada 1996-2000 şi inginer constructor cu o vastă experienţă, la dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?", desfăşurată, joi, în Amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu".

El a reiterat o afirmaţie a unui specialist italian în cutremure, potrivit căruia "gradul de asigurare a construcţiilor la seisme constituie o decizie politică şi nu una tehnică" şi a pledat pentru intensificarea activităţii Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică şi pentru o evaluare a clădirilor care adăpostesc instituţii, spitale, şcoli etc., pentru expertizarea şi proiectarea consolidării.

În cadrul dezbaterii, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a prezentat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, un proiect de act normativ pus în dezbatere publică din 10 februarie, despre care a afirmat că "va schimba radical filosofia" abordării acestei chestiuni.

Cseke Attila a arătat că acest program "trebuie să fie, din punct de vedere al bugetului, multianual".

"Nu mai poţi să faci o consolidare de clădire pe un singur an, să faci partea de proiect tehnic, să scoţi şi la licitaţie, să ai un câştigător şi să ai şi execuţia finalizată. Este exclus astăzi aşa ceva. Dacă cineva ştie soluţia, să ne-o dea şi nouă, dar nu se poate într-un an de zile şi atunci trebuie creat un program bugetar multianual. Am introdus clădirea în program, se derulează partea tehnică, partea de licitaţie şi apoi partea de execuţie. În doi, trei ani o clădire de genul acesta poate fi finalizată", a explicat el.

Ministrul a mai arătat că programul prevede ca în urma consolidării să fie puşi în siguranţă nu doar cei care sunt în clădiri, ci şi "cetăţeanul de pe stradă" şi a anunţat că în ordonanţă sunt introduse spre consolidare şi sediile unor autorităţi publice, spitalele, instituţiile de învăţământ şi de cultură.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din UE iar această problemă este o prioritate a primăriei.

"Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume. Parte din problemă este că noi nu am conştientizat această problemă, ani de zile, după anul '90. A fost un impuls în anii '98-2000, după care problema cumva s-a dus într-o zonă secundară", a spus Nicuşor Dan.

Edilul a amintit că lucrări de consolidare pentru care asociaţiile de proprietari din Capitală au semnat în urmă cu 15 ani încă nu au devenit realitate.

"Această problemă este o prioritate pentru administraţia pe care o conduc, am făcut nişte schimbări la conducerea Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, am descoperit cu ocazia asta şi problemele de acolo. Pentru că vorbim de încredere, nu e posibil să avem convenţii semnate cu asociaţii de proprietari din anul 2005, 2006, 2007 şi care să nu fi ajuns la un rezultat", a subliniat Nicuşor Dan.

În deschiderea evenimentului, la care au participat reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Guvernului, academicieni, specialişti în domeniul cutremurelor, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că instituţia pe care o conduce "nu are menirea să asigure clădirile cu risc seismic, să le reconstruiască, să le fortifice", dar are obligaţia să atragă atenţia, să ofere expertiză, să avertizeze mereu ca o Casandră ce primejdii ne pândesc".

"Prin institutele şi centrele sale, Academia a fost prezentă în tot timpul pandemiei de coronavirus cu studii, articole, expertize, monografii, cărţi (...) legate de manifestarea bolii, de efectele sale, de măsurile care se cuvin luate. Şi în cazul cutremurelor, forţa de cercetare a Academiei a funcţionat şi funcţionează, iar Biblioteca Academiei va furniza mereu materialul ilustrativ necesar, exemplele şi soluţiile care vin din trecut şi care pot să fie o sursă de inspiraţie pentru noi în prezent", a mai spus Pop.

Organizată la iniţiativa lui Nicolae Noica, dezbaterea "De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?" a abordat subiecte precum: definirea claselor de risc seismic, norme şi metode de expertizare şi proiectare a consolidărilor, rolul şi activitatea Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică înfiinţată în iulie 2018, protecţia seismică - o problemă de siguranţă naţională, care trebuie abordată nu doar tehnic, ci şi la nivel decizional. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

Nicuşor Dan: Nu avem un inventar al clădirilor cu risc seismic din Bucureşti

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-04-2025 18:48

Constanța: 57 din 83 subsectoare de plajă de pe litoral scoase la închiriere pentru 10 ani, adjudecate într-o primă etapă

Un număr de 57 din totalul de 83 subsectoare de plajă scoase la închiriere pentru următorii zece ani au fost adjudecate pentru zonele Năvodari, Mamaia, Constanța, Tuzla și Vama Veche, a informat, marți, Administrația Națională 'Apele Române'. Conform sursei citate, în urma organizării de către Administrația Națională

Social 15-04-2025 17:17

Prahova: Microbuz de călători, implicat într-un accident pe DN 1, la Sinaia; valorile de trafic sunt în creștere

Un microbuz de transport călători și un autoturism au fost implicate, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 1, în zona localității Sinaia, circulația fiind restricționată, iar valorile de trafic în creștere. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în urma impactului, șoferul autot

Social 15-04-2025 17:13

ANITP: Județul Mureș - sub media națională la traficul de persoane, iar în Harghita niciun caz în 2024

Centrul Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a informat, marți, că deși tendința în traficul de persoane la nivelul României este în creștere, județul Mureș se situează sub media națională cu 11 cazuri în 2024, în timp ce în județul Harghita nu a fost înregistrat nici

Administratie 15-04-2025 16:23

Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători

Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie

Social 15-04-2025 16:01

Brăila: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1

Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, s-a comportat bine peste iarnă, motiv pentru care constructorul a trecut, începând de luni, 14 aprilie, la reasfaltarea cu aceeași rețetă asfaltică și a căii 1 de rulare. '&Ic

Administratie 15-04-2025 15:47

Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d

Social 15-04-2025 15:33

DGPMB: Copil căzut de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6; a fost transportat la spital

Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, marți, de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6 al Bucureștiului și a fost transportat de spital pentru îngrijiri medicale. O femeie a sunat la 112, în jurul orei 13:00, să anunțe incidentul, cazul fiind preluat de polițiști de la Secția 25. 'Deplasându-se

Social 15-04-2025 14:56

MS Margareta - vizită la detașamentul aeromedical SMURD Băneasa: Nu am mai mult de spus decât admirația mea (FOTO-VIDEO)

Custodele Coroanei Române, Margareta, și Principele Radu, au vizitat, marți, detașamentul aeromedical SMURD de la Băneasa, Majestatea Sa apreciind profesionalismul personalului unității.  

Social 15-04-2025 14:33

Gorj: Prezența urșilor, semnalată în mai multe localități din județ

Jandarmii gorjeni au fost sesizați, în această perioadă, cu privire la la prezența urșilor în apropierea mai multor zone locuite din localitățile Bumbești Jiu, Arcani, Runcu și Baia de Fier. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Gorj, Alin Ivan, imediat după primirea apelurilor, jandarm

Administratie 15-04-2025 14:26

Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal

Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme

Social 15-04-2025 14:12

Covasna: Ateliere și maraton de încondeiat ouă pentru Paști, la Sfântu Gheorghe

Fundația Guzsalyas din Sfântu Gheorghe va organiza și anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paști, cu o durată de 17 ore. Reprezentanta fundației, Kolozsi Ildiko, a declarat, marți, pentru AGERPRES că 'Noaptea încondeierii ouălor' se va desfășura la Casa Mives din vecinătatea Muzeului Național Secuiesc și va &ic

Social 15-04-2025 13:34

Constanța: Locuitorii municipiului reședință, fără apă caldă și căldură 36 de ore din cauza unei avarii

Locuitorii municipiului Constanța vor rămâne fără apă caldă și căldură timp de 36 de ore, din cauza unei avarii la instalația de producere a energiei termice, a anunțat marți Termocentrale Constanța. Oprirea se va face în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 23:00. 'Termocentrale Constanța informează consuma

Social 15-04-2025 13:02

Bistrița-Năsăud: Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări

Pachetele turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța au înregistrat vânzări sub așteptări în acest an, multe hoteluri și pensiuni având în continuare disponibilități pentru perioada 18-21 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii ani. Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Turism

Social 15-04-2025 12:17

Cluj: Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon la Universitatea Tehnică; 20 de persone evacuate

Un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, marți, la Universitatea Tehnică din Cluj, iar 20 de persoane au fost evacuate. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxica

Social 15-04-2025 11:29

Gorj: A început deszăpezirea pe Transalpina; se acționează pe sectorul dintre Rânca și Obârșia Lotrului

Drumarii au început acțiunea de îndepărtare a zăpezii pe Transalpina, pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, anunță, marți, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Pe acest sector de drum național aflat la cea mai mare altitudine în România se acționează cu două &ic