REPORTAJ Mureş: Apa ce salvează vieţi în deşertul Chalbi-Kenya, acţiune umanitară a unui preot greco-catolic din Luduş

În urmă cu mai bine de un an, un preot greco-catolic din oraşul Luduş, Valer Sorin Russu, a iniţiat "Proiectul Kenya - apă pentru oamenii deşertului", în cadrul căruia, lunar, o cisternă de apă cumpărată din banii colectaţi de la luduşeni ajungea în deşertul Chalbi din Kenya.
Treptat, proiectul s-a extins de la a furniza apă potabilă cu cisterna, la extinderea unui rezervor de apă din zona respectivă, iar apoi s-a concentrat atât pe asigurarea de alimente, cât şi pe partea de educaţie.
"Iniţial am găsit pe pagina de Facebook a unei organizaţii Sharing Love un îndemn de a ajuta triburile din deşertul Chalbi (Kenya - n.r.) şi atunci am exploatat pe Facebook toate posibilităţile de a ajunge la cei care se ocupă în mod direct de ajutorarea oamenilor din Deşertul Chalbi. Am ajuns astfel la un bun contact, un preot misionar romano-catolic din Bucureşti, care este misionar în Kenya, la Hurri Hills, Dieceza de Marsabit, şi cu el am început să derulăm acest proiect, iniţial pornind de la transportul de apă. Apelul era legat de apa care lipsea cu desăvârşire în ţinutul Chalbi şi atunci am început un prim proiect cu un transport de apă. Acestuia i-au urmat alte transporturi de apă în zonă. Acolo, această problemă este destul de gravă, chiar stringentă, şi atunci am încercat să rezolvăm parţial chestiunea apei. Însă, după câteva transporturi ne-am gândit că ar fi bine să mărim rezerva de apă şi atunci, tot în cadrul proiectului Kenya, pentru că proiectul Kenya este o acţiune umanitară în sine, care derulează diferite subproiecte în cadrul proiectului de bază", a declarat preotul.
Valer Sorin Russu a spus că, astfel, s-a trecut la construcţia unor tancuri de apă în deşert, chiar în cadrul misiunii Hurri Hills, unde a fost suplimentată capacitatea de stocare cu 30.000 de litri, care atunci putea furniza 70.000 de litri de apă.
Şi întrucât acest proiect a început să se dezvolte, fiindcă, odată cu publicitatea făcută, au început să apară donatorii, sumele au început să crească şi atunci s-a luat decizia diversificării.
"Am reuşit să extindem proiectul în aşa fel încât am ajuns să acordăm burse şcolare, pentru că educaţia este foarte importantă în cadrul dezvoltării celor din deşert. Pentru că odată cu educaţia vin şi celelalte componente care se adaugă societăţii umane din zonă. Am acordat burse pentru cei de la nivel de universitate, de liceu şi chiar am reuşit să echilibrăm aceste burse în aşa fel încât copii din toate triburile din zona deşertului Chalbi să aibă acces la învăţământ. Avem acordate 12 burse cu rezultate foarte bune, ţinem legătura cu şcolile respective, primim la fiecare sfârşit de an situaţiile şcolare, modul în care au evoluat elevii. Suntem mulţumiţi până acum de această chestiune. Anul trecut, până când nu a apărut această problemă cu virusul, am reuşit să dezvoltăm un parteneriat cu Şcoala 'Ion Vlăduţiu' din Luduş, având sprijinul total al directorului Adrian Banea, reuşim să facem un parteneriat şcolar, acesta este un alt proiect, cu şcoala din Hurri Hills şi partea kenyană, ISJ şi Primăria oraşului Luduş şi şcoala din localitate", a subliniat Valer Sorin Russu.
Prin proiectul se urmăreşte dezvoltarea comunităţii şcolare din Hurri Hills, iar o acţiune s-a concretizat deja prin acordarea unui sprijin financiar acordat părţii kenyene.
"Şcoala din Luduş a mobilizat toţi copiii din ciclul primar şi gimnazial în aşa fel încât să confecţioneze diferite obiecte, podoabe de Crăciun. S-a organizat apoi, la nivel de oraş, un mare târg de Crăciun şi în cadrul acestuia s-au vândut aceste produse şi s-a obţinut o sumă destul de mare astfel încât să putem acorda mâncare, alimente pentru 600 de copii. Într-un campus, în zece localităţi, au beneficiat de 600 de ghiozdane cu rechizitele aferente fiecărui ghiozdan şi tot ceea ce ţinea de componenta şcolară s-a realizat cu aceşti bani. Sigur că, pe măsură ce timpul a trecut, şi proiectele s-au diversificat, ajungând de pe zona kenyană pe zona ugandeză", a precizat preotul.
Acesta a afirmat că, în perioada 8-9 mai, în Uganda au avut loc inundaţii catastrofale şi de acolo s-a primit un ajutor în alimente, însă acţiunile au fost extinse apoi şi în Etiopia.
"Atunci am intervenit ajutând un orfelinat de copii din districtul Kasese, unde ne-am mobilizat foarte repede şi am reuşit să trimitem pentru 150 de persoane alimente, apă potabilă, am reuşit să le plătim facturile de curent cu care funcţionează instalaţiile de purificare a apei şi să refacem acele instalaţii. Ultima chestiune care am reuşit să o facem, în Etiopia, tot aşa în urma unui apel al unei persoane, am reuşit să luăm sub tutela noastră 10 copii cărora le asigurăm sumele necesare traiului de zi cu zi. Ne ocupăm şi de cei din ţinutul Khalbi şi de cei din Etiopia şi acum şi de cei din Uganda. Este un lucru foarte important să poţi să dai, noi am primit fiecare la timpul nostru, acum e timpul ca să dăruim şi noi înapoi celor care sunt mai necăjiţi", susţine Valer Sorin Russu.
Preotul a precizat că a fost apostrofat de anumite persoane cum că ajută oameni din Africa în condiţiile în care şi aici, în România, există mulţi oameni necăjiţi.
"Suferinţele celor din Etiopia, din Uganda sau din Deşertul Chalbi sunt incomparabil mai mari decât cele ale celor de aici. Dacă aici discutăm de persoane care sunt neglijate fie de autorităţi, fie de familie, acolo discutăm de imposibilitatea de procura alimente, apă din cauza condiţiilor nefavorabile. Şi atunci încercăm să ajutăm atât cât se poate. Puteam ajuta atât cât putem, este o picătură care se înmulţeşte", a spus acesta.
Valer Sorin Russu a afirmat că în luna mai era programată prima vizită a sa în Kenya, însă, din cauza noului coronavirus, au fost contramandate toate proiectele, chiar şi unele acţiuni din cadrul proiectului Kenya au fost stopate în ceea ce priveşte partea educaţională.
"S-a oprit şcoala acolo, s-a oprit şcoala aici şi nu am putut să continuăm. Ceea ce am reuşit să facem în această perioadă a fost să reconstruim grădiniţele din deşert, este o altă componentă şi chiar mi-a părut bine că am reuşit să facem acest lucru. Am reconstruit trei grădiniţe în deşert... Acolo este absolut o baracă care protejează împotriva vântului şi acestea trebuie să fie igienice şi să aibă utilitate. Suntem acum într-un moment în care pregătim, după perioada de stare de urgenţă din Kenya, pregătim renovarea şi reabilitarea şcolii din Urri Hills şi la aceasta vom adăuga şi o componentă alimentară, în sensul că vom construi o minicantină, un spaţiu pentru prim-ajutor şi o sală pentru grădiniţa din localitate. Cu siguranţă că am depăşit peste 1.000 de persoane pe care le-am ajutat. (...) Dar pe noi ne interesează ca toate aceste ajutoare pe care le îndreptăm către zonă kenyană, ugandeză şi etiopiană să ajungă să îşi facă efectul imediat. Prin aceasta diferă capacitatea noastră de a realiza proiecte, avem capacitatea de a interveni imediat", a mai arătat Russu.
În cazul inundaţiilor din Uganda, a mai afirmat preotul, din momentul în care a primit semnalul, a durat doar trei zile până să fie trimişi banii pentru achiziţionarea de alimente pentru 150 de persoane şi aceasta graţie unor oameni generoşi.
"Am intervenit foarte rapid, la fel şi cu copiii din Etiopia, azi am primit semnalul şi în trei zile am trimis răspunsul. Înclinăm foarte mult să ajutăm copiii fiindcă ei sunt viitorul respectivelor societăţi şi, dacă avem grijă de ei, putem să avem şi speranţe de viitor. În Etiopia am văzut o fotografie în care un copil era scos la marginea satului şi lăsat efectiv să moară acolo, să nu vadă părinţii cum se chinuie şi corbii care aşteptau. Pe mine m-a mişcat atât de mult fotografia aceasta încât am spus că atâţia copii pe care îi pot ajuta, am s-o fac. Nu este mult, proiectul înseamnă 10 euro de copil în fiecare lună. Eu am luat cu familia mea 10 copii şi sunt şi alte persoane care s-au angajat să sprijine proiectul şi încercăm să creştem numărul de copii pe care îi luăm în grijă. Avem multe persoane din străinătate care au fost mişcate de acest apel şi, practic, acele componente de finanţare ale Proiectului Kenya sunt oameni din străinătate şi oameni din ţară", a mai spus Valer Sorin Russu.
Preotul greco-catolic a precizat că există două firme care au contribuit cu sume substanţiale, dar că, în general, oamenii donează sume cuprinse între 20 şi 100 de lei.
"Avem destul de mulţi contributori şi atunci ei sunt încrezători fiindcă, ştiindu-mi activitatea de până acum, din ultimii 30 de ani - noi am fost primii care am deschis cantina socială, cei care am deschis staţia medicală în care am îngrijit 400 de bolnavi, noi am avut un centru medical, un centrul mare social. Oamenii, ştiind preocupările mele, au fost foarte receptivi şi au contribuit şi contribuie. Lumea contribuie, nu la cei de la care m-aş fi aşteptat şi care ar fi putut să o facă, ci oamenii simpli. Foarte interesant, cred că e vorba de caritate şi un simţ al facerii de bine, pentru că nu toată lumea simte acest lucru. Unii consideră că e absolut firesc să ajute, alţii din datorie religioasă ajută, iar alţii din faptul că este convingerea lor. Două firme m-au ajutat, ar fi putut mult mai multe, dar avem o deviză: noi nu cerem niciun leu de la nimeni. Am prezentat proiectul, iar atunci de la 5-10% dintre cei cărora ne-am adresat am avut şi feedback-ul prezentării. 'Apă pentru oamenii deşertului' a fost prima acţiune a noastră şi a constat în transportul a 12.000 de litri de apă în deşertul Chalbi, comunităţii Gabra. La primul transport am primit imaginile noaptea şi când a ajuns prima cisternă - pentru că acolo apa efectiv înseamnă viaţă ... Îmi aduc aminte că din rezervorul maşinii picura apă şi oamenii s-au băgat cu bidoanele sub cisternă ca să nu piardă nici acele picături de apă. Nu ştiu dacă apa e mai valoroasă ca aurul, dar cu certitudine vă pot spune că e altfel ordinea valorilor, pentru că poţi să ai aur, dacă nu ai apă, mori. Cred că este mult mai importantă apa pentru ei", a subliniat preotul.
Enoriaşii îşi amintesc că, în urmă cu un an, preotul greco-catolic a făcut un apel în biserică despre Proiectul Kenya, unde oamenii mor din cauza lipsei apei.
"Ne-am bucurat că dânsul s-a gândit la un asemenea act de caritate pentru că aici dovedeşte că se gândeşte la cei năpăstuiţi de soartă. Poate de multe ori a fost judecat că de ce îi ajută pe cei din străinătate şi nu ne ajută pe noi, cei din ţară, că şi la noi sunt năpăstuiţi de soartă, dar sigur în sufletul lui de preot s-a gândit la cei care suferă mai mult şi la cei care sunt mai lipsiţi decât noi şi care primesc ajutoare cu mult mai puţin decât primesc ai noştri. Am mai auzit de Kenya că este sărăcie şi că este multă lipsă de apă, ceea ce este viaţa, apa e egală cu viaţa, dar ne-am bucurat când dânsul a hotărât să pună în aplicare acest proiect pentru că noi, ca şi creştini practicanţi, ştim în sufletele noastre că trebuie să îţi ajuţi aproapele, trebuie să faci acte de caritate", a spus Maria Şut.
Alţi credincioşi au spus că au donat câte 20 de lei, fiindcă atât au avut, dar au avut convingerea că dacă fiecare dă măcar atât, oamenii din Kenya nu vor mai suferi de sete pentru un timp. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ilfov: Bărbat de 42 de ani, găsit decedat într-o mașină în parcarea unei societăți din Voluntari
Un bărbat de 42 de ani a fost găsit decedat sâmbătă, într-o mașină aflată în parcarea unei societăți comerciale din orașul Voluntari, informează IPJ Ilfov. ''La data de 29 martie, în jurul orei 13:00, polițiști din cadrul Poliției Orașului Voluntari au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către un cetățean cu pr
UE continuă să schimbe ora... deocamdată (comentariu EFE)
Nimeni nu auzise încă de coronavirus, iar inteligența artificială interesa doar câțiva specialiști excentrici în tehnologie în 2018, când actualul președinte ucrainean Volodimir Zelenski, activista suedeză Greta Thunberg și tenismanul spaniol Carlos Alcaraz erau încă niște iluștri necunoscuți pentru aproape toate ființele umane. Lu
Spitalul Militar: Subofițerul găsit împușcat în cap la Târgu Jiu a decedat
Subofițerul de la Batalionul 24 Infanterie din Târgu Jiu, găsit de colegii săi, luni dimineață, în stare de inconștiență, prezentând o plagă împușcată în zona capului, a decedat sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila' din București. ''În dimineața
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din cinci județe, până duminică la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până duminică, la prânz, pe râuri care traversează cinci județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 29 martie, ora 12:00 - 30 martie, ora 12:00, se vor înregistra creșteri de d
Neamț: Un microbuz cu 12 copii și două autoturisme, implicate într-un accident pe DN2 E85, la Săbăoani
Un microbuz în care se aflau 12 copii și două autoturisme au fost implicate, sâmbătă, într-un accident rutier, pe DN2 E85, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit echipaje de pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști rutieri.
IGSU: 54 de localități din 14 județe și Capitala, afectate de vremea rea; 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți
Un număr de 54 de localități din 14 județe și Capitala au fost afectate de vremea rea în ultimele 24 de ore, salvatorii acționând pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 98 de imobile și pentru degajarea celor 88 de copaci și 9 stâlpi de electricitate prăbușiți. ''Urmare a manifestării fenomenelor
Vaslui: Pătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județ
Un număr de 60 de bucăți de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad și Huși, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos. 'Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de
Femeie în stare gravă după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din Vaslui
O femeie în vârstă de 68 de ani a fost preluată în stare gravă de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc din municipiul Vaslui. 'Pompierii vasluieni au intervenit cu o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă pentru evaluarea și acordarea de îngrijiri medicale unei per
Marșul pentru Viață - sâmbătă, în Capitală; tema - 'Fiecare om contează'
A 15-a ediție a Marșului pentru Viață se desfășoară sâmbătă în București, dar și în alte localități din țară și din Republica Moldova, tema fiind ''Fiecare om contează''. ''Marșul pentru Viață 2025 își propune să transmită un mesaj clar și puternic: fiecare viață are valoare, iar sprijinul oferit
Argeș: Patru răniți într-un accident în care au fost implicate două autoturisme, la Topoloveni
Patru persoane au fost rănite, vineri seară, după ce două autoturisme au intrat în coliziune pe o stradă din orașul Topoloveni, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș. În urma accidentului, unul dintre autoturisme s-a răsturnat.
Vâlcea: Căderi de pietre pe Valea Oltului, în localitatea Brezoi; traficul în zonă este îngreunat
Traficul rutier pe Valea Oltului (DN 7) este îngreunat, vineri seara, în localitatea Brezoi, după ce în urma precipitațiilor, în zonă au avut loc căderi de pietre de pe versant, iar un copac s-a prăbușit pe carosabil. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, un autoturism
IGSU: 42 de localități din 12 județe, afectate de vremea nefavorabilă
Pompierii militari au intervenit, vineri, în 42 localități din 12 județe, precum și în municipiul București, pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de vremea rea, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Principele Radu, despre EUROPAfest: Grație lor, marii muzicieni ai lumii vin aici și încântă publicul
Principele Radu a găzduit, vineri seară, în numele Custodelui Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, Seara Palatului Elisabeta dedicată festivalului de muzică EUROPAfest, prilej cu care a elogiat activitatea de peste trei decenii a organizatorilor acestui eveniment, grație cărora marii muzicieni ai lumii vin în România și încântă public
Burduja: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național; acum avem un record de aproape 8000MW, exportăm 180MW
România are, vineri, o producție record în sistemul energetic național, de 8000MW, care îi permite să acopere consumul și să exporte 180MW, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Excelentă producție astăzi în sistemul energetic național. A bătut bine vântul încă de azi-noapte, iar acum avem o producție record
DGPMB: Femeie lovită în cap de o bucată desprinsă dintr-un balcon al unui bloc din Sectorul 5
O femeie a fost lovită în cap de o bucată din material dur desprinsă dintr-un balcon aflat la etajul 1 al unui imobil, în timp ce se deplasa pe o stradă din Sectorul 5. Un echipaj medical a acordat persoanei primele îngrijiri medicale, iar ulterior aceasta a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.