Ziua Imnului Naţional, marcată cu ceremonii în unele oraşe din ţară (grupaj)

Ziua Imnului Naţional a fost marcată, miercuri, cu ceremonii organizate de către autorităţile administrative în mai multe oraşe din ţară, în timp ce în altele s-a renunţat la marcarea prin astfel de evenimente în contextul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.
*** CONSTANŢA
Cu prilejul Zilei Imnului Naţional, marinarii militari au participat la ceremonia organizată în Piaţa Ovidiu din Garnizoana Constanţa, de către Comandamentul Flotei, unde Muzica Militară a Marinei Militare a interpretat imnurile naţionale ale României, de-a lungul istoriei sale, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Potrivit sursei citate, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, a participat, miercuri, la ceremonia dedicată momentului omagial, care a avut loc Piaţa Tricolorului din Bucureşti.
''De asemenea, în unităţile militare ale Forţelor Navale s-au organizat scurte momente evocatoare, dedicate evenimentului, cu respectarea strictă a regulilor de distanţare fizică şi de prevenire a răspândirii şi infectării cu noul coronavirus SARS CoV-2'', se arată în comunicatul SMFN.
*** GORJ
Ziua Imnului National a fost marcată, miercuri, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale.
Programul manifestării a debutat cu semnalul de trompeţi şi întâmpinarea oficialităţilor, urmate de un moment de rugă şi închinare pentru poporul român şi alocuţiunea privind semnificaţia evenimentului.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea Imnului Naţional al României în interpretarea solistei Yasmine Polacek acompaniată de Fanfara Armonia.
*** BRAŞOV
Instituţia Prefectului Braşov a decis ca, în contextul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, să nu organizeze anul acesta tradiţionala ceremonie publică de Ziua Imnului Naţional.
Într-un comunicat de presă, prefectul judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, a reiterat că Braşovul merită să fie cunoscut şi ca oraş al imnului naţional.
Potrivit sursei citate, povestea imnului, "nu lipsită de controverse", a început la Braşov, unde poetul şi revoluţionarul Andrei Mureşanu a scris şi a publicat, în numărul din 21 iunie 1848 al revistei "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", supliment al Gazetei de Transilvania, poezia "Răsunet".
Textul a fost pus pe note şi a fost cântat pentru prima dată - conform mai multor cercetători - tot la Braşov, în Şchei, şi nu pe 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea, cum s-a acreditat.
"În acest an, am decis ca Instituţia Prefectului să nu organizeze o ceremonie publică oficială de Ziua Imnului Naţional, considerând că situaţia prin care trece judeţul Braşov şi în care se găseşte România, din cauza pandemiei, nu este una propice festivităţilor. Dar profunda încărcătură emoţională a imnului, mesajul său mobilizator vibrează poate mai puternic în suflete în această perioadă dificilă şi ne îndeamnă să reflectăm la datoria noastră, a tuturor, de a cinsti valorile identitare româneşti şi de a le cultiva în conştiinţa tinerei generaţii", a declarat, în comunicatul citat, prefectul Mihai-Cătălin Văsii.
*** SĂLAJ
Ziua Naţională a Imnului României a fost marcată miercuri, la Zalău, printr-o ceremonie ce a inclus un scurt istoric al imnurilor României, începând cu cel de la 1848, până la imnul actual - "Deşteaptă-te române", precum şi fragmente audio ale acestora.
"Ziua Naţională a Imnului României reprezintă un bun prilej pentru a invoca istoria, care face parte din identitatea poporului nostru. În aceste momente de mare sărbătoare, vă invit, dragi sălăjeni să fim uniţi în jurul valorilor autentice româneşti. Imnul este amprenta demnităţii şi a respectului pe care le datorăm înaintaşilor noştri pentru libertatea dăruită nouă, prin sacrificii. Astăzi este vorba despre unitate, credinţă şi despre dragostea de ţară, pe care noi, românii le preţuim şi le cântăm de aproape două secole, în Imnul Naţional. La mulţi ani Imnului Naţional, la mulţi ani România", a declarat, în cadrul manifestării de miercuri, prefectul judeţului Sălaj, Marcel Virgil Ţurcaş.
Activităţile simbolice organizate cu prilejul Zilei Imnului Naţional s-au desfăşurat cu respectarea regulilor de distanţare fizică şi socială prevăzute în reglementările privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cauzate de noul coronavirus. AGERPRES / (AS - autori: Dan Mihăescu, Oana Popescu, Diana Dumitru, Sebastian Olaru, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* 29 iulie - Ziua imnului naţional al României
* Covasna: Primarul din Sfântu Gheorghe s-a opus organizării unei manifestări de Ziua Imnului Naţional
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: Zona montană Rânca, aproape pustie de Sărbătorile Pascale; majoritatea unităților de cazare, închise
Zona montană Rânca este aproape pustie în perioada sărbătorilor de Paște, majoritatea structurilor de cazare fiind închise, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele Asociației Concesionarilor din zonă, Constantin Pănescu. Proprietar al unui complex turistic din zonă, Pănescu a menționat că a închis unitatea de
Constanța: 57 din 83 subsectoare de plajă de pe litoral scoase la închiriere pentru 10 ani, adjudecate într-o primă etapă
Un număr de 57 din totalul de 83 subsectoare de plajă scoase la închiriere pentru următorii zece ani au fost adjudecate pentru zonele Năvodari, Mamaia, Constanța, Tuzla și Vama Veche, a informat, marți, Administrația Națională 'Apele Române'. Conform sursei citate, în urma organizării de către Administrația Națională
Prahova: Microbuz de călători, implicat într-un accident pe DN 1, la Sinaia; valorile de trafic sunt în creștere
Un microbuz de transport călători și un autoturism au fost implicate, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 1, în zona localității Sinaia, circulația fiind restricționată, iar valorile de trafic în creștere. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în urma impactului, șoferul autot
ANITP: Județul Mureș - sub media națională la traficul de persoane, iar în Harghita niciun caz în 2024
Centrul Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a informat, marți, că deși tendința în traficul de persoane la nivelul României este în creștere, județul Mureș se situează sub media națională cu 11 cazuri în 2024, în timp ce în județul Harghita nu a fost înregistrat nici
Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători
Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie
Brăila: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1
Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, s-a comportat bine peste iarnă, motiv pentru care constructorul a trecut, începând de luni, 14 aprilie, la reasfaltarea cu aceeași rețetă asfaltică și a căii 1 de rulare. '&Ic
Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului
Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d
DGPMB: Copil căzut de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6; a fost transportat la spital
Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, marți, de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6 al Bucureștiului și a fost transportat de spital pentru îngrijiri medicale. O femeie a sunat la 112, în jurul orei 13:00, să anunțe incidentul, cazul fiind preluat de polițiști de la Secția 25. 'Deplasându-se
MS Margareta - vizită la detașamentul aeromedical SMURD Băneasa: Nu am mai mult de spus decât admirația mea (FOTO-VIDEO)
Custodele Coroanei Române, Margareta, și Principele Radu, au vizitat, marți, detașamentul aeromedical SMURD de la Băneasa, Majestatea Sa apreciind profesionalismul personalului unității.
Gorj: Prezența urșilor, semnalată în mai multe localități din județ
Jandarmii gorjeni au fost sesizați, în această perioadă, cu privire la la prezența urșilor în apropierea mai multor zone locuite din localitățile Bumbești Jiu, Arcani, Runcu și Baia de Fier. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Gorj, Alin Ivan, imediat după primirea apelurilor, jandarm
Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal
Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme
Covasna: Ateliere și maraton de încondeiat ouă pentru Paști, la Sfântu Gheorghe
Fundația Guzsalyas din Sfântu Gheorghe va organiza și anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paști, cu o durată de 17 ore. Reprezentanta fundației, Kolozsi Ildiko, a declarat, marți, pentru AGERPRES că 'Noaptea încondeierii ouălor' se va desfășura la Casa Mives din vecinătatea Muzeului Național Secuiesc și va &ic
Constanța: Locuitorii municipiului reședință, fără apă caldă și căldură 36 de ore din cauza unei avarii
Locuitorii municipiului Constanța vor rămâne fără apă caldă și căldură timp de 36 de ore, din cauza unei avarii la instalația de producere a energiei termice, a anunțat marți Termocentrale Constanța. Oprirea se va face în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 23:00. 'Termocentrale Constanța informează consuma
Bistrița-Năsăud: Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări
Pachetele turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța au înregistrat vânzări sub așteptări în acest an, multe hoteluri și pensiuni având în continuare disponibilități pentru perioada 18-21 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii ani. Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Turism
Cluj: Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon la Universitatea Tehnică; 20 de persone evacuate
Un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, marți, la Universitatea Tehnică din Cluj, iar 20 de persoane au fost evacuate. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxica