logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Muncii anunţă externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi

Imagine din galeria Agerpres

Externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi şi implementarea unui program de monitorizare a centrelor de îngrijire de către experţi independenţi din organizaţii neguvernamentale sunt principalele două măsuri anunţate joi de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.

Conducerile Ministerului Muncii şi a ANDPDCA au luat aceste măsuri în urma rezultatelor controalelor realizate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Urlaţi, după ce în acest centru au avut loc patru decese anul trecut, dar şi la alte instituţii de îngrijire a persoanelor cu handicap şi de protecţie a copiilor instituţionalizaţi.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat joi că pregăteşte o schimbare radicală de paradigmă a serviciilor de îngrijire a persoanelor cu handicap, deoarece instituţiile publice din domeniu nu se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor.

"Instituţiile publice care sunt chemate astăzi să gestioneze problematica şi serviciile persoanelor cu dizabilităţi se concentrează cu precădere pe aspectele formale şi pe proceduri şi mai puţin pe calitatea vieţii beneficiarilor şi dorinţa pe care o avem este ca în acest mandat să schimbăm radical paradigma. (...) Acum este momentul să generăm toate aceste schimbări şi să centrăm toate acţiunile instituţiilor publice pe un pachet de servicii, pe un mod de lucru care să aşeze în centrul măsurilor persoana cu dizabilităţi, să îi ofere acesteia posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudini, de a căpăta încredere că poate avea o viaţă independentă, poate avea o viaţă aproape de ceea ce noi trăim în viaţa de zi cu zi (...)", a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a atras atenţia că măsurile radicale pe care le pregăteşte în sistem vor culmina cu închiderea unora dintre centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap.

"Veţi vedea în perioada următoare o serie de schimbări radicale, inclusiv care vor duce la schimbarea organizării centrelor, la reducerea dimensiunii acestora, până la închiderea unor dintre ele. Soluţia pentru persoanele cu dizabilităţi este să trăiască în comunitate şi nu închise în centre", a precizat oficialul de la Ministerul Muncii.

Pe de alta parte, ea a cerut o schimbare de atitudine în instituţiile care să ocupă îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi.

"Dau un mesaj foarte clar: cine nu se poate adapta unui alt mod de lucru, care să pună accent pe servicii, care să pună accent pe ajutarea activă a persoanei, de la o vârstă cât mai mică, astfel încât să deprindă aptitudini care să-l ajute să dobândească o viaţă independentă şi nu să-l ţină prizonier într-o instituţie publică, cine nu va avea capacitatea să se adapteze probabil că va simţi o atitudine pe care probabil o va percepe ca ostilă. Nu e vorba de ostilitate din partea noastră, e vorba de un apel public pe care îl facem să generăm o schimbare în atitudinea instituţiilor care să-i ajute pe aceşti oameni să dobândească aptitudinile necesare pentru a beneficia de tot ce au nevoie şi să trăiască o viaţă cum este şi a noastră", a menţionat Violeta Alexandru.

Potrivit sursei citate, externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate pentru echipa sa. "Pentru mandatul pe care mi l-am asumat în Minister, externalizarea serviciilor, ca sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi să dobândească aptitudini cu ajutorul cărora să dobândească o viaţă independentă, reprezintă cu adevărat o prioritate", a adăugat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a susţinut că motivul pentru care apelează la externalizarea serviciilor este faptul că statul nu se pricepe să livreze anumite servicii la cea mai bună calitate.

"Sunt anumite tipuri de servicii în tot acest pachet de măsuri de care are nevoie o persoană cu dizabilităţi - ca să luăm exemplul de faţă în care statul nu se pricepe să livreze cea mai bună calitate de sprijin, şi atunci, fără să avem prejudecăţi sau decizii prestabilite, folosim toate aceste cazuri de care ne lovim ca să evaluăm ce tipuri de servicii pot fi externalizate în sensul în care să fie sub-contractate unor entităţi private, că sunt organizaţii neguvernamentale, că sunt companii, cum se întâmplă în cazul centrelor pentru îngrijirea bătrânilor. Spre exemplu, acolo avem entităţi care sunt deopotrivă organizaţii, dar şi societăţi comerciale, firme. Prin urmare (vom externaliza n.r.) acolo unde statul, dacă are curajul să recunoască, nu poate, nu are capacitatea, nu a găsit mecanisme prin care să-şi atragă în interior specialiştii necesari, pentru că aici este cea mai mare vulnerabilitate: sistemul public nu reuşeşte să atragă specialişti, alţii decât personalul-suport, personalul tehnic, cei care asigură hrana(...)", a comentat Violeta Alexandru, pentru AGERPRES.

Ea a susţinut că statul nu a reuşit să atragă specialişti dedicaţi în aceste domeniu, dar că aceştia pot fi găsiţi prin contractarea celor din mediul privat.

"(Statul n.r.) nu reuşeşte să atragă specialişti, şi ai nevoie de specializări ca să ajuţi o persoană să dobândească abilităţile pe baza cărora să prindă curaj, să simtă că poate şi să ceară sau să fie de acord să rămână într-un apartament, de exemplu, în comunitate şi să înceapă să-şi gospodărească treburile zilnice. Pentru asta însă ai nevoie de specialişti dedicaţi, pe care instituţiile publice în cea mai mare parte a ţării nu-i au, din diverse motive n-au reuşit să-i atragă. Prin urmare, fără prejudecăţi şi fără să vă pot pune o diagnoză care să vă arate că trebuie luate în toate judeţele aceleaşi măsuri, vă spun că ne preocupă să găsim acele mecanisme, că sunt acele resurse în spaţiul public, că ele sunt în sfera privată (...) trebuie să găsim mecanismul de a ajunge la aceştia, şi acela se numeşte contractare. Vom decide de aşa manieră încât să nu mai stăm pe loc. (...) De la caz la caz, funcţie de unde constatăm că există expertiză în altă parte decât în sistemul public, vom încuraja folosirea acesteia, în baza bineînţeles a unei evaluări corespunzătoare", a precizat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, aceasta a explicat că mecanismul de monitorizare a centrelor de îngrijire a persoanelor cu handicap va include experţi independenţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale.

"Am declanşat un amplu proces de cooptare a unui actori independenţi care să ne ajute să vedem realităţile din centrele rezidenţiale peste tot în ţară. E vorba despre un mecanism în care am implicat organizaţii neguvernamentale, experţi independenţi, cu scopul de a avea o privire obiectivă cu privire la problemele care există în acest moment în centrele rezidenţiale", a adăugat ministrul Muncii.

La rândul său, preşedintele ANDPDCA, Mădălina Turza, a explicat că mecanismul de monitorizare va avea trei paliere, ultimul implicându-i pe experţii independenţi din ONG-uri.

"Pentru a ne asigura că ajungem la momentul dezinstituţionalizării, adică vom reuşi să scoatem aceşti oameni din centre, avem nevoie de un sistem de monitorizare real, eficient şi obiectiv, care să împiedice apariţia şi perpetuarea abuzurilor şi a situaţiilor deosebit de grave. Acest sistem este organizat pe trei nivele: în primul rând, la nivelul Autorităţii, organizăm un compartiment de monitori, de oameni din Autoritate, care vor merge în vizite inopinate la toate centrele din ţară şi vor verifica ce se întâmplă acolo. De asemenea, cu ajutorul DGASPC-urilor din ţară vom face monitorizări lunare a centrelor pe baza unui set de indicatori stabilit de noi. La rândul nostru, noi, de la Autoritate, vom face o dublare a acestor verificări făcute de DGASPC-uri, pentru a vedea dacă aceste evaluări corespund realităţii. Dincolo de implicarea noastră la nivel sistemic, am creat acest braţ de monitorizare independentă, programul de monitorizare "Recurs la demnitate", care este acum în curs de operaţionalizare, prin intermediul cărora societatea civilă şi o serie de voluntari, experţi independenţi, vor merge în diferite centre din ţară unde avem semnale că se întâmplă lucruri grave acolo", a explicat preşedintele ANDPDCA. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 15-05-2025 08:20

Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași

Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au

Social 15-05-2025 08:13

Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi

Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo

Social 15-05-2025 08:00

Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei

Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica

Social 15-05-2025 06:00

Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina

Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de

Social 14-05-2025 21:31

MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară

O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza

Social 14-05-2025 18:44

Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina

Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul

Social 14-05-2025 18:02

Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso

Social 14-05-2025 17:26

Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată

Administratie 14-05-2025 16:37

Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi

Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen

Social 14-05-2025 16:03

Vâlcea: Bărbat căzut într-o fântână din comuna Ștefănești, salvat de alpiniștii ISU

Un bărbat de 58 de ani din comuna Ștefănești a ajuns, miercuri după-amiază, la spital cu răni la cap și hipotermie după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri și cu un diametru de 90 de centimetri din localitate, el fiind salvat de alpiniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea după o intervenție contracronometr

Social 14-05-2025 16:00

REPORTAJ Zeci de elevi fac practică la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Focșani

Un parteneriat între Colegiul Economic 'Mihail Kogălniceanu' și Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, oferă o experiență inedită pentru elevii din clasele terminale cu specializarea turism: practică reală, interacțiune directă cu turiștii și posibilitatea finalizării atestatelor de tehnician în t

Social 14-05-2025 15:32

Mureș: Grupul Milvus caută voluntari pentru realizarea Atlasului Păsărilor din Brașov

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, miercuri, că inițiază documentarea pentru realizarea Atlasului Păsărilor care cuibăresc în orașul Brașov, după experiența acumulată pentru realizarea atlaselor din Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc, astfel că se caută voluntari care să participe la culegerea da

Social 14-05-2025 14:54

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc

Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.

Administratie 14-05-2025 14:44

Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial

Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali

Administratie 14-05-2025 14:02

Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați

Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam