logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Muncii anunţă externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi

Imagine din galeria Agerpres

Externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi şi implementarea unui program de monitorizare a centrelor de îngrijire de către experţi independenţi din organizaţii neguvernamentale sunt principalele două măsuri anunţate joi de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.

Conducerile Ministerului Muncii şi a ANDPDCA au luat aceste măsuri în urma rezultatelor controalelor realizate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Urlaţi, după ce în acest centru au avut loc patru decese anul trecut, dar şi la alte instituţii de îngrijire a persoanelor cu handicap şi de protecţie a copiilor instituţionalizaţi.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat joi că pregăteşte o schimbare radicală de paradigmă a serviciilor de îngrijire a persoanelor cu handicap, deoarece instituţiile publice din domeniu nu se concentrează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor.

"Instituţiile publice care sunt chemate astăzi să gestioneze problematica şi serviciile persoanelor cu dizabilităţi se concentrează cu precădere pe aspectele formale şi pe proceduri şi mai puţin pe calitatea vieţii beneficiarilor şi dorinţa pe care o avem este ca în acest mandat să schimbăm radical paradigma. (...) Acum este momentul să generăm toate aceste schimbări şi să centrăm toate acţiunile instituţiilor publice pe un pachet de servicii, pe un mod de lucru care să aşeze în centrul măsurilor persoana cu dizabilităţi, să îi ofere acesteia posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudini, de a căpăta încredere că poate avea o viaţă independentă, poate avea o viaţă aproape de ceea ce noi trăim în viaţa de zi cu zi (...)", a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a atras atenţia că măsurile radicale pe care le pregăteşte în sistem vor culmina cu închiderea unora dintre centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap.

"Veţi vedea în perioada următoare o serie de schimbări radicale, inclusiv care vor duce la schimbarea organizării centrelor, la reducerea dimensiunii acestora, până la închiderea unor dintre ele. Soluţia pentru persoanele cu dizabilităţi este să trăiască în comunitate şi nu închise în centre", a precizat oficialul de la Ministerul Muncii.

Pe de alta parte, ea a cerut o schimbare de atitudine în instituţiile care să ocupă îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi.

"Dau un mesaj foarte clar: cine nu se poate adapta unui alt mod de lucru, care să pună accent pe servicii, care să pună accent pe ajutarea activă a persoanei, de la o vârstă cât mai mică, astfel încât să deprindă aptitudini care să-l ajute să dobândească o viaţă independentă şi nu să-l ţină prizonier într-o instituţie publică, cine nu va avea capacitatea să se adapteze probabil că va simţi o atitudine pe care probabil o va percepe ca ostilă. Nu e vorba de ostilitate din partea noastră, e vorba de un apel public pe care îl facem să generăm o schimbare în atitudinea instituţiilor care să-i ajute pe aceşti oameni să dobândească aptitudinile necesare pentru a beneficia de tot ce au nevoie şi să trăiască o viaţă cum este şi a noastră", a menţionat Violeta Alexandru.

Potrivit sursei citate, externalizarea serviciilor de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate pentru echipa sa. "Pentru mandatul pe care mi l-am asumat în Minister, externalizarea serviciilor, ca sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi să dobândească aptitudini cu ajutorul cărora să dobândească o viaţă independentă, reprezintă cu adevărat o prioritate", a adăugat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a susţinut că motivul pentru care apelează la externalizarea serviciilor este faptul că statul nu se pricepe să livreze anumite servicii la cea mai bună calitate.

"Sunt anumite tipuri de servicii în tot acest pachet de măsuri de care are nevoie o persoană cu dizabilităţi - ca să luăm exemplul de faţă în care statul nu se pricepe să livreze cea mai bună calitate de sprijin, şi atunci, fără să avem prejudecăţi sau decizii prestabilite, folosim toate aceste cazuri de care ne lovim ca să evaluăm ce tipuri de servicii pot fi externalizate în sensul în care să fie sub-contractate unor entităţi private, că sunt organizaţii neguvernamentale, că sunt companii, cum se întâmplă în cazul centrelor pentru îngrijirea bătrânilor. Spre exemplu, acolo avem entităţi care sunt deopotrivă organizaţii, dar şi societăţi comerciale, firme. Prin urmare (vom externaliza n.r.) acolo unde statul, dacă are curajul să recunoască, nu poate, nu are capacitatea, nu a găsit mecanisme prin care să-şi atragă în interior specialiştii necesari, pentru că aici este cea mai mare vulnerabilitate: sistemul public nu reuşeşte să atragă specialişti, alţii decât personalul-suport, personalul tehnic, cei care asigură hrana(...)", a comentat Violeta Alexandru, pentru AGERPRES.

Ea a susţinut că statul nu a reuşit să atragă specialişti dedicaţi în aceste domeniu, dar că aceştia pot fi găsiţi prin contractarea celor din mediul privat.

"(Statul n.r.) nu reuşeşte să atragă specialişti, şi ai nevoie de specializări ca să ajuţi o persoană să dobândească abilităţile pe baza cărora să prindă curaj, să simtă că poate şi să ceară sau să fie de acord să rămână într-un apartament, de exemplu, în comunitate şi să înceapă să-şi gospodărească treburile zilnice. Pentru asta însă ai nevoie de specialişti dedicaţi, pe care instituţiile publice în cea mai mare parte a ţării nu-i au, din diverse motive n-au reuşit să-i atragă. Prin urmare, fără prejudecăţi şi fără să vă pot pune o diagnoză care să vă arate că trebuie luate în toate judeţele aceleaşi măsuri, vă spun că ne preocupă să găsim acele mecanisme, că sunt acele resurse în spaţiul public, că ele sunt în sfera privată (...) trebuie să găsim mecanismul de a ajunge la aceştia, şi acela se numeşte contractare. Vom decide de aşa manieră încât să nu mai stăm pe loc. (...) De la caz la caz, funcţie de unde constatăm că există expertiză în altă parte decât în sistemul public, vom încuraja folosirea acesteia, în baza bineînţeles a unei evaluări corespunzătoare", a precizat Violeta Alexandru.

Pe de altă parte, aceasta a explicat că mecanismul de monitorizare a centrelor de îngrijire a persoanelor cu handicap va include experţi independenţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale.

"Am declanşat un amplu proces de cooptare a unui actori independenţi care să ne ajute să vedem realităţile din centrele rezidenţiale peste tot în ţară. E vorba despre un mecanism în care am implicat organizaţii neguvernamentale, experţi independenţi, cu scopul de a avea o privire obiectivă cu privire la problemele care există în acest moment în centrele rezidenţiale", a adăugat ministrul Muncii.

La rândul său, preşedintele ANDPDCA, Mădălina Turza, a explicat că mecanismul de monitorizare va avea trei paliere, ultimul implicându-i pe experţii independenţi din ONG-uri.

"Pentru a ne asigura că ajungem la momentul dezinstituţionalizării, adică vom reuşi să scoatem aceşti oameni din centre, avem nevoie de un sistem de monitorizare real, eficient şi obiectiv, care să împiedice apariţia şi perpetuarea abuzurilor şi a situaţiilor deosebit de grave. Acest sistem este organizat pe trei nivele: în primul rând, la nivelul Autorităţii, organizăm un compartiment de monitori, de oameni din Autoritate, care vor merge în vizite inopinate la toate centrele din ţară şi vor verifica ce se întâmplă acolo. De asemenea, cu ajutorul DGASPC-urilor din ţară vom face monitorizări lunare a centrelor pe baza unui set de indicatori stabilit de noi. La rândul nostru, noi, de la Autoritate, vom face o dublare a acestor verificări făcute de DGASPC-uri, pentru a vedea dacă aceste evaluări corespund realităţii. Dincolo de implicarea noastră la nivel sistemic, am creat acest braţ de monitorizare independentă, programul de monitorizare "Recurs la demnitate", care este acum în curs de operaţionalizare, prin intermediul cărora societatea civilă şi o serie de voluntari, experţi independenţi, vor merge în diferite centre din ţară unde avem semnale că se întâmplă lucruri grave acolo", a explicat preşedintele ANDPDCA. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 23-04-2025 06:59

Infotrafic: Ceață pe mai multe drumuri județene

Centrul Infotrafic al Poliției Române a informat miercuri dimineața că se circulă în condiții de vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceții, pe autostrada A2 București - Constanța, pe tronsonul kilometric 160 - 212, între localitatea Cernavodă și municipiul Constanța. De asemenea, este semnalată ceață care scade vi

Social 23-04-2025 05:15

Peste 1 milion de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe

Peste 1 milion de români își sărbătoresc miercuri onomastica de Sfântul Mucenic Gheorghe. Potrivit Direcției Generale de Evidența Persoanelor, cel mai des întâlnite nume de bărbați sunt: Gheorghe (402.099); George (159.761); Georgian (29.408); Gheorghiță (21.434); Georgel (12.285); Gigi (8.659); Gigel (5.821); Geo

Social 23-04-2025 05:05

Ziua Forțelor Terestre/ Ceremonie militară și religioasă, în Parcul 'Carol I'; Bolojan și Ciolacu, prezenți la eveniment

Ceremonii militare și religioase vor fi organizate miercuri în țară de Ziua Forțelor Terestre, în Capitală o astfel de manifestare urmând să se desfășoare în Parcul 'Carol I', la Mormântul Ostașului Necunoscut. La ceremonia din Parcul 'Carol I' vor fi prezenți președintele interimar Ilie Bolojan, d

Social 22-04-2025 20:42

VIDEO Buzău: Drumul dintre două localități, afectat de o viitură; cinci gospodării au fost inundate

Drumul comunal care face legătura între localitățile Ursoaia și Rușavăț a fost afectat de o viitură, marți, în urma ploii torențiale căzute în zonă.

Social 22-04-2025 19:51

Teleorman: Incendiu la remorca unui autotren încărcat cu deșeuri de titan; mesaj RO-ALERT din cauza fumului

Un incendiu a izbucnit, marți, la remorca unui autotren încărcat cu butoaie cu deșeuri de titan, pe E 70, în municipiul Roșiorii de Vede, iar din cauza degajării de fum, cetățenii au fost avertizați printr-un mesaj RO-ALERT, informează ISU Teleorman. 'Incendiul a fost localizat la nivelul remorcii autotrenului, care era încărcată cu deșeu

Social 22-04-2025 18:25

Tulcea: Restricții în activitatea carierelor de piatră din Munții Măcinului

Niciuna din cele 11 cariere de piatră din vecinătatea Parcului Național Munții Măcinului (PNMM) nu va mai executa, începând de vineri, lucrări de concasare, explozii pentru lucrările de derocare și alte activități care produc zgomot puternic, pentru a proteja biodiversitatea, în special păsările răpitoare, a declarat pentru AGERPRES directorul Administrație

Social 22-04-2025 18:22

Averse, grindină și vijelii în localități din județele Olt, Dolj și Mureș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți după amiaza, mai multe atenționări nowcasting Cod galben de averse și vijelii ce vizează localități din județele Olt, Dolj și Mureș. Potrivit meteorologilor, până la ora 19:15, în județele Olt (localitățile: Caracal, Scornicești, Drăgănești-Olt, Potcoava, Osica de Sus, Fărcașele, Mărunței,

Social 22-04-2025 18:05

Argeș: O țigară aruncată la întâmplare - cauza probabilă a incendiului de pădure de la Cetățeni, stins după cinci zile

Incendiul de pădure din zona localității Cetățeni, stins după cinci zile, a fost provocat, cel mai probabil, de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș.

Social 22-04-2025 15:47

Cod galben de viituri pe râuri din patru județe, dar și pe un sector al Dunării, până la miezul nopții

Hidrologii au emis, marți, atenționări Cod galben de inundații și depășiri ale Cotelor de atenție, valabile până la miezul nopții pe cursuri de apă din județele Vrancea, Buzău, Caraș-Severin și Mehedinți. Astfel, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, p&a

Social 22-04-2025 15:39

Mureș: România deține specii de fluturi dispărute; două specii, reintroduse în unele zone

România deține fluturi care au dispărut din alte țări europene iar prin proiectul LIFE Metamorphosis, derulat la nivel național de către Fundația ADEPT Transilvania, sunt protejate 15 specii prin conservarea biodiversității și a peisajelor agricole tradiționale și au fost reintroduse două specii protejate, Pseudophilotes bavius hungarica și Phengaris teleius.

Social 22-04-2025 15:19

Giurgiu: Două femei, transportate la spital în urma unui accident pe A1

Două femei au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs marți pe A1 București-Pitești, în care au fost implicate trei autoturisme, a transmis ISU Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe A1, București-Pitești, în urma unui accident rutier produs între trei autoturisme,

Social 22-04-2025 15:11

Elicopterele SMURD din Brașov și Târgu Mureș au intervenit la un accident rutier cu patru victime, în Apold

Pompierii militari din Sighișoara, elicopterele SMURD din Târgu Mureș și Brașov, două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și unul al SMURD au intervenit, marți, pe DJ 106, în zona comunei Apold, la un accident rutier soldat cu patru victime, dintre care trei în stare gravă. 'Pompierii militari din cadrul Detașamentului Si

Social 22-04-2025 14:51

Avertizări Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și vânt în zone din trei județe

Meteorologii au emis, marți, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, valabile pentru zone din trei județe. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:30, în județul Caraș-Severin (localitățile: Prigor, Luncavița, Iablanița, Cornea, Lăpușnicel, Văliug, Meha

Social 22-04-2025 14:44

MApN: Ceremonii la monumentele închinate eroilor și concerte ale muzicilor militare de Ziua Forțelor Terestre

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că miercuri vor organizate, de Ziua Forțelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate eroilor, competiții sportive și aplicativ-militare, dar și concerte ale muzicilor militare. Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marți, AGERPRES, în fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor

Social 22-04-2025 14:22

Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1

Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1